Det bästa ni lärt er

Om livet i relation till sig själv och samhällets förväntningar.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Det bästa ni lärt er

Inläggav Marjatta » 2020-04-11 12:11:29

OväntadGlädje skrev:Jag vet inte hur man gör för att citera ur andras kommentarer men jag hoppas att det här kommer in strax nedanför utan alltför många emellan.


Spelar ingen roll, det är bara att skriva. Men man gör så att man klickar på knappen "citera" uppe till höger i inlägget. Sen kan man, om man vill, klippa bort text och fixa med [taggarna] (du kommer se vad jag menar) för att citera delar av inlägg, som jag gjort här. Men det är överkurs. De flesta gör inte så.

OväntadGlädje skrev:Jo, visst förstod jag och fick påtalat min del i vad som hände och som inte var bra. Men jag kunde inte ändra mig, kunde inte "skärpa till mig" och nu har människor gått bort. Finns ingen att försonas med längre.


Nej det där "skärpa sig" funkar verkligen inte!

OväntadGlädje skrev:Med den här Asperger/ADHD diagnosen kan jag vissa dagar känna att jag har rätt i att tycka att jag kunde ha bemöts annorlunda. Det minskar känslan av skuld som jag tror många som hunnit bli äldre kan känna när de ser tillbaka på sina liv.


Säkert så. Själv lyckades jag kasta bort mycket av den innan. Hade helt grönjävliga tonår, sen har det blivit långsamt bättre. Kasta bort onödig självplågan som ändå inte leder någonvart gjorde jag ungefär halvvägs. Först hoppades jag att det skulle lösa problemet, att själva ältandet av allt jag inte gjorde sm jag borde, var problemet. Det var det inte, men jag mådde iaf bättre.

OväntadGlädje skrev:Det är ju fantastiskt bra om du klarar av att ändra ditt beteende! "Skademinimering" så tidigt i livet som möjligt är väldigt bra på äldre dagar


Är typ medelålders.

Kanske det är väldigt viktigt, om man ska kunna förändra sitt beteende (lagom mycket, se diskussionen ovan med Kidzi) att man inte förknippar det just med skuld? Att s.a.s. ha positiv motivering för det, istället för negativ. Om man känner att man ska ändra på sig för att man är dålig och inte duger blir det ju knappast bra.

Nu drar jag förstås alldeles för stora slutsatser utifrån det gigantiska statistiska materialet mig själv, men iaf. Fundera kan man ju göra.
Marjatta
 
Inlägg: 749
Anslöt: 2020-02-15

Återgå till Att leva som AspergareLogga in