Vitaminer, mineraler och andra tillskott

Vårdfrågor, medicinska aspekter samt forskning- och vetenskapsämnen.

 Moderatorer: Alien, atoms

Vitaminer, mineraler och andra tillskott

Inläggav Kvasir » 2007-11-07 13:31:15

Nu kommer jag och stör med en ny tråd igen. :)
I tråden om kvicksilver och amalgamsanering kom vi, föga förvånande, in på mineraltillskott och liknande. Det är ju också ett intressant ämne, men det kändes som det borde vara en separat tråd, så sagt och gjort.

Det är intressant både med rena fakta om olika ämnen och deras verkningar och med egna erfarenheter av vilka ämnen som verkar göra nytta och mot vilka av våra AS-relevanta problem.

Selen

Det vi i första hand kom in på i den andra tråden var selen, så jag ska försöka att kort sammanfatta vad vi kom fram till där (nåja, vad jag tror att vi kom fram till). För det första har vi som bekant selenfattig jord i Sverige, så många av oss får eventuellt i oss för lite selen i kosten.

Den huvudsakliga verkan av selen som vi diskuterade var i samband med kvicksilver. Det förefaller allmänt vedertaget att selen är mycket bra på att binda upp kvicksilveratomer i kroppen och binda upp dessa i inerta (ofarliga) föreningar. Man har t.ex. konstaterat att många djur som har höga halter av kvicksilver ofta också har höga halter av selen, vilket antas förklara varför de mår bra ändå. Vissa källor säger att selen ska tas i kombination med vitamin E (och eventuellt även C) för att ha bra effekt, men det verkar okänt hur E-vitaminet verkar i sammanhanget. Sammanfattningsvis verkar selen kunna användas för att (delvis) rensa kroppen från kvicksilver.
Senast redigerad av Kvasir 2011-05-04 10:52:41, redigerad totalt 1 gång.
Kvasir
 
Inlägg: 14628
Anslöt: 2007-11-04
Ort: Vilse någonstans mellan coNP och P/poly

Inläggav tahlia » 2007-11-07 13:37:24

Jag vet inte om detta hör hit, men jag känner att jag vill påpeka detta.

Många läkare missar (eller låter bli?) att informera patienter om att när man tar antidepressiva mediciner, så "äter de upp" väldigt mycket vitaminer i kroppen. Egentligen skall de skriva ut vitaminkomplement när de skriver ut antidepp, för faktum är att man rätt snart förlorar mycket av de vitaminer man behöver.

Så ett gott råd till dem som tar antidepp: köp någon multivitamin - gärna med mineraler och hela raddan.
Senast redigerad av tahlia 2011-05-04 10:52:42, redigerad totalt 1 gång.
tahlia
 
Inlägg: 10775
Anslöt: 2007-06-28
Ort: The Skog

Inläggav Kvasir » 2007-11-07 13:53:51

Vitamin B12 (cobalamin)

I början av min sjukskrivning var jag inne på B12-teorin, som vissa svenska läkare verkar ligga bakom. Deras hypotes är att tungmetaller täpper till blodhjärnbarriären så att cobalaminmolekylen (B12) får svårt att passera in till hjärnan. Eftersom det är den största molekyl som ska släppas igenom i vanliga fall så blir den först lidanden om det blir "trångt". Där spekulerar man också i att det kan finnas individuella variationer i hur stora molekyler som släpps igenom lätt. Deras idé om bot, eller i alla fall symptomlindring, är att trycka i kroppen så stora doser B12 att tillräckligt mycket passerar in till hjärnan. Det gör också att det inte är relevant att mäta B12 i blodet, som man gör i vanliga fall, utan det behövs LP (sk. ryggmärgsprov).

Det finns, eller fanns, tydligen en klinik på Huddinge som är specialiserad på kronisk trötthet och som behandlar ett begränsat antal patienter med dagliga injektioner av B12, och det verkar som många av dessa mår bra igen, men behöver fortsatt daglig tillförsel. Problemet är att det enda fabrikat av B12 för injektioner som säljs i Sverige innehåller kvicksilverhaltigt konserveringsmedel, och enligt ovanstående hypotes så motverkar det då samtidigt sitt eget syfte. Många har därför skaffat sitt B12 från utlandet.

