Varför är det läkarbrist?

Vårdfrågor, medicinska aspekter samt forskning- och vetenskapsämnen.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Varför är det läkarbrist?

Inläggav kiddie » 2015-12-28 1:16:22

Är det inte systemfelet i sig som gör att läkare inte kan ha normala arbetstider? Att det helt enkelt kommer en annan läkare när de går hem? Nu menar jag inte att de ska gå mitt i en operation men ni fattar. En pilot eller ens busschaufför får inte jobba de skift en läkare får, och de har båda ansvar för folks liv.

Att det inte är glamouröst att vara läkare är nog sant, samtidigt har de den högsta makten i landet. De har mer makt än vilken politiker som helst.

Alla naturvetenskapliga ämnen på universitetet kräver 3 eller 4 års gymnasiematte. Det är nog inte för mycket begärt. Jag har typ ett och ett halvt år eller nånting ditåt. Det är väldigt bra att vara duktig på matte när man läser studier som innehåller mycket statistik.

Om man är rik i Sverige, är det självklart då att man hittar en duktig, privat läkare eller är det lika illa då? Att de rika får vårda sig utomlands?
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15537
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Varför är det läkarbrist?

Inläggav kiddie » 2015-12-28 1:21:36

Huggorm skrev:Men visst måste läkaryrket vara ganska tungt och jobbigt? Många patienter kommer dö oavsett hur gott jobb man gör och man får hela tiden se nya sjuka och skadade människor.


Sköterskorna drar det tunga lasset här. De är de som delar medicin, tar prover, sätter dropp, talar med patienten, tröstar, lär känna patienten lite. Läkaren mest kommer och tar beslut som sedan utförs av sköterskorna.

Sköterskor i Sverige har extremt hög kompetens. De sköterskor som åker utomlands för att jobba får erfara att de får göra mycket av de sysslor en undersköterska gör i Sverige, medan i Sverige gör de jobb som doktorerna gör i andra länder. Så sköterskorna har dels ett enormt ansvar, dels den dagliga kontakten med patienterna.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15537
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Varför är det läkarbrist?

Inläggav vofff » 2015-12-28 1:29:01

Det är riktigt uselt här i malmö! Jag har väntat på en ny läkare en månad! Fortfarande håller dom på leta efter nya läkare. Nä nu får det vara nog! Ska ringa till dom tusen ggr tills dom orka leta upp nån till mig.
vofff
 
Inlägg: 445
Anslöt: 2015-05-13
Ort: Malmö

Varför är det läkarbrist?

Inläggav kiddie » 2015-12-28 1:35:31

Håller på att försöka byta VC eftersom min aldrig har tid. De kan inte ens prioritera för de måste ta dem som ringer först. Så de bokar upp alla läkare på ordinarie besök och när man ringer icke-akut så blir svaret att alla tider är slut och de är de nästan alltid. Då säger de att om man vill ha vård då måste man ringa och välja akuttid vilket gör att de som har ickeakuta besvär men som måste ha en tid, snor en akuttid. Sedan när de riktiga akutpatienterna kommer så är akuttiderna slut.

Det börjar bli riktigt tröttsamt.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15537
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Varför är det läkarbrist?

Inläggav plåtmonster » 2015-12-28 2:17:36

kiddie skrev:Läkaren mest kommer och tar beslut som sedan utförs av sköterskorna.
De har ett enormt ansvar och behöver göra en hel del som inte syns.

vofff skrev:Det är riktigt uselt här i malmö! Jag har väntat på en ny läkare en månad!
Det finns nog anledning att misstänka kompetensflykt från Malmö. Ett tips är att söka sig utanför stan och kanske även flytta för Malmö verkar vara på väg ner.

Läkarna borde för övrigt vara begränsade i hur långa pass de får genomföra och istället bli avlösta. Jourläkare som har jobbat 24 timmar i sträck är en riktigt dålig idé.
plåtmonster
 
Inlägg: 15482
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Varför är det läkarbrist?

