Svindyr TBE-vaccination!

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Svindyr TBE-vaccination!

Inläggav Debbido » 2010-07-03 14:58:14

Jag gissar att många av er sitter vid datorn just nu - fast det är vackert väder? Kanske i en stad? Då behöver du inte frukta fästingarnas fest där ute i naturen!

De frodas där det är riktigt fuktigt, i långt gräs, nära vatten - alltså där min familj har sin sommarstuga, på Orust. 15 bett per dag är helt normalt. En relativt stor del av fästingarna bär på borrelia här. Dessutom börjar det dugga ner TBE-fall.

Jag överlever normalt sett min reumatism på cellgift och TNF-sprutor. Biverkning: INFEKTIONER. Och - borde jag då inte få gratis TBE-vaccinationer då? Svar: Nej! Det kostar ca 1 500 kr, de första tre sprutorna, första året. Därmed är de fattigaste sjukpensionärerna utslagna. OCH det är väl just de med nedsatt immunförsvar som borde sponsras? TBE med hjärnhinneinflammation är en obotlig sjukdom, så efteråt är det för sent.

Jag har nu varit i stugan ett tag och blivit biten. Ett bett gav en liten röd cirkel runt sig. (Har haft borrelia en gång för 5 år sedan - med jättestort utslag) Sjukvårdsupplysningen har sagt att årets utslag var för litet. Men jag har nu haft huvudvärk i två veckor, vilket jag inte brukar ha. Att bevisa för sjukvården att man har borrelia eller TBE är mer än svårt. Symptomen är oftast luddiga. "Vem har inte huvudvärk?" (Jag brukar inte ha det) Det finns inga enkla, entydiga test att ta för dem som har mindre utslag.

Sverige betalade en förmögenhet för svininfluensasprutor men verkar betrakta en obotlig TBE som en bagatell. Varför?

GRATIS TBE-VACCIN TILL DEM SOM HAR NEDSATT IMMUNFÖRSVAR!!!
Debbido
 
Inlägg: 5686
Anslöt: 2007-09-24
Ort: Vid Västerhavet

Inläggav Inger » 2010-07-03 15:28:32

Medhåll!

Jag sitter ute på verandan, på säkert avstånd från eventuella fästingar.
Inger
Inaktiv
 
Inlägg: 17335
Anslöt: 2006-06-30

Inläggav Debbido » 2010-07-03 15:42:39

Inger skrev:Medhåll!

Jag sitter ute på verandan, på säkert avstånd från eventuella fästingar.


Tank - att jag kunde liksom se det framför mig! :wink:
Debbido
 
Inlägg: 5686
Anslöt: 2007-09-24
Ort: Vid Västerhavet

Inläggav Lilla Gumman » 2010-07-03 15:44:46

Hej!

Håller med. Men nej, jag undviker inte fästingar. Brukar sällan få någon. Vet inte om det finns fästingar i Ludvika-trakten.

Hälsningar

Lilla Gumman
Lilla Gumman
 
Inlägg: 5453
Anslöt: 2007-08-01
Ort: Ludvika

Inläggav Debbido » 2010-07-03 16:00:43

Lilla Gumman skrev:Hej!

Håller med. Men nej, jag undviker inte fästingar. Brukar sällan få någon. Vet inte om det finns fästingar i Ludvika-trakten.

Hälsningar

Lilla Gumman


Hej! :D

Det finns fästingar och TBE i Dalarna, men kanske inte just där Du är.

Vår stuga ligger i nordost-läge, vid fjorden, med högt gräs. Fästingarna ÄLSKAR vårt skuggiga, fuktiga läge! Visst, den kalla vintern tog kol på många av dem. Jag fick "bara" 15 bett på två veckor. Annars 10 per dag eller fler. Har faktiskt tappat lusten att åka dit. Känns som en dödsfälla.

Har surfat på borreliabakterier och funnit att större delen av befolkningen i vissa länder bär på dem! :? Fast, ett bra immunförsvar är alltid ett bra försvar. Och om man inte har det, vad göra?

Min läkare föreslog 6 månaders avgiftning (från cellgift etc) Min respons:

:shock: :shock: :shock: "Vill du ta livet av mig eller ?"

"Nej, bara återställa ditt immunförsvar."
"Men, efter 6 månader är jag ju död!"
"Nej!"
"Jo!"
"Nej!"
"Jo!"
:evil:

Tips för den som inte vill ha fästingburna sjukdomar: Gå inte ut!
Debbido
 
Inlägg: 5686
Anslöt: 2007-09-24
Ort: Vid Västerhavet

Inläggav Bror Duktig » 2010-07-03 20:44:15

Här är också fästingarnas paradis. Jag bor lite söder om dig. Vid havet.

