Varför är det läkarbrist?

Vårdfrågor, medicinska aspekter samt forskning- och vetenskapsämnen.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Varför är det läkarbrist?

Inläggav plåtmonster » 2015-12-28 17:36:31

Att ha marginaler är något som varenda med vett inser är något bra. Och dessa enorma arbetspass måste de ta itu med. Pilot och chafför får inte jobba hur länge som helst i sträck. Men läkare.. inga problem! "oops".
plåtmonster
 
Inlägg: 15482
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Varför är det läkarbrist?

Inläggav Alien » 2015-12-28 17:43:23

kiddie skrev:Hur kan det vara brist på AT-platser? Fattar inte riktigt.


Det måste ju inrättas AT-tjänster och dessa ska avlönas av sjukhusen/landstinget. Kanske de inte tycker sig ha råd med detta. En AT-läkare behöver väl också en handledare, en läkare som ska ha extra betalt för detta och får mindre tid till sitt vanliga arbete.

Vad är AT och varför behövs den?

SYLF skrev:Läkarnas allmäntjänstgöring (AT) syftar till att ge AT-läkaren ”en god förmåga att självständigt och med hög säkerhet kunna utföra de medicinska basrutinerna i hälso- och sjukvården”1. För att få på-
börja AT krävs avlagd läkarexamen. AT ska göras i blockförordnande och omfatta minst 18 månader klinisk tjänstgöring fördelade mellan medicin, kirurgi, psykiatri och allmänmedicin.2 Anställning under AT kan inte vara vikariat utan ska ske under viss tid. Möjligheten att byta AT-ort efter påbörjad AT är mycket begränsad. Med AT-läkare avses läkare som fullgör AT. AT är målstyrd. Det innebär att innehållet i tjänsten ska motsvara de mål som Socialstyrelsen fastställt gällande kunskaper, färdigheter och förhållningssätt för att erhålla läkarlegitimation. AT examineras genom ett skriftligt respektive ett muntligt prov, varav det senare kan ersättas av medsittning med specialist under respektive placering under AT. Efter fullgjord AT och godkända provresultat erhåller läkaren legitimation.
https://www.slf.se/upload/SYLF/SYLFs%20 ... 202014.pdf

AT är alltså praktiken som krävs när den övriga utbildningen är klar. Utan AT, ingen läkarlegitimation. Det gäller både de som utbildat sig i Sverge och de som utbildat sig utomlands (för att de svenska utbildningsplatserna inte räckte till för alla som ville bli läkare). Så mycket mer frustrerande då att behöva vänta i flera månader på att få en AT-tjänst.

SR skrev:Nyutexaminerade läkare får nu vänta i snitt nästan tio månader på att få AT-tjänst och därmed kunna få läkarlegitimation.
---
I Stockholm handlar det om en snittväntan på över 19 månader. Det visar nya siffror som Sveriges yngre läkares förening, Sylf, tagit fram och som Ekot fått ta del av.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.as ... el=6243054

Vad kan göras åt detta? Införa en regel om alla sjukhus måste inrätta AT-tjänster (ju större sjukhus desto fler tjänster) och kompensera sjukhusen ekonomiskt för detta?

Eller avskaffa systemet med AT-tjänster? Det verkar bara vara Sverige som har AT-systemet.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36271
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Varför är det läkarbrist?

Inläggav Fenren » 2015-12-28 17:44:37

kiddie skrev:Kan ju låta oekonomiskt men jag tror det är sant,


jag kan dra en ganska tydlig parallell till mitt jobb. jag var tvungen att jobba halvtid tre dagar efter att ha vabbat två dagar... under dessa 4x3 timmarna fick jag inget gjort. det enda jag gjorde var att jag sprang runt till folk och bad om ursäkt för att jag inte hunnit med vad jag lovat samt planera in det veckan därefter. det var det enda jag hade tid med. så blir det när man inte har tid eller plats, då måste man lägga energi och tid åt att stöka runt.

precis som med all verksamhet är den optimala beläggningen när man har plats för en till.
Fenren
 
Inlägg: 7848
Anslöt: 2009-09-03
Ort: Min Mamma

Varför är det läkarbrist?

Inläggav slackern » 2015-12-28 17:49:11

Alien skrev:Vad kan göras åt detta? Införa en regel om alla sjukhus måste inrätta AT-tjänster (ju större sjukhus desto fler tjänster) och kompensera sjukhusen ekonomiskt för detta?