Inläggav kiddie » 2015-12-28 2:56:38

Att behöva flytta till bättre vård låter extremt sorgligt. Man ska väl få vård där man bor, undantaget om man bor skitlångt från allt, då är man ju beredd på lite restid.

Jag har sett sköterskor stå och gråta av olika anledningar, men de flesta läkarna verkar bara rycka på axlarna och gå vidare med sitt liv. Vet en läkare som råkade mörda sin patient, hon kom tillbaka pigg och glad nästa dag som inget hade hänt. Medan sköterskorna var helt förstörda för att de hjälpt läkaren.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15537
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Varför är det läkarbrist?

Inläggav plåtmonster » 2015-12-28 3:47:17

kiddie skrev:Vet en läkare som råkade mörda sin patient, hon kom tillbaka pigg och glad nästa dag som inget hade hänt.
Har du mer konkret information?

kiddie skrev:Att behöva flytta till bättre vård låter extremt sorgligt. Man ska väl få vård där man bor,
Det är mycket som borde, men tyvärr så blir man tvungen att parera galenskaperna från andra.
plåtmonster
 
Inlägg: 15482
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Varför är det läkarbrist?

Inläggav Alien » 2015-12-28 4:14:01

Är det verkligen läkarbrist? Eller är det att det är sjukhusorganisationen som är ineffektiv?

DN Debatt 2006 skrev:Problemet i vården är inte läkarbrist utan att läkarna jobbar för lite, skriver överläkare Christer Enkvist, medicinsk rådgivare vid Västra Götaland-regionen, och Lars Werkö, professor i internmedicin.
---
Sedan mitten av 1900-talet har antalet läkare i Sverige femdubblats liksom antalet sjuksköterskor. 1980 var antalet läkare under 65 år 18 000, varav 25 procent var kvinnor. 2005 fanns det 29 400 läkare, varav 43 procent var kvinnor.
---
Sjukvårdshuvudmannen skaffar vikarier genom att vända sig till bemanningsföretag med stafettläkare som på sin höjd stannar några veckor, kostar mer än dubbelt så mycket som de egna och inte har någon kännedom om patienterna.
http://www.dn.se/debatt/sverige-har-inte-for-fa-lakare/

Det skrevs alltså för nio år sedan, men problemet tycks kvarstå.

Flaskhalsen i läkarutbildning är alltså brist på AT-platser.
Tusentals kommer inte in på läkarprogrammet. Men trots läkarbrist finns inga planer på fler utbildningsplatser.

GP 2014 skrev:I veckan har GP skrivit om bristen på specialistläkare i regionen och hur man tar in både hyrläkare och läkare från andra länder för att lösa problemen.
Samtidigt slåss tusentals studenter varje år om platserna på läkarutbildningarna runt om i landet.
Till skillnad från andra utbildningar har regeringen ett inflytande på hur många platser det ska finnas på läkarutbildningen. Under de senaste 15 åren har antalet antagna läkarstudenter fördubblats, men just nu har man inga planer på att utöka antalet platser.
Att man inte utbildar fler beror enligt Peter Honeth, statssekreterare vid Utbildningsdepartementet, på en brist på praktiktjänster, så kallade at-tjänster.
http://www.gp.se/nyheter/vastsverige/1. ... F0Xly.dpuf

Samtidigt har utländska läkare lurats att betala för att få jobb i Sverige:
SR skrev:Landstinget i Norrbotten har rekryterat läkare i Spanien via ett svenskt företag som använt sig av olagliga metoder. Läkarna som fick jobb i Sverige fick skriva på ett kontrakt där de under lång tid skulle betala en del av sin lön till rekryteringsbolaget.
---
– Jag trodde att sådana här kontrakt var vanliga i Sverige.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.as ... el=6236186

Utländska läkare är alltså räddningen för sjukvården, särskilt i mindre attraktiva glesbygder. Samtidigt kan det innebära svårigheter med kommunikationen: nar-lakaren-inte-kan-svenska-t29419.html

Systemfel som det skrevs om för sex år sedan i denna tråd? systemfel-i-svensk-sjukvard-t12121.html

Även om det inte egentligen är brist på läkare så upplevs det så, när läkarna inte hinner med patienterna för allt pappersarbete.

