Kulturskillnader inom Norden

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Kulturskillnader inom Norden

Inläggav mondo beyondo » 2021-09-02 10:19:53

Humor och självironi skiljer Finländare från Svenskar. Humor och självdistans mycket viktigare i Finland, eller så upplevde jag det när jag kom hit till Sverige från Finland som tonåring.

Sen skulle jag vilja generalisera att om en finne är trevlig mot dig så gillar denne dig, om en svenne är trevlig så vet du inte vad den tycker om dig egentligen. Svenskar ett mer diplomatiskt folk. Kanske därför Sverige var neutralt under andra världskriget, att ta ställning hade varit för konfrontativt?

Sen hatten av för Sveriges strävan för ett jämlikare samhälle med bl.a. åtgärder som Du-reformen, Skriv som du pratar-kampanjen, och utan att vara sosse själv, det socialisterna åstadkommit inom det området, att jämna ut orättvisor, vilket skapar ett tryggare samhälle utan stora kontraster. Det är förutsättningen för stabilitet för vilket land som helst. Men det är bara en åsikt baserat på mitt lilla fönster ut i världen. De övriga nordiska länderna är ju stabila de med och hur de lyckats med det vet jag inte.

Jag har aldrig besökt de andra nordiska länderna, men är nyfiken på Island.
mondo beyondo
 
Inlägg: 2363
Anslöt: 2007-07-04
Ort: Stockholm Sverige

Kulturskillnader inom Norden

Inläggav slackern » 2021-09-02 13:02:30

mondo beyondo skrev:Humor och självironi skiljer Finländare från Svenskar. Humor och självdistans mycket viktigare i Finland, eller så upplevde jag det när jag kom hit till Sverige från Finland som tonåring.


När du är i Finland dansar du då tango och dricker mellanöl på vägkrogen?
slackern
 
Inlägg: 38594
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Kulturskillnader inom Norden

Inläggav Huggorm » 2021-09-02 13:11:28

mondo beyondo skrev:Sen skulle jag vilja generalisera att om en finne är trevlig mot dig så gillar denne dig, om en svenne är trevlig så vet du inte vad den tycker om dig egentligen. Svenskar ett mer diplomatiskt folk. Kanske därför Sverige var neutralt under andra världskriget, att ta ställning hade varit för konfrontativt?
Svenskarna är väl lite konflikträdda och om man öppet visar att man inte tycker om någon kan det lätt bli konflikt. Det hade onekligen varit enklare om det varit som i Finland men det funkar ju inte ihop med folk som bara letar efter anledningar att känna sig kränkta.
Huggorm
 
Inlägg: 21191
Anslöt: 2011-12-12
Ort: Thule

Återgå till Intressanta intressenLogga in