Medikaliseringen och diagnoserna

Vårdfrågor, medicinska aspekter samt forskning- och vetenskapsämnen.

 Moderatorer: atoms, Alien

Medikaliseringen och diagnoserna

Inläggav Wine » 2011-11-29 20:38:55

Chans bättre än risk
Publicerad 2009-09-16 00:05


Medikalisering: Den som söker skall finna.

I dag lär vi oss, inte minst genom medierna, att vi ingalunda är kapabla att känna våra kroppar. Att kroppsliga förnimmelser som hör det vanliga livet till, som till exempel perioder av trötthet, kan vara den ena eller andra allvarliga sjukdomen.

Läkemedelsindustrin är vid sidan av medierna och läkarna en av huvudrolls­innehavarna i detta drama. Det är dyrt att uppfinna nya läkemedel. Desto billigare att uppfinna nya patienter och nya sjukdomar.


Om man vänder på siffrorna och i stället för att fokusera på risken tittar på chansen att förbli frisk utan behandling, blir siffrorna ibland nästan löjeväckande. När man sänker gränsvärdena når man till sist en punkt där resursanvändningen och risken för biverkningar kommer nära eller överskrider den avsedda nyttan, skriver Jan Håkansson och Anders Hernborg i ”Skapar vården ohälsa?”. Vi riskerar alltså att bli sjukare än friskare av den utbredda massmedicineringen.


De bokskrivande allmänläkarna konstaterar att patienterna går mer till sin läkare än någonsin tidigare, trots att människor aldrig varit så friska eller levt så länge. Att väntrummen är fulla av friska personer som vant sig vid att kontakta sin läkare för alla de känslor som hör till livet. Tröskeln mellan det vanliga livet och medicinen har slipats ned till den grad att allt som gör ont ska behandlas. Förutom allt som alltså inte gör ont, som ett visst blodtryck eller en viss nivå blodfetter.


http://www.dn.se/ledare/signerat/chans-battre-an-risk
Wine
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 10883
Anslöt: 2010-12-21

Re: Medikaliseringen och diagnoserna

Inläggav Wine » 2011-11-29 20:49:37

Ett piller för mycket
Publicerad 2011-04-27 00:05

Läkemedelsindustrin vill sälja. Helst till så många som möjligt så länge som möjligt. Läkarna, patienterna och politikerna måste uppträda som motkraft.

1999 gav Världshälsoorganisationen en grupp forskare i uppdrag att uppdatera de världsomfattande riktlinjerna för behandling av högt blodtryck. De kom fram till att gränsvärdet för medicinska insatser skulle sättas så lågt som till 120/80. Med ett sådant värde skulle majoriteten av svenskarna sjukförklaras. Och samhällets kostnader för läkemedel stiga.

Norska läkare anade oråd och på deras initiativ granskades de rådgivande läkarnas kopplingar till läkemedelsindustrin. Och jodå, visst fanns osunt nära band. Nya experter kallades in för att göra om arbetet.


Det kan tyckas djävulskt att det läkemedelsbolag, Pfizer, som saluför blodfettssänkaren och försäljningssuccén Lipitor, en medicin som gör 20 procent av de manliga hjärtpatienterna impotenta, är samma bolag som tillhandahåller potensstärkaren Viagra.


http://www.dn.se/ledare/huvudledare/ett ... for-mycket

Övermedicinering sker i många fall och det är inte säkert att det finns någon större nytta med medicineringen, varken vad gäller ökad livslängd eller hälsovinster. Istället kan man få biverkningar av medicineringen som i sin tur genererar mer inkomster till läkemedelsbolagen då fler läkemedel skrivs ut för att behandla besvär av biverkningar.
Wine
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 10883
Anslöt: 2010-12-21

Re: Medikaliseringen och diagnoserna

Inläggav Flawed » 2011-11-29 20:58:49

Jaha,vad ska vi göra åt det då tycker du?
Flawed
Inaktiv
 
Inlägg: 3880
Anslöt: 2007-05-04

Re: Medikaliseringen och diagnoserna

Inläggav Wine » 2011-11-29 21:32:23

Författaren och journalisten Ethan Watters har skrivit boken "Crazy like us – the globalization of the American psyche":

Må dåligt som en amerikan - Den nya globaliseringen är psykologisk
Text: Nina Hedlund

– När en ny diagnos blir populär dröjer det inte länge förrän någon kändis talar ut i en pratshow om hur han eller hon är drabbad av just den diagnosen, konstaterar Ethan Watters som just nu är pappaledig i sitt hem i San Francisco.

