Varför får man biverkningar av mediciner?

Vårdfrågor, medicinska aspekter samt forskning- och vetenskapsämnen.

 Moderatorer: Puzzle, marxisten, atoms, Sjuckert, Alien

Varför får man biverkningar av mediciner?

Inläggav Kimmelie » 2010-05-04 19:33:08

Vad beror det egentligen på att man får en massa biverkningar av mediciner? I många fall tror jag att det är tillsatsämnena, och inte den aktiva substansen, som orsakar biverkningarna.

Som exempel kan nämnas Metamina. Jag ska få börja med det snart, och läste en sida på Internet, som beskriver den medicinen liknande som beskriviningarna i Fass.

Biverkningar:
Vanliga:
Allmänna: Initialt övergående buksmärtor och huvudvärk.
Gastrointestinala: Nedsatt aptit, viktminskning, muntorrhet
CNS: Dysfori, eufori, trötthet, sömnproblem.

Mindre vanliga: Allmänna:
Marginellt minskad längdtillväxt.
CNS: Exacerbationer av tics vid ticssyndrom som t ex Tourettes syndrom.

Sällsynta:
Gastrointestinala: Dålig smak i munnen, illamående, diarré och förstoppning.
CNS: Agitation framförallt vid hjärnskadebakgrund, aggressivitet, ökad rastlöshet, yrsel, förvirring, psykotiska symptom, affektiva symptom, förvärrade sterotypier (mestadels vid autism eller autistiska drag).
Kardiovaskulära: Hypertoni, tachyarrytmier och palpitationer.

Endokrina: förändringar av libido, impotens. Hud: Urtikaria


När jag gick på amfetamin hade jag under en period tillgång till en sort som var så ren, att det normalt inte går att få tag på... Den gav inga biverkningar alls, hur mycket jag än tog. Ingen kick heller, jag blev bara pigg och glad. (Och ovanligt nog speedad...) Ju mer jag tog, desto längre satt det i, men inga som helst biverkningar alltså. (Bortsett från att jag glömde bort att äta...)

Så varför står det då en lång lista med biverkningar av Metamina, som ska vara rent amfetamin? (Dextro-amfetamin dessutom, som ger mindre biverkningar, än när Levo-isomeren är kvar, för den insatte...)

Verksamt ämne: Dex Amfetamin sulfat 5mg.
Övrigt: Potatisstärkelse, laktos, mikrokristallin cellulosa, gelatin, talk och
magnesiumstearat .


Hittade en annan sida, som listar olika tillsatser, och på vilka sätt de är skadliga. Länk

E470b: MAGNESIUMSALT AV FETTSYROR,( MAGNESIUM STEARATE)
Kan skada tarmluddet.
Endokrina störningar
Lever störningar
Försvagar immunförsvaret
Finns i många tabletter och kapslar, som innehåller vitaminer, mineraler och örter som finns i vanliga affärer och hälsokostbutiker.

E553b: TALK
Cancer.
All talk innehåller asbestliknande fibrer. Kan finnas i dambindor, pudrade handskar, tamponger och pudrade kondomer!
Det är helt omöjligt att producera asbestosfri talk, eller talk utan asbestliknande fibrer. Asbest fri talk avser talk med mindre än 10 % asbest.
Använd aldrig talk på din baby eller dig själv!
Finns ofta i hälsokostprodukter, vitaminer, mineraler och örter i tabletter och kapslar
Används alltid i tuggummi, gömt under namnet Gummibas, tillsammans med upp till 200 ingredienser! Dom absorberas sublingualt (under tungan). Alla sväljer lite tuggummi när man tuggar. Se Gummibas.

Läs ingredienserna!
Talk används mycket i kosmetika, även i hälsokostprodukter och ekologiskt smink! Det kan lätt bli inandat när du använder rouge, puder, mascara etc. och sväljas via läppstick
Talk används i nästan all kattsand från vilket du och din katt inandas det. Använd endast ”kattsand” gjord av pappersmassa.
Japan har flest fall av magcancer i världen. Experter tror det beror på att riset som säljs i Japan har talk, eller krita, tillsatt för att göra det vitare
Använd dambindor och tamponger gjorda av ekologisk bomull som inte innehåller talk och handskar och kondomer som inte pudrats
Företaget Natracare gör dambindor etc. för kvinnor från 100% ekologisk bomull utan talk och utan dioxiner (Jag har inga finansiella kopplingar till det företag, eller överhuvudtaget några företag)


Övriga tillsatsämnen i exemplet Metamina stod inte med i listan.

