Ta tillbaka internet?

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Ta tillbaka internet?

Inläggav hearnothing » 2019-10-23 17:24:26

Är det inte dags att ta tillbaka internet från pengarna och censuren som styr det hela nu? Censur är ju helt ok. Inget konstigt. Det är privata företag. Dom har rätt att censurera vad dom vill. End of story, och sådär.

Saker som jag gjort för att förbättra "mitt" internet (och liv) på senare tid, en del idag:
- valt duckduckgo istället för google
- avinstallerat spotify (det är föremål för en egen tråd)
- använder epost så mycket som möjligt istället för ...annan... kommunikation. epost är mycket bra om man vänder det rätt
- inaktiverat mitt facebook-konto
- valt IRC istället för discord
- blivit mer aktiv på forum
- kör imgur istället för "Insta" ("Insta" har jag iofs. aldrig kört direkt, bara "undersökt")
... säkert fler saker.

Jag kör i stort sett inga "Appar" på min iPhone XR som jag inte förstår hur den fungerar riktigt (och typ allt ändras vid någon uppdatering av OSet). Kameran är åtminstone medioker. Det är positivt!

Nu återstår b.la. att göra "Appen" som svarar på alla mina SMS att dom ska maila mig istället. Det kanske kan bli en storsäljare? Jag tror den ligger EXAKT rätt i tiden. Det lär inte bli så mycket kommunikation via SMS då. :-)057
hearnothing
Inaktiv
 
Inlägg: 694
Anslöt: 2014-12-02
Ort: Stockholm

Ta tillbaka internet?

Inläggav Maggi » 2019-10-23 18:04:33

Lyssnade på Alexander Bard i en podd, han var inne på samma sak hearnothing, att maila är bäst och på väg tillbaka. Intressant! Det kanske är en trend?
Maggi
 
Inlägg: 2706
Anslöt: 2013-09-04

Ta tillbaka internet?

Inläggav antor » 2019-10-23 18:27:05

Fairtube har en slags fackförening för youtubare, youtubers union. De kräver bland annat bättre insyn av google/youtube i censurproccessen. Detta då filmskapare kan göra ett jättejobb med en film och sen ladda upp, för att få filmen nertagen av till synes godtyckliga skäl. Med flera problem utöver bara detta. Idag meddelades det att youtube inte gått med på att ha joerg sprave, "fackets" ordförande närvarande på ett möte för att diskutera problemen. Därför påbörjar facket andra åtgärder.

Jag bojkottar youtube i en vecka, uppmanar andra att göra det samma.
antor
 
Inlägg: 111
Anslöt: 2018-04-17

Ta tillbaka internet?

Inläggav Dagobert » 2019-10-23 19:19:24

För typ 10-15 år sen sa jag till en kompis att "Nu är nog den bästa/roligaste tiden för internet".
Jag förstod att det inte kunde fortgå.

Jag tycker jag fick rätt. Man kunde ladda hem vadsomhelst på DC++, och risken att åka dit var mycket liten.

Vet inte om DC eller motsvarande finns idag på samma sätt, men tänk att kunna kolla igenom alla enskilda användares delade mappar och filer!!! Bara att välja vad man ville plocka hem!!!

Alltså inte bara för att hitta det man sökte, utan hitta det man inte sökte! Hela tiden spännande att se vad man skulle hitta. Många guldkorn har jag från den tiden!

Sociala medier tänkte jag inte ens på när jag sa det till kompisen; de var inte stora än.
Dagobert
 
Inlägg: 11390
Anslöt: 2010-11-30

Ta tillbaka internet?

Inläggav hearnothing » 2019-10-23 19:42:40

antor skrev:Jag bojkottar youtube i en vecka, uppmanar andra att göra det samma.


Word!

Säga vad man vill om Alexander Bards politiska åsikter, bitvis. Men han har rätt när det gäller det här med internet tror jag va.

Generellt sett är jag inte för "Det var bättre förr"-konceptet, men när det gäller internet så är det sannerligen så. flatline uttryckte det ganska bra för nåt år sen. Minns inte exakt, men något i stil med:
"Förr var internet spännande. Nu känns det mest som man fastnat i en trafikstockning."

