TV-serien "Bonusfamiljen" i TV1

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: marxisten, atoms, Sjuckert, Alien, Puzzle

TV-serien "Bonusfamiljen" i TV1

Inläggav Alien » 2018-02-06 3:25:15

Är det någon som kollar på den? Säsong 2 har börjat i år:

svt skrev:– Det har varit ett fantastiskt mottagande av säsong ett och det känns jättekul att så många har tagit till sig Bonusfamiljen och engagerat sig så mycket i karaktärerna. I säsong två har vi velat behålla samma känsla och ton som i första säsongen men samtidigt velat fördjupa och utveckla serien. Det händer ganska mycket när vi kommer in i deras liv och familjen har hunnit utökas med Patrik och Lisas första gemensamma barn Lo, som sätter i gång nya känslor och utmaningar. Dessutom får vi in några nya karaktärer som rör om i bonusfamiljen, säger Clara, Felix och Moa Herngren.
https://www.svt.se/bonusfamiljen/sasong ... uari-2018/

Själv tycker jag den lika gärna kunde heta Curlingfamiljen.

Mamma Lisa (Vera Vitali) curlar sina barn Bianca och Eddie otroligt. När Eddie blir sur över att Lisa och hennes sambo Patrik ska gifta sig så nöjer sig inte mamma Lisa med att säga att hon älskar honom lika mycket ändå och att det inte blir någon skillnad för barnen. Nej, hon är genast beredd att avstå från bröllopet. Sonens vilja är lag och hon har väldigt svårt att säga ifrån.

Spoiler: visa
Istället låter hon sig övertalas att gifta sig i hemlighet med sin Patrik den vecka hennes barn är hos sin biologiske far. Det blir givetvis komplikationer.


I veckans avsnitt så har äntligen vilde Eddie (som kallar sin mor för "jävla skitkäring" när han blir arg och arg blir han rätt ofta) fått sin ADHD-diagnos. Men han är ju lika vild som förut (typiskt den killen som mobbar och skrämmer andra barn), och skolans rektor och kurator kallar föräldrarna till samtal. Men Eddie har sagt att han minsann inte vill ha någon resurs, som han kallar övervakare. Faktiskt tycker jag att både Lisa och Eddies far Martin själva verkar ha ADHD. Och någon mentaliseringsförmåga för andra än sina egna barn tycks de inte ha heller. De vägrar resurs och vill inte heller prata om problemen och diskutera några andra förslag. Deras son är inget problem, så är det. De reser sig och går.

Det är förstås tillspetsat men jag undrar om det är så det brukar bli när rektor försöker prata med föräldrar till besvärliga barn. Förr i tiden hade föräldrar respekt för rektor och lärare men nu är de lika besvärliga som sina barn.

Spoiler: visa
Det blir den annars struliga och egocentriska tonårsdottern som får säga "men Eddie är ju ett barn, han kan ju inte få bestämma". Martin kommer då plötsligt ihåg sin egen barndom. Han var en mobbare och såväl han som hans offer skulle haft nytta av en resursperson. Då går äntligen Lisa med på en resursperson, men när Patrik tyckte att det var en bra ide sparkade hon bakut och klagade över att han inte stod på hennes sida.


Patrik i sin tur curlar Lisa och bedyrar att han alltid står på hennes sida och tassar på tå. I stället för att riva i och säga att han alltid kommer att säga ifrån när han tycker hon har fel. Som när hon kallar en annan förälder för "fitta". Jag tycker att han ofta har rätt åsikter men beter sig som värsta mesen.

Patriks ex Katja (Petra Mede) är däremot helt egocentrisk
Spoiler: visa
och lämnar sonen Willie ensam när hon ska ha sex med hans tränare.
Hon prioriterar sig själv i stället för sin son. Hon är faktiskt den minst sympatiska personen i serien.

Jag ser en viss klassmotsättning här också. Lisa och Martin som de ohämmade underklassföräldrarna (Martin anklagar de andra föräldrarna för att se dem som "white trash") gentemot medelklassföräldrarna.

