Förbjudna ord

Här diskuterar vi språkfrågor på ett brett plan.

 Moderatorer: atoms, Alien

Förbjudna ord

Inläggav slackern » 2022-05-31 18:13:06

Alien skrev:Men när en utomstående ska knäppa en på näsan "du sa fel ord!" blir jag bara irriterad och reagerar som en tjurig barnunge "jag säger vilket ord jag vill!".


Även om dom blir kränkta utav det?
slackern
 
Inlägg: 41271
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Förbjudna ord

Inläggav Marjatta » 2022-05-31 18:31:43

slackern skrev:
Alien skrev:Men när en utomstående ska knäppa en på näsan "du sa fel ord!" blir jag bara irriterad och reagerar som en tjurig barnunge "jag säger vilket ord jag vill!".


Även om dom blir kränkta utav det?


En utomstående kan väl inte bli kränkt. Iofs ... det kallas att bli "sekundärkränkt".
Marjatta
 
Inlägg: 3690
Anslöt: 2020-02-15

Förbjudna ord

Inläggav Dagobert » 2022-05-31 18:55:22

Marjatta skrev:Svenskspråkiga språkvetare i Finland brukar det vara ordning på.

https://www.sprakinstitutet.fi/sv/publi ... gar_sorgen

uttrycket ”beklagar sorgen” är helt etablerat på svenska, och snarast kan betraktas som den normala kondoleansfrasen.
(...)
"beklagar sorgen" är ett i viss mån konventionellt uttryck, som inte signalerar ett verkligt djupt engagemang och deltagande i sorgen. I de flesta fall är detta väl också helt ärligt och adekvat: det är ofta en överdrift att säga att man verkligen deltar i sorgen,
(...)
Och det att man beklagar sorgen ska inte uppfattas som att man beklagar att den sörjande sörjer, utan att man beklagar att det har skett något som ger anledning till sorg.

Håller helt med.
Dagobert
 
Inlägg: 12959
Anslöt: 2010-11-30

Förbjudna ord

Inläggav Sierra » 2022-06-01 19:28:57

Inga ord bör egentligen vara förbjudna, och alla bör vara ok att använda, eftersom oavsett vad någon kallar något så förändrar inte det personens åsikter om det hela. Så om en person ogillar något så kommer den att se alla ord för det som exakt lika nedvärderande, då alla de orden kommer att symbolisera något dåligt och negativt för personen som använder det, oavsett hur andra uppfattar det.

Och bara för att några personer börjar uppfatta ett ord som tidigare var neutralt som kränkande, så finns det ingen anledning att sluta använda det, för då låter man dem bestämma vilka ord man får använda, och låter dem bestämma vad man tänker och menar när man använder ett ord.

Till exempel indian får man inte använda, men det är inte direkt några indianer som påstår att man inte får använda det, utan det brukar oftast vara vita personer som anser den saken. Indianerna själva brukar vara stolta över sin kultur och tycka om att saker namnges efter dem, etc.

Ett annat exempel är att man inte ska kalla dvärgar för dvärgar, utan de ska kallas för kortväxta istället. En kortväxt person är för mej någon som är runt 150-160 cm, och ett ord som jag aldrig under några förutsättningar skulle använda för någon kortare än så, samtidigt som jag tycker att dvärg snarare är ett mer positivt ord än kortväxt, eftersom dvärgar är coola.

Är ju även så att neger enbart betyder färgen svart, och kommer från det spanska ordet negro, vilket för övrigt är det enda ord som finns för färgen svart på spanska. Så neger och svart är exakt samma sak, även om jag ju kan tycka att det är lite onödigt att ha flera ord för samma färg. Lika onödigt som ifall man i Sverige skulle börja säga att saker hade en black eller blackig färg, typ. Så det är isåfall en bättre anledning att sluta använda ordet.

Men att folk har problem med ordet neger handlar främst om att de förknippar det med det amerikanska ordet nigger, vilket är ett nedsättande ord. Och att de helt enkelt är för korkade för att förstå att det ordet inte har någon svensk motsvarighet. Så det kan inte översättas utan blir nigger på svenska med.

Zigenare och romer är för övrigt exakt samma sak för mej, jag ser inte ens minsta lilla skillnad på orden. Och så vidare.