SR 2014 skrev:Många läkare måste nästan ägna sig mer åt pappersarbete än åt sina patienter. Missnöjet och frustrationen bland läkare i Västra Götaland över ökad administration är stort i hela regionen.
---
Sverige är ett av de länder inom OECD som har flest antal läkare per tusen invånare. Samtidigt ligger Sverige i botten när man tittar på hur mycket läkarna ägnar sig åt patienter. Detta visar en skriften "Ur led är tiden" från Myndigheten för vårdanalys.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.as ... el=5756121

Går det att minska på pappersarbetet så mer tid kan frigöras till patienterna? För mycket kontroll, statistik och uppföljning?

Läkare och sjuksköterskor har föredragit att arbeta i Norge eftersom de fått högre lön och bättre arbetsvillkor där.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 35419
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Varför är det läkarbrist?

Inläggav Alien » 2015-12-28 4:28:51

En jämförande studie mellan England och Sverige är inte till Sveriges fördel. Och den stöder inte antagandet att vi har för få läkare i Sverige.

Läkartidningen skrev:Jämfört med många andra länder har Sverige hög läkartäthet. Antalet läkare per 1 000 invånare i Sverige är 3,9, jämfört med 2,8 i England. Trots detta är antalet läkarbesök per person och år högre i England jämfört med Sverige. Antalet läkarbesök per capita är 5,0 i England jämfört med 2,9 i Sverige.
---
Spoiler: visa
SAMMANFATTAT
Lite finns visat om hur mycket tid läkare spenderar på olika arbetsuppgifter, varför en jämförande studie gjorts mellan fyra kliniker i Sverige och England.
Tidsstudien visar att läkare vid de undersökta klinikerna i Sverige spenderar ca 37 procent på patientrelaterat administrativt arbete och 40 procent på patientarbete. I England ligger dessa siffror på 15 procent respektive 66 procent. Resten av tiden utgörs till stor del av icke patientrelaterad administration, transporter inom sjukhuset, lunch/paus och utbildning.
http://www.lakartidningen.se/Klinik-och ... i-England/

Låter som vi borde lära av England.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 35419
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Varför är det läkarbrist?

Inläggav kiddie » 2015-12-28 4:36:14

Hur kan det vara brist på AT-platser? Fattar inte riktigt.

Och att hyrläkarna kostar dubbelt är nog bara en slags uppskattning, i själva verket är det inte ovanligt att de får fyra gånger normal lön. Det måste ju vara en extrem förlustaffär för landstingen. Det sjuka är att en läkare från ett landsting kan bestämma sig för att hyra ut sig till ett annat och det landstinget kan hyra ut till det första så att de bara byter läkare mer eller mindre, enda skillnaden är då att det kostar skattebetalarna miljoner mer.

Flera läkare har format bolag som går ut på att de hyr ut sig själva, det blir deras affärsidé.

De tjänar redan rätt hyfsat, så känns lite psykopatiskt att mjölka ännu mer pengar ur systemet.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15537
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Varför är det läkarbrist?

Inläggav kiddie » 2015-12-28 4:40:56

En genomsnittlig läkare tjänar ca 50 000 kr i månaden. Med erfarenhet och kompetens kan läkaren tjäna det dubbla mot slutet av sin karriär. En hyrläkare tjänar upp till 400 000 kr i månaden.

Det är lite skillnad.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15537
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Varför är det läkarbrist?

Inläggav plåtmonster » 2015-12-28 6:38:35

Således behöver man göra något åt dessa IT system som sjukhusen använder. Har pratat med folk som jobbar med dessa system - de är skit. De ansvariga för vården behöver också lära sig bli bra förhandlare.

Det luktar dock rigiditet och inkompetens lång väg.
plåtmonster
 
Inlägg: 15482
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Varför är det läkarbrist?

