Svärdattack på skolan Kronan i Trollhättan, sköts av polis

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: atoms, Alien

Svärdattack på skolan Kronan i Trollhättan, sköts av polis

Inläggav Gripandekylig » 2015-10-22 11:13:30

Gärningsmannen har skjutits av polisen och ådragit sig allvarliga skador efter att maskerad ha attackerat folk på skolan med ett svärd; en lärare och fyra elever verkar vara skadade såvitt jag förstått. Se SVT:s liverapportering, DN:s artikel, SvD:s liverapportering, Aftonbladets liverapportering och Expressens artikel.

Vad handlar det här om egentligen? Har någon inspirerats av inslaget om polisens, ambulansens och räddningstjänstens samordnade övning med ett skolskjutningsscenario i tisdagens Veckans Brott och skridit till verket med något skolmassakersförsök eller vad har inträffat?

Bild
Gripandekylig
 
Inlägg: 1620
Anslöt: 2012-12-27
Ort: Uppsala

Svärdattack på skolan Kronan i Trollhättan, sköts av polis

Inläggav Puzzle » 2015-10-22 11:35:37

Att det skulle ha blivit inspirerade av Veckans brott tror jag inte, enligt Expressen verkar det ju ha varit stökigt länge på skolan:

Expressen skrev:Fahimeh Nordborg (V), är förste vice ordförande i utbildningsnämnden i Trollhättan och säger att det varit problem på skolan tidigare.
– Det är väldigt, väldigt, väldigt allvarligt. Väldigt sorgligt framför allt. Att det händer så är faktiskt väldigt allvarligt, säger hon.
– Nu vet jag att polisen var där och är på plats. Vi ser över själva skolan. Jag vet att det har varit problem i skolan tidigare också, säger Fahimeh Nordborg.


Men är nog förtidigt att säga någonting om det nu, än så länge verkar det rörigt och dom uppdaterade på DN från att gärningsmannen kan ha blivit skottskadad till avliden till allvarligt skadad.

Men hemskt är det, förjävligt. Mer än så går nog inte att säga just nu utan man får nog avvakta tills det kommit fram mer information.

En person har död efter attacken.
Puzzle
 
Inlägg: 4114
Anslöt: 2014-05-28
Ort: Shivering Isles

Svärdattack på skolan Kronan i Trollhättan, sköts av polis

Inläggav Puzzle » 2015-10-22 11:50:44

slackern skrev:
Puzzle skrev:
En person har död efter attacken.


Vad tragiskt. :(

Min stress-svenska är ju inte den bästa ser jag nu och är pedant nog att behöva påpeka det i stundens allvar. Suck. :roll:
Puzzle
 
Inlägg: 4114
Anslöt: 2014-05-28
Ort: Shivering Isles

Svärdattack på skolan Kronan i Trollhättan, sköts av polis

Inläggav Gripandekylig » 2015-10-22 12:02:54

Sanslöst att skolan har haft en kafeteria öppen för allmänheten vilken utgjort någon sorts problemhärd dit traktens bus samlats och kunnat influera barnen på ett destruktivt sätt. Tydligen hade inte kaféet stängts för utomstående trots skolinspektionens påpekanden. Det låter ju helt absurt att skapa en sådan miljö för traktens barn i skolålder att växa upp och stöpas i. Där har ju skolchefen tänkt snett.

ttela skrev:På senare tid har cafeterian i skolans entréplan blivit en samlingsplats för vuxna män. Detta har bland annat ifrågasatts av Arbetsmiljöverket och Skolinspektionen vid deras inspektioner av skolan under hösten 2014 respektive våren 2015.

Båda ställer sig frågande till om skolan kan garantera eleverna och personalen tillräcklig trygghet i sådan miljö. Efter en incident med överdos av narkotika stängdes caféet i slutet av vårterminen.