– Tid och plats skapar den pool av symtom, där vi kan dyka ner för att hitta ett utryck för våra själsliga våndor, tilllägger han.


Men Ethan Watters tes stöds även av en ny undersökning vid University of British Columbia i Kanada. Studien visar att överrepresentationen inom psykologisk forskning av forskningsobjekt från USA och övriga västvärlden ger en falsk bild av människans psyke. Mellan 2003 och 2007 utfördes 96 procent av all psykologisk forskning bland 12 procent av världens befolkning, främst individualistiska och analytiskt intresserade universitetsstudenter i väst.

Vilka tjänar då på att homogenisera människans psyke? Ethan Watters pekar först och främst ut läkemedelsbolagen som ser nya miljardmarknader hägra, men han nämner också hela det amerikanska forskarsamhället, vars enighet manifesteras i ”diagnosbibeln” DSM, Diagnostic and statistical manual of mental disorders.


Exemplet som handlar om hur läkemedelsföretaget Glaxo Smith Kline skapade en ny marknad för antidepressiva mediciner i Japan är skrämmande. Med enorma summor och mutade psykiatriforskare fick företaget japanerna att acceptera diagnosen depression och kunde därefter sälja in sitt nya SSRI-piller – med alla sina biverkningar - i landet.


http://www.modernpsykologi.se/amnen/psy ... erikan.htm
Wine
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 10883
Anslöt: 2010-12-21

Re: Medikaliseringen och diagnoserna

Inläggav Wine » 2011-12-02 21:33:59

Catharina Stenqvist och Marie Lindstedt Cronberg (red.): ”Dygder och laster. Förmoderna perspektiv på tillvaron”
Publicerad 2011-01-12 13:13

Att tjejer måste ”ta plats” och ”våga mer”, har vi – unga kvinnor i åttiotalistgenerationen – fått höra ända sedan vi för första gången kammade manen på en My little pony. ”Se självklar ut”, löd Linda Skugges uppmaning i boken ”Akta er killar, här kommer Gud och hon är jävligt förbannad”. Under samma rubrik beklagade sig Skugge över att hon egentligen är ”dödsblyg”: ”Klart man inte blir självklar när man ser sina blyga föräldrar, de var inga, ingen såg dem, de fastnade inte på bild.” I feministiska kretsar är blyghet ofta något man vill skrapa av sig, spexa bort, eller dölja bakom lager av hårt smink (som Skugge gör på sitt bokomslag). Det visar på en surmagad inställning till blyghet som genomsyrar vårt samhälle i stort – och som borde ifrågasättas.

Blyghetens kvinnliga konnotationer skulle även kunna vara ett bidragande skäl till att detta tillstånd har patologiserats. I ett maskuliniserat samhälle, med hårda krav på självsäkerhet och känslokontroll, trängs alternativa, ”feminina”, sätt att finnas till på ut i marginalen, börjar klassas som sjukdomar. Den amerikanske psykologen Christopher Lane har granskat hur psykiatrins medikalisering av blyghet gick till. Enligt Lane tog det inte många år för ledande neuropsykologer, att under påverkan av läkemedelsföretag, förvandla ett normalt tillstånd till en allvarlig sjukdom: ”In just eight years (1985–1993), then, shyness ballooned into one of the most common psychiatric diagnoses in the Western World.” Den överhängande risken när allt fler vill medicinera sig ”normala” är förstås att nyanserna i spektrat över vad det innebär att vara människa går förlorade.

http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/b ... ista-ordet
Wine
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 10883
Anslöt: 2010-12-21

Re: Medikaliseringen och diagnoserna

Inläggav MsTibbs » 2011-12-02 23:18:57

Jag är tveksam till folk som copy-pastar utan att skriva själv. I synnerhet de som är anti-psykiatri som wine ovan... s-ientologpropaganda!
MsTibbs
 
Inlägg: 22872
Anslöt: 2007-07-30
Ort: 127.0.0.1 Spindelnätet Karlstad i Värmland

Re: Medikaliseringen och diagnoserna

Inläggav Wine » 2011-12-02 23:23:23

MsTibbs skrev:Jag är tveksam till folk som copy-pastar utan att skriva själv. I synnerhet de som är anti-psykiatri som wine ovan... s-ientologpropaganda!


