Sida 1 av 1

Omega-3 versus Omega-6

InläggPostat: 2008-06-07 19:03:11
av Aspkvinna
En del info som jag tycker känns trovärdigt i ämnet med forskning som grund.

http://www.paulun.se/p2_pop.asp?idContent=1116

Även en del kommentarer om ADHD och autism.

InläggPostat: 2008-06-07 19:08:49
av Zombie
Här skrev jag en fråga och Kvasir ett svar om det tidigare idag.
Här, åtminstone sid. 5 - 6, står visst också om det.

InläggPostat: 2008-06-07 19:21:12
av Aspkvinna
Oj, Sorry! Ville inte skriva OT på tråden Om "Desinformation kring centralstimulantia" så jag gjorde en ny..... :oops:

InläggPostat: 2008-06-07 19:30:18
av Zombie
Jamen det är väl inte så lätt. Hur kan man veta att det redan finns en tråd när den inte ens heter något man kanske kommer på tanken att söka på i sammanhanget?
Jag råkade erinra mig, eftersom jag redan kände till den; och så vill jag försöka få ämnena överskådliga (för mig själv, om inte annat)...

InläggPostat: 2008-06-07 19:34:40
av Aspkvinna
Men det blir bra! Tackar! :wink:

Det är ju kanske ett ämne som tål att upprepas....

InläggPostat: 2008-07-03 19:53:44
av nano
Min mamma o pappa bor nära en bonde som kör ekologiskt jordbruk och bonden berättade om mat, han sade att omega3 blir ganska värdelöst utan omega6 och därför blev det på ett eller annat sätt.
Det var när jag kommenterade att det kött som kom ifrån honom skimrade lätt i olika färger.
Dessutom smakar det bättre och man brukar må bättre efter ett par veckor med det köttet.

InläggPostat: 2008-07-03 20:01:38
av Kvasir
nano skrev:Min mamma o pappa bor nära en bonde som kör ekologiskt jordbruk och bonden berättade om mat, han sade att omega3 blir ganska värdelöst utan omega6 och därför blev det på ett eller annat sätt.
Det var när jag kommenterade att det kött som kom ifrån honom skimrade lätt i olika färger.
Dessutom smakar det bättre och man brukar må bättre efter ett par veckor med det köttet.


Vi behöver både och, men i rätt proportioner. Problemet lär vara att med det moderna jordbruket så har halterna av omega-3 sjunkit i maten och halterna av omega-6 har stigit, så vi får oftast i oss en väldigt felaktig kvot mellan dem. Man brukar säga att vi bör få i oss ungefär tre ggr. så mycket omega-3 som omega-6, men det vanliga i Sverige och de flesta andra västländer är att vi snarare får i oss 10-20 ggr. så mycket omega-6 som omega-3. Eftersom omega-6 dessutom inte bara är nyttigt för oss utan även är skadligt för oss om det inte balanseras upp med omega-3 så kan man ju fundera på hur bra vår kost är.

Däremot kan det nog tänkas att ekologisk mat i alla fall har ett bättre förhållande mellan ämnena. I Grekland har man fortfarande väldigt mycket omega-3 i maten, och det beror inte bara på marin föda utan även växtligheten och därmed landdjuren har ganska höga halter. Man jämförde ägg från grekiska och amerikanska höns, och det var åtskilliga gånger mera omega-3 i de grekiska äggen.

InläggPostat: 2008-07-03 20:18:01
av nano
Nån som vet vilka grönsaker som innehåller omega3 i någon lämplig mängd?
Kan just inget om sådant här.

InläggPostat: 2008-07-03 20:42:10
av Kvasir
nano skrev:Nån som vet vilka grönsaker som innehåller omega3 i någon lämplig mängd?
Kan just inget om sådant här.


Problemet är att växter innehåller en form av omega-3 som vi inte kan tillgodogöra oss direkt utan måste omvanda till andra former, och den processen är tydligen ganska ineffektiv. Linolja innehåller över 50 % omega-3, men det dömdes ändå ut av en omega-3-forskare för att det var fel sort. Den bästa källan är marin föda, speciellt fet fisk.

InläggPostat: 2008-07-04 8:13:45
av nano
Hehe jag andvände linolja (tror det hette linfröolja) ett tag i matlagningen men den gav en hinna på alla saker inärheten av stekpannan när man stekte och det var jättesvårt att få bort så jag antar att något liknande händer i kroppen så till slut hällde jag ut linoljan.

Trodde att omega3 var en sort i sig, helt identisk varje gång, men man lär sig :)

InläggPostat: 2008-07-04 9:15:38
av Kvasir
nano skrev:Hehe jag andvände linolja (tror det hette linfröolja) ett tag i matlagningen men den gav en hinna på alla saker inärheten av stekpannan när man stekte och det var jättesvårt att få bort så jag antar att något liknande händer i kroppen så till slut hällde jag ut linoljan.