Tydligen hade kafeterian öppnats upp igen enligt det gamla konceptet med att bjuda in lokala våldsamma knarkare att inspirera, erbjuda marknadsekonomisk praktik i narkotikahandel och ingjuta skräck i eleverna - lite som en motvikt till lärarna för att ge dem en mer genuin bild av sitt uppväxtsamhälle (ja, inte enligt syftet då alltså men som effekt).

Det finns en artikel om saken på ttela (någon sorts lokaljournalistisk websida).

Kronan - Det är på Kronan det händer skrev:Cafét, som ligger i foajén i Kronanhuset, är öppet större delen av dagen. Här kan både elever, personal, föräldrar och andra fika till en billig peng. Här serveras smörgåsar, hembakade godsaker, kaffe och mycket mer.
Välkomna!

Bild

Man kan läsa det på skolans hemsida alltså.

Poliskommissarie Martin Lundin liknar händelsen vid skjutningen i Falun och nämner att den som avlidit på plats är en lärare.
Senast redigerad av Gripandekylig 2015-10-22 12:17:51, redigerad totalt 9 gånger.
Gripandekylig
 
Inlägg: 1620
Anslöt: 2012-12-27
Ort: Uppsala

Svärdattack på skolan Kronan i Trollhättan, sköts av polis

Inläggav Wine » 2015-10-22 12:06:25

Gripandekylig skrev:Sanslöst att skolan har haft en kafeteria öppen för allmänheten vilken utgjort någon sorts problemhärd dit traktens bus samlats och kunnat influera barnen på ett destruktivt sätt. Tydligen hade inte kaféet stängts för utomstående trots skolinspektionens påpekanden. Det låter ju helt absurt att skapa en sådan miljö för traktens barn i skolålder att växa upp och stöpas i. Där har ju skolchefen tänkt snett.


Ja, vad märkligt, ett café på en skola borde ju enbart rikta sig till skolans elever.
Wine
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 10883
Anslöt: 2010-12-21

Svärdattack på skolan Kronan i Trollhättan, sköts av polis

Inläggav Gripandekylig » 2015-10-22 12:37:46

Nu intervjuas en polis, Tomas Fuxborg, på plats som lär ha varit ansvarig men som uppenbarligen talar lite bredvid mun - kanske beroende på chock. Han avslöjar väldigt mycket detaljer så antingen är han väl övertygad om att man inte behöver säkra mer bevisning eller så är han bara inte tillräckligt medietränad.

Den vuxna lärare som avlidit ska ha funnits inne i skolbyggnaden vid cafeterian, den av polisen med ett träffande av två avlossade skott allvarligt skottskadade vuxna med mask maskerade gärningsmannen i 20-årsåldern med sina två stickvapen ska ha funnits i entrén till skolbyggnaden och bland de allvarligt skadade eleverna, som återfunnits inne i skolbyggnaden, ska två ha varit 11 år respektive 15 år. Enligt Fuxborg ska det röra sig om en av de allvarligaste händelserna i svensk historia.

Man får väl hoppas att han bara kände sig lite chockad över blodet eller något sådant och att han inte medvetet försöker spä på någon sensationsjournalistisk bland befolkningen skräckinducerande och traumafrämjande effekt för att uppnå några dolda privata politiska syften. Exempelvis gick han in på ämnet gärningsmannens bakgrund utan att ha blivit ställd en oparerbar fråga i ämnet.

Mats Björk skrev:Trollhättans stad - Handlingsprogram mot hot och våld

Skolor/Förskolor

Även personal vid skolor riskerar att bli utsatt för hot och våld. De som utför dessa handlingar kan vara elever, föräldrar eller annan. Inom Trollhättans skolor har sådana händelser inträffat under senare år. Trenden är att antalet ökar. Att kartlägga dessa risker inom skolans värld är viktigt. Detta arbete ska ske på varje enhet eftersom situationen varierar beroende av lokala förhållanden.