Artiklarna som jag citerar kommer bl.a. från DN, tror du verkligen på fullt allvar att det är scientologipropaganda? Tror du inte att det kan finnas människor som har andra åsikter men som ändå inte är anti-psykiatri? Är det fel att reflektera över ämnet? De artiklar jag citerar handlar dessutom inte bara om psykiatriska diagnoser utan även om annat.
Wine
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 10883
Anslöt: 2010-12-21

Re: Medikaliseringen och diagnoserna

Inläggav Wine » 2011-12-03 9:49:46

Ökad medicinering med narkotika mot adhd en het potatis
Av Michaela Möller, Publicerat 16 aug 2011 08:20

Medicineringen mot adhd ökar kraftigt i Sverige, och de regionala skillnaderna är stora.
Men ingenting tyder på att adhd har ökat.
Vissa tycker att det är fel att ge ungdomar narkotikaklassat läkemedel.
Men många vittnar om förbättrad livskvalité.
Pillren splittrar forskarna.
Och nu har den kontroversiella medicinen blivit partydrog.


- Vissa läkare lägger ner dagar på en utredning, andra nöjer sig med en kort intervju innan de skriver ut medicinen, och ordinerar den för att se om den hjälper, säger Mårten Gerle.
Det finns motsvarande geografiska skillnader i rapporter om antibiotikaförskrivning. En förklaring till skillnaderna handlar om olika inställning till behandlingen inom läkarkåren.
Men det finns de som inte bara är kritiska till själva medicineringen utan även menar att allt för många får diagnosen adhd.
- Diagnosen är så luddig att halva befolkningen kan få den utan att ljuga. Det är bara en fråga om hur man betonar sina problem, en gummi - diagnos. Vi varnade för detta. I USA är det hejdlöst, tio procent av alla tioåriga pojkar har diagnosen, säger Eva Kärfve, docent i sociologi vid Lunds universitet.
Hon har skrivit boken "Hjärnspöken" där hon kritiserar Sveriges neuro- psykiatriska etablissemang för att tillskriva allt för många barn någon form av neuropsykiatrisk problematik. Tidigare handlade diskussionen främst om damp, som i dag räknas som en undergrupp till adhd.


http://www.expressen.se/nyheter/1.25291 ... et-potatis
Wine
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 10883
Anslöt: 2010-12-21

Re: Medikaliseringen och diagnoserna

Inläggav Kimmelie » 2011-12-03 10:49:20

Varför slutar du inte bara med dina mediciner, Wine? Är du så avundsjuk för att andra faktiskt blir hjälpta av sina mediciner, och inte störs alltför mycket av biverkningar?
Kimmelie
 
Inlägg: 2022
Anslöt: 2009-09-09

Re: Medikaliseringen och diagnoserna

Inläggav Wine » 2011-12-03 11:43:36

Kimmelie skrev:Varför slutar du inte bara med dina mediciner, Wine? Är du så avundsjuk för att andra faktiskt blir hjälpta av sina mediciner, och inte störs alltför mycket av biverkningar?


Men varför störs du då av dessa artiklar och mina inlägg om du inte har några problem med din medicinering och var står det eller var har jag skrivit att man ska sluta äta mediciner överhuvudtaget? Jag undrar om du ens läst artiklarna. Artiklarna tar upp problem med övermedicinering och att normala tillstånd sjukdomsförklaras genom att man t.ex. ändrar på kriterier, sänker gränsnivåer för vad som anses vara normala värden för t.ex. kolesterol och blodtryck m.m. Ibland vet man inte ens om de besvär man har hänger ihop med medicinering. Man kan ju bli sjuk av medicinering också. I vissa trådar här på forumet så skrivs det ju om alla problem med biverkningar av läkemedel så varför är dessa artiklar inte relevanta? Alla fungerar ju olika och reagerar olika på läkemedel precis som när det gäller vilken kost man äter o.s.v.

