Te (tesorter, föreläsning m m)

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: Alien, atoms

Te (tesorter, föreläsning m m)

Inläggav melly » 2022-07-29 4:04:56

Flinta skrev:...Tesilarna går dock att bli galen på om de släpper igenom de minsta kornen av teblad.

Vad är det för silar?

Jag kör med tesilar i tyg och tycker att de funkar bra, utan att eventuella småsmålor slinker igenom. Med löste, förstås.
melly
 
Inlägg: 1299
Anslöt: 2020-06-27
Ort: Going, going, gone!

Te (tesorter, föreläsning m m)

Inläggav Ms_Hulot » 2022-07-29 4:25:25

Flinta skrev: Ok tack hört i princip samma :-)Happy


Aha :-)Happy Hoppas du hittar nån bra sil förresten! (Min släpper också igenom lite småblad, fastän den ser ut som om den inte skulle göra det, men det finns ju i och för sig sådana som ser ut liksom som ett kaffefilter fast återanvändningsbart om du vet vad jag menar? Men det känns lite plastigt också..? :-)063 )

*Edit: såg nu att Melly verkar ha bra tips!
Ms_Hulot
 
Inlägg: 43
Anslöt: 2019-07-22
Ort: Motvillig Stockholmsbo

Te (tesorter, föreläsning m m)

Inläggav Flinta » 2023-05-22 15:55:22

melly skrev:
Flinta skrev:...Tesilarna går dock att bli galen på om de släpper igenom de minsta kornen av teblad.

Vad är det för silar?

Jag kör med tesilar i tyg och tycker att de funkar bra, utan att eventuella småsmålor slinker igenom. Med löste, förstås.


Jag har en tygsil i min tekanna men gör sedan ett halvår mitt te i en stor kopp med en bra sil i aluminium jag köpte i en tebutik (investerade i två silar samtidigt då den andra kan vara bra att ha framöver).
Flinta
 
Inlägg: 5428
Anslöt: 2007-07-21

Te (tesorter, föreläsning m m)

Inläggav Alien » 2024-07-04 15:05:15

Nu tycks såväl Rapchic som andra teexperter och finsmakare ha lämnat oss. Finns det några andra här?

Jag är s a s bara teoretiskt intresserad. Dricker bara te (inget kaffe) men har varken tid el råd för exklusiva teer som måste kokas till en speciell maxtemperatur.

Oftast när man går ut på kafé får man bara tepåsar. Då brukar jag välja Earl Grey som väl knappast är något finsmakarte.

Hemma på morgonen dricker jag svart Ceylonte för att vakna ordentligt. Senare kan jag dricka mitt favoritte, oolong.

På kinesisk restaurang är det alltid jasminte som gäller.

Förr brukade jag gå på ett stort konditori med "gänget" där man fick te i kanna. Jag valde alltid räksmörgås och te. De hade teburkarna på en hylla bakom men jag såg aldrig vad det stod, varken med el utan glasögon. Frågade jag så var det ofta några för mig okända blandningar, ofta med fruktsmak. Tyckte inte de passade med räksmörgås. Det fick bli välbekanta Earl Grey igen.

Nu går vi till ett annat mindre konditori och där gäller bara tepåsar, typ English Breakfast, Earl Grey el diverse fruktteer.

Som barn drack jag alltid choklad. Som tonåring började jag dricka te. Då drack jag det på engelskt vis, med socker och mjölk. Jag tyckte det var jättegott men det hade en tråkig beige färg. Nu dricker jag utan något till och då har det en vackrare gyllene färg.

Tydigen innehåller såväl kaffe som te och choklad koffein. Även "koffeinfritt" kaffe! Borde kallas "koffeinlågt" kaffe.

