Koppla digitalpiano till datorn?

Allt om hård- och mjukvara samt övriga it-relaterade diskussioner.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten, Gripandekylig, mnordgren

Re: Koppla digitalpiano till datorn?

Inläggav Savanten Svante » 2012-04-11 18:07:06

barracuber skrev:Det är busenkelt att ansluta en synt/digitalpiano men det kräver en ganska kraftig dator, annars laggar det när man spelar på synten.


*muttrar*

Varför det? Jag har kört midi på en c64, den tuffar på i 1mhz. Yamaha hade en bärbar 286 för en miljon år sen, speciellt avsedd för att köra midi.

http://www.old-computers.com/museum/com ... t=1&c=1176

*muttrar åt datortillverkarna, inte åt barracuber*
Savanten Svante
 
Inlägg: 9009
Anslöt: 2007-03-13
Ort: Utility muffin research kitchen

Re: Koppla digitalpiano till datorn?

Inläggav Fröken Fräken » 2012-04-11 18:38:04

Kvasir skrev:Sidan 50 handlar om ljudanslutningar. Det ska finnas utgångar märkta AUX OUT som är lämpliga att använda för att koppla till stereo eller dator. Du behöver troligen en kabel med två RCA-kontakter (även kallade phonokontakter) i ena änden och i andra änden en kontakt av den typ man brukar plugga in i datorer (hörlurskontakt av den mindre storleken).

Om jag tittar där på s. 50 och på mitt piano så finns det ju två versioner av "aux out". De två vänstra är mindre, en är röd och den andra vit, och de två högra är större: Är det de vänstra jag ska använda?

Och ska jag då plugga in sladden i datorn på samma ställe som jag sticker in hörlurar?
Fröken Fräken
 
Inlägg: 260
Anslöt: 2011-01-20

Re: Koppla digitalpiano till datorn?

Inläggav Fröken Fräken » 2012-04-11 18:41:36

Miche skrev:På sidan 53 står det om anslutning till PC, det är dock relativt ovanligt numera med datorer som har RS-232 anslutning så antingen får du skaffa en USB till RS-232 eller ett MIDI-interface om du vill använda dig av MIDI-funktionerna.

Tack Miche, jag hade redan hittat till s. 53 innan jag startade tråden, men jag fattade ingenting... :oops:
Men jag såg inte det som stod om anslutningar på s. 50, där borde jag ha kollat.
Fröken Fräken
 
Inlägg: 260
Anslöt: 2011-01-20

Re: Koppla digitalpiano till datorn?

Inläggav nallen » 2012-04-11 19:51:57

Exempel på lämplig kabel, hos Kjell & Co eller hos Clas Ohlson.
Kjell hade andra längder de också, men de verkar inte dyka upp i 'liknande produkter' av nån anledning.

EDIT:
Kontakten i PC:n är antagligen ljus-blå (se tabell Color coding scheme for PC connectors).

EDIT2: bor du i Göteborgsregionen kan du få en sladd, PM:a i så fall.
nallen
 
Inlägg: 11085
Anslöt: 2006-08-27
Ort: Pyongyang

Re: Koppla digitalpiano till datorn?

Inläggav Chrilleb » 2012-04-11 20:29:36

Intressant tråd, ( möjligen O.T men )


Jag har/hållit på med musik en del oxå, men just nu har jag enkla "Miditzer Style 256", en fysisk kyrkorgel där man kan lägga till stämmor och även kan koppla programmet till Midi. Finns funktioner som: Load / Play / Loop / Rec. jag är en person som inte förstår kompicerade musik/ljudeditorer, utan de får gärna vara enkla att använda. Har en vän som oxå sysslar med musik som har Noteworthy Composer, och kan knacka in noter på den :)



Läser gärna mer om detta :)
Chrilleb
 
Inlägg: 2145
Anslöt: 2008-11-14
Ort: Sollentuna

Re: Koppla digitalpiano till datorn?

Inläggav plåtmonster » 2012-04-11 20:46:44

Datorn behöver ett sequencer program som skickar MIDI information via t.ex USB till din synthesizer.

Fria (gratis) sequencerprogram finns också.

Att styra MIDI skulle behöva en "kraftfull" dator är däremot strunt. T.om en Amiga med 68000 på 7 MHz fixar det galant.
plåtmonster
 
Inlägg: 9221
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Re: Koppla digitalpiano till datorn?

Inläggav Fröken Fräken » 2012-04-11 20:53:28

nallen skrev:EDIT2: bor du i Göteborgsregionen kan du få en sladd, PM:a i så fall.

Jag bor i Sthlm. Men vad snäll du är!

plåtmonster skrev:Datorn behöver ett sequencer program som skickar MIDI information via t.ex USB till din synthesizer.

Fast det jag vill är ju att skicka information från pianot till datorn, inte tvärtom. Jag vill spela in en låt, helt enkelt. Jag tror att jag fattar nu hur jag bör gå till väga. Fast innan jag kan göra något alls måste jag skaffa en dator, jobbigt...
Fröken Fräken
 
Inlägg: 260
Anslöt: 2011-01-20

Re: Koppla digitalpiano till datorn?

Inläggav plåtmonster » 2012-04-11 21:02:32

MIDI och USB/Ethernet är dubbelriktat ;)
plåtmonster
 
Inlägg: 9221
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Re: Koppla digitalpiano till datorn?

