TV-serier om politiker (t ex Borgen)

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, atoms

TV-serier om politiker (t ex Borgen)

Inläggav Alien » 2013-05-27 18:51:21

DN Kultur skrev:Politik i praktiken är en arbetsam och otacksam genre. Politik i fiktionen ­däremot, är sexigt och har nerv.

Politik är bäst på tv.

Det är svårt med rekryteringen till politiska förtroendeposter. Politiker måste stå ut med att bli hängda och flådda. Tanken att kvällar och helger sitta böjd över dokument och promemorior har liten, om ens någon, attraktionskraft på unga män och kvinnor.
http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/m ... de-billigt

Men det gäller väl alla TV-figurer, de är vackrare, sexigare, mer sympatiska el tvärtom fascinerande onda i fiktionen. Ingen vill ha vardagligheten.

I den internationella succén ”Borgen” följer vi den sympatiska och politiskt passionerade Birgitte Nyborgs praktiska och retoriska ansträngningar för att skapa en lite bättre och rättvisare värld i god socialliberal anda. I ”House of cards” spårar vi en fullblodscynikers väg till Vita husets topp och i tv-serien ”Vita huset” bedrivs världspolitik med mänsklig touch från Ovala rummet.

”Kronprinsessan” efter Hanne Vibeke Holsts roman, belyser komplikationerna med att vara kvinna och politiker. På film är hon en vinnare. Tummen upp för Alexandra Rapaport på tv, tummen ner för Mona Sahlin och Annie Lööf i verkligheten.


I Borgen så har Birgitte Nyborg startat ett nytt parti. I varje avsnitt vinner hon slaget (får uppmärksamhet i TV) men förlorar i den större sakfrågan.

Det är en ständig avvägning mellan det idéella och det taktiska.

Intressant när de skulle välja ett språkrör för integrering. En utlänning skulle det vara. En indones föreslogs. Nej, han var inte tillräckligt islamsk, "folk" skulle tänka på Kina och affärer. "Invandrare" måste tydligen vara synonymt med en från Mellanöstern. En muslim med skägg och en tatuering på arabiska, en som arbetade med ungdomar. Nej, han såg för muslimsk ut och folk skulle misstänka att han var terrorist. En kvinna föreslog någon, en smart och välutbildad en. Men ingen med huvudduk, det skulle inte "folk" gilla. Hittade en smart och vältalig muslimsk kvinna utan huvudduk. Nej, hon var för libertariansk. Till slut blev det en heldansk rödblond kvinna.

Det som var så påfallande var att dessa förment upplysta liberaler så självklart tog hänsyn till det (synnerligen fördomsfulla) "folket". Om man verkligen menade allvar med att vara emot rasism skulle man givetvis valt just en man med skägg el kvinna med huvudduk. En invandrare som inte såg ut som en invandrare, varför ville man ha det?

I senaste avsnittet förelåg ett förslag om förbud mot prostitution enligt svenskt exempel. Men Birgitte ville veta mer. En intervju med en prostituerad som dessutom ledde en organisation för prostituerade gjordes. Hon gillade sitt yrke och tyckte att regeringen borde hjälpa kvinnor ur den gråzon de fanns i. De måste betala skatt men riskerade att deras hyresvärdar åtalades för koppleri, de ville ha samma villkor som andra. Men givetvis fick inte Birgitte igenom detta. Något förbud blev det inte heller. Men som svensk blev jag upprörd över att det påstods att våldtäkterna ökat i Sverige pga förbudet. Helt taget ur luften, får man säga vilka lögner som helst om Sverige i Danmark?

Någon annan som ser på Borgen? Den går på måndagar kl 21 i TV1.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46499
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

TV-serier om politiker (t ex Borgen)

Inläggav Alien » 2024-01-25 3:36:43

En annan serie om politik, icke fiktiv som Borgen utan byggd på verkligheten: Makten, norsk serie om arbeiderpartiet. Men med en brasklapp: Byggd på sanning, lögn och dåligt minne

SVT skrev:Den norska dramaserien Makten finns nu tillgänglig även på SVT.