Inläggav kiddie » 2015-12-28 6:53:53

Det har talats ganska mycket om hur man ska få läkarna att använda mindre tid till administration. De läkare som kommer utifrån sägs bli förvånade att svenska läkare skriver halva sin arbetstid istället för att "jobba". Det är säkert en bra ände att nysta i. Om man nu vill det. Det finns alltid krafter som vill att det inte ska bli bättre.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15537
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Varför är det läkarbrist?

Inläggav Fenren » 2015-12-28 7:30:25

Sjuksköterskor gör för lite.

De har lång och gedigen utbildning och i många fall gott om yrkeserfarenhet.
Ändå har jag, trots nästan uteslutande okomplicerade fall, bara hanterats av sjuksköterska en gång. Då bad de om ursäkt och sa att jag kunde välja att vänta tre timmar på en läkare... För att plåstra om ett finger.

Slöseriet med läkarnas tid är minimalt i förhållande till sjuksköterskornas.
Fenren
 
Inlägg: 7848
Anslöt: 2009-09-03
Ort: Min Mamma

Varför är det läkarbrist?

Inläggav kiddie » 2015-12-28 8:19:04

Totalt motsatt min upplevelse. Svårt sjuk sköttes jag enbart av sjuksköterskor. Träffade bara läkaren fem minuter. Sköterskorna gjorde resten.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15537
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Varför är det läkarbrist?

Inläggav Fenren » 2015-12-28 9:17:42

kiddie skrev:Totalt motsatt min upplevelse. Svårt sjuk sköttes jag enbart av sjuksköterskor. Träffade bara läkaren fem minuter. Sköterskorna gjorde resten.


Så vi kan enas om att läkare och sjuksköterskor prioriteras fel och till fel patienter.

En gång när jag var på akuten hade jag tre läkare och sex-sju sjuksköterskor... Men jag var ensam på medicin och de hade få kunder på de övriga avdelningarna med... Det var lyx.
Fenren
 
Inlägg: 7848
Anslöt: 2009-09-03
Ort: Min Mamma

Varför är det läkarbrist?

Inläggav alixha » 2015-12-28 9:38:26

Det är nog en kombination.

För få platser på utbildningarna.
Anställningsstopp och nedskärningar.
Läkare som blir sjukskrivna på grund av arbetsförhållandena.
Läkare som tar jobb inom den privata sektorn för att lönen och villkoren är bättre.
alixha
 
Inlägg: 2360
Anslöt: 2013-01-04

Varför är det läkarbrist?

Inläggav Fenren » 2015-12-28 9:51:37

alixha skrev:Det är nog en kombination.

För få platser på utbildningarna.
Anställningsstopp och nedskärningar.
Läkare som blir sjukskrivna på grund av arbetsförhållandena.
Läkare som tar jobb inom den privata sektorn för att lönen och villkoren är bättre.


Du kan tillägga omoderna skiftsystem. Schemaläggningsstrul. Totalistisk hierarki och oflexibla lösningar på allt.
Sett med en induistriuppfostrads ögon är det slöseri överallt inom sjukvården. Överadministrerad och felprioriteringar överallt.
Fenren
 
Inlägg: 7848
Anslöt: 2009-09-03
Ort: Min Mamma

Varför är det läkarbrist?

Inläggav slackern » 2015-12-28 16:42:17

Fenren skrev:
alixha skrev:Det är nog en kombination.

För få platser på utbildningarna.
Anställningsstopp och nedskärningar.
Läkare som blir sjukskrivna på grund av arbetsförhållandena.
Läkare som tar jobb inom den privata sektorn för att lönen och villkoren är bättre.


Du kan tillägga omoderna skiftsystem. Schemaläggningsstrul.


För att komma undan skiftarbete kan man specialisera sig inom ett område där det finns dagtjänster och mottagningar som bara är öppna dagtid. inte svårare än så.
Senast redigerad av slackern 2015-12-28 16:55:02, redigerad totalt 1 gång.
slackern
 
Inlägg: 35231
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Varför är det läkarbrist?

Inläggav Fenren » 2015-12-28 16:51:34

slackern skrev:
Fenren skrev:
alixha skrev:Det är nog en kombination.