Inläggav Fröken Fräken » 2012-04-11 21:07:11

Ok. :-)Happy
Fröken Fräken
 
Inlägg: 260
Anslöt: 2011-01-20

Re: Koppla digitalpiano till datorn?

Inläggav Bjäbbmonstret » 2012-04-11 21:20:54

Angående sequencer:
Har du en mac kan du köra Garageband som brukar följa med macen. Den jobbar inte med riktig midi men med programvaruinstrument som funkar lite på samma sätt.

Annars kan jag nog rekommendera MULAB http://www.mutools.com/mulab-product.html som (ännu) finns i en gratisversion och både för mac och windows och tar midi.

De flesta billiga större sequencerprogram i varje fall för mac har den begränsningen att man inte kan redigera i notläge men har man inte det behovet har man mer att välja på.
Bjäbbmonstret
 
Inlägg: 10181
Anslöt: 2007-11-15
Ort: Mälardalen

Re: Koppla digitalpiano till datorn?

Inläggav Kvasir » 2012-04-11 21:26:16

Fast det jag vill är ju att skicka information från pianot till datorn, inte tvärtom. Jag vill spela in en låt, helt enkelt. Jag tror att jag fattar nu hur jag bör gå till väga. Fast innan jag kan göra något alls måste jag skaffa en dator, jobbigt...


Traditionellt så har man förstås spelat in på band eller kassettband, men numera förefaller det enklare och vettigare att använda datorn. Jag förmodar att du har en dator redan efersom du kommunicerar med oss här i tråden. :)
Kvasir
 
Inlägg: 14899
Anslöt: 2007-11-04
Ort: Vilse någonstans mellan coNP och P/poly

Re: Koppla digitalpiano till datorn?

Inläggav Miche » 2012-04-11 22:16:52

Kvasir skrev:Jag förmodar att du har en dator redan efersom du kommunicerar med oss här i tråden. :)

Rätt många numera använder mobil eller läsplatta för att skriva och läsa här, så det går inte längre att göra den förutsättningen.

När det gäller MIDI är Mac ganska vanligt, många musiker använder det pga de anser det vara ett enkelt sätt, men det går minst lika bra med PC och en MIDI-port, t.ex. denna gör att du kan koppla nästan vilken dator som helst till MIDI på keyboardet via USB.
Miche
 
Inlägg: 27070
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Stockholm

Re: Koppla digitalpiano till datorn?

Inläggav Savanten Svante » 2012-04-11 22:27:33

Bjäbbmonstret skrev:Angående sequencer:
Har du en mac kan du köra Garageband som brukar följa med macen. Den jobbar inte med riktig midi men med programvaruinstrument som funkar lite på samma sätt.


Förstår den inte midi om man har en sån manick?
Savanten Svante
 
Inlägg: 9009
Anslöt: 2007-03-13
Ort: Utility muffin research kitchen

Re: Koppla digitalpiano till datorn?

Inläggav plåtmonster » 2012-04-11 23:15:37

Även en mobil eller läsplatta kan styra MIDI instrument.
plåtmonster
 
Inlägg: 9221
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Re: Koppla digitalpiano till datorn?

Inläggav Bjäbbmonstret » 2012-04-11 23:30:19

Savanten Svante skrev:
Bjäbbmonstret skrev:Angående sequencer:
Har du en mac kan du köra Garageband som brukar följa med macen. Den jobbar inte med riktig midi men med programvaruinstrument som funkar lite på samma sätt.


Förstår den inte midi om man har en sån manick?


Alltså programmet Garageband förstår midi eftersom man kan spela in till det med midisignaler. Men det är stympat så man kan inte exportera midi ifrån det om man skulle vilja jobba med midin i något annat program.

Allt detta för Apple ska stärka marknaden för sitt större program Logic som även läser Garagebandfiler. :roll:
Bjäbbmonstret
 
Inlägg: 10181
Anslöt: 2007-11-15
Ort: Mälardalen

Re: Koppla digitalpiano till datorn?

Inläggav Savanten Svante » 2012-04-11 23:33:39

..som absolut INTE medföljer utan kostnad.
Savanten Svante
 
Inlägg: 9009
Anslöt: 2007-03-13
Ort: Utility muffin research kitchen

Re: Koppla digitalpiano till datorn?

Inläggav Miche » 2012-04-11 23:48:55

Typiskt Apple, de är duktiga på att göra så att det ser förmånligt ut när det i själva verket är svindyrt. Det är inte konstigt att det är ett av världens mest solventa bolag.
Miche
 
Inlägg: 27070
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Stockholm

Re: Koppla digitalpiano till datorn?

Inläggav plåtmonster » 2012-04-12 0:06:09

Kan man skapa egna "mjukvaru MIDI" program till garageband(tm) ?
plåtmonster
 
Inlägg: 9221
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Re: Koppla digitalpiano till datorn?

Inläggav Bjäbbmonstret » 2012-04-12 1:10:42

Ingen aning men det finns en lösning som jag läst om förut som lär gå:

http://mysite.verizon.net/retroware/ Längst ner.

Läs mer om det i denna tråd:

http://www.talkbass.com/forum/f43/there-any-way-export-midi-garage-band-402911/
Bjäbbmonstret
 
Inlägg: 10181
Anslöt: 2007-11-15
Ort: Mälardalen

Återgå till IT-forum



Logga in