Menar du att för att medicineringen fungerar för vissa så ska inte jag eller någon annan kunna skriva och citera artiklar om motsatta erfarenheter?
Wine
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 10883
Anslöt: 2010-12-21

Re: Medikaliseringen och diagnoserna

Inläggav Kimmelie » 2011-12-03 15:14:04

Wine skrev:
Kimmelie skrev:Varför slutar du inte bara med dina mediciner, Wine? Är du så avundsjuk för att andra faktiskt blir hjälpta av sina mediciner, och inte störs alltför mycket av biverkningar?


Men varför störs du då av dessa artiklar och mina inlägg om du inte har några problem med din medicinering och var står det eller var har jag skrivit att man ska sluta äta mediciner överhuvudtaget? Jag undrar om du ens läst artiklarna. Artiklarna tar upp problem med övermedicinering och att normala tillstånd sjukdomsförklaras genom att man t.ex. ändrar på kriterier, sänker gränsnivåer för vad som anses vara normala värden för t.ex. kolesterol och blodtryck m.m. Ibland vet man inte ens om de besvär man har hänger ihop med medicinering. Man kan ju bli sjuk av medicinering också. I vissa trådar här på forumet så skrivs det ju om alla problem med biverkningar av läkemedel så varför är dessa artiklar inte relevanta? Alla fungerar ju olika och reagerar olika på läkemedel precis som när det gäller vilken kost man äter o.s.v.

Menar du att för att medicineringen fungerar för vissa så ska inte jag eller någon annan kunna skriva och citera artiklar om motsatta erfarenheter?


Det börjar likna häxjakt på de som äter mediciner. Det är sant att vissa övermedicineras, men det är också sant att andra undermedicineras. Vissa som verkligen behöver medicin, t ex mot ADHD, får inte det pga för strikta regler. Särskilt när det gäller ADHD är det nog betydligt fler som inte får medicin alls än som övermedicineras. Det är redan alltför höga krav för att få CS, vilket gör att många lider i onödan för att de vägras medicin.

Att jag reagerar så starkt handlar väl om att jag är rädd för att den propaganda, som du alltså håller med om, ska orsaka att min medicin dras in...

Även om man klagar på biverkningar så betyder inte det att man inte behöver medicin... :roll:

Tror du att det är en nyhet att man kan bli sjuk av felaktig medicinering? Tror du inte att alla redan vet det??? Kom med nåt nytt istället...
Kimmelie
 
Inlägg: 2022
Anslöt: 2009-09-09

Re: Medikaliseringen och diagnoserna

Inläggav Wine » 2011-12-03 15:34:27

Kimmelie skrev:Att jag reagerar så starkt handlar väl om att jag är rädd för att den propaganda, som du alltså håller med om, ska orsaka att min medicin dras in...

Även om man klagar på biverkningar så betyder inte det att man inte behöver medicin... :roll:


Men det kan ju finnas andra alternativ till medicinering också eftersom vi alla är olika och reagerar olika på mediciner o.s.v. och de artiklar som är citerade handlar ju inte bara om ADHD/ADHD-mediciner och eventuell övermedicinering utan även om annan övermedicinering för andra tillstånd. Och alla känner inte till allt, jag har själv blivit tipsad av andra om olika negativa och positiva rön, nyheter m.m. som har med medicinering, sjukdomar m.m. att göra som jag hade missat annars och det har jag uppskattat, det har gjort att jag kunnat ta ställning till hur jag ska göra.
Wine
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 10883
Anslöt: 2010-12-21

Re: Medikaliseringen och diagnoserna

Inläggav Kimmelie » 2011-12-03 15:52:09

Wine skrev:
Kimmelie skrev:Att jag reagerar så starkt handlar väl om att jag är rädd för att den propaganda, som du alltså håller med om, ska orsaka att min medicin dras in...