"Internet" som det ser ut idag är ju inte hållbart. T.ex. var jag MYCKET mer engagerad i musik då jag satt på Audiogalaxy och upptäckte helt nya världar av musik. Med spotify känns det bara blaha blaha. Ännu en playlist, ännu en kass rekommendationsalgoritm. Vem bryr sig? Jag kör ganska mycket fysiska skivor och kör datorn lite som "testlyssnande" nu. Här och där.

Ett exempel som är rätt horribelt värdelöst: jag laddade upp en smiley (discord har ju någon slags bedrägeriverksamhet kring "emjois" f.ö. + att det buggar mycket): en väldigt rolig Hitler-smiley. En av dom bästa jag sett öht. Den raderades, utan att jag blev informerad om det. Vill man vara och chatta på ett sånt ställe? Nä, tror inte det va. Men dom har ju full rätt att göra det. Inga problem. Jag har också full rätt att bojkotta discord så ...tja... då gör jag det nu. Jag hatar skiten! :)

5G är väl ett kapitel för sig som jag inte ens orkat läsa om knappt. Telefonbolagen ska ta över trafiken så dom får koll på det osv. osv. Dvs. det går bort från grundtanken med hela internet. Det lär bli verklighet också säger folk. Det är rätt illa ställt med "internet" alltså.
hearnothing
Inaktiv
 
Inlägg: 694
Anslöt: 2014-12-02
Ort: Stockholm

Ta tillbaka internet?

Inläggav hearnothing » 2019-10-23 19:43:11

Dagobert skrev:Alltså inte bara för att hitta det man sökte, utan hitta det man inte sökte! Hela tiden spännande att se vad man skulle hitta. Många guldkorn har jag från den tiden!


Japp. Du har helt rätt!
hearnothing
Inaktiv
 
Inlägg: 694
Anslöt: 2014-12-02
Ort: Stockholm

Ta tillbaka internet?

Inläggav hearnothing » 2019-10-23 19:47:02

Två saker till ja:
- jag kör duckduckgo som "huvudsökmotor" och kör google då det "behövs" sas. google har så mycket mer indexerat så ibland kräver nöden det. Men google försämrar ju möjligheterna att hitta saker hela tiden så ...tja... vad ska man göra? Bookmarks är framtiden (och dåtiden) om man vill hitta tillbaka till saker å ting!
- jag missade ett inslag i P1 som skulle handla om att google tappar förtroende hos allmänheten. Jag hittade det inte nu då jag "sökte på internet" men någon annan kan kanske rota fram det, om det finns på webbbet? Jag orkar inte ens. Det var nog i förra veckan det sändes.
hearnothing
Inaktiv
 
Inlägg: 694
Anslöt: 2014-12-02
Ort: Stockholm

Ta tillbaka internet?

Inläggav M Pinotti » 2019-10-23 20:24:55

hearnothing skrev:- jag missade ett inslag i P1 som skulle handla om att google tappar förtroende hos allmänheten. Jag hittade det inte nu då jag "sökte på internet" men någon annan kan kanske rota fram det, om det finns på webbbet? Jag orkar inte ens. Det var nog i förra veckan det sändes.


Här kanske: https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=17393&artikel=7322073
M Pinotti
 
Inlägg: 28
Anslöt: 2011-07-22

Ta tillbaka internet?

Inläggav Dagobert » 2019-10-23 20:33:26

hearnothing skrev:Generellt sett är jag inte för "Det var bättre förr"-konceptet, men när det gäller internet så är det sannerligen så.

Tänka sig -
Folk har alltid sagt att var det bättre förr, men först nu var det bättre förr, enligt din mening! :-)196
Dagobert
 
Inlägg: 11390
Anslöt: 2010-11-30

Ta tillbaka internet?

Inläggav ankhh » 2019-10-24 0:42:35

Ja. Jag har liknande erfarenheter, och kommer ihåg att jag sade till en internet-vän att vi skulle vara glada att vi fick uppleva "World Wild Web", för det skulle snart ta slut. Det här var kring 2003-2004.

15 år senare går det inte att prenumerera på en digital tidning, för de anser sig ha rätt att registrera allt man läser, och sälja den informationen till annonsörer, trots att man betalar för sig med pengar. Jag läser det olåsta jag kan, men det blir ju fler och fler betalväggar. Irriterande av annat skäl också: en period kunde man läsa olika lokaltidningar, och få en bredare bild av vårt land.

