Vilsen förälder behöver råd 2

Alla frågor om Asperger i relation till barn och/eller föräldrarollen.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Vilsen förälder behöver råd 2

Inläggav Citte » 2011-09-01 12:01:17

Hej!

Ställde denna fråga för ett tag sen, men jag ställer den återigen.

Jag är en 39-årig svensk man och far till Adam snart 10 år, som fick diagnosen Aspergers syndrom för ca ett halvår sedan. Hans skolgång har inte fungerat överhuvudtaget kan man väl säga. Han vägrar att gå dit mer än två max 3 dagar i veckan, trots att han sedan han fick en diagnos har en personlig assistent. Denna assistent har han inte längre, utan en annan och inte på heltid. Detta kommer inte att fungera för Adam. Av de två skolveckor som nu snart passerat har bara varit på skolan 5 hela dagar, och då med sin mor närvarande. Vid tre tillfällen har han rymt från skolan och hem.

Han går nu i en vanlig kommunal skola i en vanlig klass i ett litet samhälle i västra Värmland, där resurserna är relativt begränsade. Vet att det i större samhällen/städer finns klasser och ibland även hela skolor som ska vara mer anpassade för elever med exempelvis diagnosen Aspergers syndrom, där de flesta lärare och assistenter har specialpedagogutbildning. Den närmaste skolan med denna typ av anpassning där vi bor ligger ca 7.5 mil bort, vilket medför att han skulle behöva åka skolskjuts till- och från skolan. Detta kommer han aldrig göra. Alternativet för oss i det läget är att flytta. Jag kommer ursprungligen från Stockholm och har därmed sneglat lite på specialskolor i stockholmsområdet.

Jag undrar därmed om någon här har erfarenheter kring vanlig kommunal skola kontra specialskolor/klasser som ska vara mer anpassade för elever med diagnosen Aspergers syndrom, vad är att föredra? Ska vi flytta till ett större samhälle/stad med större resurser och tillgång till denna typ av skolor, vad tror du/ni är bäst för vår son? Har frågat personal på BUP, men har mest fått svävande svar, om några alls. En överläkare antydde, mellan raderna, att hon rekommenderar en specialskola.

Råd tages tacksamt emot av villrådig far!
Citte
Ny medlem
 
Inlägg: 8
Anslöt: 2011-05-30

Re: Vilsen förälder behöver råd

Inläggav Miche » 2011-09-01 12:20:19

Kommunen är skyldig att anordna en fungerande skolgång för alla elever och uppenbarligen uppfyller inte den kommun du bor i det grundläggande för din son.

Hur fungerar det då assistenten är där? Fungerar det inte alls och ni har möjlighet att flytta (och det känns bra att flytta) så kan det vara värt att överväga en flytt, men innan ni gör en sådan flytt bör ni tillsammans besöka den skola som skulle bli aktuell så att Adam får känna efter att det skulle kunna fungera.

Att flytta till Stockholm är tyvärr inte lätt i dagens läge eftersom bostadsbristen är skriande och det enda som hjälper för att kunna flytta hit någorlunda snabbt är att betala för en bostad, det finns knappt något som går att bo i för under miljonen.

Hemundervisning skulle kunna vara ett alternativ, det kräver mycket engagemang, kunskap, disciplin och en järnvilja att slåss mot kommunen för hans rätt till en fungerande skolgång.
Miche
 
Inlägg: 28799
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Återgå till Barn och föräldraskapLogga in