Hästköttskandalen (och annat matfusk)

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, atoms

Hästköttskandalen

Inläggav Red and green » 2013-02-14 8:52:13

Jag förstår inte denna hästköttsskandalen. Har inte ens fördjupat mig i den för det känns inte så angeläget.
Red and green
 
Inlägg: 878
Anslöt: 2011-12-17
Ort: Stockholm och norra rymden & egen bubbla.

Hästköttskandalen

Inläggav Alien » 2013-02-14 13:38:15

plåtmonster skrev:En liten trevlig sjukdom som hästar kan få som tydligen hindrade Rumänien att exportera sitt hästkött:
enwp: Equine infectious anemia


EIA kallas tydligen också träskfeber. Men kan människan smittas av detta virus om hon äter hästkött, trots att köttet kokats? Eller påverkar det "bara" nyttan och smaken i allmänhet?
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Hästköttskandalen

Inläggav Alien » 2013-02-14 13:45:21

I Storbrittanien försvinner 75.000 hästar varje år. Och i Sverige försvinner upp till 9.000 hästar. Vart tar de vägen?

DN skrev:Varje år försvinner upp till 9 000 hästar spårlöst i Sverige. Nu vill länsstyrelsen i Skåne ta reda på om djuren blir till illegalt kött i Europas matfabriker, skriver Svenska Dagbladet.

De senaste dagarnas avslöjande om köttfusket i den europeiska livsmedelsindustrin har satt fokus på hästnäringen, och i synnerhet slakt. Det är långt ifrån bara rumänska hästar som används till råvara i vår mat inom EU, där hamnar även stora mängder av hästkött från USA. En stor andel av råvaran misstänks vara illegal slakt.
http://www.dn.se/ekonomi/tusentals-sven ... t-varje-ar

Hästarna kan ju ha slaktats "inofficllt" också:
Men en orsak kan vara att det är dyrt för ägaren att avliva sin häst. Att kremera en häst kostar upp till 15.000 kronor, och att låta den gå till biomassa kostar nästan 6.000 kronor.

– Jag tror absolut att det grävs ned fler än vad som är känt och när det gäller illegala transporter ut ur landet har vi varken lyckats bekräfta eller dementera. Vi har inte haft resurser att själva stå på Öresundsbron och räkna, säger Karolina Thorell till svd.se.


Det blir ju extra lidanden för hästarna om de fraktas genom Europa för slakt.

Enligt Mattias Gårdlund, som är djurskyddsinspektör på Länsstyrelsen i Skåne och hästuppfödare, är det enkelt att transportera en häst över gränsen. Kontrollen är så gott som obefintlig och risken för upptäckt nästan noll. Han menar att det även finns en annan faktor som kan locka till den illegala verksamheten: pengar.

Slaktvärdet på en häst i Sverige är ungefär 2.000 kronor, men i andra europeiska ländermedan är den betydligt högre, Italien betalar till exempel fyra gånger så mycket. Mattias Gårdlund menar att illegal hästhandel som leder till köttfusk inom livsmedelsindustrin är vanligt förekommande över hela Europa.

–Tror du verkligen att du kan få oxfilé på en pizza för 69 kronor eller en äkta boeuf bourguignon till lunchpris? Man får det man betalar för, säger han till svd.se.


Jag tror inte jag vill ha någon pizza med kött på hädanefter ...
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Hästköttskandalen

Inläggav Alien » 2013-02-14 13:55:05

Hästköttskandalen tas på blodigt allvar i EU:

DN Ledare skrev:Ingen har blivit förgiftad och det är inte farligt att äta hästkött. I den meningen är den pågående europeiska livsmedelsskandalen naturligtvis inte särskilt allvarlig.

