Rättsskandalen Thomas Quick [avknoppad tråd]

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: atoms, Alien

Re: Stenhårt! (Om Leif GW Persson)

Inläggav weasley » 2012-08-22 13:08:07

Lambertz hänger upp sej på väldigt små detaljer som faller på sin orimlighet. I ett skogsparti på flera kvkm som genomsökts med lupp och tandborste (utan att någon hittat mer än en bit masonit) hänger sej Lambertz upp på huruvida en vägbom kanske var öppen under en viss kväll.

Den som tillbringar dagarna med att ranta runt i skogen vet att det inte är ovanligt att vägbommar på skogsvägar ibland är låsta, ibland inte. Stundom kan de vara olåsta ganska länge.

Jag har satt in mej i fallet och håller med GW, aspergeridol eller inte. Lambertz verkar mest försöka försvara de som var i kretsen runt en ganska drogad person och lyckades få fram märkliga berättelser ur denne. Läser man förundersökningarna och Quicks berättelser och återberättelser och omberättelser, justeringar av berättelser, alla hjälpta av i viss mån groteskt ledande frågor inser man att det är vansinne att åklagaren ens brydde sej om fallet.

Men åas, det är ju meriterande att ha en seriemördare i sitt CV så då kanske motiven att fokusera på det som intresserar en är större än vad som är rimligt och vad som är icke rimligt. Som man frågar får man svar, heter det ju, och jag betvivlar inte ett dugg att Quick är tillräckligt smart för att snabbt snappa upp vad man ska svara för att få mer knark.
weasley
 
Inlägg: 9949
Anslöt: 2007-04-18
Ort: eth0

Re: Stenhårt! (Om Leif GW Persson)

Inläggav Miche » 2012-08-22 13:18:39

Thomas Quick har ju helt klart haft en (kortsiktig) personlig vinning på att erkänna morden, en möjlighet som Kwasten inte lät gå förbi eftersom även han hade en personlig vinning på det, vilket orsakade rättsröta, en röta som nu Lambertz försöker försvara på ett väldigt underligt sätt (har karln fått en hjärnblödning, eller vadå) vilket knappast tillhör hans arbetsuppgifter, tvärtom, han ska motverka rättsröta och därför är han inte längre lämpad för jobbet.
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Re: Stenhårt! (Om Leif GW Persson)

Inläggav atoms » 2012-08-22 16:12:39

Lambertz har tittat på material från två domar; Johan Asplund och Therese Johannesen (ingen av dem har någonsin hittats, och den benbit från Therese som man gjorde ett stort nummer av visade sig till slut vara något helt annat).

Men att det inte räcker att titta bara på detta material har Hannes Råstam visat i sin bok.

Av de åtta mord som Quick har dömts för finns det funna kroppar i sex fall.

Charles Zelmanovits - hans kropp påträffades 17 år efter att han hade försvunnit. Den låg spridd i terrängen cirka 4 kilometer från hans hem; sannolikt frös han ihjäl.

Yenon Levi - hans kropp påträffades på platsen där han hade bragts om livet.

Marinus & Janni Stegehuis - deras kroppar påträffades i det tält där de bragdes om livet.

Gry Storvik - hittades på den plats där hon blev mördad.

Trine Jensen - hennes kropp var förmultnad när den hittades.

...

Den är viktigt att komma ihåg att det bara är en person som har haft makten över allt material i förundersökningarna och det är Christer van der Kwast, och till viss del Seppo Penttinen i sin roll av ständig förhörsledare; han är den som ensam har genomfört alla förhör med Quick.

De andra personerna som har stått utredningarna nära har bara haft tillgång till delar av materialet och det är av yttersta vikt att hålla detta i åtanke om man ska rikta anklagelser mot dessa.
atoms
Moderator
 
Inlägg: 18064
Anslöt: 2009-05-05
Ort: Norrköping

Re: Stenhårt! (Om Leif GW Persson)

Inläggav lasseivägen » 2012-08-22 20:08:22

Om man likt mig är lite lagom paranoid, fick man ut en hel del av att läsa tidningarna när det begick sig. Efter ett tag framträdde ett mönster.
Men om det stämmer är det nog inte så hälsosamt att skriva om det. Eller så är det bara nonsens, som det brukar vara med mina analyser.
lasseivägen
 
Inlägg: 4798
Anslöt: 2009-07-20
Ort: På havet kaparkapten inte Rövare

Re: Stenhårt! (Om Leif GW Persson)

Inläggav HGJ » 2012-08-23 20:03:31

Miche skrev:Det jävligaste är mördarna som aldrig dömdes pga Kwasten fånade bort miljoner på Quick, ett antal mord som aldrig klarats upp där bevisen troligen är värdelösa idag. JK borde fatta bättre än att gå ut på det där sättet, han försvarar ju på så sätt fånKwasten!