Trodde att omega3 var en sort i sig, helt identisk varje gång, men man lär sig :)


Jag använde också linolja ett tag, fast inte att steka i. Det var en läkare som tipsade mig om att det var bra att använda linolja för att få i sig omega-3 och olivolja för att få i sig omega-6, men uppenbarligen hade hon inte läst på så mycket om saken, för linoljan verkar som sagt ganska oduglig och omega-6 får vi redan i oss alldeles för mycket.

Själv har jag provat av och till det senaste året att ta omega-3-kapslar och tycker mig märka att det gör en viss nytta. En färsk svensk studie visade också att omega-3 minskar problemen hos barn med ADHD.

InläggPostat: 2008-07-05 22:04:49
av juni

InläggPostat: 2008-07-06 11:19:16
av alfapetsmamma
nano skrev:Hehe jag andvände linolja (tror det hette linfröolja) ett tag i matlagningen men den gav en hinna på alla saker inärheten av stekpannan när man stekte och det var jättesvårt att få bort så jag antar att något liknande händer i kroppen så till slut hällde jag ut linoljan.

Trodde att omega3 var en sort i sig, helt identisk varje gång, men man lär sig :)


Linfröolja ska man inte steka i, den ska man ta en matsked av och blanda i dressing eller äta ur sked direkt (smakar blä, bäst att veta). Bäst är fiskleverolja (vilket jag dock inte kan tänka mig). Annars gurkörtsolja och annat från hälsokosten, men det brukar vara dyyyyyrt, vilket är synd, för det kan ha mycket god effekt på koncentrationssvårigheter och annat.

InläggPostat: 2008-07-06 11:53:42
av nano
Wow, gurkörtsolja, om det är bra så är det väl bra men jag är lite skeprisk mot hälsokosthandeln, känns lite som mumbo jumbo över den typen av verksamhet men det är mestadels mina fördomar som talar i det fallet.
Vet faktiskt inte vad jag baserar det på förutom att så vitt jag vet så är det helt okontrollerat.

Skulle vara kul att skicka det på undersökning för att veta exakt vad det innehåller.

InläggPostat: 2008-07-06 12:41:36
av alfapetsmamma
nano skrev:Wow, gurkörtsolja, om det är bra så är det väl bra men jag är lite skeprisk mot hälsokosthandeln, känns lite som mumbo jumbo över den typen av verksamhet men det är mestadels mina fördomar som talar i det fallet.
Vet faktiskt inte vad jag baserar det på förutom att så vitt jag vet så är det helt okontrollerat.

Skulle vara kul att skicka det på undersökning för att veta exakt vad det innehåller.


Nej nej, klart det inte är okontrollerat! Fast mumbo jumbo finns det säkert massor av, så väl där som i vanliga skolmedicinen, man får läsa på, vara kritisk och försöka tänka själv...

Förvånansvärt mycket blir hjälpt av mer balanserad kost (dvs att få i sig vitaminer, mineraler, spårämnen, aminosyror osv.), syre, motion, sömn osv. Innan man tar till psykofarmaka och annat borde man verkligen hjälpa folk med sin "livshygien".

T ex kan man BLI deprimerad av brist på B-vitaminer och brist på vissa mineraler, och bli väldigt mycket bättre (kanske t o m helt bra) när man åtgärdar dessa brister.

Fast vem orkar lära sig att laga bra mat, gå ut och gå och få nog med sömn när den är deprimerad eller inte tycker sig vara värd omsorgen?! Moment 22...

InläggPostat: 2008-07-06 12:53:28
av nano
Önskar att det fanns en dagsrapport på vad för ämnen som finns i maten så att man alls kan välja nyttiga saker.
Åtminståne en lista med vad och hur mycket vitaminer som finns i olika saker per säg 100 gram vara.
Helst en grafisk lista så att man kan ta in infon snabbt som ögat.

Sedan är det ju en fördel att man får en aning om vad man behöver.
Idag äter jag en massa saker utan någon spciell plan egentligen.
Vet mest att grönsaker är bra och sedan är kunskaperna i princip slut.
Jo jag vet att det finns betakaroten i morötter men inte en susning vad det skulle vara bra för.
Gillar iaf morötter :)

InläggPostat: 2008-07-06 20:41:03
av juni
Missade ni mitt inlägg igår?

InläggPostat: 2008-07-06 20:48:05
av Kvasir
juni skrev:Missade ni mitt inlägg igår?


Nej då, inte jag i alla fall. Men jag tyckte inte det fanns så mycket att kommentera. Det kan mycket väl stämma att det finns DHA och EPA i alger och i stora mängder, men artikeln var väl av sådant slag man inte ska tro 100 %igt på utan vidare. Just alger är dock intrssant överhuvudtaget som föda. Somliga tror att vi kommer börja med algfarmer i framtiden för att klara matproduktionen på jorden. Japanerna använder ju redan alger i maten.

InläggPostat: 2008-07-07 10:48:04
av juni
Det är inte bara japaner som äter alger. Att ha lite alger i tex grytor är jättegott, och i vegetarisk Janssons.