Jag köpte exspot (gift mot fästingar, som man har på hundar) och satte det på hunden.

Jag har inte vågat innan, då min förra hund hade en massa autoimmuna sjukdomar och överkänslighetsreaktioner, och på jaktkursen jag gick med nya hunden, hörde jag om MÅNGA hundar som reagerat med neurologiska störningar på scaliborhalsbandet.

Men exspot skulle tydligen vara snällare, och man får ha hunden i sängen (scalibor ska man inte "gosa med"). Går också att tvätta bort om det skulle hända något.

I vilket fall som helst, inte en fästing på hunden de senaste tre dagarna :D Inga biverkningar heller :D

TBE-vaccinen verkar jävligt dyra, och kan de inte vara farliga för personer med skumt immunförsvar?

Jag hörde på en mailinglista om flera som blev riktigt sjuka av svininfluensavaccinet. Två har ej återhämtat sig. De hade sköldkörtelsjukdom (minns ej om det var autoimmun).

Jag tycker också att dessa svindyra vaccin borde vara gratis, i alla fall för oss som bor i riskområden.

Borrelia har jag ju haft. Jag var som "reumatiker" (ursäkta slarvigt användande) med ont överallt, leder, ischiasnerven, tröttare än normalt. Låg mest till sängs, och haltade, eller gick som en gammal ledbruten sjöman när jag var ute. Kunde inte springa alls, och sackade i minsta uppförsbacke.
Bror Duktig
 
Inlägg: 14355
Anslöt: 2008-07-18
Ort: En liten bit norr om Göteborg

Inläggav Zombie » 2010-07-03 23:27:47

Debbido skrev:Sverige betalade en förmögenhet för svininfluensasprutor men verkar betrakta en obotlig TBE som en bagatell. Varför?

För att svininfluensan hade massmedialt sensationsvärde och skrämde även rikt folk, förmodar jag.

Låter litet överallt som att de kommer att lyckas bra i sina föresatser att omdana det lata Sverige till ett samhälle med litet hållbarare utgiftsnivåer, som de sydeuropeiska eller Indien och Egypten. Korruption är ändå inget vi kommer att få här, vem kan se en svensk komma med en nyplockad kyckling till sin husläkare?

Jag vill hoppa av.
Zombie
 
Inlägg: 18093
Anslöt: 2007-12-26

Re: Svindyr TBE-vaccination!

Inläggav Titti » 2010-07-04 8:05:25

Debbido skrev:De frodas där det är riktigt fuktigt, i långt gräs, nära vatten - alltså där min familj har sin sommarstuga, på Orust. 15 bett per dag är helt normalt. En relativt stor del av fästingarna bär på borrelia här. Dessutom börjar det dugga ner TBE-fall.


Jag har inga invändningar mot din önskan om gratis vaccin och vi har mycket fästingar här också trots att jag inte (längre) bor vid havet eller ens direkt invid vatten. Inte minst är det rådjuren som bär runt dem. Vi har talat om att vaccinera oss men som ensamförsörjare med tre barn i huset blir det väldigt mycket pengar.

Eftersom jag har hundar riskerar jag hela tiden att de får dem på sig och med sig in. Jag har de senaste åren börjat använda Exspot på dem, Scaliborhalsbanden vill jag inte ha eftersom hundarna går i flock och leker fritt med varandra och jag vill inte ha några halsband alls på dem då.

Det bästa att göra för att hålla fästingarna på avstånd från huset är att klippa/slå gräset! Bort med högt gräs som samlar fukt, röj bort sly och buskage som kryper alltmer inpå huset för varje år som går. Försök få bort en del av fukten och skuggan så minskar problemet. Det minskar inte i sig risken att smittas med TBE av en enstaka fästing men det minskar fästingproblemet totalt.

Jag vet också jägare som använder Scaliborhalsband på sig själva när de går till skogs och tar av det när de kommer hem igen...
Titti
 
Inlägg: 9110
Anslöt: 2007-09-16

Inläggav Inger » 2010-07-04 9:46:22

Vad är det för halsband?
Inger
Inaktiv
 
Inlägg: 17335
Anslöt: 2006-06-30

Inläggav Bror Duktig » 2010-07-04 11:12:09

Inger skrev:Vad är det för halsband?