Härär en länk till en som skriver om hur hon känner av magnesiumstearat.

Jag tror att många som känner sig lite yra och tar medicin reagerar liksom jag på magnesiumstearat. "Lightheadedness" är en mycket vanlig läkemedelsbiverkan. Mig tog det många år att förstå orsaken bakom min yrsel. Först när jag ordinerades en ny, stor tuggtablett som uppenbarligen kryllade av detta ämne, förstod jag att det måste finnas ett sammanhang mellan medicinen och min yrsel. Den försvann helt när jag bytte ut alla mediciner, men som sagt: det är inte lätt och ofta kan jag inte undvika att ta medicin med tillsatserna jag inte tål.

Drömmen vore att tillverkarna blev medvetna om detta och försökte hitta alternativa fyllnadsmedel. Färgämnen kan vi nog klara oss utan.
Senast redigerad av Kimmelie 2010-05-04 19:39:36, redigerad totalt 1 gång.
Kimmelie
 
Inlägg: 2022
Anslöt: 2009-09-09

Inläggav carl » 2010-05-04 19:37:09

Om du skulle lista biverkningarna på vanligt gatu-amfetamin så misstänker jag att biverkningarna är större, samt de positiva effekterna mindre.
carl
 
Inlägg: 2612
Anslöt: 2009-07-01

Inläggav Kimmelie » 2010-05-04 19:43:53

carl skrev:Om du skulle lista biverkningarna på vanligt gatu-amfetamin så misstänker jag att biverkningarna är större, samt de positiva effekterna mindre.


Men läkemedelsbolagen tillverkar väl inte gatuamfetamin, heller! Kan nån knarktillverkare ute i skogen få fram ett amfetamin som är helt utan biverkningar, så borde väl läkemedelsbolagen också kunna det!

Även om jag tog Metamina/amfetamin som exempel, så var det inte amfetamin jag ville diskutera, utan vad de olika tillsatserna i mediciner orsakar.
Kimmelie
 
Inlägg: 2022
Anslöt: 2009-09-09

Inläggav carl » 2010-05-04 19:50:02

Medicin är ju inte en pusselbit som automatiskt passar in i kroppen som att det var det som fattades för att man skulle bli hel. Utan det är ett medel som man genom kliniska undersökningar sett ger mer nytta än skada i förhållande till sjukdomen.
Därför ger alla läkemedel biverkningar.

Jag antar att berusande medel som ger en en positiv effekt gör att biverkningar ses som mindre viktiga och därför ses som mer accepterade.
carl
 
Inlägg: 2612
Anslöt: 2009-07-01

Inläggav Parvlon » 2010-05-04 19:54:54

Det är Gud som straffar oss för att vi försöker ta genvägar.
Skojar bara

Finns inga mediciner utan nån dokumenterad biverkning vad jag vet.

Knappast något knark heller, men missbrukar man så är det självklart att vissa perioder känns som bättre än andra.
Parvlon
 
Inlägg: 14530
Anslöt: 2006-07-28
Ort: ∴ℜ∴Ψ∴ℜ∴

Inläggav Kimmelie » 2010-05-04 20:12:13

Jag menar en seriös diskussion. Jag vill inte att den spårar ur bara för att jag tog amfetamin som exempel, men det gjorde jag bara för att det är det enda jag har en sån tydlig erfarenhet av. (Har visserligen inte provat Metamina än, men listan med biverkningar lät ju inte så lockande...)

Finns det ingen kemikunnig här, som vet vad all extra skit som finns i tabletterna/kapslarna är för nåt, och hur de påverkar oss...?
Kimmelie
 
Inlägg: 2022
Anslöt: 2009-09-09

Inläggav Lakrits » 2010-05-04 20:28:45

Biverkningar kan man få av både de aktiva substanserna och tillsatsämnena.

Tillsatserna är där av två huvudskäl.
1. För att göra det lättare för kroppen att ta upp den aktiva substansen.
2. För att det skall bli en tablett eller kapsel som går lätt att dosera, och inte en minimal mängd aktiv substans som det skulle krävas laboratorievågar för att kunna dosera på rätt sätt.