Det kan finnas anledning att överväga om överfallslarm ska finnas. En annan åtgärd kan vara att ett särskilt besöksrum i närheten av skolans entré iordningställs. Rutiner för hur man ska agera i hot- och våldsituationer ska finnas upprättade. Skolpersonal bör inte vara ensam i skolbyggnader under kvällstid.


Den handlingsplanen upprättades 2007-12-06 och man har således haft nästan åtta år på sig att vidta de åtgärder om särskilda besöksrum - i motsats till för allmänheten öppna cafeterior - som planen föreslog.
Gripandekylig
 
Inlägg: 1620
Anslöt: 2012-12-27
Ort: Uppsala

Svärdattack på skolan Kronan i Trollhättan, sköts av polis

Inläggav jonte00 » 2015-10-22 12:44:46

Ska USAs skolattack epidemi komma till Sverige nu också?

Vad är det för attack det rör sig om då? Politisk attack (terrorism)? Eller är det någon psykopat som har fått för sig att han ska hämnas på samhället genom att hugga några i hans gamla skola?
jonte00
 
Inlägg: 105
Anslöt: 2015-10-08

Svärdattack på skolan Kronan i Trollhättan, sköts av polis

Inläggav Puzzle » 2015-10-22 12:45:28

En liten märklig grej är ju att Ikea-attacken gick rätt onoterat förbi politikerna men nu så ställer Löfven in möten för att åka till Trollhättan.

Expressen skrev:Statsministern ställer in dagens planerade möte i riksdagen.
Anledningen är dagens attack på en skola i Trollhättan.
– Jag kan bekräfta att statsministern är på väg dit så snart som möjligt, säger Stefan Löfvens pressekreterare Erik Nises.
Puzzle
 
Inlägg: 4114
Anslöt: 2014-05-28
Ort: Shivering Isles

Svärdattack på skolan Kronan i Trollhättan, sköts av polis

Inläggav jonte00 » 2015-10-22 12:52:47

Utav ren nyfikenhet, har någon identifierat honom? Vad hade han för bakgrund? Om han hade invandrarbakgrund lär detta bara gynna SD ännu mer... sorgligt vart vi är på väg.
jonte00
 
Inlägg: 105
Anslöt: 2015-10-08

Svärdattack på skolan Kronan i Trollhättan, sköts av polis

Inläggav Huggorm » 2015-10-22 12:54:38

Gripandekylig skrev:Nu intervjuas en polis, Tomas Fuxborg, på plats som lär ha varit ansvarig men som uppenbarligen talar lite bredvid mun - kanske beroende på chock. Han avslöjar väldigt mycket detaljer så antingen är han väl övertygad om att man inte behöver säkra mer bevisning eller så är han bara inte tillräckligt medietränad.
Hans uppdrag är att prata med media så han är mediatränad. Det är alltid han som kommenterar vad polisen gör i västra Götaland, man ser hans namn nästan varje vecka i lokala media.
Huggorm
 
Inlägg: 22216
Anslöt: 2011-12-12
Ort: I en kundvagn bak konsum

Svärdattack på skolan Kronan i Trollhättan, sköts av polis

Inläggav Huggorm » 2015-10-22 12:56:07

jonte00 skrev:Utav ren nyfikenhet, har någon identifierat honom? Vad hade han för bakgrund? Om han hade invandrarbakgrund lär detta bara gynna SD ännu mer... sorgligt vart vi är på väg.
Polisen har identifierat honom men, så vitt jag vet, inte offentliggjort namnet ännu. Han skall vara i 20-årsåldern i alla fall.

En annan sak som är värd att påpeka är att Kronogården är Trollhättans motsvarighet till Rosengård och Trollhättan är Skandinaviens Detroit. Det är alltså ett område med mycket problem, brottslighet, uppeldade bilar och så vidare.
Huggorm
 
Inlägg: 22216
Anslöt: 2011-12-12
Ort: I en kundvagn bak konsum

Svärdattack på skolan Kronan i Trollhättan, sköts av polis

Inläggav jonte00 » 2015-10-22 13:01:39

Då rör det sig kanske om en högerextremist? Knappast är det någon IS terrorist eller liknande, jag tror mer på att det är någon högerextremist som t.ex Breivik med politiskt motiv.