En del av serien handlar om Alta-upproret där Elle Márjá Eira är regissör.

– Jag är väldigt stolt över mitt avsnitt, säger hon till NRK.

”En berättelse om Gro Harlem Brundtland, som i slutet av 1970-talet arbetade som doktor och kämpade för fri abort, och som i princip snubblade in i politiken”.

Så beskrivs den nya norska dramaserien ”Makten” ...
https://www.svt.se/nyheter/sapmi/omtala ... -ut-pa-svt

Nu missade jag början och känner inte igen något namn utom Gro Harlem Brundtland.

Förvirrande nog var partiledaren (Reiulf Steen) och statsministern (Odvar Nordli) inte samma person.

I senaste avsnittet hade finansministern pratat bredvid munnen med en journalist som tog upp allt på band. De planerade räntetak. Men det skulle inte fått komma ut, en dementi planerades. Men alla firade på ett tåg med mycket alkohol och skrålande. Så detta var männen som skulle styra landet? Nästa morgon skulle det bli debatt med Höyre med anledning av förslaget om räntetak. Statsministern Odvar Nordli var inte glad, bakfull som han var.

Hur gick debatten? Det fick man inte veta, då tog avsnittet slut.

Serien sänds i totalt tolv avsnitt och Elle Márjá Eira är regissör för avsnittet om Alta-upproret.
Ja, det avsnittet ser jag fram emot.

3. Tut tut
Arbeiderpartiet packar ett tåg fullt av journalister och sprit, och ger sig ut på kommunvalskampanj. Det går åt helvete.
https://www.svtplay.se/video/8E3AkxZ/ma ... ?info=visa
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46499
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

TV-serier om politiker (t ex Borgen)

Inläggav Alien » 2024-01-25 3:45:17

Här en slags recension av serien på Svenska Yle:

En blandning av House of Cards och Borgen, fast roligare och dråpligare. TV-serien Makten skildrar hur Gro Harlem Brundtland blev Norges statsminister.

När den norska statsministern Trygve Bratteli avgår år 1974 uppstår ett politiskt tomrum som snabbt måste fyllas. Männen kämpar om den attraktiva posten, men lite överraskande blandas sig också ett överraskningsnamn med i leken: läkaren Gro Harlem Brundtland.

Makten (Makta, NRK) bygger enligt inledningstexten på sanning, lögn och vaga minnen. Det är en träffande beskrivning för en hel del är tillskruvat, karikerat och rentav uppfunnet av seriens skapare Johan Fasting, Kristin Grue och Silje Storstein.
---
Serien förhåller sig lagom respektlöst till historien både vad handling och miljö beträffar. Visserligen är skådespelarna tidsenligt klädda i 70-tals munderingar, men i övrigt har man inte brytt sig om att skapa en autentisk miljö utan i bakgrunden skymtar ett modernt Oslo.
---
I Makten bryter man regelbundet illusionen genom att tala direkt till tittaren eller genom att visa att det bokstavligen är en kulissvärld skådespelarna befinner sig i.

Ja, det var förvirrande när en rollfigur plötsligt talade direkt till tittarna. Va, ska detta föreställa hans memorar, undrade jag.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46499
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

TV-serier om politiker (t ex Borgen)

Inläggav nescio » 2024-01-25 15:17:05

Alien skrev:En annan serie om politik, icke fiktiv som Borgen utan byggd på verkligheten: Makten, norsk serie om arbeiderpartiet.
Jag såg 5 minuter i början av första avsnittet. Det var en massa kostymgubbar som pladdrade om något helt ointressant. Det kändes som en riktigt tråkig serie.
nescio
 
Inlägg: 3890
Anslöt: 2009-03-12
Ort: En liten röd stuga.

TV-serier om politiker (t ex Borgen)

Inläggav Skogkatt » 2024-01-25 15:36:00

nescio skrev:Jag såg 5 minuter i början av första avsnittet. Det var en massa kostymgubbar som pladdrade om något helt ointressant. Det kändes som en riktigt tråkig serie.