Jag kommer f.ö. ihåg hur fantastiskt vi alla tyckte att det var när Google började öka utrymmet för hur mycket e-post man kunde spara. Där fanns ett räkneverk som tickade upp... Jodå, jag gick också på det först. Sedan kom insikten att idén var att spara allt (tillsammans med sökningar, och så småningom spårning).

Sociala medier kom sent nog för mig att avstå av integritetsskäl. Jag har haft ett Facebook-konto en mycket kort period under fejkat namn, det är allt.

Satt f.ö. också i DC-hub för sådär 15 år sedan. Det handlade inte bara om fildelning, utan vi chattade rätt mycket också. (Jo, jag chattade med folk då. Nu är det bara forum som gäller. Och mail förstås. ;-))

Håller med om att Duckduckgo är ett bra alternativ. Måste man söka på Google kan man söka genom Startpage istället: då anonymiseras sökningen. För e-post kör jag egna domäner (inhyrda på webhotell), samt en protonmail-adress när jag tror det finns risk för framtida spam, samt en väldigt anonym riseup-adress.

Men funderar faktiskt på att dra ner (ännu mer) på internetandet. Det är som sagt inte roligt längre. Det var bättre förr!
ankhh
 
Inlägg: 2868
Anslöt: 2016-06-27

Ta tillbaka internet?

Inläggav hearnothing » 2019-10-24 0:43:26

Dagobert skrev:
hearnothing skrev:Generellt sett är jag inte för "Det var bättre förr"-konceptet, men när det gäller internet så är det sannerligen så.

Tänka sig -
Folk har alltid sagt att var det bättre förr, men först nu var det bättre förr, enligt din mening! :-)196


Citerar ett inlägg jag läst på facebook, av alla ställen:
"Allvarlig talat, var inte gnället mycket bättre förr?"

Jag är av åsikten att det var sämre förr, generellt sett. DDR-Sverige var t.ex. rätt horribelt att växa upp i egentligen.

Och hur jävla roligt var det att t.ex. låna kassetter av varandra och ha 10 artister att lyssna på ungefär? Inte så jävla kul va då man är född ljud/musiknörd.
hearnothing
Inaktiv
 
Inlägg: 694
Anslöt: 2014-12-02
Ort: Stockholm

Ta tillbaka internet?

Inläggav ankhh » 2019-10-24 0:50:52

Jamen, visst, låna kassetter (eller göra mixtapes med sämre och sämre ljudkvalitet för varje gång) var inte så kul.

Men internet var definitivt bättre förr - och det gäller musiktillgången också. Tycker jag.
ankhh
 
Inlägg: 2868
Anslöt: 2016-06-27

Ta tillbaka internet?

Inläggav hearnothing » 2019-10-24 1:07:21

ankhh skrev:Jamen, visst, låna kassetter (eller göra mixtapes med sämre och sämre ljudkvalitet för varje gång) var inte så kul.

Men internet var definitivt bättre förr - och det gäller musiktillgången också. Tycker jag.


ARPANET (The Original Internet?!) var nog inte så jättespännande heller direkt. :-)065 Internet hade väl en "peak" där mellan 2002-2006 eller vad det var?

Kassetter är ett helvete ja. Den fruktansvärt usla ljudkvalitén ska vi ju inte ens tala om. Ljudkvalitén har ju också peakat för den delen. Nu sitter ju folk och lyssnar på kassa OGG-filer via spotify. I kassa (dyra, man betalar för märket, inte kvalitén) Marshall-hörlurar så det märks ju ändå inte hur dåligt det är. Det spelar ingen roll, ingen bryr sig i alla fall.

Kameror är ju ett kapitel för sig också: folk är "imponerade" över en ytterst medioker kamera i en iPhone XR. Tror inte någon hade varit "imponerad" av dom här gryniga skitbilderna på 70-talet? Vet inte, kan inte mycket alls om gamla kameror.
hearnothing
Inaktiv
 
Inlägg: 694
Anslöt: 2014-12-02
Ort: Stockholm

Ta tillbaka internet?