Att människor vill veta vad de stoppar i munnen är samtidigt naturligt, rimligt och mycket grundläggande. Den europeiska matröra som Findus lasagne har visat sig innehålla är också en nyttig påminnelse om en svaghet på EU:s inre marknad.
http://www.dn.se/ledare/signerat/oaptit ... sk-matrora

Jag känner att antingen ska det vara svenskt kött el inget kött alls. Kött (och levande djur) transporteras hit och dit i Europa:
Färden börjar i Metz i norra Frankrike. Där beställer företaget Comigel ett parti kött från ett annat franskt bolag, som kontaktar en underleverantör på Cypern, som söker upp ett företag i Nederländerna, som vänder sig till ett bolag i Rumänien, som sänder hästkött till företaget i södra Frankrike, som skickar det vidare till livsmedelsföretaget i Metz, som levererar färdig lasagne till Findus, som skickar maten till butiker över hela Europa.

Hästköttets resa visar att produktionen av färdigmat i Europa är en snurrig historia; centraliserad och splittrad på en och samma gång. Att ansvar och kontroll försvinner någonstans på vägen är inte märkligt.


Maten ska ursprungsdeklareras men det finns ett obegripligt undantag:
Men kravet på ursprungsstämpling gäller inte färdigmat. Förslag på nationalitetsmärkning av allt som ingår i lasagne och köttbullar har tidigare röstats ned, men den diskussionen återkommer säkert nu.


Men det hjälper inte hur bra lagar man har om det inte finns ordentlig kontroll. Där det finns möjlighet att tjäna grova pengar på fusk, där kommer det alltid att finnas de som fuskar.
Under många år har Paulsen pläderat för ett ”Djurens och matens FBI” med rätt att göra inspektioner i alla länder, och ett sådant behov finns.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Hästköttskandalen

Inläggav Vildsvin » 2013-02-14 15:31:37

Alien skrev:
plåtmonster skrev:En liten trevlig sjukdom som hästar kan få som tydligen hindrade Rumänien att exportera sitt hästkött:
enwp: Equine infectious anemia


EIA kallas tydligen också träskfeber. Men kan människan smittas av detta virus om hon äter hästkött, trots att köttet kokats? Eller påverkar det "bara" nyttan och smaken i allmänhet?


Retrovirus sprids bara mellan djurarter som är nära släkt med varandra, lika lite som människan kan smitta hästen med HIV kan hästen smitta människan med EIA. Retrovirusen är temperaturkänsliga, HIV förstörs redan vid 60 grader.
Vildsvin
 
Inlägg: 2289
Anslöt: 2011-01-03

Rött kött och charkuterier ger mer cancer

Inläggav Flawed » 2013-02-14 16:59:30

Jag tänker äta häst och jag kommer se den där värktabletten som en bonus hahah!
Flawed
Inaktiv
 
Inlägg: 3880
Anslöt: 2007-05-04

Hästköttskandalen

Inläggav Flawed » 2013-02-14 17:03:32

Ett exportförbud borde väl kanske bero på att vi inte vill att våra hästar smittas.
Speciellt om hästen fortfarande lever.
Flawed
Inaktiv
 
Inlägg: 3880
Anslöt: 2007-05-04

Hästköttskandalen

Inläggav Wine » 2013-02-14 17:14:55

Alien skrev:Maten ska ursprungsdeklareras men det finns ett obegripligt undantag:
Men kravet på ursprungsstämpling gäller inte färdigmat. Förslag på nationalitetsmärkning av allt som ingår i lasagne och köttbullar har tidigare röstats ned, men den diskussionen återkommer säkert nu.