Möjligen någon deprimerad kille som var mobbad och bestämde sig för att hämnas. Får se vad de säger.
jonte00
 
Inlägg: 105
Anslöt: 2015-10-08

Svärdattack på skolan Kronan i Trollhättan, sköts av polis

Inläggav Puzzle » 2015-10-22 13:05:27

Expressen skrev:Enligt terrorexperten Hans Brun är det den första händelsen i sitt slag i Sverige.
– Det har funnits en del försök där man har hittat vapen utanför skolor, säger Hans Brun.

Enligt terrorexperten Hans Brun är det i dagsläget svårt att avgöra om attacken är en terrorattack eller inte.
– Det återstår att se. Vi vet ännu inte vad gärningsmannen hade för uppsåt. För att det ska vara en terrorattack finns det krav på att gärningen ska ha begåtts i politiskt syfte för att påverka allmänheten, säger Hans Brun till Expressen TV.


Expressen skrev:"Bara en tidsfråga"
Jerzy Sarnecki är professor i kriminologi och inte förvånad över attacken.
– Det är förskräckligt, men inte alls oväntat. Det har förekommit i många länder, det var bara en tidsfråga innan det händer i Sverige, säger Jerzy Sarnecki till Expressen TV.
- Man kan möjligen säga att det är tur att personen inte hade skjutvapen, för då hade skadorna varit mycket större.


Så det är väl bara att vänta och se vad som sägs och kommer fram...
Puzzle
 
Inlägg: 4114
Anslöt: 2014-05-28
Ort: Shivering Isles

Svärdattack på skolan Kronan i Trollhättan, sköts av polis

Inläggav KrigarSjäl » 2015-10-22 13:11:04

Men vad fan...ytterligare en galning. Ytterligare ett vansinnesdåd.

Jag är enormt trött på såna här nyheter.

Våldsverkare.

Jag skiter i vilka de är och varifrån de kommer...galningar som ska spärras in är dom.
KrigarSjäl
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 33157
Anslöt: 2006-08-10

Svärdattack på skolan Kronan i Trollhättan, sköts av polis

Inläggav Gripandekylig » 2015-10-22 13:14:00

jonte00 skrev:Då rör det sig kanske om en högerextremist? Knappast är det någon IS terrorist eller liknande, jag tror mer på att det är någon högerextremist som t.ex Breivik med politiskt motiv.

Möjligen någon deprimerad kille som var mobbad och bestämde sig för att hämnas. Får se vad de säger.

I kontexten Sverige är det nog svårt att rationalisera inför sig själv att klä ut sig och skära ned småbarn med svärd för att uppnå något politiskt syfte. Det lär inte handla om politisk extremism utan långt mer sannolikt om en mer psykiatriskt kategoriserad patologi. Vansinnet lär inte ligga i att han lurats till våld av politisk övertygelse utan snarare av sinnessjukdom, kort sagt. För inte kan man väl göra någon politisk vinning på den här typen av vansinnighet?

Visst finns det väl möjligheter till att det skulle bero på någon bakomliggande interpersonell konflikt mellan de inblandade brottsoffren och gärningsmannen, men även det är osannolikt - i vart fall enligt något mer logiskt försvarbart handlande. Man kan ju bli lite okontrollerbar om man påverkad av narkotika anskaffat sig reella fiender i exempelvis skolelever som inte kunnat betala för sitt knark, eller i någon lärare som försöker att fösa ut en - men även den typen av gärningsmotiv faller ju in under psykiskt otillräkneliga anledningar: eftersom även drogutlöst vansinne är psykiatriskt hänförligt.

Nej, jag tvivlar starkt på att det skulle finnas någon rationell baktanke bakom detta. Åldersskillnaden torde även göra det osannolikt att gärningsmannen skulle vara en tidigare elev som varit där för att hämnas på sina tidigare mobbare och våldet i sig är extremt svårmotiverat i någon form av vårdnadstvistssituation eller liknande. Det måste väl röra sig om ett typfall av s.k. vansinnesdåd?