Även om man klagar på biverkningar så betyder inte det att man inte behöver medicin... :roll:


Men det kan ju finnas andra alternativ till medicinering också eftersom vi alla är olika och reagerar olika på mediciner o.s.v. och de artiklar som är citerade handlar ju inte bara om ADHD/ADHD-mediciner och eventuell övermedicinering utan även om annan övermedicinering för andra tillstånd. Och alla känner inte till allt, jag har själv blivit tipsad av andra om olika negativa och positiva rön, nyheter m.m. som har med medicinering, sjukdomar m.m. att göra som jag hade missat annars och det har jag uppskattat, det har gjort att jag kunnat ta ställning till hur jag ska göra.


Att tipsa om alternativa behandlingsmetoder för de som är intresserade är givetvis helt okej, men det är inte det du har gjort...
Kimmelie
 
Inlägg: 2022
Anslöt: 2009-09-09

Re: Medikaliseringen och diagnoserna

Inläggav Wine » 2011-12-03 16:09:58

Kimmelie skrev:Att tipsa om alternativa behandlingsmetoder för de som är intresserade är givetvis helt okej, men det är inte det du har gjort...


Nej inte i den här tråden för i den här tråden ville jag ta upp artiklar som jag tycker är intressanta om eventuella aspekter av övermedicinering och överdiagnostisering.
Wine
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 10883
Anslöt: 2010-12-21

Re: Medikaliseringen och diagnoserna

Inläggav snuggelhund » 2011-12-04 1:23:47

MsTibbs skrev:Jag är tveksam till folk som copy-pastar utan att skriva själv. I synnerhet de som är anti-psykiatri som wine ovan... s-ientologpropaganda!


scientologparanoia! ?
snuggelhund
 
Inlägg: 3257
Anslöt: 2010-07-16
Ort: Eslövs kommun

Re: Medikaliseringen och diagnoserna

Inläggav MsTibbs » 2011-12-04 13:13:19

snuggelhund skrev:
MsTibbs skrev:Jag är tveksam till folk som copy-pastar utan att skriva själv. I synnerhet de som är anti-psykiatri som wine ovan... s-ientologpropaganda!


s-ientologparanoia! ?


Jag undviker att skriva ut namnet på "kyrkan" då det ger högre träffar för dem på tex Google. Inte bra.
MsTibbs
 
Inlägg: 22872
Anslöt: 2007-07-30
Ort: 127.0.0.1 Spindelnätet Karlstad i Värmland

Re: Medikaliseringen och diagnoserna

Inläggav segdeg » 2011-12-04 13:42:34

MsTibbs skrev:Jag undviker att skriva ut namnet på "kyrkan" då det ger högre träffar för dem på tex Google. Inte bra.


Tack Ms Tibbs

Skall tänka mig för!

Mvh segdeg
segdeg
 
Inlägg: 1788
Anslöt: 2010-12-25

Re: Medikaliseringen och diagnoserna

Inläggav Flawed » 2011-12-04 22:19:02

Wine skrev:Ökad medicinering med narkotika mot adhd en het potatis
Av Michaela Möller, Publicerat 16 aug 2011 08:20

Medicineringen mot adhd ökar kraftigt i Sverige, och de regionala skillnaderna är stora.
Men ingenting tyder på att adhd har ökat.
Vissa tycker att det är fel att ge ungdomar narkotikaklassat läkemedel.
Men många vittnar om förbättrad livskvalité.
Pillren splittrar forskarna.
Och nu har den kontroversiella medicinen blivit partydrog.