Aftonbladet 2011-03-11 skrev:FAKTA
Bryggkaffe (normalstor kopp) – 135 mg koffein
Frystorkat (pulverkaffe) – 95 mg koffein
Espresso kaffe – 30-90 mg koffein
Koffeinfritt kaffe – 5-15 mg koffein
Grönt te – 25-40 mg koffein
Svart te – 40-70 mg koffein
Coca-Cola – 35 mg koffein
Mjölkchoklad – 9 mg koffein
Mörk choklad – 31 mg koffein
https://www.aftonbladet.se/halsa/a/e1aO ... in-choklad
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47124
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Te (tesorter, föreläsning m m)

Inläggav antonius » 2024-07-04 17:06:09

av de vanligaste tesorterna (påste) verkar Twinings, ha lite bättre kvali(te) ju dyrare te är de väl i regel bättre som det mesta, de där allra billigast brukar smaka mer hö än te, och te med fruktsmak, det är väl mer ett tjej te och alldeles för parfymerat för mig iaf, men jag ingen specialist, drack bara kaffe förr, nu blir det bara en svag latte på morgonen sen jag fick magsår av mitt shitty jobb
antonius
 
Inlägg: 22323
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Te (tesorter, föreläsning m m)

Inläggav Alien » 2024-07-04 17:36:24

Du får börja dricka te!
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47124
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Te (tesorter, föreläsning m m)

Inläggav antonius » 2024-07-05 6:35:27

Alien skrev:Du får börja dricka te!


det är ju det jag gör, utom på morgonen då jag tar en latte
antonius
 
Inlägg: 22323
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Te (tesorter, föreläsning m m)

Inläggav Alien » 2024-07-05 12:19:29

Om du är mager så kan du dricka choklad på morgonen, det skulle jag gärna göra, men tyvärr är jag långt ifrån mager. Så det får bli svart te på morgonen.

Grönt te verkar vara bra för dem med Downs syndrom, som det stått tidigare om i tråden:

Biostock 14 juli, 2016 skrev:Den kemiska föreningen Epigallokatekingallat (EGCG) som finns i grönt te har visat sig kunna förbättra det kognitiva tillståndet för människor med Downs syndrom, enligt en ny studie som publicerats i The Lancet Neurology.
Spoiler: visa
Även om resultaten räknas som signifikanta, bör de inte tolkas som att ett “botemedel” nu har hittats. Däremot har det potential att vara ett verktyg för att förbättra dessa individers livskvalitet, menar forskarna. Främst potential bör EGCG ha hos barn där hjärnan ännu inte är färdigutvecklad.

---
Resultaten visade att deltagare som behandlats med EGCG presterade bättre i tester där kognitiv funktion mättes, jämfört med de som fick placebo. Speciellt visade de betydande förbättringar inom tre områden: Visuell igenkänning/minne – förmågan att komma ihåg och särskilja mellan föremål. Hämmande kontroll – förmågan att motstå distraktioner och undvika att agera på första impulser. Adaptivt beteende – möjligheten att använda konceptuella, sociala och praktiska färdigheter i vardagen. Dessutom fann forskarna att de som behandlades med EGCG uppvisade större funktionell koppling mellan nervceller, än de som fick placebo.
https://www.biostock.se/2016/07/antioxi ... s-syndrom/

Det är ju positivt. Men det verkar bara gälla just den gruppen och främst barn. Jag skulle också vilja få förbättrat minne och bättre färdigheter. Men att antioxidanter i grönt te är bra har man ju läst förut.

Fast ett test Råd & Rön gjorde år 2015 visade höga halter av bekämpningsmedel i de gröna teerna och det är ju inte så nyttigt.

Råd&Rön 27 januari 2015 skrev:– Te är känt för att vara hårt besprutat, och vårt test visar att det fortfarande är ett problem, säger Anna Edberg, projektledare för testet.
---
En sorts bekämpningsmedel hittades i samtliga teer, även de ekologiska. Hur det hamnat där är något av ett mysterium, eftersom det återfinns i alla svenska teer men inte i något av de utländska teer som testades samtidigt.