Btw så är negerboll ett bakverk som innehåller kaffe, eftersom kaffet gör dem svarta. Medan chokladbollar är samma bakverk men utan att de innehåller kaffe, och att de därför har en ljusare färg. Och jag tycker att chokladbollar är goda, men jag tycker inte om kaffe, så negerbollar äter jag helst inte. Så vill man inte kalla dem för negerbollar så bör man kalla dem för typ kaffebollar istället, för att undvika att lura någon.
Sierra
Ny medlem
 
Inlägg: 7
Anslöt: 2022-05-10

Förbjudna ord

Inläggav Vildsvin » 2022-06-01 23:15:45

Huggorm skrev:
Marjatta skrev:Angående "the n word" vill jag påpeka, att det som på engelska avses är "nigger". Inte "negro". Svenskans neger är att jämföra med "negro". Ordet är inte i sig nedsättande, inte som "nigger" som alltid primärt varit ett skällsord. Så att kalla neger "n-ordet" är ... pja. Knepigt, enligt min mening. Neger som ord är nog inte i sig själv nedsättande, men kan uppfattas så, och det är definitivt föråldrat. Går inte riktigt att använda numera. De som gör det, är väl medveten om att det provocerar och använder det just därför.

Lite märkligt att ingen någonsin har försökt byta ut ordet jude och judisk. "The j word", någon?
Det finns ju inget alternativ till jude, det finns inga andra ord för att beskriva en person av judisk tro. Då skulle man få konstruera något motsvarande till "afroamerikan" men det skulle bli ännu stelare och formellare. Sedan är judarna stolta över sin religion och sitt ursprung och vill knappast ändra ordet.


Traditionellt delas den judiska diasporan upp efter värdsdel. Ashkenazim från Europa/Amerika var den största gruppen före Förintelsen och de hade högst status när Israel grundades för de var mest välutbildade. Sephardim från Marocko och mizrahim från Osmanska riket levde i isolerade byar med föga skolgång så de hade svårt att hävda sig när de kom till det moderna Israel. Allra lägst status har Beta Israel som härstammar från judiska mödrar och afrikanska fäder.

Tzabarim är välintegrerade judar, dvs de är födda och uppvuxna i Israel, varav en hel del numera är hilonim, dvs icke-religiösa.

Marjatta skrev:Martin Luther King var en stolt "negroe leader". Ordet "colored" fanns men avvisades, skälen har jag inte helt koll på, men länge var den svarta rörelsen, medborgarrättsrörelsen, väldigt eniga om att ordet svart var bäst. Man skulle heta "black" oavsett hur ljus man var; om ens förmödrar i hög utsträckning blivit våldtagna av slavägaren var det ju inget som de kunde hjälpa.

Jag har fortfarande inte fattat problemet med ordet black. Nåt måste det väl vara, eftersom man bytte ut det men jag tror inte att någon pratar om "the b word".

Jag fortsätter säga ibland svart och ibland afrikan, beroende på sammanhang.Spanien och Portugal hade slaveri sen romartiden och där gällde det att om en fri man erkände faderskapet till en slavinnas barn så blev barnet fritt. Eftersom väldigt få vita kvinnor emigrerade till Latinamerika var det vanligt att blandbarn ärvde plantage och blev slavägare. I början gällde det även i brittiska Amerika, men pga överbefolkning i England så var det fler vita kvinnor som emigrerade och toleransen för blandäktenskap och utomäktenskapliga barn minskade. Men i Virginia, Carolina, Georgia och Florida var det vanligt med malaria som renrasiga engelsmän hade dålig motståndskraft emot så där var många slavägare "coloreds" . I ett slavsamhälle är hudfärgen inte viktig utan vem som är slav eller slavägare.

Rasteorier uppstod först när slaveriet upphört och de tidigare slavägarna ville ha "Reconstruction", dvs ta tillbaka den gamla sociala ordningen. Det hade fortfarande inte med hudfärgen att göra för de "coloreds" som blivit rika på slaveriet hade status och folk vågade inte säga något annat än att de var vita: "passing for white". De som inte fick barn med varandra fick barn med européer och barnen fick inte veta att de hade förfäder med "Negro blood" för det var skamligt.

Under segregationen användes skyltar med texten "colored" och ordet fick därför en dålig klang. Termen användes också om asiater som ansågs stjäla jobben. "Black" blev därför ordet som svarta ledare föredrog.
Vildsvin
 
Inlägg: 2063
Anslöt: 2011-01-03

Förbjudna ord

Inläggav Alien » 2022-06-23 13:47:06

Jag misstänker att ordet "särskola" snart kommer att anses nedsättande och vara förbjudet.

Aftonbladet 8 MAJ 2018 skrev:14-åriga Leo Lust vill döpa om alla särskolor till utvecklingsskolor.

Nu hyllas hans förslag av utbildningsministern.

– Du har satt igång någonting stort, Leo. Det ska du vara stolt över, säger Gustav Fridolin.
---
Utbildningsministern har bett Leo om ett möte för att diskutera 14-åringens förslag om att särskola ska byta namn till utvecklingsskola.

– Flera av mina kompisar har blivit mobbade för att de går på särskola, säger Leo Lust.

Spoiler: visa
Vill minska mobbing
Leo Lust går i årskurs åtta i Hebyskolan, som ligger strax utanför Uppsala. Han tillhör både särskolan och den vanliga skolan. Det var i mitten på februari, när klassen skulle titta på film om gymnasievalet i klassrummet, som han kom på idén om namnbytet.