Men dom flesta större sjukhus är ju Universitetssjukhus och ansvarar för just läkarlinjen och sjuksköterska utbildningarna.

Universitetssjukhus är ett sjukhus som förutom sjukvård också bedriver medicinsk forskning och utbildning av olika yrkesgrupper inom sjukvård, som läkare.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Universitetssjukhus
slackern
 
Inlägg: 36136
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Varför är det läkarbrist?

Inläggav Alien » 2015-12-28 17:53:41

Men det är ju inte så att AT-tjänsterna bara finns på universitetssjukhus. Det är snarare så att alla sjukhus har ansvar för att inrätta AT-tjänster. Eller deras landsting men det blir ju sjukhusens sak att ta emot AT-läkarna.

SYLF skrev:Kiruna sjukhus är 2014 års bästa AT-ort! Därefter följer Avesta lasarett och på delad tredje plats sjukhusen i Lidköping, Sunderbyn, Västervik och på Åland. I botten placerar sig Sjukhuset i Arvika, Lasarettet i Enköping och Skånes universitetssjukhus i Lund.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36271
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Varför är det läkarbrist?

Inläggav kiddie » 2015-12-28 21:02:53

Känns ju lite som en AT är en tillgång, inte en belastning. AT-läkare tjänar inte så himla mycket och är därför billiga att anställa. Innan roterade de överallt och hjälpte till med det mesta, men nu ser man bara överläkare på vårdinrättningar. Om alla ska vara överläkare så kostar det därefter.

De behöver handledning, visst, men de är rätt självgående iom att de faktiskt ÄR läkare redan och har utbildat sig, även om de inte är klara formellt innan tjänstgöringen. Förr träffade jag ofta AT-läkare och blev vårdad av dem. Nu ser man inte röken av dem.

Om man kan anställa 4 AT på lönen av en överläkare och man har 2 överläkare och inga AT, så känns det iaf för mig mer logiskt att för samma pengar ha 1 ÖL som handleder och så har man vips 5 läkare.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15537
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Varför är det läkarbrist?

Inläggav Fenren » 2015-12-28 21:05:41

kiddie skrev:Känns ju lite som en AT är en tillgång, inte en belastning. AT-läkare tjänar inte så himla mycket och är därför billiga att anställa. Innan roterade de överallt och hjälpte till med det mesta, men nu ser man bara överläkare på vårdinrättningar. Om alla ska vara överläkare så kostar det därefter.

De behöver handledning, visst, men de är rätt självgående iom att de faktiskt ÄR läkare redan och har utbildat sig, även om de inte är klara formellt innan tjänstgöringen. Förr träffade jag ofta AT-läkare och blev vårdad av dem. Nu ser man inte röken av dem.

Om man kan anställa 4 AT på lönen av en överläkare och man har 2 överläkare och inga AT, så känns det iaf för mig mer logiskt att för samma pengar ha 1 ÖL som handleder och så har man vips 5 läkare.


fast oftast är en sjuksköterska med många års erfarenhet betydligt bättre än en AT-läkare.
Fenren
 
Inlägg: 7848
Anslöt: 2009-09-03
Ort: Min Mamma

Varför är det läkarbrist?

Inläggav Alien » 2016-03-07 11:49:48

I en debattartikel i dagens UNT står åter om bristen på AT-tjänster.

UNT Debatt skrev:Antalet platser på läkarprogrammen är nu drygt 50 procent fler än för tio år sen. Kommer då denna ökning att råda bot på läkarbristen? Svaret är tyvärr nej, eftersom man inte har åtgärdat flaskhalsarna som finns efter läkarexamen.
---
1998 infördes emellertid en skyldighet för landstingen i 15 § hälso- och sjukvårdslagen att anordna tillräckligt med AT-tjänster så att alla nyutexaminerade läkare kan få AT. Bakgrunden var att antalet AT-tjänster hade minskat under 90-talet. I väntan på AT fick läkarna hanka sig fram på kortare vikariat utan någon garanti för utbildning eller handledning.
http://unt.se/asikt/debatt/at-brist-ger ... 35287.aspx

Så trots att det är lag på att landstingen ska ordna fram tillräckligt många AT-tjänster så gör de det inte. Varför? Antagligen för att det kostar pengar. Men att spara in på de tjänsterna är väldigt kortsiktigt tänkt.

