Riktigt konstiga historier (mysterier, etc.)

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Riktigt konstiga historier (mysterier, etc.)

Inläggav Alien » 2019-08-27 14:14:18

Jag minns en film på TV om just fallet Steven Staynor I know my first name is Steven. Den filmen gjorde starkt intryck. Parnell hade inbillat den sjuårige Steven att hans föräldar tröttnat på honom (hans far hade skällt ut honom för något bus han gjort samma dag som han blev bortrövad). Parnell kallade sig predikant ("preacher") och fick därmed automatiskt respekt av omgivningen. Alla trodde att Steven var hans son. Ingen reagerade trots att det funnits affischer med bild på den försvunne Steven.

När Parnell berättade samma historia för femårige Timmy, dvs att hans föräldrar överlåtit vårdnaden till Parnell, då ramlade poletten ner hos Steven. Han insåg att Parnell ljugit för honom liksom han nu ljög för Timmy. Trots detta var han inte inställd på att återvända hem, bara att lämna Timmy till polisen.

Det blev ingen riktigt lycklig återförening mellan Steven och hans föräldrar. Han var ingen vanlig 14-åring. Han var van att komma och gå som han ville, skolka, röka och dricka. Saker som föräldrarna inte tillät hans syskon. De ville inte särbehandla Steven. I skolan blev han mobbad av de andra eleverna för att han blivit sexuellt utnyttjad av Parnell. Hans egen far hade svårt att acceptera detta.

Men svårt att fatta att Parnell bara dömdes till sju års fängelse (och kom ut efter fem år). Troligen dömdes han bara för kidnappningarna, inte för de sexuella övergreppen på Steven. Det ansågs väl så skamligt, både av brottsoffret och av omgivningen, att man inte väckte åtal om det.

I filmen blev det iaf ett någorlunda lyckligt slut för Steven. Han skaffade jobb, flickvän och barn. Tydligen dog han samma år som filmen släpptes.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 33851
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Riktigt konstiga historier (mysterier, etc.)

Inläggav Kahlokatt » 2019-08-27 21:20:23

William Bates
William-Bates.jpg

Ett av de konstigaste försvinnandena, följt av ett lika märkligt uppdykande igen, är fallet med Dr. William Horatio Bates, som till synes försvann i tomma intet från New York City i augusti 1902. Han lämnade en lapp till sin hustru på vilken han skrev att han "måste lämna stan för några stora uppdrag" och att han var "glad att få så mycket pengar till oss alla." Dessutom skrev han "jag återkommer med detaljer i nästa brev." Sedan var han försvunnen. Vad som kanske är märkligt, förutom att han till synes gav sig av i all hast, var att han redan var en mycket förmögen man, så raden om att han var "glad att få så mycket pengar" verkar lite underlig.

Han återvände inte och skrev inte tillbaka som han hade lovat. Efter flera dagar hörde hans hustru av sig till makens vänner bland Frimurarna och bad om hjälp att återfinna honom, vilket, med tanke på när det här inträffade, kanske var nyckeln till det hela (jag förstår inte riktigt vad som menas med den här passagen, ö.a.) Efter att hans fotografi och detaljer om fallet hade tagits upp i flera loger runt om i USA och även i Europa, fick Mrs. Bates veta att William låg på ett sjukhus i London. Han verkade inte alls må bra, utan såg "tärd och tunn ut och hade [djupt insjunkna ögon]."
Bisarrt nog, trots att han hade tillgång till ett bankkonto i London, verkade han undernärd. Ännu underligare var att när Mrs. Bates kom till London, hävdade William att han inte kände igen henne eller mindes henne, men han gick med på att följa med till hennes hotell i hopp om att hans minne skulle komma tillbaka.

Till en början såg allting positivt ut. Han mindes t.o.m. att han hade blivit ombedd att ge sig av från New York flera veckor tidigare och operera en patient som hade en hjärntumör. Men bara två dagar senare lämnade han hotellet och försvann på nytt. Den här gången, åtminstone för hustrun, var det för alltid. Hon avled 1907 och letade då fortfarande efter sin make.