Det händer att folk är allergiska mot tillsatser. Ofta gäller det t.ex. kvarvarande äggprotein från vaccinframställningen eller metallallergireaktioner till följd av ena komponenten i salter. Ibland är själva den aktiva substansen ett salt, t.ex. i litiumpreparat. Man får då typiska saltbiverkningar, som uttorkning av slemhinnor, höjt blodtryck och kvarhållande av vätska. Vissa tillsatser skall förstärka den aktiva substansens effekt, vilket är fallet för många magsårsmediciner, där man vill höja pH i magsäcken. Magsårsbakterien får svårare att skapa blödande magsår, men maten bearbetas inte lika bra, vilket leder till andra typer av magbesvär om man måste ta sådana preparat mycket länge. Fast nuförtiden får man som regel antibiotika mot svåra angrepp.

Biverkningar av aktiva substanser beror oftast på att ämnet inte bara påverkar det som man vill påverka. Antibiotika av olika slag är ett exempel, cytostatika ett annat och salicylatpreparat ett tredje. Många gamla antihistaminer används numera som ångestdämpande och sömnmedicin eftersom de förutom att hjälpa kroppen klara av allergireaktioner också verkar centraldämpande. När jag var barn tog jag de medicinerna mot allergi och var trött för jämnan.

Andra mediciner är mycket specifika och påverkar bara ett system i kroppen. Men det systemet påverkar andra system, som i sin tur påverkar ytterligare system, och vips får man biverkningar. Antidepressiva höjer mängden signalsubstanser i synapserna, vilket inte endast gör dig lite piggare, utan också får hjärnan att påverkas på andra sätt. T.ex. är en kroppstemperaturhöjning p.g.a. att hypofysen och andra centrum i hjärnan påverkas när man äter SNRI-preparat vanligt.

Så, att vi får biverkningar är ett utslag (hö hö) av att vi är komplicerade varelser och att de mediciner vi tar fram i dagens läge inte klarar av att endast angripa det som vi vill åt.
Lakrits
 
Inlägg: 5469
Anslöt: 2008-10-15

Re: Varför får man biverkningar av mediciner?

Inläggav tveskägg » 2010-05-04 20:34:05

carl skrev:Jag antar att berusande medel som ger en en positiv effekt gör att biverkningar ses som mindre viktiga och därför ses som mer accepterade.

Ja, de som inte accepterar biverkningarna berusar sig inte med dem.

Jag tror att många som känner sig lite yra och tar medicin reagerar liksom jag på magnesiumstearat. "Lightheadedness" är en mycket vanlig läkemedelsbiverkan. Mig tog det många år att förstå orsaken bakom min yrsel. Först när jag ordinerades en ny, stor tuggtablett som uppenbarligen kryllade av detta ämne, förstod jag att det måste finnas ett sammanhang mellan medicinen och min yrsel.


Jag själv har liknande tuggtabletter hemma: http://i43.tinypic.com/oozwcj.jpg :(
tveskägg
 
Inlägg: 600
Anslöt: 2009-08-21

Inläggav Kimmelie » 2010-05-04 20:56:36

Concerta (Här var'e mycket intressant att kolla upp...)

Fass skrev:En depottablett innehåller: 18, 27, 36 resp. 54 mg metylfenidathydroklorid,
butylhydroxitoluen (E321),
cellulosaacetat 398-10,
hypromellos (E464),
koncentrerad fosforsyra,
poloxamer 188,
polyetenoxid 200K och 7000K,
povidon K29-32,
natriumklorid,
stearinsyra,
bärnstenssyra,
svart järnoxid (E172),
gul järnoxid (E172),
röd järnoxid (E172) (endast i 54 mg-tabletten).

Filmdragering:
hypromellos (E464),
laktosmonohydrat,
titandioxid (E171),
triacetin,
gul järnoxid (E172) (endast i 18 mg och 54 mg-tabletterna),
röd järnoxid (E172) (endast i 54 mg-tabletten),
svart järnoxid (E172) (endast i 27 mg-tabletten),
stearinsyra (endast i 18 mg-tabletten).

Ytbehandling:
karnaubavax,
hypromellos (E464),
makrogol 400.

Tryckfärg:
svart järnoxid (E172),
hypromellos (E464),
propylenglykol.


E464: HYDROXIPROPYLMETYLCELLULOSA (Hypromellose)
Matsmältningsproblem.
Gasbildande.
Endokrina störningar
Används i vanliga och hälsokosttillskott, i vegetariska kapslar till vitaminer, mineraler, örter etc. Eftersom innehållet kan vara viktigt för din hälsa, öppna och töm kapslarna i juice etc.och släng bort själva kapseln.


Jag får enormt med biverkningar av Concerta (mest fysiska), och helt andra biverkningar av Ritalin (mest psykiska).