Bland annat har Landstinget Dalarna minskat antalet AT-block med 17 procent till 2016 i besparingssyfte, samtidigt som man bara har hälften av läkartjänsterna inom primärvården tillsatta.


I genomsnitt får en nyexaminerad läkare vänta 10 månader på att få en AT-tjänst. Utan AT-tjänstgöring kan inte läkaren få legitimation. Sedan krävs fem års ytterligare ST-tjänstgöring för att få specialistkompetens, och även ST-tjänsterna är för få. AT-tjänster utlyses två gånger om året.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36271
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Varför är det läkarbrist?

Inläggav Fleure123 » 2016-05-09 20:14:46

Jag har mest märkt av att det verkar vara brist på psykiatriker. Eller i alla fall att de verkar byta tjänster ofta?! Ett tag var det nya hela tiden, men nu har jag haft turen att ha samma ett tag. :-) Sedan vet jag iofs inte om jag är jättenöjd med henne, jag litar inte fullt ut på henne. Men ändå en trygghet att ha samma från gång till gång.

Men kanske har psykiatriker inte högst status av det läkare kan specialisera sig inom för områden. Specialistkompetens inom kirurgi rankas väl till exempel högre?
Fleure123
 
Inlägg: 776
Anslöt: 2016-04-21
Ort: Fleura de Santa/ Västra Frölunda Göteborg

Varför är det läkarbrist?

Inläggav Mountain_lion » 2016-05-09 22:15:37

Man har lagt på läkare i Sverige en massa administrativa arbetsuppgifter. Efter det så har många känt att de arbetar som läkare bara en del av sin arbetstid. Så vissa har provat i grannländerna eller på andra ställen i Europa. Sedan ar en hel del valt att bli "stafettläkare". Du kännar minst lika bra och slipper allt administrativt arbete. Nackdelen för patienterna är att de kan få träffa fem olika läkare vid fem möten med läkare.
Mountain_lion
 
Inlägg: 1255
Anslöt: 2013-07-18
Ort: Halland

Varför är det läkarbrist?

Inläggav kiddie » 2016-05-09 23:02:34

Stafettläkare borde förbjudas. De lämnar sitt eget landsting så att de måste ta in en stafettläkare. Stafettläkaren kan kosta det nya landstinget nästan en miljon bara på två månader. Ju färre läkare det är på platsen, desto mer i lön kan stafettläkaren kräva. Hen kan kräva en väldigt hög lön trots att kunskaper och erfarenheter är för låga för att ens vara värda hälften. Tänk dig själv att du jobbat som läkare i många år och samlat erfarenhet, jobbat i trettio år, sedan kommer någon in som stafettläkare och jobbar sida vid sida med dig och har mycket sämre kunskap och får dubbelt i lön mot vad du får. Dessutom får du som ordinarie hjälpa till om stafettläkaren börjar göra misstag och det får du inte ett öre mer för.

Att behandlas av någon man vet är ointresserad av arbetet och mer intresserad av att suga ut pengar känns inte heller så bra.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15537
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Varför är det läkarbrist?

Inläggav Alien » 2017-06-20 12:02:45

Problemet är att läkare inte vill arbeta i glesbygden. De vill definitivt inte arbeta i Norrland. De vill bara arbeta i storstäder el universitetsstäder, där det redan finns gott om läkare. De arbetar som stafettläkare för att tjäna pengar. Skulle man förbjuda stafettläkare så får patienterna i glesbygden inga läkare alls.

Så vad gör man? Man skulle kunna ha ett system att alla läkare måste arbeta minst två år dit de blev skickade. De har ju fått sin läkarutbildning gratis, iaf de som utbildats i Sverige. Men jag tror inte det går. Vi har inte inställningen att man ska göra sin plikt och betala tillbaka till samhället. Vi har tvärtom en extreminvidualistisk inställning. Ingen ska tvingas, alla ska få göra som de vill, leva ut sina drömmar etc.

Sen tror jag inte att läkare (främst el enbart) blivit läkare för att de "vill hjälpa sjuka människor". Pengar och prestige är viktiga drivkrafter.

Debbido skriver längtansfullt om husläkarsystemet i England här: systemfel-i-svensk-sjukvard-t12121.html

Varför fungerar det där men inte här? Kanske för att England är både till ytan mindre än Sverige och mer befolkat. Det är alltså inte så långt till närmsta större stad. Kanske också för att det finns en tradition av husläkare där. Här i Sverige slutar husläkaren ofta, ibland för att flytta till en annan vårdcentral. Fär knappast så mycket högre lön men kanske bättre chef, organisation el färre patienter.

