Surfa i mobilen?

Allt om hård- och mjukvara samt övriga it-relaterade diskussioner.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Surfa i mobilen?

Inläggav Lilla Gumman » 2010-02-05 18:43:00

Hej!

Det går ju att surfa i mobilen numera, på ett helt annat sätt än förr. Jag funderar på att kolla Facebook, googla efter information, läsa Aftonbladet och spela webb-baserade småspel. Främst när jag är på resa, men också i vardagen när jag får vänta på nåt (bussen, ett möte etc.) eller om Internet skulle strejka totalt hemma.

Jag vet att om jag ska gå in på Aspergerforum, får jag scrolla en himla massa för att kunna se det. Så det måste vara särskilda wap-sidor man besöker, tror jag.

Tele2 erbjuder olika surfpaket. Det lägsta är 200 MB för 29 kronor.

För 200 MB kan man enligt Tele2:s hemsida t.ex. göra följande:
Aftonbladet wap: 2500 ggr
Sökning på Google: 13 000 st
Radio (mobil.sr.se): 600 min
Mail: 30 000 st
You Tube-klipp: 70 st
(exemplen är uppskattade och kan variera något).

Jag har Tele2 Snackis och om jag surfade utan surfpaket, skulle det kosta 15 kronor per MB.

Tror också man kan använda mobilen som modem och surfa på den bärbara datorn genom den. Kopplar man bara mobilen till datorn via usb-sladden och så funkar det automatiskt, eller måste man tänka på nåt särskilt? På Tele2:s hemsida står det: "För dig som använder mobiltelefonen som modem till din bärbara dator, erbjuder vi ett förmånligt rabattpaket." När man sen klickar på: "Läs mer om Datapaketet" så kommer man till sidan om surf i mobilen.
http://www.tele2.se/tillagg-tjanster-su ... bilen.html

Är det nån som har tankar kring detta? Är surf i mobilen mest en leksak, eller blir det som en liten mini-dator där Internet faktiskt går att använda även om skärmen är liten?

Hälsningar

Lilla Gumman
Senast redigerad av Lilla Gumman 2011-05-05 0:23:20, redigerad totalt 1 gång.
Lilla Gumman
 
Inlägg: 5453
Anslöt: 2007-08-01
Ort: Ludvika

Inläggav Parvlon » 2010-02-05 19:09:58

Man kan gå in på wap.google.com , ifall sidan inte har stöd för wap, skriv in URL'n så konverterar google sidan, tex aspergerforum.se .
Tror den skickar vidare till googles RSS läsare.
Senast redigerad av Parvlon 2011-05-05 0:23:20, redigerad totalt 1 gång.
Parvlon
Inaktiv
 
Inlägg: 14824
Anslöt: 2006-07-28
Ort: ∴ℜ∴Ψ∴ℜ∴

Inläggav sssssm » 2010-02-05 19:16:36

Med rätt telefon fungerar det utmärkt och öppnar även nya möljlgheter och surfvanor för dig. Att använda iPhone som modem till datorn går till ungefär på det sättet (man måste ändra en inställning i telefonen, 10 sekunder ungefär).
Webbaserade småspel kan man tyvärr glömma om man skaffar marknadens bästa telefon :(.
Senast redigerad av sssssm 2011-05-05 0:23:20, redigerad totalt 1 gång.
sssssm
 
Inlägg: 2409
Anslöt: 2007-07-05
Ort: Jerusalem

Inläggav MsTibbs » 2010-02-05 19:21:36

Min mobil går det knappt att surfa på i praktiken, men vissa mobiler iPhone tex, behöver man inte ens använda wap för att det skall vara smidigt.
Senast redigerad av MsTibbs 2011-05-05 0:23:20, redigerad totalt 1 gång.
MsTibbs
 
Inlägg: 22855
Anslöt: 2007-07-30
Ort: 127.0.0.1 Spindelnätet Karlstad i Värmland

Inläggav Lilla Gumman » 2010-02-05 19:46:25

Hej!

Hmm. Jag har en SonyEricsson W205.

Provade att klicka på Internet-ikonen och sen klicka på Aftonbladet-länken i portalmenyn. Då sa telefonen att sidan var för stor att ladda. Sen provade jag att gå in på Google. Det gick bra. När jag skulle skriva in nåt att googla på fick jag upp nån ruta som såg likadan ut som när jag ska skriva sms eller nåt. Jag skrev in Aspeger, klickade på sök. Då kom jag tillbaka till Google, som visade en text kortfattat vad AS är för nåt, hämtat från Wikipedia.

Omkring 2001-2002 hade jag en Nokia-modell med WAP och gick ut på nån dagstidnings hemsida för att kolla väder och läsa nyheter nån gång när jag var på vandring (gick tillsammans med maken nån gång om året, iförd Lundhagskängor och ryggsäck, på utmärkta leder och vi sov några nätter i vindskydd eller tält). Annars har jag just inte använt wap eller Internet i mobilen. Men Tele2 kör ju TV-reklam om mobilt surf nu, kom på nåt bra man kan ha surf i mobilen till.