Ritalin
Fass skrev:1 kapsel innehåller:
Metylfenidathydroklorid 20 mg, 30 mg resp. 40 mg,
sockersfärer,
ammoniummetakrylat sampolymer,
metakrylsyra sampolymer,
talk,
trietylcitrat,
makrogol.

Kapselhölje:
Gelatin,
titandioxid (E171),
gul järnoxid (E172, endast 30 och 40 mg kapslarna),
röd och svart järnoxid (E172, endast 40 mg kapslarna).

Tilltryck på kapselhöljet:
röd järnoxid (E172),
gul järnoxid (E172),
titandioxid (E171),
kaliumhydroxid,
propylenglykol,
shellack.

1 tablett innehåller:
Metylfenidathydroklorid 10 mg,
kalciumfosfat,
laktosmonohydrat 40 mg,
vetestärkelse,
gelatin,
magnesiumstearat,
talk.
Kimmelie
 
Inlägg: 2022
Anslöt: 2009-09-09

Inläggav Inger » 2010-05-04 21:08:44

H*****e vad mycket tillsatser! :shock:

Jättesmart att ge det till NPF:are som ofta är överkänsliga mot en massa saker. :roll:
Inger
Inaktiv
 
Inlägg: 17335
Anslöt: 2006-06-30

Inläggav MsTibbs » 2010-05-04 22:00:11

Annars kan man hälla pulvret i bivax. Men då blir det inte samma depoteffekt förstås.
MsTibbs
 
Inlägg: 22835
Anslöt: 2007-07-30
Ort: 127.0.0.1 Spindelnätet Karlstad i Värmland

Inläggav Kimmelie » 2010-05-04 22:47:14

Här hittade jag några till:

E903: KARNAUBAVAX (T ex Concerta)
Eksem

E904: SHELLACK
Eksem
OBS! Shellack används ofta i hårspray och kan orsaka svåra lungskador då hårspray innehåller många skadliga produkter som stannar länge kvar i luften. Man kan köpa säkrare hårspray i hälsokostbutiker. Håll alltid andan och ventilera rummet ordentligt efteråt!

E570: FETTSYROR
Fettsyror finns naturligt i allt animaliskt fett och vegetabiliska oljor där det är helt ofarligt.
Dock som livsmedelstillsats är det kemiskt isolerat och kemikaliskt framställt och har orsakat:

endokrina störningar
neurotoxicitet,
störningar i hjärn- och nervsystem
cancer
försvagar immunförsvaret
- också känt som stearic acid (Concerta)
Finns i många tabletter och kapslar, som innehåller vitaminer, mineraler och örter, som finns i vanliga affärer och hälsokostbutiker.
Kimmelie
 
Inlägg: 2022
Anslöt: 2009-09-09

Inläggav Parvlon » 2010-05-04 22:53:09

Om jag skulle käka sånt hade inte tillsatsämnena varit mitt största orosmoment, men fanns en hel del konstiga kemikalier där.

Rätta mig om jag har fel, trodde att CS kommer från växten ephedra från början. När de hittat en medicinalväxt i naturen så drar de ut en specifik kemikalie och kopierar den (s.k "verksam substans"). Med tiden så ändrar de kanske på kemikaliestrukturen efter hand, men om vi bortser från det. I växter så finns det både motgift och gift (oftast den verksamma substansen). Det görs inte mycket forskning på interaktionen dem emellan, finns ju mediciner för alla symptom numera. Lakrits är ju botaniker så han kan säkert svara, även om jag tror att han passade förra gången, eller så missade jag helt enkelt svaret.
Parvlon
 
Inlägg: 14530
Anslöt: 2006-07-28
Ort: ∴ℜ∴Ψ∴ℜ∴

Inläggav Kimmelie » 2010-05-04 23:01:09

När jag ändå är igång...

E951: ASPARTAM
Yrsel.
Urinsten.
Sömnlöshet.
Synproblem.
Sluddrigt tal.
Slaganfall.
Orsakar förändringar i hjärnans kemi.
Neurologiska störningar.
Måste undvikas av personer med sjukdomen fenylketonuria.
Menstruationsproblem.
Kan ändra mänskliga hjärnfunktioner och beteenden.
Hjärntumörer och anfall.
Hjärnskador.
Fosterskador.
Epilepsiliknande anfall.
Djup depression.
Cancer.
Allvarlig huvudvärk.
Food and Drug Administration (FDA, Livsmedelsverket i USA) har noterat 92 olika symtom som alla har samband med Aspartam!
E951 måste undvikas av alla som lider av PKU, phenylketonuria
Innehåller PFGA, se E620
Också känt som Equal, Nutrasweet, Spoonful
Kimmelie
 