– Det viktigaste är att mobbningen ska minska. Det ska inte kännas pinsamt att säga att man går på särskola, säger Leo Lust.

Både lärare och elever tyckte förslaget om namnbyte var toppen. När han kom hem från skolan den dagen skickade 14-åringen ett medborgarförslag till politikerna i Heby kommun om att särskola borde heta utvecklingsskola.
https://www.aftonbladet.se/svenskahjalt ... v-fridolin

Alla heder åt killen som tänkte till. Men varför mobbas särskoleelever? För att de inte är som andra. Alltså kommer de att fortsätta mobbas oavsett vad skolan kallas.

Varje gång när något ska byte namn så blir det ett längre ord. Från särskola till utvecklingsskola.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 41916
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Förbjudna ord

Inläggav Alien » 2022-06-23 13:49:50

Leo Lust fick som han ville, bort med ordet "särskola". Men det ska tydligen heta "anpassad" istf "sär".

SR 21 juni 2022 skrev:Snart heter det inte längre “särskola” eller “gymnasiesärskola”. Från 2 juli nästa år ska det heta anpassad grundskola och anpassad gymnasieskola.
https://sverigesradio.se/artikel/sarsko ... os-forslag
Alien
Moderator
 
Inlägg: 41916
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Förbjudna ord

Inläggav Riksamiralen » 2022-06-23 13:58:30

I engelskspråkiga länder får man ''Special ed.''.

Specialutbildning eller Specialundervisning.

Själv gick jag i vanliga skolan i alla ämnen förutom Matematiken där jag gick i mindre grupp, tror jag kallade det Specialmatte själv.
Vi var speciella, är man special i något ämne så är det inget man kommer undan och kan låtsas som att man är som alla andra för man är egentligen speciell. Inte vanlig, utan säregen, särskild, särart.
Riksamiralen
 
Inlägg: 924
Anslöt: 2021-06-14

Förbjudna ord

Inläggav Marjatta » 2022-06-23 17:57:33

OS för utvecklingsstörda heter på engelska Special Olympics.
Marjatta
 
Inlägg: 3690
Anslöt: 2020-02-15

Förbjudna ord

Inläggav Alien » 2022-06-23 19:13:21

"You're special" kan ju vara något positivt. Typ att man är något extra, unik.

Men jag minns en amerikansk film. Två utstötta barn kallade sig "special", som en egen klubb. Men då sade flickans bror att "special" betyder "retarded". Då slutade flickan att umgås med pojken. Så var de bägge ensamma på var sitt håll.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 41916
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Förbjudna ord

Inläggav Vildsvin » 2022-06-23 23:09:48

I Nazityskland användes ordet "särbehandling" (Sonderbehandlung) som eufemism för avrättningar.

Heinrich Himmler skriver om disciplinproblem hos tvångsarbetare:

(4) I särskilt svåra fall ska en ansökan om särbehandling(3) ske till Rikssäkerhetsöverstyrelsen med angivelse om personuppgifter och exakta uppgifter om gärningen.

(5) Särbehandlingen(3) genomförs med hjälp av rep. Det bör inte ske i omedelbar närhet av lägret. Ett visst antal arbetare från det gamla sovjetryska området ska närvara vid särbehandlingen; de ska få en varning om de omständigheter som ledde till särbehandlingen.

(6) Om det undantagsvis krävs särbehandling i lägret på grund av lägerdisciplinen, ska detta även ansökas om.

Spoiler: visa
(4) In besonders schweren Fällen ist beim Reichssicherheitshauptamt Sonderbehandlung(3) unter Angabe der Personalien und des genauen Tatbestandes zu beantragen.

(5) Die Sonderbehandlung(3) erfolgt durch Strang. Sie soll nicht in unmittelbarer Umgebung des Lagers stattfinden. Eine gewisse Anzahl von Arbeitskräften aus dem altsowjetrussischen Gebiet soll der Sonderbehandlung beiwohnen; ihnen ist dabei der Tatbestand, der zur Sonderbehandlung führte, warnend bekanntzugeben.

(6) Sollte aus Gründen der Lagerdisziplin ausnahmsweise Sonderbehandlung im Lager erforderlich sein, ist dies mit zu beantragen.

https://www.ns-archiv.de/imt/ps3001-ps3200/3040-ps.php
Vildsvin
 
Inlägg: 2063
Anslöt: 2011-01-03

Förbjudna ord

Inläggav nallen » 2022-06-24 9:00:28

Jag kommer osökt att tänka på Putins pågående "militära specialoperation".
nallen
 
Inlägg: 18630
Anslöt: 2006-08-27
Ort: Vid flodkröken

Återgå till SpråketLogga in