Ett halsband som avger nervgiftet Deltametrin.

Enligt veterinär, ett nervgift som går enbart på insekter.

I FASS står bland biverkningarna: "I ytterst sällsynta fall har neurologiska symptom såsom skakningar och slöhet rapporterats. Om detta skulle inträffa, skall halsbandet tas av. Sådana symptom avklingar vanligtvis inom 48 timmar."

Men det kan inte stämma, i alla fall inte på alla raser (vissa är kanske känsligare?). Jag var på jaktkurs för settrar och pointrar, och 30 % av dem som använt Scalibor, hade sett dessa biverkningar på sin hund (plus sådant som att hunden går snett och lutar, och ryckningar). Jag har också hört om hundar som haft nedsatt kapacitet tills halsbandet tagits av. D.v.s. att de har inte varit sig själva riktigt, och inte klarat vissa prestationer. Vad jag vet, så ska inte settrar och pointrar vara känsligare än andra, däremot pratas det ju ofta om collies och vinthundar som känsligare för vissa saker.

Som vanligt så verkar biverkningarna alltså underskattade.

Åsikter:
http://www.klickercenter.se/hundar/2009 ... -man-gora/
http://www.aftonbladet.se/debatt/article5605543.ab

Samtidigt så sitter alltså veterinären och säger att dessa preparat är helt ofarliga för alla andra än insekter (fick jag höra av veterinär i torsdags). För att i nästa sekund säga att man inte ska ha hund med Scaliborhalsband i sängen, inte låta katten slicka för mycket på hund som har Scaliborhalsband, inte låta barnen leka för nära med hunden så de tar för mycket på halsbandet.
Bror Duktig
 
Inlägg: 14355
Anslöt: 2008-07-18
Ort: En liten bit norr om Göteborg

Inläggav Inger » 2010-07-04 11:13:43

:?

Låter inte bra.

(Tack för infon.)
Inger
Inaktiv
 
Inlägg: 17335
Anslöt: 2006-06-30

Inläggav Bror Duktig » 2010-07-04 11:18:24

Jag tog alltså Exspot på min hund. Innehåller ett annat nervgift, som de flesta veterinärer menar är svagare (och även sämre mot fästingar). Men i FASS står det om samma biverkningar, och det står inte "ytterst sällsynta fall". Om man skulle jämföra, så verkar detta ämne farligare.

Varför skulle veterinärerna rekommendera ett starkare medel med mer biverkningar för hundar som kan ha problem med överkänslighet och annat? Troligtvis har de själva kommit i kontakt med mer problem när det gäller scalibor än med exspot.

Men det verkar ju stå lite hur som helst i FASS, speciellt när de använder ord och inte en tabell där de för in biverkningar efter frekvens med siffror för förekomst angivna.

Som vanligt får man googla som en galning, fråga massor med hundägare och veterinärer, och sedan köra sannolikheter och uteslutningsmetoder för att komma fram till något vettigt.
Bror Duktig
 
Inlägg: 14355
Anslöt: 2008-07-18
Ort: En liten bit norr om Göteborg

Inläggav Bror Duktig » 2010-07-04 11:22:13

Jag undrar om jag gör rätt som sprutar Exspot på min hund :/ Känner mig lite som en idiot och en elaking. Hur jag än gör blir det fel, och Borrelia har jag och andra här haft i en utsträckning som liksom räcker och blir över :@

Jag kände en person vars hund fick Borrelia så illa att den fick avlivas. Det vill jag ju inte heller ska hända min hund.
Bror Duktig
 
Inlägg: 14355
Anslöt: 2008-07-18
Ort: En liten bit norr om Göteborg

Inläggav Bror Duktig » 2010-07-04 11:30:22

Nu kom jag OT med Borrelian. Det är ju väldigt bra att det GÅR att vaccinera mot TBE. Jäkligt dåligt att det inte är gratis.

Jämförelsen med influensavaccinet är kanske att det vaccinet är mycket billigare, därför enklare att ta beslut? Nu vet jag inte vad det kostade, men billigare saker, eller saker som någon tjänar på (får lobbyister), tenderar att påstås "vara bättre och nödvändigare".

Min mammas särbo har haft TBE. Han verkar helt återställd nu, men var löjligt stresskänslig i flera år efteråt. Sjukskriven så länge att han med analalliansens politik hade varit utkastad ur sjukförsäkringssystemet.