De spelar bra och serien är rätt underhållande.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 31992
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

TV-serien "Bonusfamiljen" i TV1

Inläggav Liljan » 2018-02-06 12:03:54

Jag håller med dig om att serien är underhållande och skådespelarna är helt fantastiska, särskillt Fredrik Dorsin som spelar Eddie (han är son till Henrik Dorsin) han stjäl varenda scen han är med i och jag har inte sett Erik Johansson (Patrik) sedan han var med i Bert och Eva & Adam, det är kul att se honom som vuxen.

Man behöver ingen diagnos för att få en resurs. Jag såg just det senaste avsnittet och jag kan ha missat det, men Eddie verkar inte ha genomgått någon utredning. Att Lisa och Martin inte har någon förståelse för de andra barnen i klassen handlar inte om mentalisering (som dessutom är förknippat med diagnoser) det handlar om att de har svårt att ta in sin sons brister och acceptera att han är som han är, något som är extremt vanligt, det har inget med de andra barnen att göra. Varför tycker du att Lisa och Martin verkar ha ADHD? Jag tycker Martin verkar ha de dragen, han säger själv att han känner igen sig i mycket av Eddies svårigheter, men jag tycker inte Lisa har uppvisat något sådant.

Jag tror både Lisa och Martin är födda in i medelklassen, white trash har inget med arbetarklass att göra (som jag antog att du menade) och de sa att de andra såg dem som white trash inte att de var det, jag tror bara det var något Lisa sa för att hon var arg. Martin är helt klart arbetarklass nu men Lisas jobb ser jag mer som medelklass hon är en konstnärssjäl som skapar det hon säljer. Hela showen är väldigt medelklass och det har den också fått kritik för.

Jag tycker inte Bianca är mer egocentrisk eller strulig än andra i hennes ålder, hon knarkar inte och har inte ställt till med några större problem, hon har inte ens druckit sig redlöst berusad.

Hela serien är väldigt realistisk, jag tycker inte något är tillspetsat, det är det som gör den så bra. Jag läste att någon jämförde den med serien Skam och det tycker jag stämmer, realistiska serier med hög igenkänningsfaktor är något helt nytt. Jag har haft en så konstig uppväxt så jag känner inte igen något från mitt familjeliv men jag känner igen det från kompisarna jag hade under min uppväxt och jag har jobbat med barn i Danderyd och där känner jag verkligen igen det. En kille i min klass var väldigt lik Eddie.

Jag stör mig också på Lisa, hon är väldigt känslig och överreagerar på nästan allt och jag håller oftast med Patrik då de bråkar.
Liljan
 
Inlägg: 841
Anslöt: 2013-01-17

TV-serien "Bonusfamiljen" i TV1

Inläggav Alien » 2018-02-08 1:03:43

Liljan skrev:Jag tror både Lisa och Martin är födda in i medelklassen, white trash har inget med arbetarklass att göra (som jag antog att du menade) och de sa att de andra såg dem som white trash inte att de var det, jag tror bara det var något Lisa sa för att hon var arg. Martin är helt klart arbetarklass nu men Lisas jobb ser jag mer som medelklass hon är en konstnärssjäl som skapar det hon säljer. Hela showen är väldigt medelklass och det har den också fått kritik för.

Jag tycker inte Bianca är mer egocentrisk eller strulig än andra i hennes ålder, hon knarkar inte och har inte ställt till med några större problem, hon har inte ens druckit sig redlöst berusad.

Hela serien är väldigt realistisk, jag tycker inte något är tillspetsat, det är det som gör den så bra. Jag läste att någon jämförde den med serien Skam och det tycker jag stämmer, realistiska serier med hög igenkänningsfaktor är något helt nytt. Jag har haft en så konstig uppväxt så jag känner inte igen något från mitt familjeliv men jag känner igen det från kompisarna jag hade under min uppväxt och jag har jobbat med barn i Danderyd och där känner jag verkligen igen det. En kille i min klass var väldigt lik Eddie.

Jag stör mig också på Lisa, hon är väldigt känslig och överreagerar på nästan allt och jag håller oftast med Patrik då de bråkar.