Det bästa är väl om man kan försöka laga så mycket mat man kan själv, från grunden och inhandla alla ingredienser var för sig så att man lättare kan se varifrån de olika livsmedlen kommer och hur de har hanterats. Billigare än att köpa färdigmat måste det väl bli också antar jag om man ser till vad man får i sig näringsmässigt i förhållande till priset. Ännu bättre vore det förstås om man kunde föda upp djur och odla frukt, grönsaker och bär m.m. själv också.
Wine
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 10883
Anslöt: 2010-12-21

Hästköttskandalen

Inläggav plåtmonster » 2013-02-14 17:20:05

Den svenska jordbruksministern ville inte ha ursprungsmärkning. Han kanske har något i hästväg att dölja :P

Fast ärligen.. HUR SVÅRT KAN DET VARA ?? att logga vart maten tar vägen ;)
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Hästköttskandalen

Inläggav Wine » 2013-02-14 17:25:12

plåtmonster skrev:Fast ärligen.. HUR SVÅRT KAN DET VARA ?? att logga var maten tar vägen ;)


Ja, borde inte finns några större hinder eller svårigheter för att göra detta.
Wine
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 10883
Anslöt: 2010-12-21

Hästköttskandalen

Inläggav Alien » 2013-02-15 17:37:08

Nu drar testerna igång:

DN skrev:Livsmedelsverket drar nu igång testerna av vilket kött som finns i färdigrätter och halvfabrikat, till exempel köttfärssås, ravioli, lasagne, kebab, hamburgare och köttbullar.

Totalt 100 prov ska samlas in av kommunerna Malmö, Göteborg, Stockholm, Uppsala och Eskilstuna. Proverna ska sedan analyseras av Livsmedelsverket som skickar in resultatet till EU-kommissionen, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
http://www.dn.se/ekonomi/fem-kommuner-s ... kottprover

Samtidigt känns det synd att kött som det inte är något fel på ska kastas. Vilket slöseri! Kan inte förpackningarna med lasagne få en lapp "Gjort på hästkött" och säljas extra billigt?

SvD skrev:De lasagner som Findus återkallar från butikerna, sedan det upptäckts att de innehåller hästkött, slutar som biogas. Totalt kan det röra sig om upp till 20 000 förpackningar, skriver Sydsvenskan.

- Eftersom produkten inte överensstämmer med förpackningen så kan vi inte göra annat än att slänga den. Det går inte att skänka bort, säger Henrik Dyberg, Findus nordiska produktionsdirektör.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hastl ... 910226.svd

Klart man inte vill äta hästkött med medicin i. Men jag har svårt att tro att bönderna i Rumänien skulle ha kostat på sina dragare någon medicin. De som sliter ut sina hästar så att de är slaktfärdiga vid sju års ålder (en häst kan väl annars leva upp till 20 år).
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Hästköttskandalen

Inläggav Miche » 2013-02-15 18:01:44

Det är lagarna som förbjuder att maten får ges till människor så det är lagstiftarna man ska klaga hos. Biogas är iofs inte fy skam men det hade varit bättre att ge till hungriga människor tycker jag med.
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Hästköttskandalen

Inläggav Alien » 2013-02-15 18:04:14

De hästar som slaktats hade inget bra liv före heller. I dagens DN står om en polsk veterinär som kämpar för hästarna. Hon heter Scarlett Szylogalis (hädanefter SS). (Läste hennes mor Borta med vinden när hon väntade henne? Hon är äldre än Scarlett Johansson.)

"-Vi har bestämt oss för att kriga för att Polen inte ska ligga i topp som hästköttsproducnet i Europa.

Slakteriet i Rawicz ligger i utkanten av staden. --- Här slaktas hundra hästar om dagen, två dagar i veckan. Köttet exporteras till Italien. Den italienske chefen vill inte tala med pressen."
(DN 2013-02-15, "De vill stoppa vanvård och slakt av polska hästar")

SS och hennes svärdotter Alicja berättar:
"- Vi har sett hästar stå fastkedjade tätt intill varann, de har fått potatis att äta för att bli feta. Lagen förbjuder det förstå, men om någon händelsevis skulle bli upptäckt är straffet så lågt att det är pinsamt, säger SS, som är utbildad veterinär.