1910 hittade en vän, också han läkare, Bates i Grand Forks, North Dakota, där han ägde och arbetade på en ögonklinik. Han återvände så småningom till New York med sin läkarvän och de blev kollegor. Bates skulle emellertid aldrig - påstod han i alla fall - få tillbaka minnet av sitt tidigare liv före det mystiska samtalet 1902. Han kom inte heller ihåg vad som hade hänt honom.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Kahlokatt
 
Inlägg: 18576
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Riktigt konstiga historier (mysterier, etc.)

Inläggav Kahlokatt » 2019-08-27 21:34:47

Linda Arteaga
iStock-657850844.jpg

Ett av de senaste märkliga fallen av ett försvinnande och uppdykande ägde rum 22 september 2012 i Ozarks i Arkansas. Under eftermiddagen gav sig syskonen Eddie Huff och Linda Arteaga av för en dagstur till regionens skogar. När Eddie emellertid återvände ensam och hävdade att han hade lämnat av sin syster hemma hos en släkting, verkade något vara på tok, inte minst när det uppdagades att 53-åriga Arteaga inte alls var hemma hos någon släkting, som Eddie hade hävdat.

Eddie verkade inte ha något minne av vad som hade hänt och var nu minst sagt förvirrad och desorienterad. Ett sökpådrag organiserades och Arteaga hittades så småningom djupt inne i skogen. Hon verkade chockad och upprörd av vad det nu var som hade hänt, som gjort att hon hamnat på platsen. Senare hävdade hon, fastän detaljerna var väldigt osäkra, att henes bror hade skadat sig på något sätt och att hon hade erbjudit sig för att gå och hämta hjälp. Hon hävdade sedan att hon, medan hon promenerade genom skogen, hade träffat på andra vandrare som, fastän hon försökte ta kontakt, helt enkelt inte verkade kunna höra henne. Ännu otäckare var att hon såg "skuggfigurer" som tycktes iaktta henne från träden och buskarna. I nästa sekund vaknade hon inne i skogen av att sökpatrullen ropade hennes namn.

Denna ganska bisarra incident är fortfarande oförklarad.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Kahlokatt
 
Inlägg: 18576
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Riktigt konstiga historier (mysterier, etc.)

Inläggav Kahlokatt » 2019-08-29 21:17:43

Gabriel Nagy
5be37d12220000e603de2e22.jpeg

Tidigt på eftermiddagen 21 januari 1987 ringde Gabriel Nagy, gift tvåbarnsfar från Sydney, Australien, sin hustru och berättade att han skulle komma hem tidigt från jobbet den dagen. Sedan försvann han utan ett spår i nästan 25 år. De flesta misstänkte, oavsett om det var mord, självmord eller bisarra, tragiska omständigheter, att han hade dött strax efter att ha ringt telefonsamtalet.
Men 2010, strax innan Nagy officiellt skulle dödförklaras, fick detektiven som hade ansvar för detta kalla fall, Georgia Robinson, en ledtråd. Man hittade ett Medicare card (ungefär som ett högkostnadskort, tror jag) med Gabriel Nagys namn och Robinson lyckades spåra honom.
Mannen i fråga blev förvirrad av polisens besök, men det tog inte lång tid för Robinson att inse att det var samme man som hade försvunnit i januari 1987. Dessutom verkade han tala sanning när han hävdade att han inte alls mindes sitt liv med en hustru och två barn. Med tålamod och med hjälp av fotografier lyckades Nagy emellertid få vad han senare beskrev som "minnesblixtar" och hans sinne blev mindre dimmigt. Långsamt lyckades han pussla ihop en tidslinje.
Det verkar som om Nagy strax efter telefonsamtalet blev attackerad, eftersom hans "första minne" är att han vaknade och hade någon form av huvudskada, så svår att den blödde. Efter detta hade han bara vaga minnen, men han tycktes ha slagit läger på olika platser i Queensland, arbetat på bondgårdar och fiskebåtar och vid några tillfällen t.o.m. sovit på gatan.
Efter en tid lyckades han minnas sitt namn (så att han kunde få ett Medicare card). Han återförenades till slut med sin familj, som fortsätter att kämpa med hans minne. Huruvida en fysisk attack verkligen skulle orsaka sådana enorma skador på minnet eller om det, som hans familj misstänker, handlar om en dissociativ personlighetsstörning, återstår att se. Fallet är hur som helst ett av de mest fascinerande i modern tid.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Kahlokatt
 
Inlägg: 18576
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Riktigt konstiga historier (mysterier, etc.)