Det stod så här på svt:
Lisa och Martin får reda på att en grupp föräldrar i Eddies skola planerar ett möte för att få bort Eddie, som under sommaren fått en ADHD-diagnos.
https://www.svtplay.se/video/16832874/b ... -avsnitt-2

Även om det inte formellt behövs någon diagnos för att en elev ska få någon resurs, så kan det i praktiken underlätta. En resursperson kostar ju skolan/kommunen extra pengar.

Jag tycker ju att föräldrarna borde vara glada över hjälpen. Det är inte klokt att de har rätt att tacka nej, och på så sätt förstöra för både sitt eget barn och andra barn i klassen. Det måste vara mycket svårt att vara lärare och tampas med sådana elever och föräldrar.

Föräldrarna var kvicka att skylla allt på Sofie (läraren), att hon behövde en extra resurs när hon var så ofokuserad. Hon sa ju att Eddie tog mycket fokus så att hon inte hann med de andra barnen. Och faktiskt borde väl klassen kunnat få en generell resurs för att det var stökigt utan att behöva peka ut en speciell elev, när nu föräldrarna var så samarbetsovilliga.

Sen tycker jag att Sofie var väldigt luddig. Kunde hon inte gett några exempel på vad Eddie gjort? Pratat på lektionerna, bråkat med läraren och andra barn etc? Håller med om att Frank Dorsin verkligen är bra. Men att han stjäl varje scen beror väl på att han är arg och/el ledsen i varje scen.

Jo, jag tycker att Lisa och Eddie har dålig mentaliserings/inlevelseförmåga, det är inget som enbart aspergare har. De tycks inte tänka tanken att om skolan tycker det är ett problem, så ligger det säkert något i det, varför skulle skolan vilja svartmåla Eddie? Och varför ville de andra föräldrarna att Eddie skulle sluta, varför skulle de vilja kollektivt mobba ett barn?

Lisas kommentar "vi ska visa oss så lugna så de andra förstår att det är de som är sjuka i huvudet" var ju rätt avslöjande. Hon var inte beredd att lyssna på några argument, hon hade sin uppfattning klar "de andra föräldrarna var idioter" och med den inställningen kunde mötet bara gå åt helvete.

Med "white trash" kanske Lisa och Eddie främst syftade på arbetarklass och medelklassens fördomar. Men jag anser inte att arbetarklass och WT är synonymer. WT innebär dåligt beteende, eftersom de struntar i både lagar och normer. WT får barn tidigt med olika partners och klarar inte av att uppfostra sina barn. De kan bli otidiga och hotfulla om någon kritiserar deras barn (så uppför sig Lisa) samtidigt som de låter barnen springa vind för våg och smäller till dem när de gjort något som irriterat föräldrarna (sådan är verkligen inte Lisa). Den bildade medelklassen däremot behärskar sig och tappar inte humöret, iaf inte utanför sitt eget hem.

Spoiler: visa
Det ultimata WT-beteendet som Lisa uppvisade (tala om att uppfylla de andra föräldrarnas värsta fördomar) var när hon kallade en kvinna för "jävla fitta" två gånger. Hon ångrade sig inte ens, vilket också är typiskt WT-beteende. Sedan må hon vara konstnär och från medelklassen, hon har lika fullt ett sånt beteende.

Bianca var ju rätt strulig (som en vanlig tonåring men det kan vara illa nog) i förra säsongen, hon flyttade helt enkelt in hos sin killes familj utan att bry sig om vad hennes mor tyckte och svarade inte när hon ringde. (Då blev inte Lisa lika rasande utan löste det rätt bra men hon blir ju inte rasande på sina egna barn.)
Spoiler: visa
Och När Lisa ville ha mysig familjestund i samband med att de berättade om att Lisa och Patrik skulle gifta sig, så var hon bara ointresserad och skulle ut. Typisk tonårsegoism. (Här däremot oroade hon sig för att göra sin mamma ledsen när hon ville flytta till sin far för att Patrik var kontrollfreak, Eddie var mer dampig än någonsin och babyn skrek hela natten.)


"Du är världens bästa mamma", säger Patrik när han som vanligt curlar Lisa. Det är hon inte alls tycker jag, hon förbereder inte barnen tillräckligt för vuxenlivet, där de inte kommer att omges av okritiska och dyrkande föräldrar hela tiden. (Däremot visar hon att hon älskar barnen så en usel mamma är hon inte heller.)