Inläggav hearnothing » 2019-10-24 1:14:45Tack för den. Google hanterar ju den här datan på rätt tveksamma sätt, så vitt jag vet, men det är väl ok, eller något. Men frågan är vad som händer när/alla gånger google blir hackade och informationen läcker ut?

Jag har jobbat som sk. "google-expert" under något/några år. Det var inget jag mådde bra av i längden direkt. Då fick jag rätt mycket insyn i framför allt hur sökgrejerna fungerar, eller framför allt INTE fungerar.

Jag har slutat för länge sen att försöka få folk att förstå hur hemska google är. Det är ingen idé. Folk är ju idioter alt. bryr sig inte öht. Och jag är en idiot inom andra områden än t.ex. google. :-)053

Den här är gammal men ganska läsvärd ändå skulle jag säga:
https://www.adlibris.com/se/bok/googled-the-end-of-the-world-as-we-know-it-9780143118046

Det mest minnesvärda från den tycker jag är:
"Google är ett annonsföretag, som också råkar ha en sökmotor." (fast på engelska då)

Det görs också intervjuer med anställda som på fullt allvar sitter och tror att google grundades för att göra världen till ett bra ställe.
hearnothing
Inaktiv
 
Inlägg: 694
Anslöt: 2014-12-02
Ort: Stockholm

Ta tillbaka internet?

Inläggav Micke » 2019-10-24 9:03:35

Jag föredrar internet som det är idag med tanke på det enorma utbudet numera utav spel, musik, tv-program m m och där mycket utav detta både är lagligt och kostnadsfritt. Det kändes aldrig bra att ladda ner olagligt så det sysslade jag inte så mycket med, och att streama musik på youtube var inte så kul på den tiden då ljudkvalitén ofta var bedrövlig om man lyckades hitta vad man sökte. Jag uppskattar också sociala medier om man använder dessa lagom mycket.

Men sen finns det saker som gått i fel riktning också, absolut.
Micke
 
Inlägg: 2750
Anslöt: 2005-10-12

Ta tillbaka internet?

Inläggav kullan » 2019-10-24 10:55:45

Jag förstår seriöst inte vad TS gnäller om. :-)063
kullan
 
Inlägg: 28430
Anslöt: 2011-04-15
Ort: Katastroflandet Jag

Ta tillbaka internet?

Inläggav nescio » 2019-10-24 13:52:50

hearnothing skrev:Jag har slutat för länge sen att försöka få folk att förstå hur hemska google är. Det är ingen idé.
Varför ska jag inte använda Google?
nescio
 
Inlägg: 2397
Anslöt: 2009-03-12
Ort: En liten röd stuga.

Ta tillbaka internet?

Inläggav Furienna » 2019-10-24 15:11:22

kullan skrev:Jag förstår seriöst inte vad TS gnäller om. :-)063

Det gör inte jag heller. Vad har Google och Spotify gjort för ont?
Furienna
 
Inlägg: 1873
Anslöt: 2010-05-02
Ort: Örnsköldsvik

Ta tillbaka internet?

Inläggav hearnothing » 2019-10-25 16:34:25

Ni som inte förstår. Jag kan/orkar inte "upplysa" er i den här tråden. Kör på, om ni inte bryr er. Alla behöver inte bry sig om att google är ett ganska vidrigt företag. Det finns andra vidriga företag som jag tom. köper saker av ibland. T.ex. Amazon (svårt med alternativ).
https://duckduckgo.com/?q=ublock+origin ?

För övrigt tycker jag det har blivit så sjukt mycket buggar på internet numera. Buggande webbsiter, buggande appar, buggande datoranvändare (jag) osv.

Jag tror det finns två stora skäl till det:
- man "måste" har så många olika platformar nu: website, android app, iphone app, PS4 Whatever, Smart-TV "app" osv. Hur ska man ha råd att hålla alla dom buggfria? Det vara väl enklare då det bara fanns http://www.lunarstorm.se (jag har aldrig något konto där)
- det är sån brist på kunnigt folk inom IT-branschen så det sitter riktiga klåpare och gör iphone-"appar".
hearnothing
Inaktiv
 
Inlägg: 694
Anslöt: 2014-12-02
Ort: Stockholm

Ta tillbaka internet?