Den serien handlar mest om karriären till en av Norges största politiker, Gro Harlem Brundtland. Så det är nog mer intressant för norrmän, svenskar kanske inte vet så mycket om henne. Och serien är inte historiskt korrekt, det är alldeles för mycket fiktion och förskönande av fakta.

En intressant sak om henne som man bör vara medveten om är att hennes smeknamn i Norge nu är "Landsmördaren". Det är hon som är ansvarig för det mesta av Norges förfall, hon åstadkom en del saker på 1970- och 1980-talet som visade sig vara katastrofala för vårt land. Och det var hon som sålde vår själ och vårt land till EU på 90-talet. Hon är det värsta som har hänt Norge efter andra världskriget. Hon dödade landet. :-)004
Skogkatt
 
Inlägg: 6362
Anslöt: 2021-10-02

TV-serier om politiker (t ex Borgen)

Inläggav Riksamiralen » 2024-01-25 18:53:07

Det behövs inga serier om politiker, det räcker att kolla på politiker i verkligheten, rena clownshowen hela tiden, helt ofattbara grejer så man tappar hakan varje gång, varje dag är ett nytt avsnitt av komedi och galenskap man aldrig kunde tro skulle nå nya höjder, men på något vis är det möjligt att det blir tokigare för varje dag.

Förresten skulle jag aldrig titta på någon filmatisering om politiker, jag skulle göra vad som helst annat, städa, titta på när färg torkar, eller rosta bröd, eller vadsomhelst annat, de förtjänar inte en minut i rampljuset för vad de har gjort mot samhället om och om igen, tänker absolut inte se någon själv glorifierande självbiografi om någon politiker någonsin.

Jag kommer bara titta om de görs till åtlöje på något vis. Det kan jag tänka mig som serie, en serie där man sätter dit politiker och får politiker att må dåligt och förstå vad ansvar är för någonting som de i själva verket inte har en aning om vad det betyder.
Riksamiralen
 
Inlägg: 1366
Anslöt: 2021-06-14

TV-serier om politiker (t ex Borgen)

Inläggav antonius » 2024-01-25 20:58:24

ja verkligheten börjar kanske överträffa dikten

antonius
 
Inlägg: 22024
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

TV-serier om politiker (t ex Borgen)

Inläggav Skogkatt » 2024-02-07 16:14:21

Alien skrev:En annan serie om politik, icke fiktiv som Borgen utan byggd på verkligheten: Makten, norsk serie om arbeiderpartiet.


Jag såg ett avsnitt av Makten igår och en sak ska de ha beröm för. Skådespelarna gör ett bra jobb. Hon som spelar Brundtland är bra på att imitera Brundtland och sättet hon pratar på.
Skogkatt
 
Inlägg: 6362
Anslöt: 2021-10-02

TV-serier om politiker (t ex Borgen)

Inläggav Alien » 2024-03-25 19:17:22

Som icke särdeles insatt i norsk politik är det svårt att veta vad som är sanning, lögn el dåligt minne.

I ett avsnitt (Den demokratiske republikk) skulle Brundtland resa från Utöya innan Reiulf Steen kom dit. Men det blev något fel med båten så hon blev kvar. Hon försökte undvika Steen (de var inte inte så goda vänner då), men det slutade med att de satt på stranden och småpratade helt vänskapligt medan de kollade på några ungdomar som ägnade sig åt kräftfiske. Men sen förstod man att den scenen var helt uppdiktad.

Att det drogfria inte alls var drogfritt utan att det söps mer el mndre i buskarna verkar däremot trovärdigt. Likaså att ungdomsförbundet var skeptiskt mot Nato och öht mer vänster än moderpartiet.

Serien har bl a fått kritik för att Brundtland skildras för positivt, den kloka kvinnan bland idel mindre kloka män.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46499
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

TV-serier om politiker (t ex Borgen)

Inläggav slackern » 2024-03-25 20:48:27

Den brittiska versionen utav House of Cards från 1990 och dess uppföljare.

https://en.wikipedia.org/wiki/House_of_ ... _TV_series)

Han huvudpersonen är sådär härligt "förnäm" på ett engelskt sätt.
slackern
 
Inlägg: 43884
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Återgå till Tipsa medlemmarnaLogga in