Inlägg: 2022
Anslöt: 2009-09-09

Inläggav Kimmelie » 2010-05-04 23:13:28

E363: BÄRNSTENSYRA (Concerta)
Negativ påverkan på hjärnan och nervsystemet
Endokrina störningar
Cancer


Så det var en hel del biverkningar av tillsatsämnena jag hittills hittat...
Kimmelie
 
Inlägg: 2022
Anslöt: 2009-09-09

Inläggav Parvlon » 2010-05-04 23:18:07

Men det spelar såklart roll i vilken dos man intar giftet. Biverkningar som står listade är väl inte dokumenterade efter bruk av mediciner, som tillsatsämnen. Kan lika gärna vara i doser flera tusen gånger. I annat fall så vill jag veta hur de kommit fram till vilken av tillsatsämnena det var som orsakade biverkningen.
Senast redigerad av Parvlon 2010-05-04 23:20:23, redigerad totalt 1 gång.
Parvlon
 
Inlägg: 14530
Anslöt: 2006-07-28
Ort: ∴ℜ∴Ψ∴ℜ∴

Inläggav Lakrits » 2010-05-04 23:19:05

Parvlon skrev:Rätta mig om jag har fel, trodde att CS kommer från växten ephedra från början. När de hittat en medicinalväxt i naturen så drar de ut en specifik kemikalie och kopierar den (s.k "verksam substans"). Med tiden så ändrar de kanske på kemikaliestrukturen efter hand, men om vi bortser från det. I växter så finns det både motgift och gift (oftast den verksamma substansen). Det görs inte mycket forskning på interaktionen dem emellan, finns ju mediciner för alla symptom numera. Lakrits är ju botaniker så han kan säkert svara, även om jag tror att han passade förra gången, eller så missade jag helt enkelt svaret.

Vad var (är) frågan?

Om det är hur man hittar aktiva substanser, så stämmer genomgången Parvlon gjorde ganska bra. Man tar en växt som lokalbefolkningen använder eller som man ser har en viss effekt uti i naturen. Sedan spenderar man miljontals kronor på att lista ut vilken den aktiva substansen är, varefter man försöker lista ut om den går att producera. Därefter forskas det på hur den kan användas och slutligen tillverkar man en produkt som kan testas på människor. Det tar ung. lika lång tid att ta fram ett nytt läkemedel, som att ta fram en ny vetesort, d.v.s. 10-20 år.

Några av arterna inom släktet Ephedra spp. (sv. efedror; fam. Ephedraceae, sv. efedraväxter) innehåller efedrin. Därifrån har man kunnat isolera, systematisera och strukturera ämnet så att det går att tillverka industriellt. Växten växer i de torra områdena av de subtropiska delarna av jordklotet, med övervikt mot den norra hemisfären. Vill ni se dem i levande livet, så finns de i Medelhavsområdet. Jag har sett efedror i Frankrike.

[EDIT: Jag måste kommentera gift/motgift-uppgiften i Parvlons inlägg. Det är inte så att växterna har antidoter till sina egna toxiner. Däremot kan de ha flera olika toxiner med olika verkan beroende på angripare (toxinerna är oftast mot insekts- och svampangrepp, men ibland bara en produkt av växtplatsens jordmån). Dessutom finns det olika mycket toxiner i växterna beroende på växtplats, ålder (om perenna), växtstadium samt beroende på i vilket organ som toxinet uttrycks. Potatis går ju utmärkt att äta om man håller sig till knölarna, men blasten och bären innehåller solaniner. Ricin innehåller det oerhört giftiga toxinet ricin, men giftet är endast riktigt effektivt om det anrikas och separeras från ricinoljan som också finns i de frön varur man extraherar det. Trots det skall man inte ge sig på att äta ricinfrön. Oljan innehåller en pyttemängd av toxinet och används som laxermedel. Den bulgariske avhoppare som dödades i London 1978 förgiftades av ricin, som administrerades via en mikroskopiskt stor, ihålig metallkula som sköts ut ur ett ombyggt paraply. Av den anledningen är ricin ett av de ballaste toxinerna som finns.
Senast redigerad av Lakrits 2010-05-04 23:34:00, redigerad totalt 1 gång.
Lakrits
 