Själva har jag aldrig gjort någon LP, men jag fick i alla fall en läkare att testa B12 i tablettform (som det visade sig går utmärkt att köpa utan recept). Han tyckte jag lika gärna kunde ta folsyra också, samtidigt. Jag tyckte initialt att det blev en förbättring, men är i efterhand osäker och undrar om det inte var placeboeffekt. Det fick mig i alla fall att något senare övertala samma läkare att testa en injektionskur B12, 15 dagar har jag för mig. En annan läkare föreslog senare spontant att vi kunde prova det på nytt när jag berättade om det första försöket. Fast jag har svårt att säga att jag märkte någon nämnvärd effekt av dessa försök. Dock ska man observera att det var "fel sorts" B12, nämligen den svenska med kvicksilver i, så man ska vara försiktig att dra slutsatser av mina erfarenheter här.

Jag har senare käkat B12 och folsyra i tablettform av och till, men brukar trötta emellanåt eftersom det är tveksamt om det har någon effekt. Fast det kanske är så att effekterna både kommer och försvinner väldigt långsamt? Det är knepigt det där. Många av de mer erfarna läkare jag har träffat har dockt tyckt att jag ska fortsätta med B12 och folsyra livet ut, även fast de inte vet om det gör nytta. En läkare bytte ut dem mot TrioBe som innehåller båda ämnena och dessutom B6.
Senast redigerad av Kvasir 2011-05-04 10:52:42, redigerad totalt 1 gång.
Kvasir
 
Inlägg: 14628
Anslöt: 2007-11-04
Ort: Vilse någonstans mellan coNP och P/poly

Inläggav weasley » 2007-11-07 14:05:42

Moderatorn:

Sådanhär information passar bättre under Övrigt. Vill du informera om detta som ett specialintresse, finns det en tråd för sådant.
Senast redigerad av weasley 2011-05-04 10:52:42, redigerad totalt 1 gång.
weasley
 
Inlägg: 9949
Anslöt: 2007-04-18
Ort: eth0

Inläggav Kvasir » 2007-11-07 14:18:15

Omega-3 och Omega-6

Sedan i somras håller jag på med ett experiment med Omega-3, på eget bevåg. Det pratas mycket om Omega-3, men mest som förebyggande mot hjärt- och kärlsjukdomar, så jag har mest betraktat det som ytterligare ett av alla ämnen folk pratar om är nyttigt. Men man kan ju inte gärna prova igenom alla hyllorna i butiken. Det skulle ta ett helt liv om man ska hinna vänta på effekter också.

I vart fall så rekommederade en läkare för några år sedan tillskott av både omega-3 och omega-6 och menade att hjärnan behöver tillskott vid utbrändhet. Hon rekommenderade linolja på maten för omega-3 och olivolja för omega-6. Jag provede det ett tag men det blev glesare och glesare med linoljan.

Så läste jag plötsligt Lasse Bergs bok "Gryning över Kalahari", som handlar om de senaste forskningsrönen om människans ursprung och utveckling. Det visar sig att det hände något för kanske 150 000 år sedan som fick oss att vandra ner mot södra afrikas kuster (vi hade ännu inte lämnat Afrika) och börja livnära oss till stor del på musslor och liknande. Detta anses ha fått våra hjärnor att börja växa och vara det som gör oss till homo sapiens. Mera specifikt skulle det vara just att kosten var så rik på omega-3 som var den avgörande faktorn. Det visar sig att hjärnan består till väldigt stor del av omega-3 (kring 20 % har jag för mig) och att det finns speciella transportmekanismer för att identifiera omega-3 i matsmältningen och direkttransportera till hjärnan. Det kändes plötsligt uppenbart att det var meningsfullt att prova omega-3-rik kost om man har en hjärna som klappat ihop. Det som är trasigt måste repareras, och till det behövs reparationsmaterial, dvs. omega-3, resonerade jag.

Först nöjde jag mig med att lägga om kosten och äta väldigt mycket musslor och skaldjur, kanske förstärkt med linolja, och tyckte mig märka en viss förbättring. Men framåt augusti bestämde jag mig för att lägga i en högre växel och gå över till kapslar, och tar sedan dess fyrdubbel dagsdos av de mest koncentrerade kapslar jag hittade, de verkar också ha högst halt av EPA och DHA, som är de två former av omega-3 som kroppen lätt kan tillgodogöra sig (linolja och växter i allmänhet är en sämre form av omega-3). Sedan dess märker jag vissa tydliga förändringar. Det känns som brusnivån i hjärnan har gått ner betydligt, det känns helt enkelt renare och tommare i hjärnan (tomt på ett positivt sätt förstås :) ). Jag har också blivit lite mera tolerant mot ljud. Störande ljud känns inte riktigt lika starka och jag har lite lättare att återhämta koncentrationen efteråt. Det är ingen jättestor skillnad, men ändå en klar förbättring, upplever jag. Jag märker dessutom en del andra förbättringar, som minde surr och trötthet i benen.