Nu har nyheten även spritts utomlands så som här i BBC.BildEn besvärande detalj som den bilden påvisar är att skolan samsades i samma kommunala servicecenter som s.k. "medborgarservice", som sannolikt kan vara sådant som attraherar somliga arbetslösa narkomaner, psykiskt otillräkneliga och liknande. Det kanske blir en effekt av den här händelsen att kommuner tänker om i fråga om vilka verksamheter som lämpar sig att inhysas i samma lokaler.

KrigarSjäl skrev:Jag skiter i vilka de är och varifrån de kommer...galningar som ska spärras in är dom.

Jag instämmer till fullo. Bedrövligt.
Senast redigerad av Gripandekylig 2015-10-22 13:18:22, redigerad totalt 4 gånger.
Gripandekylig
 
Inlägg: 1620
Anslöt: 2012-12-27
Ort: Uppsala

Svärdattack på skolan Kronan i Trollhättan, sköts av polis

Inläggav Gripandekylig » 2015-10-22 13:33:22

Jag förstår ju att det från början kan ha förelegat en fin tanke bakom den samlokaliseringen, men så här i backspegeln torde det gjorts tydligt att såväl barn växer upp till att bli samhällsnyttigare medborgare om de snarare får dela arbetsmiljöer med mer högfungerande medmänniskor, som att vansinniga människor kanske inte utgör optimalt umgänge för våra barn.

På samma gång kan jag ju redan nu se hur detta kan komma att utnyttjas av diverse lokala rättshaverister runt om i landet som gärna tar var chans de får att motivera varför socialt utsatta människor bör hållas särskilda från övriga samhällsmedborgare, och exempelvis hur somliga där jag växte upp nu får vatten på deras kvarn i fråga om argument för att hindra återuppbyggandet av serviceboenden för psykiskt funktionshindrade i nära anslutning till en lokal småskola.

Det innebär ju en viss balansgång i hur man ska hantera dels den stora massan psykosocialt utsatta människors behov av att leva integrerat med dessa enskilda vansinniga individers olämplighet att lokaliseras i direktkontakt med sensorisk överstimulans från barn i skolåldern som kan utlösa psykotiska gärningar av förevarande slag. Det är knappast oproblematiskt att väga besvarandet av den frågans skäl till rätt svar.
Gripandekylig
 
Inlägg: 1620
Anslöt: 2012-12-27
Ort: Uppsala

Svärdattack på skolan Kronan i Trollhättan, sköts av polis

Inläggav Moggy » 2015-10-22 13:54:59

Gripandekylig skrev:
...



Du spekulerar väldigt mycket om nåt vi inte vet några detaljer om än så länge...
Moggy
 
Inlägg: 12720
Anslöt: 2007-01-25

Svärdattack på skolan Kronan i Trollhättan, sköts av polis

Inläggav Moggy » 2015-10-22 14:01:44

En mask och knivliknande föremål? Eleverna trodde det var en skämt och ville ta selfies med honom. Nåt från en skräckfilm tro? Utklädd till Jason?
Moggy
 
Inlägg: 12720
Anslöt: 2007-01-25

Svärdattack på skolan Kronan i Trollhättan, sköts av polis

Inläggav Gripandekylig » 2015-10-22 14:05:07

Moggy skrev:Nåt från en skräckfilm tro? Utklädd till Jason?

De obekräftade uppgifter SVT har skrivit om är att det skulle röra sig om någon Star Wars-mask.
Johan Sköld - SVT skrev:Laith, 14, såg svärdmannen på skolan
Enligt en annan elev ska gärningsmannen ha haft en ”Star Wars-mask” på sig vid attacken.
Senast redigerad av Gripandekylig 2015-10-22 14:06:28, redigerad totalt 1 gång.
Gripandekylig
 
Inlägg: 1620
Anslöt: 2012-12-27
Ort: Uppsala

Svärdattack på skolan Kronan i Trollhättan, sköts av polis

Inläggav Neonland » 2015-10-22 14:05:51

Gripandekylig skrev:
Moggy skrev:Nåt från en skräckfilm tro? Utklädd till Jason?