- Vissa läkare lägger ner dagar på en utredning, andra nöjer sig med en kort intervju innan de skriver ut medicinen, och ordinerar den för att se om den hjälper, säger Mårten Gerle.
Det finns motsvarande geografiska skillnader i rapporter om antibiotikaförskrivning. En förklaring till skillnaderna handlar om olika inställning till behandlingen inom läkarkåren.
Men det finns de som inte bara är kritiska till själva medicineringen utan även menar att allt för många får diagnosen adhd.
- Diagnosen är så luddig att halva befolkningen kan få den utan att ljuga. Det är bara en fråga om hur man betonar sina problem, en gummi - diagnos. Vi varnade för detta. I USA är det hejdlöst, tio procent av alla tioåriga pojkar har diagnosen, säger Eva Kärfve, docent i sociologi vid Lunds universitet.
Hon har skrivit boken "Hjärnspöken" där hon kritiserar Sveriges neuro- psykiatriska etablissemang för att tillskriva allt för många barn någon form av neuropsykiatrisk problematik. Tidigare handlade diskussionen främst om damp, som i dag räknas som en undergrupp till adhd
.


http://www.expressen.se/nyheter/1.25291 ... et-potatis

Eva Kärfve...
Jag kommer aldrig att köpa Expressen igen det är en sak som är säker.
Flawed
Inaktiv
 
Inlägg: 3880
Anslöt: 2007-05-04

Re: Medikaliseringen och diagnoserna

Inläggav Tintomara Ariadne » 2011-12-04 22:26:18

Antagligen höll hennes argumentation inte måttet för en vetenskaplig tidskrift, varför hon vände sig till ett mindre kräset forum.

:evil:
Tintomara Ariadne
 
Inlägg: 2195
Anslöt: 2009-03-04
Ort: Östergötland

Re: Medikaliseringen och diagnoserna

Inläggav Flawed » 2011-12-04 23:11:26

Men hon har ju doktorerat inom häxprocesser på 1700 talet eller något sådant.
Då vet man ju allt om ADHD.(ironi)
Kärfve, Eva: Den stora ondskan i Valais: den första häxförföljelsen i Europa.Symposion, 1992
Kärfve, Eva: Konsten att bli människa: individ och myt i medeltidens riddarvärld. Symposion, 1997
Kärfve, Eva: Hjärnspöken - DAMP och hotet mot folkhälsan. Stockholm: Symposion, 2000
Flawed
Inaktiv
 
Inlägg: 3880
Anslöt: 2007-05-04

Re: Medikaliseringen och diagnoserna

Inläggav Tintomara Ariadne » 2011-12-05 12:01:55

Ja, det är synd när människor som antagligen menar väl gör det på ett så paternaliserande sätt att de missar att ta in perspektiv från dem som det faktiskt gäller. Vi brändes ju inte på bål under medeltida häxprocesser utan finns här och kan ge våra olika synpunkter i frågan. Det är klart att vi inte vill bli stigmatiserade, men att få våra svårigheter trivialiserade ter sig knappast som ett bättre alternativ, inte för mig åtminstone nu när jag äntligen kan börja acceptera att jag inte är en lat, tanklös, slarvig och allmänt dålig människa. Negativ kategorisering och trivialisering är bara olika slags stigmatisering (något som Robert Ohlsson på peddan i Stockholm framhåller som "dubbel stigmatisering" i sin avhandling om föreställningar om psykisk ohälsa - i allra högsta grad relevant även här). Det är en tvåfrontsstrid som vi tvingas utkämpa dagligen.
Tintomara Ariadne
 
Inlägg: 2195
Anslöt: 2009-03-04
Ort: Östergötland

Re: Medikaliseringen och diagnoserna

Inläggav Zombie » 2011-12-05 12:44:23

Tintomara Ariadne skrev:Antagligen höll hennes argumentation inte måttet för en vetenskaplig tidskrift, varför hon vände sig till ett mindre kräset forum.

:evil:

... vilket ändå bekräftar hennes auktoritet i den stora allmänhetens ögon.

Tintomara Ariadne skrev:Ja, det är synd när människor som antagligen menar väl gör det på ett så paternaliserande sätt att de missar att ta in perspektiv från dem som det faktiskt gäller. Vi brändes ju inte på bål under medeltida häxprocesser utan finns här och kan ge våra olika synpunkter i frågan. Det är klart att vi inte vill bli stigmatiserade, men att få våra svårigheter trivialiserade ter sig knappast som ett bättre alternativ, inte för mig åtminstone nu när jag äntligen kan börja acceptera att jag inte är en lat, tanklös, slarvig och allmänt dålig människa. Negativ kategorisering och trivialisering är bara olika slags stigmatisering (något som Robert Ohlsson på peddan i Stockholm framhåller som "dubbel stigmatisering" i sin avhandling om föreställningar om psykisk ohälsa - i allra högsta grad relevant även här). Det är en tvåfrontsstrid som vi tvingas utkämpa dagligen.