Om jag satt i ansvarig ställning skulle jag kasta ut Göran Lambertz direkt och tillsätta någon ny som JK som inte har någon som helst inblandning i den där historien så även Borgström och Bodström är direkt diskvalificerade.

Lambertz var JK fram till 2009. Numera är han domare i Högsta domstolen.
HGJ
Assistent
 
Inlägg: 5311
Anslöt: 2007-06-02

Re: Stenhårt! (Om Leif GW Persson)

Inläggav Miche » 2012-08-23 20:21:20

HGJ skrev:Lambertz var JK fram till 2009. Numera är han domare i Högsta domstolen.

Jo, jag fattade det senare, han presenterades som JK vid något tillfälle men oavsett vilket borde han ha mera vett i skallen än att gå ut på det där sättet!
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Re: Stenhårt! (Om Leif GW Persson)

Inläggav Miche » 2012-08-30 1:09:54

Hittade just en debattartikel (eller vad man ska kalla det) författad av GW i egen hög person: Därför bad jag Göran Lambertz att dra åt helvete
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Re: Stenhårt! (Om Leif GW Persson)

Inläggav atoms » 2012-08-30 2:18:00

Miche skrev:Hittade just en debattartikel (eller vad man ska kalla det) författad av GW i egen hög person: Därför bad jag Göran Lambertz att dra åt helvete


Mycket, mycket intressant! Teserna han hamrar fram är vittomspännande, och skär rakt genom samhällskroppen som en glödgad skalpell! Mannen är en retorisk dynamitard. Här finns absolut inget av mumlandet som tycks mig så vanligt när han syns i tv. I mina ögon återupprättar han sig själv totalt.
atoms
Moderator
 
Inlägg: 18064
Anslöt: 2009-05-05
Ort: Norrköping

Re: Stenhårt! (Om Leif GW Persson)

Inläggav Miche » 2012-08-30 2:26:51

Kul att du reagerar positivt på hans inlägg!
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Re: Stenhårt! (Om Leif GW Persson)

Inläggav Iridia » 2012-08-30 6:01:39

Det klarade Lambertz av på mindre än en vecka vilket om inte annat vittnar om en imponerande arbetskapacitet med tanke på att Svenssons underlag bestod av ­tjugo tusen sidor och att utredningen om Quick var betydligt mer omfattande än så.

:lol: :lol:

Ren njutning att läsa hans sublima underdrifter!

:-)154
Iridia
 
Inlägg: 4618
Anslöt: 2011-09-22

Stenhårt! (Om Leif GW Persson)

Inläggav Iridia » 2012-09-23 19:49:36

Leif GW:s krönika i Expressen: http://www.expressen.se/kronikorer/leif-gw-persson/

Ur dagens pappersupplaga:
För manliga tillkortakommanden av mer betydande slag finns det tre bildliga beskrivningar som i vart fall inte drabbar kvinnor. Man kan fastna med skägget i brevlådan, med pitten i svängdörren eller med brallorna nedhasade till fotknölarna. I en rent praktisk, fysisk och mänsklig mening skall det naturligtvis och i princip vara omöjligt att samtidigt uppnå dessa resultat. Icke förty så har numera även Göran Lambertz, tidigare Justitiekansler och nu domare i Högsta Domstolen, lyckats med detta akrobatnummer.


Från Manspanelen där förtvivlad fru klagar över sin makes behandling av hennes son:
Leif GW svarar: Säg åt honom att bete sig som folk
Trist typ som du är gift med. Den där alltför vanliga typen av aggressionsstyrd översittare och vanligt inställsamt rövhål. Säg åt honom att bete sig som folk och klarar han inte av den biten kan han med fördel utveckla sina personliga egenskaper i ensamhet och utan dig.

http://www.expressen.se/halsa/fortvivla ... e-min-son/
Iridia
 
Inlägg: 4618
Anslöt: 2011-09-22

Stenhårt! (Om Leif GW Persson)

Inläggav FamiljenM » 2012-09-24 22:47:41

Älskar verkligen GW. :oops:

Men jag funderar på vad de tänker att de ska göra med Sture nu? Vad tycker GW? De kan väl inte släppa fri honom?
FamiljenM
 
Inlägg: 410
Anslöt: 2009-11-13

Rättsskandalen Thomas Quick

Inläggav Alien » 2013-08-03 20:06:30

Exit Sveriges värste seriemördare Thomas Quick":

DN skrev:Åtalet har lagts ned i det sista Quick-fallet och Sture Bergwall anses nu oskyldig till alla de åtta mord han dömts för. Ett stort misslyckande för svenskt rättsväsende, men ingen kommer att ställas till ansvar för misstagen under mordutredningarna mot Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick. Eventuella tjänstefel är preskriberade, säger åklagarna.
---
Håkan Nyman konstaterar nu att bevisen mot Sture Bergwall då i första hand var hans eget erkännande tillsammans med vittnesmål från förhörsledaren, en rättspsykiater och en minnesexpert.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/bergwa ... alla-mord/

Ett stort misslyckande för rättsväsendet säger riksålagaren Anders Perklev.

Och fruktansvärt för släktingarna till dem som mördats. Polisen slog sig till ro med erkännandena från Thomas Quick och letade inte mer. Av de mord som Thomas Quick erkände hittades aldrig två kroppar och i ett fall (det sista) så kunde inte dödsorsaken utrönas.

Han ser två viktiga lärdomar. Dels ska flera åklagare utses i stora komplicerade mål. Dels måste åklagarna ta ett särskilt stort ansvar i fall där den åtalade erkänner och vill fällas för brotten.

I höst tillsätter han en arbetsgrupp som ska se över "brister och systemfel i åklagarverksamheten". Han funderar på att i komplicerade mål införa en åklagare som har till uppgift att vara kritisk och ifrågasätta de slutsatser som dras i utredningen.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46199
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Rättsskandalen Thomas Quick [avknoppad tråd]

Inläggav Alien » 2013-08-03 20:23:43

Och enter patienten Sture Bergwall, som vill få en ny bedömning och släppas ut från Säter.

Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, lämnade under tisdagen in en anmälan mot en överläkare vid rättspsykiatriska kliniken Säter, där han vårdas, till Socialstyrelsen.

Enligt Bergwall har överläkaren medvetet lämnat in felaktiga uppgifter till förvaltningsrätten i Falun, vilket har fått betydelse för domstolens prövning i frågan om utskrivning av honom.

Bergwall kallar i anmälan agerandet för "maktmissbruk" och ifrågasätter om överläkaren är lämplig att inneha en läkarlegitimation.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/sture- ... er-lakare/

Kan han hållas kvar på Säter trots att han har förklarats oskyldig för samtliga åtta mord?

– Han dömdes ursprungligen till rättspsykiatrisk vård för ett bankrån, innan han började erkänna alla mord. Så det är inte självklart att han bli fri. Men det kan bli svårt att förklara varför vården skulle fortsätta. Han var på väg att skrivas ut när han började berätta om morden. Ganska snart kommer säkert en ny bedömning göras av hans psykiska hälsa, såvida inte Säters läkare själva ändrar inställning.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/dns-re ... -blir-fri/
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46199
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Rättsskandalen Thomas Quick [avknoppad tråd]

Inläggav slackern » 2013-08-03 20:25:25

Alien skrev:Och enter patienten Sture Bergwall, som vill få en ny bedömning och släppas ut från Säter.

Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, lämnade under tisdagen in en anmälan mot en överläkare vid rättspsykiatriska kliniken Säter, där han vårdas, till Socialstyrelsen.

Enligt Bergwall har överläkaren medvetet lämnat in felaktiga uppgifter till förvaltningsrätten i Falun, vilket har fått betydelse för domstolens prövning i frågan om utskrivning av honom.

Bergwall kallar i anmälan agerandet för "maktmissbruk" och ifrågasätter om överläkaren är lämplig att inneha en läkarlegitimation.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/sture- ... er-lakare/

Kan han hållas kvar på Säter trots att han har förklarats oskyldig för samtliga åtta mord?