Det där med omega-6 visade sig dock vara en luring. Vi behöver det, men det är samtidigt giftigt för oss. Intressant nog fungerar omega-3 som neutraliserande på den toxiska effekten hos omega-6, så det rekommederas att man får i sig minst tre ggr så mycket omega-3 som omega-6. För hundra år sedan verkar vi legar på ungefär den balansen, medans vi idag tydligen kan ligga på uppåt 50-100 ggr så mycket omega-6 som omega-3. Följaktligen ska man ta det lite lugnt med olivoljan om man inte samtidigt ser till att få i sig rejält med omega-3.
Senast redigerad av Kvasir 2011-05-04 10:52:42, redigerad totalt 1 gång.
Kvasir
 
Inlägg: 14628
Anslöt: 2007-11-04
Ort: Vilse någonstans mellan coNP och P/poly

Inläggav Kvasir » 2007-11-07 14:21:50

weasley skrev:Moderatorn:

Sådanhär information passar bättre under Övrigt. Vill du informera om detta som ett specialintresse, finns det en tråd för sådant.


OK, min tanke var att i första hand hålla det till sådana ämnen som är relvanta för just AS-symptom, men det kanske borde vara under övrigt i alla fall. Du får gärna flytta tråden till övrigt. Det är bättre än att starta en ny tråd där.

Det var absolut inte menat som specialintresse, utan att vi kan byta information om och erfarenheter av sådana ämen, för att förhoppningsvis kunna lindra en del besvärliga symptom.
Senast redigerad av Kvasir 2011-05-04 10:52:42, redigerad totalt 1 gång.
Kvasir
 
Inlägg: 14628
Anslöt: 2007-11-04
Ort: Vilse någonstans mellan coNP och P/poly

Inläggav ufo » 2007-11-07 14:50:01

weasley skrev:Moderatorn:

Sådanhär information passar bättre under Övrigt. Vill du informera om detta som ett specialintresse, finns det en tråd för sådant.


Tankefröet som startade denna tråd var hur selen påverkar kvicksilvret i kroppen som kommer ifrån almagam som i sin tur orsakar ojämn begåvningsprofil som i sin tur är ett genomgående problem för de flesta med AspergerSyndrom.

Aspar och autister har en annorlunda kemisk sammansättning i kroppen så det är befogat att låta kosttillskott ligga under aspergerforumet.

Hittills så har jag här fått mer information än all den tid jag plöjt igenom fass.
Senast redigerad av ufo 2011-05-04 10:52:42, redigerad totalt 1 gång.
ufo
 
Inlägg: 4634
Anslöt: 2007-06-23
Ort: En liten bit utanför skogen.

Inläggav weasley » 2007-11-07 17:06:09

Moderatorn:

Ojämn begåvningsprofil kan man ha även utan amalgam, så det bevisar inget.

Jag flyttar tråden.
Senast redigerad av weasley 2011-05-04 10:52:42, redigerad totalt 1 gång.
weasley
 
Inlägg: 9949
Anslöt: 2007-04-18
Ort: eth0

Inläggav Kristofer » 2007-11-07 17:09:05

ufo skrev:Aspar och autister har en annorlunda kemisk sammansättning i kroppen så det är befogat att låta kosttillskott ligga under aspergerforumet.


Detta låter intressant. Har du några källor att länka till?
Senast redigerad av Kristofer 2011-05-04 10:52:42, redigerad totalt 1 gång.
Kristofer
 
Inlägg: 7528
Anslöt: 2005-11-05

Inläggav Kvasir » 2007-11-07 17:20:22

Kopplingen till AS som gjorde att jag startade tråden där var att min huvudtanke var att diskutera saker som kunde vara relevanta för och eventuellt lindra besvärliga symptom som är relaterade eller korrelerade till AS. Men det spelar som sagt inte mig någon roll vilket forum tråden ligger i. Men om nu denna tråd är flyttad, så kanske det vore konsekvent att även flytta tråden om kvicksilver och amalgam? Den är som jag ser det precis lika lite eller mycket relaterad till AS som denna tråd är eller var tänkt.
Senast redigerad av Kvasir 2011-05-04 10:52:42, redigerad totalt 1 gång.
Kvasir
 
Inlägg: 14628
Anslöt: 2007-11-04
Ort: Vilse någonstans mellan coNP och P/poly

Inläggav ufo » 2007-11-07 20:20:51

Kristofer skrev:
ufo skrev:Aspar och autister har en annorlunda kemisk sammansättning i kroppen så det är befogat att låta kosttillskott ligga under aspergerforumet.