Under den första tiden, kunde han inte se på TV t.ex. både för att de direkta intrycken blev för mycket, och för att innehåller i alla nyheter blev för mycket. Så stresskänslig var han.
Bror Duktig
 
Inlägg: 14355
Anslöt: 2008-07-18
Ort: En liten bit norr om Göteborg

Inläggav Inger » 2010-07-04 11:45:47

Känner en person som råkade ut för både TBE och borrelia samtidigt. Han bara däckade och fick åka ambulans till akuten. Låg som en grönsak i flera veckor och var nära att dö. Märktes efteråt att han fick en hjärnskada av det: mycket svårt att hålla reda på saker och noll förmåga att kontrollera sitt humör.
Inger
Inaktiv
 
Inlägg: 17335
Anslöt: 2006-06-30

Inläggav Bror Duktig » 2010-07-04 16:34:16

Inger skrev:Känner en person som råkade ut för både TBE och borrelia samtidigt. Han bara däckade och fick åka ambulans till akuten. Låg som en grönsak i flera veckor och var nära att dö. Märktes efteråt att han fick en hjärnskada av det: mycket svårt att hålla reda på saker och noll förmåga att kontrollera sitt humör.

Jag "hatar" fästingar.
Bror Duktig
 
Inlägg: 14355
Anslöt: 2008-07-18
Ort: En liten bit norr om Göteborg

Re: Svindyr TBE-vaccination!

Inläggav Debbido » 2010-07-04 23:35:30

Titti skrev:Det bästa att göra för att hålla fästingarna på avstånd från huset är att klippa/slå gräset! Bort med högt gräs som samlar fukt, röj bort sly och buskage som kryper alltmer inpå huset för varje år som går. Försök få bort en del av fukten och skuggan så minskar problemet. Det minskar inte i sig risken att smittas med TBE av en enstaka fästing men det minskar fästingproblemet totalt.


Du har alldeles rätt! Jag är också medveten om problemet, så medveten att jag funderar på att lösa ut min lott i sommarstugan.

Det står en massa träd över stugan som bli högre för varje år. Vi äger inte den marken och måste betala en massa pengar för att lösa ut varje träd som tas ned, samt arboristkostnader.

Mina friska syskon bryr sig inte så mycket om problemet. De är friska. De har bil och sticker ofta iväg utåt havet. Men jag sitter där i skuggan av alla träd, omgiven av högt gräs medan fästingarna kalasar på mig.

Min son klipper gräsmattan runt stugan. En bonde tar ned gräset på den stora ängen strax innan mina syskon kommer ned, i juli. Jag är inte värd någonting. Jag har inget kapital, status eller makt. Inte ens ett vettigt immunförsvar.

Mitt enda hopp står nu till den fortsatta utbyggnaden av sommarstugor i närheten. DÅ kommer den mörka skogen att tas ned, eftersom alla vill ha havsutsikt. Visst får vi insyn då, men det är bättre än TBE!

Jag ville fälla några enorma hängbjörkar, från vilka det duggar fästingar. Men mina brorsdöttrar sa nej - av sentimentala skäl.
Debbido
 
Inlägg: 5686
Anslöt: 2007-09-24
Ort: Vid Västerhavet

Inläggav Debbido » 2010-07-04 23:43:26

Zombie skrev:Låter litet överallt som att de kommer att lyckas bra i sina föresatser att omdana det lata Sverige till ett samhälle med litet hållbarare utgiftsnivåer, som de sydeuropeiska eller Indien och Egypten.

Jag vill hoppa av.


Ja, jag antar att du menar att vi är på helt fel kurs mot en privatiserad sjukvård. Att plocka ut allt fler förmåner ur den offentliga sjukvården är ju ett smygprivatiserande.

Jag har uppfattat det som att England har en gratis sjukvård som är bra? Och Cuba...

Vart ska jag flytta för att få den vård jag behöver? :roll:

Att det ska kosta skjortan att vaccinera sig mot en farlig, obotlig, ev. dödlig sjukdom känns så overkligt på något sätt.
Debbido
 
Inlägg: 5686
Anslöt: 2007-09-24
Ort: Vid Västerhavet

Inläggav Inger » 2010-07-05 0:15:40

Fästingar sitter väl inte i björkar?

Kan ni inte låna ett par får från någon bonde i härheten, Debbido? Gratis bete/gräsklippning hela sommaren.
Inger
Inaktiv
 
Inlägg: 17335
Anslöt: 2006-06-30

Re: Svindyr TBE-vaccination!