– Testresultatet visar att ekologiskt är det bästa valet när man vill undvika bekämpningsmedel. Ingen av tesorterna är helt fria från dessa ämnen, men generellt sett hittade vi färre bekämpningsmedel i de ekologiska teerna, säger Anna Edberg.
https://www.radron.se/tester/mat-dryck/ ... e/artikel/

Månne det är bättre idag, nio år senare? Det är ju inte något man som privatperson kan kolla.

Repetition av skillnaden mellan grönt och svart te och mellan japanskt och kinesiskt grönt te:
Vid tillverkning av grönt te hettas bladen upp direkt, de får inte oxidera först, och därmed bevaras den gröna färgen och drycken får ljus färg. Hö, gräs, alger och hav är vanliga smaktoner i grönt te.

Spoiler: visa
Några exempel på kända gröna teer är Bancha, Gunpowder och Sencha. I Japan och Kina tillverkas grönt te på olika sätt. Kineserna upphettar tebladen i stora pannor medan japanerna utsätter dem för het ånga innan de torkas.

Det japanska gröna teet har en gräsigare smak och gulgrön färg medan det kinesiska blir mer gulrött och har en rostad, lite nötig smakton.

Vid tillverkning av svart te låter man tebladen oxidera. Det innebär att fukten i de lätt torkade bladen får reagera med syre, därefter hettas de upp för att processen ska avbrytas. Vid oxidationen förändras bladens färg och smak, de blir mörkröda, och drycken får en mörkare färg.

Oolongte är ett mellanting mellan grönt och svart te. Bladen får oxidera lätt.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47124
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Te (tesorter, föreläsning m m)

Inläggav antonius » 2024-07-05 12:55:22

Alien skrev:Om du är mager så kan du dricka choklad på morgonen, det skulle jag gärna göra, men tyvärr är jag långt ifrån mager. Så det får bli svart te på morgonen.


det finns choklad med lägre sockerinnehåll

https://oboy.se/produkter/oboy-less-sugar
antonius
 
Inlägg: 22323
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Te (tesorter, föreläsning m m)

Inläggav Alien » 2024-07-05 15:11:28

Låter bra men dels är det säkert ändå fler kalorer det än i teet, dels så har jag aldrig mjölk hemma (den blir alltid dålig innan jag hunnit göra slut på den).

Tebladen blir olika beroende på vilken höjd tebuskarna växer.

Teets karaktär
Det är faktorer som höjd över havet, jord, nederbörd samt sol som bestämmer vilken karaktär teet får. High Grown (odlat 1200–2000 m.ö.h.) får en ljus färg och mild smak medan Low Grown (odlat upp till 600 m.ö.h.) får en mörk färg och fyllig smak som passar bra med lite mjölk. Mid Grown odlas på 600–1200 m.ö.h. och ger ett medelfylligt te.

Teplockning
I princip allt kvalitetste plockas för hand för att säkerställa att det bara är de fina toppskotten som plockas. En teplockare plockar 30–35 kilo per dag vilket ger 7–9 kilo färdigt te. Det krävs hela 22 000 teblad för att producera ett kilo färdigt te. Bästa tid för skörd anses vara en klar dag då daggen försvunnit och bladen utsatts för sol åtminstone en timme.
https://www.tekompaniet.se/Meny/Om_te/Tebusken

Men jag har då aldrig sett att det stått på någon teburk att teet är "high grown" etc.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47124
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Te (tesorter, föreläsning m m)

Inläggav Ignatius » 2024-07-05 18:55:31

I själva verket finns det väldigt detaljerade graderingssystem för te. Höjd över havet påverkar givetvis teets karaktär men är mer en del av området och brukar inte anges.
För Darjeeling kan man läsa om gradering till exempel här: https://www.jardinsdegaia.com/blog/engl ... nt-grades/

Om man förenklar är det enorm skillnad mellan en hög och en låg gradering. De låga graderingarna är det som går till tepåsar. Därför ska man alltid köpa te i lösvikt. Då står kvaliteten utskriven. Det blir dessutom mycket billigare och är miljövänligare än påste.
Ännu mer förenklat: köp så hög gradering du hittar och har råd med.