Inläggav Dagobert » 2019-10-25 16:53:13

hearnothing skrev:
Dagobert skrev:
hearnothing skrev:Generellt sett är jag inte för "Det var bättre förr"-konceptet, men när det gäller internet så är det sannerligen så.

Tänka sig -
Folk har alltid sagt att var det bättre förr, men först nu var det bättre förr, enligt din mening! :-)196


Jag är av åsikten att det var sämre förr, generellt sett. DDR-Sverige var t.ex. rätt horribelt att växa upp i egentligen.

Och hur jävla roligt var det att t.ex. låna kassetter av varandra och ha 10 artister att lyssna på ungefär? Inte så jävla kul va då man är född ljud/musiknörd.

För att avgöra huruvida det var bättre förr, måste man förstå hur det var förr.
Efteråt kan det verka horribelt men är det inte upplevelsen av att leva som räknas?

Fram till ~1982 var vinylskivor det bästa ljudet, och kassetter det näst bästa. Bortsett från dyra sällsynta rullbandare etc. Tror du vi satt och grämde oss över att CD-skivorna inte uppfunnits?

Det var skitkul att låna vinylskivor och spela in på kassett. Lite brus och sämre diskant men va fan, så illa var det inte. Lånade nog några kassetter med. "Sämre och sämre" blev det ju bara om man kopierade redan kopierade kassetter!

Om du varit musiknörd på den analoga tiden så hade du kunnat stoltsera med 100 artister i skivhyllan och varit lika glad åt det som du är åt 100 000 idag.
Och som ljudnörd hade du kunnat pyssla med din hobby lika bra som idag. Det digitala ljudet fanns ju inte än! Du hade varit stolt över vad du uppnått.

Eller tror du att du år 1970 hade suttit och svurit över bristen på digitalt ljud?
Dagobert
 
Inlägg: 11390
Anslöt: 2010-11-30

Ta tillbaka internet?

Inläggav hearnothing » 2019-10-25 17:23:02

Dagobert skrev:...


Jag orkar inte ens kommentera dina inlägg. Jag har vettigare saker att göra med min tid. Kör på du.

VIKTIG TILLÄGG: härmed erkänner jag mig BESEGRAD av "dagobert". Det är helt glasklart då! Så slipper vi ödsla mer dit på irrelevanta inlägg om musik och ljud som "dagbert" inte förstår, i en tråd som handlar om internet.

JA! kom ju på att det finns ignore. "dagobert" är nu på ignore för mig. Jag har aldrig behövt använda det tidigare på ett forum. Någonsin, men det blev dags nu. Tror det är grejerna i fet text som gör att det behövs. Det är ju så otroligt låg kvalitéinläggen också. Inom ämnen "dagobert" inte ens förstår.
hearnothing
Inaktiv
 
Inlägg: 694
Anslöt: 2014-12-02
Ort: Stockholm

Ta tillbaka internet?

Inläggav hearnothing » 2019-10-25 17:42:33

Joråsåatteee...

Antingen är "dagobert" det tredje bästa internettroll jag sett. Någonsin! Eller så är "dagobert" bara helt ute och cyklar men förstår det inte själv. Andra borde veta? Jag har ingen koll. #AspergersSyndrom #mindgames
hearnothing
Inaktiv
 
Inlägg: 694
Anslöt: 2014-12-02
Ort: Stockholm

Ta tillbaka internet?

Inläggav antonius » 2019-10-25 20:35:39

det hände ngt då compakt-kassetten och stereo-8:an försvann, allt vart komplicerat, samma då det inte längre fans film till Polaroid kameran, gillade det lite blåaktiga och sentimentala ljuset på korten... :-)004
antonius
 
Inlägg: 15690
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Ta tillbaka internet?

Inläggav nomemorytoday » 2019-10-25 21:17:42

Bilden har kommit i kapp, inte ljuden dock. Gemene verkar nöja sig med runt 320kps.

Tappade mina vanliga lurar xm3 och glider runt med mina gamla nu (ATH 50), som har ett sprillan sprojtans mellanregister. Alltid.

Alla låter blir "nya" och djupare - utan att sätta surdeg.
nomemorytoday
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 2478
Anslöt: 2018-01-13

Återgå till Intressanta intressenLogga in