Funktionalismen, brutalismen och folkhemmet

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: atoms, Alien

Funktionalismen, brutalismen och folkhemmet

Inläggav Alien » 2023-09-06 1:58:11

Läste om Ålstenshusen el Per Albinhusen, det var radhusen på Ålstensgatan i Bromma som byggdes på 1930-talet.

TT/UNT 2023-09-02 skrev:När de byggdes blev de utskällda och kallades ”fula fågelholkar”. 90 år senare är de hyllade funkisdrömmar. Arkitekten Paul Hedqvist ritade radhusen som kom att bli en sinnebild för funktionalismen.
Att det enkla ofta är det vackra stämmer bra in på radhusen på Ålstensgatan i Bromma, Stockholm. De vita, strama husgavlarnas symmetriska uppsyn är tilltalande för ögat. Den esplanadlika gatan ramas in av en trädallé och sluttar ned mot Mälarens glittrande vatten.
– Paul Hedqvist som ritade husen och Olle Engkvist som byggde dem, var inte rädda för det här med upprepningens estetik. Enkelheten är väldigt rogivande, säger Martin Rörby.
https://etidning.unt.se/p/upsala-nya-ti ... 0/42509364

Fast det är just att de är exakt lika som jag finner skrämmande. De är en myra bland andra myror, därför får inte ditt hus sticka ut. Kunde de åtminstone inte ha olika färg på dörrarna?

De var säkert praktiska och sköna att bo i för de som flyttade in. Men platta tak tycker jag inte är så praktiskt.

Solen gassar från en klarblå himmel när Martin Rörby pekar ut husens alla tidstypiska detaljer. Som trappräcken i rundjärn, näten i balkongens sidor och de nätta plåtarbetena runt fönstren. Dåtidens funktionalister lånade estetiken från båtar, bilar och flygplan.
– Stilen är en lovsång till maskinen. Man sätter ett nät på balkongen, eller ett räcke som liknar dem på en modern atlantångare.
---
I början av 1930-talet uppfördes sammanlagt 94 radhus, i tolv längor. Alla har funkisens enkla geometriska grundformer. De är avskalade, släta med ljusa fasader och har platta tak. Det är lätt att förstå att de stack ut bland alla påkostade och pampiga 1920-talsvillor i området.
– Dessutom var radhusen inte vita från början utan hade en rå betonggrå fasad. Folk tyckte att de såg förskräckliga ut, säger Martin Rörby.

Ja, den råa betongen såg säkert brutal (brutalistisk) ut. De är mycket finare nu, men jag tycker de utstrålar en kall skönhet, de ser inte hemtrevliga ut.

– Målet var att skapa enkla, nyttiga och bra bostäder i ett fint läge. Målgruppen var lägre tjänstemän med familjer. Statsministern Per Albin Hansson valde att flytta dit, och då var saken klar! Bara några år tidigare hade han myntat begreppet om folkhemmet, berättar Martin Rörby.

Ja, arkitekten ritade hus för de mindre bemedlade, han var socialt engagerad. Idag är det nog snarare rika familjer som bor där.

De är k-märkta och får inte förändras utvändigt hur som helst.
– Inuti, däremot, har nog många gjort förändringar i planlösningen. Redan från början kritiserades de för att ha för ont om garderober, säger Martin Rörby.
Trots sin blygsamma boyta på drygt 90 kvadratmeter är husen hett eftertraktade och kostar i dag över tio miljoner att köpa. Det fina läget med närhet till både natur och storstad lockar, liksom estetiken.


Det är ju inte fel att bygga nya hus enligt en ny estetik. Men varför måste allt gammalt rivas för den skull?
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46199
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Funktionalismen, brutalismen och folkhemmet

Inläggav Kotten » 2023-09-06 9:01:26

Eskilstuna.JPG
Ett annat verk av Paul Hedqvist och någonting anskrämligt till höger av för mig okänd arkitekt.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Kotten
 
Inlägg: 820
Anslöt: 2010-11-22

Funktionalismen, brutalismen och folkhemmet

Inläggav slackern » 2023-09-06 11:18:21

Det vore nog bra att döpa om tråden till modernismen i och med att både funkisen och brutalismen ingår i den och brutalismen skiljer sig väsentligt från funkisen och är inte en synonym.
slackern
 
Inlägg: 43743
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Funktionalismen, brutalismen och folkhemmet

Inläggav antonius » 2023-09-06 19:24:13

minimalistiskt och ändå trivsam funkis, men kanske inget för de som fördrar att pynta

funkis 1.png


funkis 2.png
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
antonius
 
Inlägg: 21844
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Återgå till Intressanta intressenLogga in