Inlägg: 5469
Anslöt: 2008-10-15

Inläggav Parvlon » 2010-05-04 23:31:01

Lakrits skrev:Vad var (är) frågan?
Tack för svar. Som jag trott ett tag då, och det är dumt att gå och tro felaktiga saker. Undrade även över vad du tror om gift/motgift i naturen, t.om i samma växt, hur ofta det förekommer, och ifall du vet om det är prioriterat övht att forska om sånt.
Parvlon
 
Inlägg: 14530
Anslöt: 2006-07-28
Ort: ∴ℜ∴Ψ∴ℜ∴

Inläggav Lakrits » 2010-05-04 23:34:49

Parvlon skrev:
Lakrits skrev:Vad var (är) frågan?
Tack för svar. Som jag trott ett tag då, och det är dumt att gå och tro felaktiga saker. Undrade även över vad du tror om gift/motgift i naturen, t.om i samma växt, hur ofta det förekommer, och ifall du vet om det är prioriterat övht att forska om sånt.

Svarade på det (kanske, lägg till frågor vid behov) ovan. Titten Sie uppåt, bettan.
Lakrits
 
Inlägg: 5469
Anslöt: 2008-10-15

Inläggav Lakrits » 2010-05-04 23:44:32

Ytterligare kuriosa:

Alla kryddor är giftiga. Eller snarare, alla kryddor är allt från en liten, pyttig smula giftiga (t.ex. timjan, Thymus spp.) till mycket giftiga (t.ex. muskot, Myristica fragrans). Det som vi vill åt, smaken, kommer oftast från aromatiska kolväten, vars främsta uppgift är att hålla insekter och svampar borta.

För några år sedan ville t.ex. Italiens livsmedelsmyndigheter förbjuda svenska pepparkakor, eftersom många av de ämnen som finns i kanel (Cinnamomum verum) är giftiga i stora mängder och man ville undvika förgiftningsfall. De förlorade det målet.
Lakrits
 
Inlägg: 5469
Anslöt: 2008-10-15

Inläggav carl » 2010-05-05 2:24:01

Redovisade ämnen är alla ofarliga i de mängder som finns i en tablett. Det finns mycket mer av de flesta av dessa ämnen i vanlig föda.
carl
 
Inlägg: 2612
Anslöt: 2009-07-01

Inläggav carl » 2010-05-05 2:33:10

E464: HYDROXIPROPYLMETYLCELLULOSA (Hypromellose)
Matsmältningsproblem.
Gasbildande.
Endokrina störningar
Används i vanliga och hälsokosttillskott, i vegetariska kapslar till vitaminer, mineraler, örter etc. Eftersom innehållet kan vara viktigt för din hälsa, öppna och töm kapslarna i juice etc.och släng bort själva kapseln.


Detta råd kan vara livsfarligt om medicinen just är något som du behöver.
Kapseln är till för att medicinen ska portioneras ut på rätt ställe i matspjälkningen. Finns risk att medicinen är syrakänslig och bryts ned i magen om inte det skyddande höljet finns.
carl
 
Inlägg: 2612
Anslöt: 2009-07-01

Inläggav Inger » 2010-05-05 2:49:11

Mycket intressant info om växter, den tackar vi för.

Lakrits skrev:Trots det skall man inte ge sig på att äta ricinfrön. Oljan innehåller en pyttemängd av toxinet och används som laxermedel. Den bulgariske avhoppare som dödades i London 1978 förgiftades av ricin, som administrerades via en mikroskopiskt stor, ihålig metallkula som sköts ut ur ett ombyggt paraply. Av den anledningen är ricin ett av de ballaste toxinerna som finns.

Bra ballistiska egenskaper alltså. ;)
Inger
Inaktiv
 
Inlägg: 17335
Anslöt: 2006-06-30

Inläggav Lakrits » 2010-05-05 10:51:11

Inger skrev:
Lakrits skrev:Av den anledningen är ricin ett av de ballaste toxinerna som finns.

Bra ballistiska egenskaper alltså. ;)

Absolut! Kommer inte ordet "ballistik" av ball + statistik? ;)

För ett tiotal år sedan hävde Ryssland sekretessen på KGB-handlingar som visade hur man hade tagit fram ricin som ett gift avsett att användas som vapen, och hur man hade testat det på icke ont anande människor som skulle "vaccineras", men som istället injicerades med ricin och sedan observerades medan de dog eller skadades. Det är på ett sätt fascinerande hur vissa regimer gör saker som låter som om de kom ur en James Bond-bok, men som tyvärr är sanna.
Lakrits
 
Inlägg: 5469
Anslöt: 2008-10-15

Återgå till Aspergare och vårdenLogga in