Hälsningar

Lilla Gumman
Senast redigerad av Lilla Gumman 2011-05-05 0:23:20, redigerad totalt 1 gång.
Lilla Gumman
 
Inlägg: 5453
Anslöt: 2007-08-01
Ort: Ludvika

Re: Surfa i mobilen?

Inläggav barracuber » 2010-02-05 19:50:51

Lilla Gumman skrev:Hej!

Det går ju att surfa i mobilen numera, på ett helt annat sätt än förr. Jag funderar på att kolla Facebook, googla efter information, läsa Aftonbladet och spela webb-baserade småspel. Främst när jag är på resa, men också i vardagen när jag får vänta på nåt (bussen, ett möte etc.) eller om Internet skulle strejka totalt hemma.

Jag vet att om jag ska gå in på Aspergerforum, får jag scrolla en himla massa för att kunna se det. Så det måste vara särskilda wap-sidor man besöker, tror jag.


Wap fanns i början och det finns fortfarande för superenkla mobiler utan färgskärmar (om det finns sådana nuförtiden). Men tack vare att skärmarna blivit bättre och mer högupplösta och trafikpriserna gått ner så surfar man vanliga webbsidor numera. Vill man surfa wap går det väl också.

De vanligaste webbläsarna är Opera Mobile (kostar en liten summa) och Opera Mini (gratis). Opera Mini är säkert den som finns i din mobil. Operaläsarna har en unik zoomfunktion som gör att det går att navigera skapligt på sidorna. Opera Mini går utmärkt att surfa på Aspergerforum till exempel.

Det borde gå hyfsat snabbt även på din mobil eftersom den har GPRS. När jag ägde P900, P990 och P1 gick det skapligt att surfa och de modellerna är mycket äldre än din. Men tänk på att din modell är en budgetmodell, för bättre surfning behöver du en mer avancerad typ Windows Mobile, Nokia, Android eller iPhone.

Så sidor som mobil.aftonbladet.se och aspergerforum borde gå bra. Att köra Facebook borde dock bli rätt klumpigt såvida det inte finns en riktig Facebookapplikation för din modell.

<a href="http://www.sonyericsson.com/cws/corporate/products/phoneportfolio/specification/w205">produktsida W205</a>

Lilla Gumman skrev:Tele2 erbjuder olika surfpaket. Det lägsta är 200 MB för 29 kronor.

För 200 MB kan man enligt Tele2:s hemsida t.ex. göra följande:
Aftonbladet wap: 2500 ggr
Sökning på Google: 13 000 st
Radio (mobil.sr.se): 600 min
Mail: 30 000 st
You Tube-klipp: 70 st
(exemplen är uppskattade och kan variera något).


Det räcker långt.

Lilla Gumman skrev:Jag har Tele2 Snackis och om jag surfade utan surfpaket, skulle det kosta 15 kronor per MB.


Det kan snabbt springa iväg.

Lilla Gumman skrev:Tror också man kan använda mobilen som modem och surfa på den bärbara datorn genom den. Kopplar man bara mobilen till datorn via usb-sladden och så funkar det automatiskt, eller måste man tänka på nåt särskilt? På Tele2:s hemsida står det: "För dig som använder mobiltelefonen som modem till din bärbara dator, erbjuder vi ett förmånligt rabattpaket." När man sen klickar på: "Läs mer om Datapaketet" så kommer man till sidan om surf i mobilen.
http://www.tele2.se/tillagg-tjanster-su ... bilen.html


Har aldrig använt det.
Senast redigerad av barracuber 2011-05-05 0:23:20, redigerad totalt 2 gånger.
barracuber
 
Inlägg: 11000
Anslöt: 2007-02-11
Ort: Västsverige

Inläggav barracuber » 2010-02-05 19:53:35

Lilla Gumman skrev:Hej!

Hmm. Jag har en SonyEricsson W205.

Provade att klicka på Internet-ikonen och sen klicka på Aftonbladet-länken i portalmenyn. Då sa telefonen att sidan var för stor att ladda. Sen provade jag att gå in på Google. Det gick bra. När jag skulle skriva in nåt att googla på fick jag upp nån ruta som såg likadan ut som när jag ska skriva sms eller nåt. Jag skrev in Aspeger, klickade på sök. Då kom jag tillbaka till Google, som visade en text kortfattat vad AS är för nåt, hämtat från Wikipedia.


Ska det vara någorlunda smidigt måste man skapa bokmärken av sina favoritsidor. Att knacka in text blir snabbt jobbigt.
Senast redigerad av barracuber 2011-05-05 0:23:20, redigerad totalt 1 gång.
barracuber
 
Inlägg: 11000
Anslöt: 2007-02-11
Ort: Västsverige

Inläggav Lilla Gumman » 2010-02-05 20:12:47

Hej!

Det finns mobilt Facebook som heter http://m.facebook.com/ och är anpassat till mobilen. Har kollat på min vanliga laptop, och det är verkligen avskalat.