De obekräftade uppgifter SVT har skrivit om är att det skulle röra sig om någon Star Wars-mask.


Ryktet förtäljer en Darth Vader-mask närmare bestämt.
Neonland
 
Inlägg: 307
Anslöt: 2014-11-17
Ort: Göteborg

Svärdattack på skolan Kronan i Trollhättan, sköts av polis

Inläggav Alien » 2015-10-22 14:20:17

Puzzle skrev:En liten märklig grej är ju att Ikea-attacken gick rätt onoterat förbi politikerna men nu så ställer Löfven in möten för att åka till Trollhättan.

Expressen skrev:Statsministern ställer in dagens planerade möte i riksdagen.
Anledningen är dagens attack på en skola i Trollhättan.
– Jag kan bekräfta att statsministern är på väg dit så snart som möjligt, säger Stefan Löfvens pressekreterare Erik Nises.


Men Ikeaattacken var ju totalt oväntad och gick inte att förutse. Att det skulle hända något på den där skolan verkar snarare vara bara en tidsfråga. Just diskussionen om kaféet som är öppet för allmänheten har ju varit ett problem i åratal.

ttela skrev:Ska Kronans elever blandas med vuxna cafébesökare? Det blev det en lång debatt om i fullmäktige, med många hårda ord.
I Skolinspektionens granskning av Kronan vittnar lärare om att skolmiljön känns otrygg eftersom huset innehåller bibliotek, café och andra lokaler som är öppna för allmänheten. För att komma till matsalen och andra salar måste eleverna gå förbi caféet. Runt skolgården finns inget staket, här passerar och vistas obehöriga vuxna.
---
– Vet ni inte vad hederskultur är? Många av de här barnen växer upp i patriarkala familjer, som jag gjort. Här sitter de här männen och fikar timma efter timma, tror ni att flickorna kan vara sig själva då?
http://ttela.se/nyheter/trollhattan/1.4 ... UJCty.dpuf
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46091
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Svärdattack på skolan Kronan i Trollhättan, sköts av polis

Inläggav Puzzle » 2015-10-22 14:24:35

Alien skrev:Men Ikeaattacken var ju totalt oväntad och gick inte att förutse. Att det skulle hända något på den där skolan verkar snarare vara bara en tidsfråga. Just diskussionen om kaféet som är öppet för allmänheten har ju varit ett problem i åratal.

Så ett "skam- och skuldbesök" eller? Tycker fortfarande att det känns lite konstigt men jag vet inte.
Puzzle
 
Inlägg: 4114
Anslöt: 2014-05-28
Ort: Shivering Isles

Svärdattack på skolan Kronan i Trollhättan, sköts av polis

Inläggav jonte00 » 2015-10-22 14:25:29

Gripandekylig skrev:TEXT

Nja, anledningen till att jag misstänkte att det kan ha politiskt motiv är p.g.a de senaste händelserna.
Flera flyktingboenden har brunnit upp på sista tiden och fler och fler blir otåliga och arga.
Dessutom ska skolan tydligen ha haft mycket problem och varit Trollhättans version av rinkeby eller rosengård.
Mycket möjligt att det är någon högerextremist som hatar invandrare och gjorde en terrorattack.
jonte00
 
Inlägg: 105
Anslöt: 2015-10-08

Svärdattack på skolan Kronan i Trollhättan, sköts av polis

Inläggav Moggy » 2015-10-22 14:27:39

Namnet verkar vara ute nu...kanske..
Moggy
 
Inlägg: 12720
Anslöt: 2007-01-25

Återgå till Tipsa medlemmarna



Logga in