Detta låter intressant. Har du några källor att länka till?


googla på "autism" och "kemisk" så hittar du ganska mycket materiel
Men ta en titt på denna http://www.trollreda.vgregion.se/np/dokument/tidautism.pdf
Senast redigerad av ufo 2011-05-04 10:52:42, redigerad totalt 1 gång.
ufo
 
Inlägg: 4634
Anslöt: 2007-06-23
Ort: En liten bit utanför skogen.

Inläggav Kvasir » 2007-11-07 20:47:48

ufo skrev:Hittills så har jag här fått mer information än all den tid jag plöjt igenom fass.


Tänk dock på att långt ifrån allt det jag skrev var några hårda vetenskapliga fakta, vilket förhoppningsvis framgick. Men vi som nu har symptom som sjukvården står ganska handfallna inför har väl å andra sidan skäl att nosa lite även på de där lite mera spekulativa hypoteserna som inte har någon allmän acceptans eller några vetenskapliga bevis ännu (och inte nödvändigtvis kommer få det heller). Att sedan en enstaka individ, t.ex. jag, tycker mig har någon positiv effekt av ett visst ämne har ju inget vetenskapligt bevisvärde, men om flera visar ha testat samma sak med liknande erfarenheter så får det i alla fall lite mera tyngd.

Så en liten förhoppning jag hade var väl just det finns erfarenheter att byta med varandra. Eller att någon vågad person hakar på och provar samma sak som någon annan och senare rapporterar tillbaka.
Senast redigerad av Kvasir 2011-05-04 10:52:42, redigerad totalt 1 gång.
Kvasir
 
Inlägg: 14628
Anslöt: 2007-11-04
Ort: Vilse någonstans mellan coNP och P/poly

Inläggav ufo » 2007-11-07 20:58:19

Självklart så plöjjer jag igenom google och kontrollerar det som skrivs i detta forum. Så också denna tråd.
Men det är här som jag fått de sökord som ger träffar, nya ideer om orsak och verkan och jag tycker mig se ett samband mellan tungmetaller och många av de autistiska symptomen. Jag jobbar febrilt för att kunna definiera vad och hur för att testa tesen.
Senast redigerad av ufo 2011-05-04 10:52:43, redigerad totalt 1 gång.
ufo
 
Inlägg: 4634
Anslöt: 2007-06-23
Ort: En liten bit utanför skogen.

Inläggav Kvasir » 2007-11-07 21:11:34

ufo skrev:jag tycker mig se ett samband mellan tungmetaller och många av de autistiska symptomen. Jag jobbar febrilt för att kunna definiera vad och hur för att testa tesen.


Jo, samtidigt ska man vara medveten om att det är lätt att se samband om man letar efter dem. Men det finns som sagt en hel del publicerat om tungmetaller.

Jag hittade en rolig artikel som beskriv tidig forskning av någon som hette Stock, som publicerade en bunt artiklar mellan 36 och 45 ungefär. Det verkar som mycket av det han skrev gäller ännu. Det var på den vilda tiden, så han experimenterade på sig själv med att andas in kvicksilverångor genom näsan resp. munnen, och testade hur mycket han klarade innan han började må dåligt. Eftersom han tålde mer än tio gånger så hög dos genom munnen så postulerade han att kvicksilverångor går direkt från näshålan upp till hjärnan, speciellt hypofysen. Senare gjorde han lite mera etiskt tveksamma experiment på döende cancerpatienter och så, men han var väl antagligen tysk och det var 1944 så...
Senast redigerad av Kvasir 2011-05-04 10:52:43, redigerad totalt 1 gång.
Kvasir
 
Inlägg: 14628
Anslöt: 2007-11-04
Ort: Vilse någonstans mellan coNP och P/poly

Inläggav Karl » 2007-11-08 0:57:27

Jag testade DMAE (dimetylaminoetanol) för någon månad sedan. Anledningen var att jag ätit Saroten (tricyklisk antidepp) i många år som minskar produktionen av acetylkolin, vilket har en viktig betydelse för minnet. DMAE ökar återupptaget (produktionen) av just acetylkolin. Det sägs även förbättra koncentrationen, och vissa säger att det är bra för personer med ADHD.