Redan i första säsongen visar Patrik sin mesiga sida. Eddie kräver att få stiga ur bilen innan Patrik kört ända fram till skolan. När Eddie kommit ur bilen visar han fingret i stället för tack. Då säger Patrik "jag älskar dig", vilket jag tycker är otroligt mesigt i denna situation. Visst är det bra att barnen vet att föräldrarna älskar dem, men det passar inte när de uppför sig illa, det är att belöna dåligt beteende. För Eddie blir det ännu en bekräftelse på att styvpappan är en tönt. (Bara det att han är lärare ger minuspoäng.)

Spoiler: visa
Jag tror knappast föräldrarna skulle lyckats få bort Eddie ur klassen, de har ingen beslutanderätt där. Samtidigt förstår jag att de var desperata när Eddies föräldrarna sade nej till en resurs. Vad föräldrarna kunnat göra var att säga "om inget görs åt Eddie, då tar vi vårt barn ur den här skolan". Då hade skolan fått problem samtidigt som de stod maktlösa gentemot Eddies föräldrar. Här känner jag mest igen mig i de andra föräldrarna, jag har erfarenhet av en sådan pojke i dotterns klass och då klagade jag och jag var inte den enda.


Ja, Patrik är ofta den som får stå för sunda förnuftet. Samtidigt som han böjer sig för Lisa väl ofta. Han försvarade inte ens sin egen gamle far, när Lisa fick värsta utbrottet för att denne vågat föreslå en ADHD-utredning av Eddie. Det är just Lisas utbrott som gör att jag tycker att hon verkar ha ADHD, hon tycks ha noll impulskontroll ibland och beter sig som en trotsig tonåring gentemot alla som vågar säga emot henne. Och då säger hon rätt elaka saker.

Det är kanske vanligt att en förälder anser att styvföräldern inte ska blanda sig i uppfostran. Lisa litar ju inte på Patrik, hon anser att han inte är tillräckligt lojal med Eddie (dvs inte lika okritisk som hon).

Manusförfattarna har ju själva personlig erfarenhet av att leva i bonusfamiljer. Så därför finns en viss realism. Även om jag tycker det verkar överdrivet dramatiskt och att personerna reagerar väldigt irrationellt och trodde att de bredde på för att få till komedi och drama. Men det är väl jag som är för aspig för att känna igen mig. Jag kände inte igen mig ett dugg i Skam heller.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 31992
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

TV-serien "Bonusfamiljen" i TV1

Inläggav Liljan » 2018-02-09 9:14:55

Brist på mentalisering handlar om att inte kunna sätta sig in i andras situation, Lisa vill inte sätta sig in i andras situation där i ligger skillnaden. Hon är alltså helt kapabel att kunna göra det men att acceptera att hennes son är annorlunda, behöver extra hjälp och uppfattas som jobbig är svårt därför förnekar hon och går i försvarsställning istället, den här känslan blir ännu värre av de mobbningsfasoner de andra föräldrarna utsätter henne och Eddie för. Att ha ett möte där man försöker få bort ett barn från klassen är ren mobbing. Flera föräldrar anser att Eddie är som han är pga sina föräldrar det är därför Lisa vill visa att hon är normal, och jag tror att få skulle ha hållit sig lugn i den situationen. Den naturliga reaktionen då någon försöker skada ens barn är att skydda barnet det blir inte alltid så konstruktivt. Varken Lisa eller de andra föräldrarna tänkte på Lisa som WT oavsett vad hon sa däremot får de ännu mer att snacka skit om och riktigt gotta sig i då hon sa så. Att andra föräldrar kollektivt mobbar ett barn är vanligare än man tror, jag har själv blivit utsatt för det.

Vad gäller resursen så är det TV, så vad som underlättar är inte relevant. Jag visste inte att det stod att Eddie fått en diagnos, det är synd att det inte framkommer i avsnittet. Det var Filip (kuratorn) som tyckte Sofie borde ha en resurs. Jag håller med om att mötet inte var optimalt dels pga Lisas inställning/humör, Filips skrattanfall och att Sofie kunde vara mer pedagogisk som du sa men det är ett helt realistiskt möte som skulle kunnat ske på vilken skola som helst. Jag håller med om att det måste vara jättesvårt för läraren och skolan, jag anser att skolan borde ha mer befogenheter och inte borde behöva fråga föräldrarna över huvud taget.