– Han dömdes ursprungligen till rättspsykiatrisk vård för ett bankrån, innan han började erkänna alla mord. Så det är inte självklart att han bli fri. Men det kan bli svårt att förklara varför vården skulle fortsätta. Han var på väg att skrivas ut när han började berätta om morden. Ganska snart kommer säkert en ny bedömning göras av hans psykiska hälsa, såvida inte Säters läkare själva ändrar inställning.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/dns-re ... -blir-fri/


Nej för fan han ska inte ut. Han är spritt språngande blindgalen och någon typ utav pedofil han sitter bra där han sitter.
slackern
 
Inlägg: 43743
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Rättsskandalen Thomas Quick [avknoppad tråd]

Inläggav Alien » 2013-08-03 20:35:08

Han har fått diagnosen "sexuell sadism". Det var bara tur att två av hans offer överlevde (bl a våldtog han och nästan ströp en 9-årig pojke). Åas har han suttit på Säter sedan 1990. Brotten begick han under inflytande av alkohol och andra droger. Kan man tänka sig att han är botad nu? Om inte av vården på Säter så av han blivit äldre och lugnare och slutat missbruka.

Fler trådar (helt el delvis) om Thomas Quick:

svt-2-thomas-quick-dokumentar-t7968.html

svt-svart-for-psykpatienter-att-fa-ratt-t29436.html

tourettes-syndrom-forklarar-vald-artikel-i-dn-t11291.html
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46199
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Rättsskandalen Thomas Quick [avknoppad tråd]

Inläggav slackern » 2013-08-03 20:57:03

Alien skrev:Han har fått diagnosen "sexuell sadism". Det var bara tur att två av hans offer överlevde (bl a våldtog han och nästan ströp en 9-årig pojke). Åas har han suttit på Säter sedan 1990. Brotten begick han under inflytande av alkohol och andra droger. Kan man tänka sig att han är botad nu? Om inte av vården på Säter så av han blivit äldre och lugnare och slutat missbruka.

Fler trådar (helt el delvis) om Thomas Quick:

svt-2-thomas-quick-dokumentar-t7968.html

svt-svart-for-psykpatienter-att-fa-ratt-t29436.html

tourettes-syndrom-forklarar-vald-artikel-i-dn-t11291.html


Det verkar ju vara andra saker som spökar. Det intressanta är vilka diagnoser han har i dagsläget inte dom diagnoserna dom satte på honom 1969.

I den psykiatriska diagnosen från 1991 ingick bland annat ”allvarlig impulskontrollstörning” men Tourettes syndrom diskuterades aldrig.

http://www.dn.se/debatt/tourettes-syndr ... let-quick/
slackern
 
Inlägg: 43743
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Rättsskandalen Thomas Quick [avknoppad tråd]

Inläggav Kattmamma » 2013-08-03 20:59:03

Ja vissa borde låsas in för gott!
Mördare och pedofiler hör till dem som borde sättas på en öde ö.
Kattmamma
 
Inlägg: 1575
Anslöt: 2012-04-22
Ort: Småland

Rättsskandalen Thomas Quick [avknoppad tråd]

Inläggav Alien » 2013-08-03 21:08:45

Kritik mot Säter:

DN skrev:Enligt en inspektionsrapport bryter kliniken mot lagarna.

– Om man är lite diplomatisk kan man säga att det var en experimentell form av vård som Quick erbjöds. Man förenade en suggestiv form av terapi med en kraftig förskrivning av narkotikaklassade läkemedel. Utan den vården skulle han aldrig ha uppstått som det monster som förevisades.

Det säger advokat Thomas Olsson, som företräder Sture Bergwall, som Quick numera heter.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/sater- ... -bergwall/

Sture Bergwall är alltså inte längre seriemördare.

Men det innebär inte nödvändigtvis att den rättspsykiatriska vården av Sture Bergwall upphör. Hittills har de behandlande läkarna på Säter motsatt sig att han ska skrivas ut. Och hittills har förvaltningsrätten gått på läkarnas linje. Men nu ifrågasätts Säters version av allt fler. Nyligen anmälde Sture Bergwall en överläkare för att lämna direkt vilseledande uppgifter till förvaltningsrätten.

Även den nyinrättade Inspektionen för vård och omsorg, IVO, instämmer i stora delar av kritiken.

– Säter hamnar i en situation där de måste göra en ny bedömning. Det är ju stor skillnad om man vårdar en massmördare eller om man har en patient som visserligen begått tydliga brott, men som ligger flera decennier tillbaka i tiden.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46199
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Rättsskandalen Thomas Quick [avknoppad tråd]

Inläggav plåtmonster » 2013-08-04 1:41:29

Har för mig den där von Kwasten har gjort en del bra insatser när det gäller Skandiaaffären och Tsunamibanden. Ev ev också Riksenheten mot korruption.
Bild
Kwastat vardet ;)

AB: Därför bad jag Göran Lambertz dra åt helvete | Leif GW Persson
För drygt hundra år sedan ­påpekade författaren Joseph Conrad att ”så fort du blir vän med en människa så blir du också korrumperad”. Privat vänskap har ett pris och bättre än så kan det knappast ­sägas.