För få platser på utbildningarna.
Anställningsstopp och nedskärningar.
Läkare som blir sjukskrivna på grund av arbetsförhållandena.
Läkare som tar jobb inom den privata sektorn för att lönen och villkoren är bättre.


Du kan tillägga omoderna skiftsystem. Schemaläggningsstrul. Totalistisk hierarki och oflexibla lösningar på allt.
Sett med en induistriuppfostrads ögon är det slöseri överallt inom sjukvården. Överadministrerad och felprioriteringar överallt.


För att komma undan skiftarbete kan man specialisera sig inom ett område där det finns dagtjänster och mottagningar som bara är öppna dagtid. inte svårare än så.


du missar vari min kritik ligger.
Fenren
 
Inlägg: 7848
Anslöt: 2009-09-03
Ort: Min Mamma

Varför är det läkarbrist?

Inläggav slackern » 2015-12-28 16:55:45

Fenren skrev:
slackern skrev:
Fenren skrev:
Du kan tillägga omoderna skiftsystem. Schemaläggningsstrul.


För att komma undan skiftarbete kan man specialisera sig inom ett område där det finns dagtjänster och mottagningar som bara är öppna dagtid. inte svårare än så.


du missar vari min kritik ligger.


Så nu har jag ändrat så att det kom framstod på vad jag svarade på. Så då har jag missat noll.
slackern
 
Inlägg: 35231
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Varför är det läkarbrist?

Inläggav Fenren » 2015-12-28 17:01:53

:D
Fenren
 
Inlägg: 7848
Anslöt: 2009-09-03
Ort: Min Mamma

Varför är det läkarbrist?

Inläggav plåtmonster » 2015-12-28 17:26:34

Fenren skrev:Du kan tillägga omoderna skiftsystem. Schemaläggningsstrul. Totalistisk hierarki och oflexibla lösningar på allt.
Sett med en induistriuppfostrads ögon är det slöseri överallt inom sjukvården. Överadministrerad och felprioriteringar överallt.
Hur fungerar det egentligen? Tänkte mest på dessa saker:
* Skiftsystemet
* Schemaläggning
* Oflexibla lösningar
* Överadministration
* Felprioriteringar
plåtmonster
 
Inlägg: 15482
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Varför är det läkarbrist?

Inläggav kiddie » 2015-12-28 17:28:30

Skäms och ber om ursäkt för att jag råkade citera från fel avdelning. Känns rätt tur dock att det var ett allmänt fakta liksom och inget personligt. Dock ursäkt till de citerade!

Tror det var Kaliber jag lyssnade på (eftersom det verkar vara mitt favvoprogram om man vill deppa ner sig i skit), och en person påstod att vården på sjukhus enbart funkar smidigt om man har några sängar tomma istf alltid full beläggning.

Kan ju låta oekonomiskt men jag tror det är sant, tomma sängar och personal med liiite extra tid över. Jag tror man vinner på det i längden. Man kan lägga in de som ska läggas in, direkt, på rätt avdelning. De behöver inte belasta akuten eller en annan avdelning där de egentligen inte hör hemma. Det måste ju slösa oerhörd administrativ kraft att behöva lirka in var och varannan patient.

Ringa runt till avdelningar, kolla om det finns ngt ledigt, kolla om det finns en tillräckligt frisk patient man kan kicka ut i förtid. Allt detta måste ju ta tid. Jag vet själv hur frustrerande det är för personal med detta runtringade för att försöka hitta läkare till patienterna, och en plats. Den tiden skulle kunna nyttjas till annat.

Det ligger något dumsnålt över det.

Sedan tror jag inte man har totalt arbetsför personal om de måste jobba över precis hela tiden som ofta är fallet. Det sliter på deras liv och relationer om ingen vet när de ens kommer hem från jobbet. Tyvärr utarmas avdelningar för att sköterskor inte klarar stressen och ständig övertid. De söker annat jobb och kvar blir de som inte egentligen bryr sig, vilket i sig driver bort bra personal ytterligare eftersom man inte vill försöka samarbeta med personal som inte är bra på sitt jobb.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15537
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Återgå till Aspergare och vårdenLogga in