Inläggav Kahlokatt » 2019-08-29 21:34:24

Philip Sessarego
Philip-Sessarego.jpg

Fallet Philip Sessarego är kanske inte så mystiskt, men det är definitivt spännande, inte minst med tanke på hur långt denna brittiske soldat gick för att börja om sitt liv, inte minst hans önskan att få bli en del av Special Air Service (SAS), som två gånger hade nekat att ta in honom. Hans dotter berättade senare om hur detta nekande hade fått fadern att försvinna in i sin egen fantasivärld. Han klädde sig som många "SAS-män" klär sig och sökte upp samma barer som de. Sedan, i Kroatien 1991, försvann han bara. (Vissa påstår att han dödades av en bilbomb.)
Men 2000 dök en märklig och fascinerande bok upp på New York Times bestsellerlista: Jihad! The Secret War In Afghanistan. Den sades vara skriven av en lika märklig och fascinerande gentleman vid namn Tom Carew, som hävdade att han (då) nyligen hade tjänstgjort i SAS i över två decennier. Han berättade om hur han hade utbildat mujaheddin att strida mot Sovjet på 1970- och 1980-talen.
Carew fick också uttala sig en hel del efter 11 september-attackerna. Men ju mer han dök upp i media, desto mer började hans historia redas ut, inte minst när andra SAS-soldater började anklaga Carew för att vara en bluff. När BBC:s program Newsnight blev involverade, upptäckte man att Carew faktiskt var Philip Sessarego, samme man som några år tidigare hade kämpat så hårt för att få gå med i SAS.
Sessarego försvann sedan på nytt och dök så småningom upp i Belgien som Philip Stevenson. 2009 hittades han död i ett hyrgarage, till synes kolmonoxidförgiftad av misstag.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Kahlokatt
 
Inlägg: 18576
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Riktigt konstiga historier (mysterier, etc.)

Inläggav Kahlokatt » 2019-08-29 21:45:18

Brenda Heist
article-2319802-19A2C281000005DC-827_308x185.jpg

En annan person som till synes verkade vilja starta ett nytt liv var Brenda Heist från Lititz, Pennsylvania. Under en skilsmässa 2002 gick hon bara iväg från huset, lämnade sina två barn på åtta och tolv och gav sig av utan ett spår.
Efter en genomfattande undersökning och utredning, då bl.a. hennes ex-make ställdes inför rätta, men släpptes, dödförklarades hon 2010. Sedan, en dag 2013, vandrade hon in på en polisstation i Florida och sade att hon faktiskt var Brenda Heist som hade försvunnit från Pennsylvania elva år tidigare.
Hon hävdade att hon, efter att ha kört sina barn till skolan den där dagen 2002, hade gått till en park, där hon satte sig och grät. Tre främlingar hade kommit fram till henne och frågat om hon ville följa med dem till Florida. Hon förklarade senare att hon "bara fick ett ryck", följde med dem och lämnade sitt gamla liv bakom sig. Vi behöver kanske inte förklara att hon så småningom började använda droger och att hon tidvis levde ett hårt liv på gatan.
Brenda, som hade kallat sig Keslie Lyanne Smith, insåg 2013 att hon hade gjort ett förfärligt misstag och gick till polisstationen i ett försök att återfå kontakten med sin familj, men alla försök från hennes sida har slagit fel. Hennes två barn, nu unga vuxna, vägrar att släppa henne inpå livet igen.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Kahlokatt
 
Inlägg: 18576
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Återgå till Intressanta intressenLogga in