Det är inte den som skriker högst som automatiskt stjäl varenda scen, det kan lika gärna vara den som är helt tyst utan repliker som gör det.

Patrik sa ”jag älskar dig också” han sa verkligen inte att han älskade Eddie, det är en passiv aggressiv kommentar. Hur Patrik ska förhålla sig till Eddie tar de upp i flera avsnitt det är en svår situation, Lisa måste helt klart sätta ner foten men att mammas nya kille ska göra det är inte lika självklart. Eddie beter sig inte bara som han gör pga brist på uppfostran heller, man kan inte uppfostra likadant om någon har ADHD så föräldrarna måste bemöta honom på ett annat sätt än att bara sätta ner foten också. Meningen är att Patrik och Eddie ska få en relation och de kan de inte få om Patrik bara säger negativa saker, han måste vara vuxen och inte bli provocerad av Eddie. Patrik är inte alltid så snäll heller som då han lämnade Eddie på karatematchen för att gå på museum istället. Det finns inget självklart rätt och fel i hela situationen med Eddie och Patrik det har många sidor och jag tycker serien fångar det på ett jättebra sätt.

Lisa har ett hetsigt humör och är ganska bortskämd men jag tycker inte hon verkar ha koncentrationssvårigheter, problem med hyperaktivitet eller några andra adhd symtom. Lisa är svår att tycka om många gånger hon kan vara riktigt elak och jag blev nästan arg då hon var som hon var med styvpappan, hon och Patrik kompliterar varandra. Patrik är bra på att säga vad han tycker också men på ett annat sätt, men jag håller med om att han säger förlåt då han borde stått på sig.
Liljan
 
Inlägg: 841
Anslöt: 2013-01-17

TV-serien "Bonusfamiljen" i TV1

Inläggav Alien » 2018-02-25 2:15:00

Lisa och Martin borde öht inte varit med på det föräldramötet om Eddie. (Tyckte det var fel av Katja att "skvallra" om det för sitt ex men hon hade väl fått skit för det om Patrik och Lisa fått veta om att hon kände till det.) Jag förstår de andra föräldrarna. Eddie hade troligen mobbat och kanske slagit deras egna barn, de hade talat med skolledningen och fått veta om möjligheten med resurs. Sedan fick de veta att Eddies föräldrar vägrat resurs. I den situationen skulle jag också blivit desperat. Min reaktion skulle ha blivit "ja, gör ni inget så tar jag mitt barn ur klassen, hon ska inte bli slagpåse åt den där bråkige killen". Samtidigt vill man ju inte att barnet ska behöva lämna sina kompisar och sina lärare, som det trivs med. Ett samlat krav från flera föräldrar skulle kanske få skolan att anstränga sig mera. "Annars tar vi vår skolpeng och går till en annan skola."

Men det är ju verkligen botten att föräldrar ska få stoppa en sådan sak. Men där tror jag att i verkligheten skulle helt enkelt klassen fått en extra resurs utan att säga att det är "Eddies resurs", det hade inga föräldrar kunnat stoppa.

Ja, skulle någon försökt få bort mitt barn ur klassen skulle jag antagligen blivit arg och motsatt mig det. Men jag skulle också verkligen ha velat veta varför, Lisa tycks totalt ointresserad av det. Hennes utgångspunkt tycks vara att Eddie aldrig kan göra något fel eftersom han är henne älskade lille pojke. Vilket verkar ologiskt mtp att han ju får sådana utbrott hemma.

Jag tror det är svårt för Patrik och Eddie att få en egen relation om Lisa i praktiken förbjuder honom att ha det och alltid tar Eddies parti.
Spoiler: visa
Så fort det gäller Eddie så litar Lisa bara på Martin. Även om Patrik inte kan "uppfostra" Eddie så behöver Lisa lyssna på Patrik och ta hans synpunkter på allvar. Förr el senare måste Lisa säga till Eddie typ "även om Patrik inte är din pappa så måste du lyda honom när jag inte är hemma, eftersom han är vuxen". Och Patrik får inte säga "Katja och jag" om deras uppfostran av William; Lisa tål inte höra Katjas namn. Samtidigt får Patrik finna sig i att när han tycker att en resurs vore en bra idé så struntar Lisa i det, när Martin tycker det så går hon med på det.