Inläggav Moggy » 2010-07-05 0:19:15

Debbido skrev:Det står en massa träd över stugan som bli högre för varje år. Vi äger inte den marken och måste betala en massa pengar för att lösa ut varje träd som tas ned, samt arboristkostnader.

---

Jag ville fälla några enorma hängbjörkar, från vilka det duggar fästingar. Men mina brorsdöttrar sa nej - av sentimentala skäl.Några kopparspikar kostar inte mycket...

Träd gillar inte kopparspikar och döda träd måste markägaren ta ned....

Rätt eller fel? Hmmm, upp till dig. Men du slipper träden och fästingarna som hänger i grenarna och väntar på att en människa ska gå under som dom kan hoppa på. Du slipper betala för att få bort träden med.
Moggy
 
Inlägg: 12720
Anslöt: 2007-01-25

Inläggav Moggy » 2010-07-05 0:29:57

Man kunde nästan tycka att det borde vara allmän vaccination mot TBE då det ändå är en del människor varje år som dör eller blir skadade för livet av den där sjukdomen.

Nu vet jag inte om vaccinationen i sig kan ha bieffekter som gör att det inte är aktuellt att vaccinera alla utan vidare..
Moggy
 
Inlägg: 12720
Anslöt: 2007-01-25

Inläggav Debbido » 2010-07-05 1:05:02

Inger skrev:Fästingar sitter väl inte i björkar?

Kan ni inte låna ett par får från någon bonde i härheten, Debbido? Gratis bete/gräsklippning hela sommaren.


JO! De äldre fästingarna klarar att ta sig lite högre upp och här handlar det om hängbjörkar som verkligen hänger lågt. Sitter vi under dem så rasar det ned fästingar. Har både jag och sonen märkt.

Vi har en sjötomt med fuktigt västkustklimat så fästingarna kan överleva lite högre upp än där det är torrare även om de är fuktberoende.

Vi hade får här några år, men de kastade sig ständigt mot stängslen som blev allt sämre. Ett år hade vi ett par föräldralösa får här. Eftersom jag är sjukt dumsnäll så bjöd jag dem på lite müesli. Sen var det kört! De bröt sig ständigt genom stängslet och sprang in i köket, där de ställde sig på mina fötter för att tigga till sig mer müesli. Klövar känns inte bra på ömma fötter!

Jag höll till sist ständigt på med att jaga lamm medan tackorna stod där och skrek förtvivlat efter sina förlorade får! Jag ringde bonden och bad om hjälp. Han tog bort alla fåren! Shit!

Ja, och så kliade jag baggarna mellan öronen så att de blev som galna när de såg mig och kastade sig frustande emot mig för att få mer - och gud - så tunga de är!!!!

PS. Jag är kraftigt medberoende! Även till får...

<a href="http://www.sweetim.com/s.asp?im=gen&lpver=3&ref=11" target="_blank"><img src="http://cdn.content.sweetim.com/sim/cpie/emoticons/000204AB.gif" border="0" title="Click to get more."></a>
Debbido
 
Inlägg: 5686
Anslöt: 2007-09-24
Ort: Vid Västerhavet

Inläggav Debbido » 2010-07-05 1:07:17

Moggy skrev:Man kunde nästan tycka att det borde vara allmän vaccination mot TBE då det ändå är en del människor varje år som dör eller blir skadade för livet av den där sjukdomen.

Nu vet jag inte om vaccinationen i sig kan ha bieffekter som gör att det inte är aktuellt att vaccinera alla utan vidare..


Jo, man tycker det!

Jag dog nästan av svininfluensasprutan - hjärtat skenade. Hmmm...tänk om det skulle kunnna bli samma effekt med TBE-sprutor? Man måste väl inte ha ett immunförsvar för att ta sprutorna? Var ska jag skaffa det?
Debbido
 
Inlägg: 5686
Anslöt: 2007-09-24
Ort: Vid Västerhavet

Inläggav Moggy » 2010-07-05 1:26:06

Debbido skrev:JO! De äldre fästingarna klarar att ta sig lite högre upp och här handlar det om hängbjörkar som verkligen hänger lågt. Sitter vi under dem så rasar det ned fästingar. Har både jag och sonen märkt.


Ja. Dom klättrar ju upp i träd och sitter och väntar på att människor (eller andra djur) ska gå under dom, då släpper dom taget från trädet och ramlar ned på människorna/djuren.
Moggy
 
Inlägg: 12720
Anslöt: 2007-01-25

Återgå till Tipsa medlemmarnaLogga in