Men... För Darjeeling är graderingen bara halva sanningen. Teets karaktär formas ännu mer av om det är en First eller Second Flush. (Det finns fler skördar, men det är lite överkurs) First Flush anses vara finast.

De allra högst graderade teerna av First Flush kostar hundratals kronor hektot. Darjeeling har blivit lite för mycket för konnässörer (Aspergare med för mycket pengar?) och priserna är vansinniga. Enskilda plantager märker sina teer för att profilera sig och tjäna pengar. Man kan diskutera om en kopp te är värd femtio spänn. Man kan dock få väldigt bra teer för rimligt pris om man inte rycks med. (Det är nästan som europeiska vinhus från prestigeområden. De har ett förstavin som kostar tusentals eller tiotusentals kronor. Sedan har de ett andravin som är nästan lika bra som kostar hundralappar.)

Andra teområden som Ceylon (Sri Lanka) och Assam har liknande graderingssystem. Samma sak gäller: De sämsta teerna blir påste. Köp lösvikt. Ju högre gradering desto bättre te. Detaljerade graderingar finns framför allt i forna brittiska kolonier. Britter kan te bättre än de flesta. Det var dessutom viktigt att gradera och prissätta skördar.
Ignatius
 
Inlägg: 457
Anslöt: 2019-05-05

Te (tesorter, föreläsning m m)

Inläggav Alien » 2024-07-09 1:43:11

Men jag ser ingen gradering på förpackningen.

Kollar på min påse med 1 kg Ceylonte. Det är stora teblad, det gillar jag. Men utanpå står bara "Orient Omsia Tea" + en bild på ett lejon med ett svärd i handen/tassen, dvs samma som Sri Lankas flagga.

Sedan står det "Pure Ceylon Tea Packed in Sri Lanka" och "No Artificial Colors, Flavors or Presservatives". Ja, det är väldigt tydligt att det är Ceylonte. Nej, vem har väl hört att te skulle behöva färgas el ha konserveringsmedel?

Står inget om Flush.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47124
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Te (tesorter, föreläsning m m)

Inläggav Ignatius » 2024-07-09 19:24:05

Står det inget på förpackningen kan man lugnt utgå från att det är ett skräpte med låg gradering. Det står aldrig något om kvalitet eller gradering på sådana eller på tepåsar. Det enda som står är att det är jättegott. Påsteer är ofta starkt smaksatta. Då märker man inte att själva teet är av dålig kvalitet.

Ceylonte har väldigt många grader och kvaliteter. Det beror på att det finns många sorter: storbladigt, småbladigt, rullat, vitt, grönt med flera. På Ceylon påverkar höjden över havet kvalitet och hur man bereder bladen. Här kan man läsa mer: https://teasrilanka.org/tea-grade

Man kan tycka att det är onödigt med graderingar och att man bara vill ha ett enkelt påste och att graderingar är nördigt. Jag tänker så här: En tepåse innehåller oftast 2 gram te. 20 tepåsar kostar runt 20 kr. Det innebär att man betalar 500 kr kilot för ett skräpte. Jag tycker 500 kr kilot för skräp är mycket pengar.

Jag har hittat ett ställe som säljer storpack (1kg påsar) kvalitetste i lösvikt. Inte superduperkvalitet, men övre medelklass om man säger så. Vid senaste beställningen gav jag i genomsnitt knappt 270 kr kilot. I en tebutik kan exakt samma te kosta upp mot 1000 kr kilot. Det är påslag i flera led, löner för personal, lokalhyra med mera. För drygt halva kostnaden för skräpte dricker jag prima te, varje dag, året runt, flera gånger om dan.
Ignatius
 
Inlägg: 457
Anslöt: 2019-05-05

Återgå till Intressanta intressen



Logga in