Mitt försök slutade i totalt mörker, det måste ha motverkat Sarotenet på något sätt så jag avbröt min test. Någon annan kanske har testat?
Senast redigerad av Karl 2011-05-04 10:52:43, redigerad totalt 1 gång.
Karl
 
Inlägg: 987
Anslöt: 2007-03-06
Ort: Västkusten

Inläggav Karl » 2007-11-08 1:04:05

Kvasir skrev:Tänk dock på att långt ifrån allt det jag skrev var några hårda vetenskapliga fakta, vilket förhoppningsvis framgick. Men vi som nu har symptom som sjukvården står ganska handfallna inför har väl å andra sidan skäl att nosa lite även på de där lite mera spekulativa hypoteserna som inte har någon allmän acceptans eller några vetenskapliga bevis ännu (och inte nödvändigtvis kommer få det heller). Att sedan en enstaka individ, t.ex. jag, tycker mig har någon positiv effekt av ett visst ämne har ju inget vetenskapligt bevisvärde, men om flera visar ha testat samma sak med liknande erfarenheter så får det i alla fall lite mera tyngd.

Så en liten förhoppning jag hade var väl just det finns erfarenheter att byta med varandra. Eller att någon vågad person hakar på och provar samma sak som någon annan och senare rapporterar tillbaka.
Jag delar den synen!

Jag tycker många diskussioner här urartar i krav på källhänvisningar till forskningsrapporter/studier. Forumet är ju en utmärkt plats för att just utbyta egna erfarenheter.
Senast redigerad av Karl 2011-05-04 10:52:43, redigerad totalt 1 gång.
Karl
 
Inlägg: 987
Anslöt: 2007-03-06
Ort: Västkusten

Inläggav Kvasir » 2007-11-08 8:41:10

Apropå omega-3 som jag skrev om igår. Dagens DN har en artikel om en kommande forskningsartikel av bl.a. Gillberg. Det handlar visserligen om ADHD men den studien visar tydligen på signifikanta förbättringar när man ger ADHD-barn fiskoljekapslar:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=713435

Det pratas bl.a. om förbättrad koncentration, och det är något jag också har märkt i mina egna experiment men glömde nämna.

Det skulle vara intressant att få tag på forskningsrapporten och se vilka doser de faktiskt har gett.
Senast redigerad av Kvasir 2011-05-04 10:52:43, redigerad totalt 1 gång.
Kvasir
 
Inlägg: 14628
Anslöt: 2007-11-04
Ort: Vilse någonstans mellan coNP och P/poly

Inläggav Karl » 2007-11-10 18:45:52

Kvasir skrev:Karl, jag hade aldrig hört att acetylkolin påverkar minnet. Det var intressant. Annars är det ju den signalsubstans som frisätts för att styra musklerna, så den är förstås viktig. Jag provade Efexor i drygt ett års tid och den har som, förmodligen oönskad, bieffekt att även öka produktionen acetylkolin, men det är inte trevligt eftersom det ger svaga muskelkramper. Att frisätta acetylkolin i stora mängder är nämligen precis vad vissa nervgaser gör.


Lite mer info om acetylkolin, länk.
Acetylkolin är känt för att påverka ett flertal viktiga system i kroppen. De receptorer som mottar parasympatiska signaler påverkar postganglionära nerver att frisätta acetylkolin vilket t.ex. påverkar

* öga: pupill minskning, ackommodation
* hjärta: minskad frekvens, kärlutvidgande
* bronker: sammandragande, ökad sekretion
* mag-tarmkanal: ökad peristaltik, ökad salivproduktion

dessutom påverkas alla körtlar som mottar parasympatiska nervimpulser, som svarar med ökad sekretion.

Acetylkolin har dessutom en viktig roll för minne och inlärningsfunktioner.


Jag tycker kemi är det tråkigaste ämne som finns men molekyl-modeller är roliga att titta på så jag bifogar en bild på en acetylkolin-molekyl vilket är irrelevant i sammanhanget och sålunda kan negligeras eftersom den inte tillför något förutom på det estetiska planet.
[img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/78/AcetylcholinPyMOL.png/709px-AcetylcholinPyMOL.png[/img]
Senast redigerad av Karl 2011-05-04 10:52:43, redigerad totalt 1 gång.
Karl
 
Inlägg: 987
Anslöt: 2007-03-06
Ort: Västkusten

Inläggav Karl » 2007-11-10 19:14:30

Brist på D-Vitamin kan ha betydelse vid vinterdepressioner och trötthet.

