Vård i annat landsting - det här gäller

Vårdfrågor, medicinska aspekter samt forskning- och vetenskapsämnen.

 Moderatorer: Alien, atoms

Vård i annat landsting - det här gäller

Inläggav ankhh » 2017-09-16 19:24:43

Jo, sedan 1 januari 2015 har man i de flesta fall rätt att söka öppenvård i andra landsting/regioner (i fortsättningen skriver jag bara "landsting") än det/den man tillhör, detta efter en överenskommelse inom SKL (Sveriges Kommuner och Landsting). Det kan ibland vara en utväg om man inte får den vård man behöver hemmavid.

Avgifter
Om man får vård hos ett annat landssting betalar man samma avgifter som de som är folkbokförda inom det landstingets område, och högkostnadsskydd gäller. Detta även om man får vård på en privat klinik, förutsatt att den har vårdavtal med landstinget. Kolla alltid i förväg så att du inte råkar boka dyrare vård än du har råd med (se också nedan om att söka vård).
(Se https://www.1177.se/Regler-och-rattighe ... ntavgifter)

Remisskrav
Ibland krävs remiss av regelskäl: medborgarna inom ett landsting ska kunna söka vård på samma villkor, så är det remisskrav inom det landsting man tillhör måste man ha en remiss får att få vård inom ett annat landsting också. Det förstås vara remisskrav hos det andra landstinget även om hemma-landstinget inte har det. Då krävs också remiss enligt reglerna.

Det krävs dock inte remiss för öppna specialistmottagningar i psykiatri, oavsett var i landet man söker vård (fast det finns ett par undantag för neuropsykiatriska utredningar samt psykoterapi).
(Se https://www.1177.se/Regler-och-rattigheter/Remiss/)

Vårdgivare kan kräva remiss oavsett ovanstående regler, oftast för att de vill ha en första bedömning eller utredning från någon annan innan det står klart att just dina besvär behandlas av rätt personer på rätt nivå hos dem.

Många godtar egenremiss - en del ger möjlighet att skicka in efter inloggning på 1177 (sök upp den mottagning du är intresserad av och se om de erbjuder e-tjänsten egenremiss), en del bjuder in till ett bedömningssamtal för att sedan avgöra om de kan/vill erbjuda vård.

Väntetider
Det kan vara klokt att kolla upp om den klinik du funderar på att söka vård hos har långa väntetider. Vårdgarantin gäller bara inom det egna landstinget, så "utomlänspatienter" kan behöva vänta längre på det första besöket än de regelmässiga 90 dagarna. Det kan dock gå fortare också; det är patientens behov som ska styra.

Fler länkar
SKLs sida om utomlänsvård finns på https://skl.se/halsasjukvard/patientinf ... l.943.html. Där finns vidare länkar exempelvis till regler och prislistor, samt - VIKTIGT - länken till "Redovisning av landstingens krav på remiss i öppenvård". Det är listan på vilka landsting som kräver remiss för läkarbesök (och besök hos fysioterapeut/sjukgymnast), så det är där du kan se om du behöver remiss för att söka dig utomläns. Den uppdateras lite då och då, så kolla vid samma tidpunkt om du ska ta kontakt med vårdgivare hos ett annat landsting.

För de flesta här är det kanske psykiatri som är viktigast. Sök psykiatrimottagningar i hela landethttps://www.1177.se/Hitta-vard/?q=Psykiatri%2C+vuxna - filtrera på landsting/region uppe till höger. Här listas både privata och landstingskliniker, och jag tror att det "bara" är privata med vårdavtal som listas, men jag är inte 100%, så kolla alltid innan du bokar tid! I en del fall står prisinfo på hemsidorna, men inte på alla.

För att söka annan vård kan du gå till https://www.1177.se/Hitta-vard/ och så klicka "A-Ö" för att hitta rätt slags klinik/mottagning för din sökning.
ankhh
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 2959
Anslöt: 2016-06-27

Återgå till Aspergare och vården



Logga in