Spoiler: visa
Hon visar bilder på hästar som tvingats äta sin egen avföring och berättar om hästhandlare som sätter rör i djurens näsborrar och pumpar hästarna fulla med vatten för att de ska väga extra mycket vid försäljningen.

I 17 år har hon ägnat sig åt att rädda hästar undan slakt, antingen genom att köpa dem eller så blir hon uppringd av ägare som av olika skäl inte kan ha kvar sina hästar. Köpen finansieras med insamlade medel, SS står i spetsen för stiftelsen Tara."


Polen och Rumänien är Europas största producenter av hästkött.

"På hästmarknaderna kommer uppköparna från framför allt Italien. Transporterna sker under vidriga former. Alicja visar en skrämmande dokmentärfilm på sin dator som atgits me dold kamera.

SS berättar om hot och våld. När hon skulle filma en nattlig hästtransport blev hon nedlagen av flera män.
- Jag klarade mig tack vare att jag var så påpälsad, säger hon."

De har 120 hästar i hagarna.
"De ska inte säljas vidare. - De har haft ett sådant helvete tidigare att att vi inte vågar ta risken, säger Alicja.

Vi bekantar oss med hästarna. Alla har sin historia. Bolek var så sårig att det inte gick att sätta på honm en grimma, nu finns bara ärren kvar. Alla har de räddats undan slakt.
- Det vi gör är en droppe i havet. Vi vill att lagen ändras radikalt så att hästarna får samma skydd som hundar och katter."


Fast även hundar och katter kan ägaren låta avliva när hen tröttnat på dem. Skillnaden är att köttet inte säljs och konsumeras. (Fast det blir kanske nästa skandal?) SS kanske syftar på större skydd mot vanvård.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Hästköttskandalen

Inläggav atoms » 2013-02-15 18:22:01

Det lär ju ha varit Julian Lassange som avslöjade allt... :oops:
atoms
Moderator
 
Inlägg: 18070
Anslöt: 2009-05-05
Ort: Norrköping

Hästköttskandalen

Inläggav Alien » 2013-02-15 18:48:05

Nu vet jag iaf var man äter hästkött frivilligt och gärna:

"I Italien är hästkött en delikatess som säljes och äts i stora mängder Det är framför allt i Norditalien och Emilien som konsumtionen är stor.

Köttet säljs i regel under namnet 'carne equina'. Bra att veta, eftersom det vanligaste ordet för häst är 'cavallo'. I centrala Milano hittar man t ex exklusiva köttbutiker som bara säljer hästkött."
(DN 2013-02-15, "Fakta: Här är häst en delikatess")
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Hästköttskandalen

Inläggav Krillo » 2013-02-15 19:09:40

Bild
Krillo
 
Inlägg: 1123
Anslöt: 2011-02-12
Ort: Leråker

Hästköttskandalen

Inläggav Vildsvin » 2013-02-15 20:06:45

Wine skrev:
plåtmonster skrev:Fast ärligen.. HUR SVÅRT KAN DET VARA ?? att logga vart maten tar vägen ;)


Ja, borde inte finns några större hinder eller svårigheter för att göra detta.


Konsumenternas vilja att betala...
Vildsvin
 
Inlägg: 2289
Anslöt: 2011-01-03

Hästköttskandalen

Inläggav arbogaerik » 2013-02-15 21:56:20

Alien skrev:Nu vet jag iaf var man äter hästkött frivilligt och gärna:

"I Italien är hästkött en delikatess som säljes och äts i stora mängder Det är framför allt i Norditalien och Emilien som konsumtionen är stor.

Köttet säljs i regel under namnet 'carne equina'. Bra att veta, eftersom det vanligaste ordet för häst är 'cavallo'. I centrala Milano hittar man t ex exklusiva köttbutiker som bara säljer hästkött."
(DN 2013-02-15, "Fakta: Här är häst en delikatess")


-Ja återigen, när jag var liten, köpte man ju hästkött som smörgåspålägg, jättegott, av nån anledning fick det inte längre kallas hästkött, det bytte namn till "hamburgerkött", trots att det var samma innehåll. Jag tror detta skedde under samma period som "negerbollar" också var tvingat till namnbyte.