Exakt. (Utom Ohlsson, som jag inte kände till. Google nästa. Men inklusive det där om att äntligen kunna börja acceptera sig själv.)

************************************************

Sedan måste någon nämna det som konstigt nog (men förmodligen betecknande för folks brist på självdistans) aldrig nämns i sådana här sammanhang: I den mån den här diagnosalarmismen har fog för sig måste man faktiskt försöka skilja ut i vad mån det kan bero på att våra samhällen ställer i så hög grad allt hårdare krav på människor att de faktiskt börjar trycka ner ett alarmerande antal människor under dysfunktionsgränsen.

Och det gäller då inte bara social, politisk, kognitiv, mental, arbetsmässig stress av olika slag, som numera felaktigt anses normal, utan också kemisk stress från föroreningar och tillsatser.

Vad sedan själva alarmismen beträffar vore det ju tacknämligt att få någon sorts seriöst sammanställda siffror på olika saker som har med den att göra, så att man ens kan börja diskutera något utan att det blir tomma brösttoner. (Men inte från någon som driver agenda för en enda åsikt tack.)
Zombie
 
Inlägg: 18092
Anslöt: 2007-12-26

Re: Medikaliseringen och diagnoserna

Inläggav Flawed » 2011-12-05 13:03:03

Kraven på människor ökar oavsett ålder vi utsätts för er och mer stimulans och ska prestera bättre och bättre.
Det är nog omöjligt att komma fram till om NPF diagnoser ökar relativt eller absolut...eeh liksom.
Flawed
Inaktiv
 
Inlägg: 3880
Anslöt: 2007-05-04

Re: Medikaliseringen och diagnoserna

Inläggav Tintomara Ariadne » 2011-12-05 13:08:11

Zombie skrev:I den mån den här diagnosalarmismen har fog för sig måste man faktiskt försöka skilja ut i vad mån det kan bero på att våra samhällen ställer i så hög grad allt hårdare krav på människor att de faktiskt börjar trycka ner ett alarmerande antal människor under dysfunktionsgränsen.

Och det gäller då inte bara social, politisk, kognitiv, mental, arbetsmässig stress av olika slag, som numera felaktigt anses normal, utan också kemisk stress från föroreningar och tillsatser.


Ja, det håller jag med om. Där kunde man verkligen lägga mer krut.

Zombie skrev:Vad sedan själva alarmismen beträffar vore det ju tacknämligt att få någon sorts seriöst sammanställda siffror på olika saker som har med den att göra, så att man ens kan börja diskutera något utan att det blir tomma brösttoner. (Men inte från någon som driver agenda för en enda åsikt tack.)


Instämmer även här. Och då räcker det ju egentligen inte att visa på att fler fått specifika diagnoser, utan man måste också försöka reda ut var de här symptomen/dragen/annat tidigare har funnits i statistiken - och då inte bara medan de var skolbarn, utan också senare i livet - samt jämföra förutsättningarna runt omkring. En grannlaga uppgift, givetvis, men ack så viktig.

Sedan vill jag tillägga att bara för att man ger någon en diagnos så betyder ju inte det att alla problem därmed automatiskt kan anses bero på individen och dennes hjärna. Det vore ju helt befängt. Däremot har man fått ny information att ta hänsyn till i samspelet. Hjärnor har vi ju alla, och någon med diagnos är ju (?) inte mer determinerad av sin än vad en NT är av sin. Om vi vet om att vi i vissa avseenden fungerar olika kan vi förhålla oss mer kritiskt till vad vi annars tar för givet som allmängiltigt. Kanske kan vi då vänta lite innan vi dömer varandra. Sedan har vi förstås inte riktigt nått dithän än, men vi får väl jobba på det.
Tintomara Ariadne
 
Inlägg: 2195
Anslöt: 2009-03-04
Ort: Östergötland

Återgå till Aspergare och vården



Logga in