Spoiler: visa
Det var på så sätt jag förlorade min husläkare, som jag haft i många år. Skulle jag följa henne och byta vårdcentral? Men tänk om hon flyttade vidare ännu längre bort efter några år? Jag stannade på min vc och fick en ny "husläkare" som jag inte räknar med att kommer att stanna så länge.


Fler trådar om den svenska sjukvården:
sjukhusnedlaggningarna-och-sjukvarden-t17387.html

svensk-sjukvard-nagot-av-det-mest-ineffektiva-t46321.html

professionell-vard-psykiatrisk-vard-t27058.html

var-sjuka-sjukvard-t29094.html

vald-och-hot-inom-sjukvarden-och-i-samhallet-t24259.html
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36271
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Re: Varför är det läkarbrist?

Inläggav slackern » 2017-06-20 12:13:15

Det kan nog bli bättre när länen slås ihop till 6 storregioner.
slackern
 
Inlägg: 36136
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Varför är det läkarbrist?

Inläggav Huggorm » 2017-06-20 17:33:54

slackern skrev:Det kan nog bli bättre när länen slås ihop till 6 storregioner.
Det har ju redan hänt i västsverige och det blev katastrof. Sjukvården koncentreras till vissa områden och andra blir utan, det gäller speciellt akutmottagningar. Men även förlossning, folk i Bohuslän får numera åka till Norge för att föda efter att regionen lagt ner BB här. Så är det när län slås samman, vissa räknas som oönskade bihang och sugs ur på resurser. I västra götalandsregionen är det det egentliga västergötland som har makten och vi i Bohuslän och Dalsland får det allt sämre när allting flyttas härifrån.
Huggorm
 
Inlägg: 19567
Anslöt: 2011-12-12
Ort: Thule

Varför är det läkarbrist?

Inläggav kiddie » 2017-06-21 4:12:36

Alien skrev:Så vad gör man? Man skulle kunna ha ett system att alla läkare måste arbeta minst två år dit de blev skickade. De har ju fått sin läkarutbildning gratis, iaf de som utbildats i Sverige. Men jag tror inte det går. Vi har inte inställningen att man ska göra sin plikt och betala tillbaka till samhället.


Den plikten finns i flera andra yrkesgrupper, t ex lokförare och polis. Varför skulle läkare vara ett undantag? De har fått sin utbildning betald, de får sin lön av samhället. Handlar det om arbete eller socialbidrag till dem?

Det är väl bara att plugga igen hålen och tvinga läkarna dit de ska. Om det är full bemanning i Stockholm men saknas en läkare i Vilhelmina så får väl läkaren ta sitt pick och pack och flytta dit eller sluta jobba. Det är väl inte ett svårt val? Det är så det funkar för alla andra yrken. I vilket annat yrke vägrar man ta ett jobb som finns och istället "hyr in sig" och tvingar arbetsgivaren att betala 8 gånger så mycket som en vanlig lön?

Nej, just det. Då skulle man bli utskrattad och bli ombedd att dra åt helvete. Men eftersom läkarna själva skapat läkarbrist så kan de surfa på denna och bli mångmiljonärer.

I detta läge tycker jag det är på sin plats att tvångsförflytta läkare om det inte funkar med att helt enkelt lägga ner hyrläkarsystemet.

Sjuksköterskor behandlar man inte på samma fina vis. Jobbar du som sköterska på ett sjukhus och det blir överbeläggning eller någon inte dyker upp som ska för att avlösa dig, vad händer då? Du får stämpla ut och gå hem? NEJ. Du blir tvångsbokad på nästa skift och du begår lagbrott om du avviker.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15537
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Re: Varför är det läkarbrist?

Inläggav slackern » 2017-06-21 10:33:46

Läkare är anställda utav landstinget och inte statligt anställda. Skulle sjukvården förstatligas skulle det gå att göra.
slackern
 
Inlägg: 36136
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Varför är det läkarbrist?

Inläggav Alien » 2017-06-21 22:54:33

Vi kanske skulle göra som i Norge, där staten tog över sjukvården från deras motsvarighet till landstingen, fylkena?