För här talar vi om att leva och verka i en värld där ändamålet ­helgar medlen, där en bra åklagare är en åklagare som tänker och gör som de ­poliser som han ­förväntas leda och där frågan om den misstänktes skuld allt för ofta är en relativitet. För har han inte begått just det här brottet så har han med säkerhet klarat sig ­undan något ­annat som är lika illa ­eller ännu ­värre.
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Rättsskandalen Thomas Quick [avknoppad tråd]

Inläggav Alien » 2013-08-04 2:28:52

Hur kunde detta hända, att han blev dömd för åtta mord enbart på sina egna erkännanden? Det är väl det gamla vanliga, när alla tänker likadant så blir det inte så bra tänkt. Kollegiekorruption?

"Han börjar berätta om hemska, sadistiska mord han begått, ofta med groteska detaljer. Det är, som vi journalister ibland säger, en riktigt bra story, framförd av en sjuk människa som samtidigt har en fantastisk förmåga att övertyga sin omgivning.

Polis kopplas in och kör förhör parallellt med terapin. Alla ser snabbt att det finns stora fel och orimligheter i berättelserna. Men ingen tycker att det är så konstigt, med tanke p allt hemskt han har varit med dom."
(DN 203-08-001 "Polisen och åklagarna lyssnade på ja-sägarna")

I efterhand ser alla hur fel det var, men då såg ingen i "etablissemanagaet" något fel. Inte ens försvarsadvokaten letade efter saker som talade för hans klients oskuld. Klienten hade ju erkänt och ville bli dömd.

"Visst har det funnits kritiker på vägen, inte minst bland anhöriga till offren. Även en del poiser, jurnalister och anlitade experter är inte lika imponerade av berättelserna. Men de avfärdas som allmänt bråkiga och osakliga.

I efterhand har många gjort sig lustiga över alla konstigheter och brister i utredningarna, men i grunden har de inblandade reagerat på ett sät osm många människor gör. På arabaetsplatser, i små religiösa sekter eller osm supportrat tille tt fotbollslag. Man söker gemenskap och bråkar inte med sina egan."

Nu har väl poliser, åklagare och domare lärt sig av detta fall. Men i övrigt kommer folk förstås att fortsätta att reagera likadant. Även vi som hånar hur alla lät sig öras bakom ljuset av Thomas Quick: Terapeuter, poliser, åklagare, domare.

"Varför bråka när det är så trevligt att vara överens?"
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46199
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Rättsskandalen Thomas Quick [avknoppad tråd]

Inläggav plåtmonster » 2013-08-04 5:15:07

Grupptänkande..
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Rättsskandalen Thomas Quick [avknoppad tråd]

Inläggav slackern » 2013-08-04 14:42:41

plåtmonster skrev:Grupptänkande..


Ähh lägg av han har ju onekligen blivit dömd till rättsspyk otaliga gånger. Han är onekligen oförbätterlig. Så låt psykiatrikerna som ansvarar för hans vård bedöma om han är frisk eller inte att släppas ut. Så är det för alla som döms till rättspsyk. Dom kan sitta inne på livstid i princip för snatteri. Det är psykiatrikerna och något slags rättsligt råd som avgör om personen är frisk eller inte. När jag arbetstränade förut så hade vi en deltagare där förut som satt på rättspsyk och den personen hade någon slags nämnd han träffade varje halvår för att avgöra om han skulle ha fortsatt vård eller friskförklaras.
slackern
 
Inlägg: 43743
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Rättsskandalen Thomas Quick [avknoppad tråd]

Inläggav plåtmonster » 2013-08-04 14:49:15

Grupptänkande i fråga om att han var skyldig till alla morden. När Quick döms så förhindras att man letar efter någon annan vilket i många fall inneburit att brottet förblivit olöst.

Hurvida han ska släppas ut är en helt annan sak. Han verkar begått en del saker som utgör uppenbara skäl att tveka på lämpligheten i utsläpp.
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Återgå till Tipsa medlemmarnaLogga in