-Hela den här "affären" handlar väl egentligen inte om hästkött i sig, utan gammalt eller på annat sätt otjänligt dito.
:-)063
arbogaerik
 
Inlägg: 334
Anslöt: 2012-11-23

Hästköttskandalen

Inläggav Alien » 2013-02-15 22:17:06

Nja, det vet vi ju inte. Det som gjort människor upprörda är den falska varudeklarationen, att man betalat för något men fått något annat (billigare och i mångas ögen sämre) kött. Dessutom finns det många som inte vill äta hästkött öht. Vad blir nästa sak, hundkött, grävlingskött, rävkött?
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Hästköttskandalen

Inläggav slackern » 2013-02-15 22:28:44

Alien skrev:Nja, det vet vi ju inte. Det som gjort människor upprörda är den falska varudeklarationen, att man betalat för något men fått något annat (billigare och i mångas ögen sämre) kött. Dessutom finns det många som inte vill äta hästkött öht. Vad blir nästa sak, hundkött, grävlingskött, rävkött?


Gammal ovana. Skandinavier inte äter hästkött. Adam av Bremen och andra missionärer som förfasades över offren i lundarna i Gamla Uppsala. När dom gamla hedningarna offrade hästar så frossade dom i hästkött. Därav har det ansetts som en synd att äta hästkött här.
slackern
 
Inlägg: 43754
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Hästköttskandalen

Inläggav Alien » 2013-02-15 22:58:37

Det gäller inte bara i Skandinavien utan också t ex i Storbritannien. Inte ens i Polen och Rumänien tycks man gilla att äta hästkött.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Hästköttskandalen

Inläggav slackern » 2013-02-15 23:01:37

Alien skrev:Det gäller inte bara i Skandinavien utan också t ex i Storbritannien. Inte ens i Polen och Rumänien tycks man gilla att äta hästkött.


Storbritanien. Har haft ett stort Germanskt inflytande i och med att först kom Anglosaxerna och sedan Nordmännen. Så dom har kanske också ofrat hästar i sina eklundar.
slackern
 
Inlägg: 43754
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Hästköttskandalen

Inläggav plåtmonster » 2013-02-15 23:39:29

@Vildsvin, Kostnaden för att registrera uppgifter om köttpartier i ett datasystem lär inte ta mer än några minuter per kolli. Om ens det med RFID/streckkod. Klart att tillverkarna vill kunna blåsa konsumenter i fortsättningen också.

Roadkill nästa? ;)

Det jag funderar på är hur skulle jag kunnat ta reda på i november 2012 att Findus köper in rätten från Comigel som tillverkar rätten och förpackar den samt att Comigel köper in köttet från Spanghero. Samt att Spanghero köpte köttet från ett rumänskt slakteri. Åtkomst till varudeklarationen från de Nederländska och Cypriotiska skulle också varit intressant.
Då kan man med bokföring hitta att partier är hästkött och host mottagaren blivit nötkött.

Skulle det kompletteras med prover som skickas in så är det i stort sett busenkelt att i ett senare skede nagla fast fifflarna.


Det stora problemet är att det är så dålig kontroll av vad som finns i maten. Man har god tro och skrynkliga papper inte kontroll.
Att mäta är att veta ;)
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Hästköttskandalen

Inläggav Pieohpah » 2013-02-15 23:56:49

Jag älskar kött och äter mer än gärna häst... Bara den inte är sjuk eller proppad med medicin eller antibiotika. Men det gäller för allt kött. Inte bara häst!
Pieohpah
 
Inlägg: 1150
Anslöt: 2012-01-05
Ort: Stockholm

Återgå till Tipsa medlemmarna



Logga in