Historiska TV-serier

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Historiska TV-serier

Inläggav Alien » 2021-01-01 1:40:55

Under julhelgen har den historiska serien Arn (byggd på Jan Guillous trilogi om den fiktive tempelriddaren Arn).

Den var underhållande, men jag reagerade på att Erik Jedvardsson (Erik den helige) mördades i Västergötland. Det är oklart om han (tvångs)kristnade Finland i ett korståg, om han erkändes som kung i hela riket och synnerligen tvivelaktigt om han var något helgon. Men helt klart att han mördades i Östra Aros (dvs nuvarande Uppsala).
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37247
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Historiska TV-serier

Inläggav slackern » 2021-01-01 2:01:38

Alien skrev:Den var underhållande, men jag reagerade på att Erik Jedvardsson (Erik den helige) mördades i Västergötland. Det är oklart om han (tvångs)kristnade Finland i ett korståg, om han erkändes som kung i hela riket och synnerligen tvivelaktigt om han var något helgon. Men helt klart att han mördades i Östra Aros (dvs nuvarande Uppsala).


Nej du kan inte påstå det för det är också bara legender, texterna om hans liv skrevs ner cirka 100 år efter hans död.


Det här kan vi med säkerhet säga inget annat.

Säkert kan dock om honom sägas, att han 1158 utövat konungamakt i Västergötland och några år därefter lidit en våldsam död.


https://sok.riksarkivet.se/sbl/mobil/Artikel/15396
slackern
 
Inlägg: 36932
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Historiska TV-serier

Inläggav Alien » 2021-01-01 2:49:17

Hans relikskrin förvaras i Uppsala domkyrka. Rätt mycket talar för att kvarlevorna kommer från Erik Jedvardsson:

DN 2016-03-16 skrev:En undersökning av kvarlevorna i relikskrinet gjordes 2014–2016.[8] Forskarna angav att de var till 90 procent säkra på att kvarlevorna var Erik den heliges. Resultatet baserades på en preliminär DNA-jämförelse med Magnus Ladulås, åldersbestämning av skelettet och kol-14-metoden, samt att skelettets dödssätt passar med legenden om Erik den helige.[1]
Enligt legenden mötte kungen döden i strid med danskar nära det som i dag är slottskällan i centrala Uppsala, den 18 maj år 1160.

De skador som finns på skelettet stöder helt den delen av legenden. Hela 11 olika skador som uppstått i samband med döden har dokumenterats, en stickskada högt upp på kraniet, övriga skador på framförallt nederdelen av kroppen är orsakade av vapen med vass egg, som svärd eller yxor.

– De ser ut som typiska stridsskador från den här tiden, men det är ovanligt att det är så många skador som kommer från så många olika håll, säger Anna Kjellström, docent vid osteoarkeologiska forskningslaboratoriet vid Stockholms universitet.

Enligt legenden högg danskarna huvudet av Erik den helige, och troligen är den sista skadan som drabbade kungen innan han dog en huggskada mot en halskota.

– Skadan kommer snett framifrån på höger sida vilket skulle kunna tolkas som om den sker i en stridssituation. Skulle det ha handlat om en organiserad avrättning kommer hugget vanligen bakifrån, säger Anna Kjellström.
https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/nya ... e-ar-sant/

Eriksätten och Sverkerätten konkurrerade om makten. I serien är det en av Sverkerätten som mördar Erik, men i själva verket var det en dansk tronpretendent som gjorde det.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37247
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Historiska TV-serier

Inläggav notwoodstock » 2021-01-01 8:20:50

Jag gillade Familjen Ashton, när den gick, för många år sedan.

Den utspelar sig ju under andra världskriget.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Familjen_Ashton
notwoodstock
 
Inlägg: 3542
Anslöt: 2013-12-22
Ort: Stockholm

Återgå till Intressanta intressenLogga in