Jag fäste mig mest just vid skolans och lärarnas maktlöshet.
Spoiler: visa
De tänker på hela klassens bästa; föräldrarna tänker bara på sina egna barns bästa (och det klarar de inte alltid av heller, som Lisa och Martin först reagerade).


Nu har jag helt missat alla senare avsnitt av Bonusfamiljen, eftersom min TV krånglat.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 31992
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

TV-serien "Bonusfamiljen" i TV1

Inläggav Alien » 2018-03-07 2:03:47

En kolumnist som också blivit provocerad av Lisas curlande:

Cissi Wallin i Metro skrev:Jag kan knappt kolla på SVT-succén Bonusfamiljen längre. En av huvudkaraktärerna har väckt en rasande liten KD-tant med hårknut och mun som ett hopskrynklat kattanus inom mig. Jag pratar om Lisa, curlingmammans curlingexpertmamma som klemar sönder sina ungar så pass man fan får eksem på ögonlocken.

Hon speglar tyvärr ett stabilt gäng av dagens föräldrar (empirisk studie). De som låter barnen bestämma. Som att en 10-åring är kapabel att ta beslutet om hen ska ha en extraresurs i skolan eller inte. Och om hen inte vill det (de flesta 10-åringar vill äta Nutella på allt och spela Sims eller vad man nu spelar nuförtiden, dagarna i ända) så ska hen få slippa. Ingen vidare diskussion. Inget ”nu tar jag kommandot här som förälder och beslutar, i egenskap av myndig vårdnadshavare, vad som är bäst för dig kära barn”. Och grattis till att ha gjort din unge ännu en av livets björntjänster.

För vi vuxna vet ju bäst. I nio fall av tio vet vi absolut bäst. I alla fall om man jämför med mellanstadiebarn med noll impulskontroll.
Spoiler: visa
Har du hängt med i debatten om mobilförbud i skolan senaste veckorna förresten? Kan ju knappt tro att det är sant, att vi alltså debatterar detta! Det är väl för bövelen bara att ta beslutet – inga mobiler under lektionstid, alla mobiler i en låda på katedern under tiden, klart slut. Vad finns ens att debattera? Finns det ett viktigt barnperspektiv att ta hänsyn till här? Svar nej. Det finns däremot ett superängsligt föräldraperspektiv att ta hänsyn till, tydligen.
https://www.metro.se/artikel/cissi-wall ... -som-morsa

Man får väl hoppas att det blir diskussioner hemma och på arbetsplatsen om detta. Fast frågan är om verklighetens curlingföräldrar tar till sig det.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 31992
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

TV-serien "Bonusfamiljen" i TV1

Inläggav Dagobert » 2018-03-09 15:11:37

Alien skrev:Fast frågan är om verklighetens curlingföräldrar tar till sig det.

De flesta curlingföräldrar hoppas att alla andra tar till sig det, så det egna barnet får ett försteg.
Tror jag iaf. Men beteendet lär inte upphöra i brådrasket. (Jag har inte tittat på serien.)
Dagobert
 
Inlägg: 10049
Anslöt: 2010-11-30

TV-serien "Bonusfamiljen" i TV1

Inläggav DIProgan » 2018-03-13 9:36:38

Jag blir väldigt frustrerad av att se på den här serien. Så många karaktärer som är så irriterande att man gärna vill rata dem som karikatyrer. Gick väldigt fort att ta Williams och hans pappas parti.
DIProgan
 
Inlägg: 4338
Anslöt: 2008-10-14

TV-serien "Bonusfamiljen" i TV1

Inläggav DIProgan » 2018-03-16 3:58:47

Jag måste ju fråga, är det verkligen någon som sett detta som tar parti för någon annan än William och hans pappa? De känns så rubbade mest allihopa.
DIProgan
 
Inlägg: 4338
Anslöt: 2008-10-14

Återgå till Tipsa medlemmarnaLogga in