DN Debatt 2014-03-31 skrev:2002 övertog staten ansvaret for specialistsjukvården, där sjukhusen organiserades som hälsoföretag i vad som nu är fyra regioner. Samtidigt infördes rätten att fritt välja sjukhus.

I dag är det få i Norge som saknar den fylkesdrivna vården. Köerna har kortats betydligt. Ekonomin är under kontroll och den nya ansvarsfördelningen har höjt kvaliteten på tjänsterna.
http://www.dn.se/debatt/flytta-den-sven ... ll-staten/

Men jag förstår inte riktigt "specialistsjukvården", finns annan sjukvård kvar i fylkena? Och vilken är det då, primärvården, dvs typ vårdcentraler?

Edit: Även bättre system med AT-läkare i Norge:
UNT 2017-06-05 skrev:– Med central styrning av AT skulle staten ha ansvar till och med legitimation. I Norge lottades AT-tjänster ut bland nyexaminerade läkare. Alla garanterades AT, men det kunde vara i Kirkenes eller Oslo, lotten avgjorde, säger Erik Salaneck.
http://www.unt.se/nyheter/uppsala/akade ... 69372.aspx
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36271
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Varför är det läkarbrist?

Inläggav kiddie » 2017-06-22 11:55:27

Tror på statlig sjukvård. Tror det är enda alternativet till vad som annars kommer hända. En helt privatiserad sjukvård, som kanske t o m lever på skattemedel.

Jag tror att förstatliga leder till andra saker än större landsting. Om man gör större landsting så tror jag vården centraliseras. Kör man statligt kan staten gå in och tvångsförflytta vård till där den behövs! Dvs även mindre regioner.

Att bohuslänningar ska behöva föda barn i Norge känns bisarrt. Men iofs händer konstiga saker även där många bor, som här. Vår förlossning hade intagsstopp under 14 dagar. Hur menar de då? Att de med värkar ska vänta i två veckor och knipa igen eller??? :-)051
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15537
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Re: Varför är det läkarbrist?

Inläggav slackern » 2017-06-22 12:56:36

Intagsstopp innebär att förlossningen är full och hänvisar till andra sjukhus. Det händer hela tiden och kommer ihåg att vi var oroliga för det när sonen föddes 03.
slackern
 
Inlägg: 36136
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Varför är det läkarbrist?

Inläggav kiddie » 2017-06-22 13:13:54

Jobbigt nog ligger sjukhuset de hänvisar till över 8 mil bort. Vi har städer närmare men de tillhör fel landsting.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15537
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Varför är det läkarbrist?

Inläggav slackern » 2017-06-22 14:40:00

Jo det där med att ligga i fel landsting eller kommun när det kommer till samhällstjänst suger speciellt när det gäller AF eller FK som är statliga myndigheter.
slackern
 
Inlägg: 36136
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Varför är det läkarbrist?

Inläggav Dreamtrance » 2017-06-22 18:38:17

Robotkirurgi är framtiden, redan idag har robotar på egen hand genomfört helt lyckade operationer. I Finland övervakas spädbarn av artificiell intelligens. Finns planer på att ha mobila kliniker utrustade med AI och robotar. Expontiell teknikutveckling.

https://svenska.yle.fi/artikel/2016/02/ ... prematurer
Dreamtrance
 
Inlägg: 1045
Anslöt: 2016-07-04

Varför är det läkarbrist?

Inläggav dafsal » 2017-08-30 21:21:37

Jag är inte alls förvånad över att det råder läkarbrist. Känner flera läkare inom alla möjliga specialiteter och de klagar ALLA över sin arbetssituation. Fler än vad man tror är sjukskrivna. Det är slitsamt både på sjukhusen och på vårdcentralerna. Tror och hoppas att alla de svenska studenter som idag studerar till läkare i Polen, Rumänien etc hjälper oss att bota läkarbristen så vi får den vård vi förväntar oss och förtjänar.

När jag läser information på olika bemanningsföretag (tex https://direktkliniken.se/hyrlakare - googla på stafettläkare så hittar ni många) så förstår jag varför de väljer att hoppa av och jobba som hyrläkare - de får ordning på sin arbetssituation och lön som är avsevärt högre än normalt. Dyrt för oss men jag förstår de full ut, tyvärr.
dafsal
Ny medlem
 
Inlägg: 1
Anslöt: 2017-08-30

Återgå till Aspergare och vårdenLogga in