Länk (här finns även källor till D-vitamin)
En liten amerikansk studie har visat att vinterdepressioner förbättras mer av D-vitamin än av ljusbehandling. Andra interventionsstudier har visat att nedstämdhet, trötthet och irritabilitet kan förbättras av D-vitamintillförsel.

RDI höjdes nyligen från 5 mikrogram till 7,5 för vuxna personer och 10 om man är över 60 år.

Den främsta källan är solen så sommartid har man normalt ingen brist på D-vitamin.
Jag räknade lite på hur mycket jag får i mig nu vintertid om jag helt räknar bort eventuella solstrålar. De källor till D-vitamin jag kan hitta är mellanmjölk och smörgåsmargarin(Becel).

ca 1 liter mjölk = 4 mikrogram
ca 20g margarin = 2 mikrogram
Summa sumarum ca 6 mikrogram/dag vilket då blir lite under RDI.

Standardmjölk har ingen tillsats av D-vitamin, bara lätt- och mellan-mjölk.
Senast redigerad av Karl 2011-05-04 10:52:43, redigerad totalt 1 gång.
Karl
 
Inlägg: 987
Anslöt: 2007-03-06
Ort: Västkusten

Kurviga kvinnor får smartare barn.

Inläggav Karl » 2007-11-12 18:58:54

Angående Omega-3 så finns tydligen kvinnors reserver av omega 3-fettsyror huvudsakligen i höfter och lår.
Kurviga kvinnor får smartare barn.
Senast redigerad av Karl 2011-05-04 10:52:43, redigerad totalt 1 gång.
Karl
 
Inlägg: 987
Anslöt: 2007-03-06
Ort: Västkusten

Inläggav Flawed » 2007-11-14 16:32:14

Karl skrev:Jag testade DMAE (dimetylaminoetanol) för någon månad sedan. Anledningen var att jag ätit Saroten (tricyklisk antidepp) i många år som minskar produktionen av acetylkolin vilket har en viktig betydelse för minnet. DMAE ökar återupptaget (produktionen) av just acetylkolin. Det sägs även förbättra koncentrationen och vissa säger att det är bra för personer med ADHD.

Mitt försök slutade i totalt mörker, det måste ha motverkat Sarotenet på något sätt så jag avbröt min test. Någon annan kanske har testat?


Är det ett kosttilskott eller en medicin?
Senast redigerad av Flawed 2011-05-04 10:52:43, redigerad totalt 1 gång.
Flawed
Inaktiv
 
Inlägg: 3880
Anslöt: 2007-05-04

Inläggav Karl » 2007-11-14 22:11:56

Hmm, trodde jag svarade på detta inlägg för några timmar sedan men måste ha tryckt på fel knapp. :?

Flawed skrev:Är det ett kosttilskott eller en medicin?
Det är ett kosttillskott som jag köpte här, där man även kan läsa lite mer.
Som sagt så man skall vara väldigt försiktig att blanda med mediciner men det gäller väl de flesta kosttillskott.
Senast redigerad av Karl 2011-05-04 10:52:43, redigerad totalt 1 gång.
Karl
 
Inlägg: 987
Anslöt: 2007-03-06
Ort: Västkusten

Inläggav Kvasir » 2007-11-14 22:51:05

Jag försökte hitta något vettigt om DMAE på nätet, men det mesta, förutom reklam för olika kapslar, verkar handla om industriell användning. Wikipedia har dock en kort artikel om det. Det verkar finnas någon studie som antyder vissa positiva effekter, samtidigt som någon annan studie visat på förkortad livslängd för någon japansk fågel.
http://en.wikipedia.org/wiki/Dimethylethanolamine
Senast redigerad av Kvasir 2011-05-04 10:52:43, redigerad totalt 1 gång.
Kvasir
 
Inlägg: 14628
Anslöt: 2007-11-04
Ort: Vilse någonstans mellan coNP och P/poly

Inläggav Flawed » 2007-11-15 1:00:52

Det är svårt att veta om sådana här kosttillskott fungerar dvs om de tas upp i kroppen och hamnar på rätt ställe eller om de bara bryts ner och blir väldigt dyrköpta kallorier.
Senast redigerad av Flawed 2011-05-04 10:52:43, redigerad totalt 1 gång.
Flawed
Inaktiv
 
Inlägg: 3880
Anslöt: 2007-05-04

Återgå till Aspergare och vården



Logga in