Jag tror inte jag har Opera Mini. Min mobiltelefon har en Tele2-portal där det finns länkar till Aftonbladet, Google Sök, SL Trafikinformation och Cellus. Inget mer. Hade jag haft Opera Mini, borde det ha varit en logga med ett rött O. Det här är bara en jordglob.

Hälsningar

Lilla Gumman
Senast redigerad av Lilla Gumman 2011-05-05 0:23:20, redigerad totalt 1 gång.
Lilla Gumman
 
Inlägg: 5453
Anslöt: 2007-08-01
Ort: Ludvika

Inläggav barracuber » 2010-02-05 21:20:13

Surfa till mini.opera.com på mobilen. Den kommer att känna igen din modell.

Tag inte version 5 utan 4.x.
Senast redigerad av barracuber 2011-05-05 0:23:20, redigerad totalt 1 gång.
barracuber
 
Inlägg: 11000
Anslöt: 2007-02-11
Ort: Västsverige

Inläggav Chilehead » 2010-02-06 1:06:11

Jag har en Nokia 5...nånting
Telenor 99 eftersom jag ringer inte så mycket
och tillägg 69kr och då får jag surfa fritt i Sverige vill säga
utanför Sverige kostar det 25kr/MB
Senast redigerad av Chilehead 2011-05-05 0:23:20, redigerad totalt 1 gång.
Chilehead
 
Inlägg: 597
Anslöt: 2008-06-26
Ort: Göteborg

Inläggav sssssm » 2010-02-06 19:28:39

och tillägg 69kr och då får jag surfa fritt i Sverige vill säga
utanför Sverige kostar det 25kr/MB


Helt fritt? Utan hastighetsbegränsningar vid "för mycket" surf?
Senast redigerad av sssssm 2011-05-05 0:23:20, redigerad totalt 1 gång.
sssssm
 
Inlägg: 2409
Anslöt: 2007-07-05
Ort: Jerusalem

Inläggav Lilla Gumman » 2010-02-06 23:54:05

Hej!

barracuber skrev:Surfa till mini.opera.com på mobilen. Den kommer att känna igen din modell.

Tag inte version 5 utan 4.x.


Hej!

Men ... kostar det inte massor att ladda ner? Jag menar i surftaxa, alltså.

Ska fundera på om jag ska beställa mobil surf från Tele 2.

Hälsningar

Lilla Gumman
Senast redigerad av Lilla Gumman 2011-05-05 0:23:20, redigerad totalt 1 gång.
Lilla Gumman
 
Inlägg: 5453
Anslöt: 2007-08-01
Ort: Ludvika

Inläggav Miche » 2010-02-06 23:55:21

Om du väljer en lågprisvariant med begränsat antal MB / dag/månad/whatever så använd inte det för att surfa med datorn, du smäller in i begränsningen på nolltid och det kan bli väldigt dyrt.

200 MB är väldigt lite för många sidor där flashapplikationer kan dra iväg snabbt, strömmande musik eller video är bara att glömma!
Senast redigerad av Miche 2011-05-05 0:23:20, redigerad totalt 1 gång.
Miche
 
Inlägg: 28799
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Inläggav Parvlon » 2010-02-06 23:57:18

Borde gå att surfa gr(_)tis. Sök på "IP over DNS" t.ex
Senast redigerad av Parvlon 2011-05-05 0:23:20, redigerad totalt 1 gång.
Parvlon
Inaktiv
 
Inlägg: 14824
Anslöt: 2006-07-28
Ort: ∴ℜ∴Ψ∴ℜ∴

Inläggav barracuber » 2010-02-07 0:14:22

@Miche

Nolltid håller jag inte med om. Jag tror aldrig jag lyckats komma upp i 200 MB och jag har ändå ägt en Xperia och nu en Android. Iofs surfar jag på bara några få sidor; Aspergerforum är säkert 70% av det jag surfar på min mobil, jag är påloggad konstant och uppdaterar Nya inlägg-bilden. Fast Aspergerforum får nog anses vara en relativt "lätt" sida. Jag läser gmail i telefonen vilket inte heller är mycket data. Nån gång per vecka läser jag mina RSS-flöden i Google Reader. Jag skickar och får några sporadiska sms. Kollar nästan aldrig på youtube.

Jag tror att man automatiskt blir mer selektiv i sina surfvanor pga vetskapen om vad det kan kosta. På tele2 fakturan står varje månad förbrukad datamängd.
Senast redigerad av barracuber 2011-05-05 0:23:20, redigerad totalt 1 gång.
barracuber
 
Inlägg: 11000
Anslöt: 2007-02-11
Ort: Västsverige

Inläggav Chilehead » 2010-02-07 1:23:55

sssssm skrev:
och tillägg 69kr och då får jag surfa fritt i Sverige vill säga
utanför Sverige kostar det 25kr/MB


Helt fritt? Utan hastighetsbegränsningar vid "för mycket" surf?

Med Telenor Fri Mobilsurf är det fritt fram att surfa, köra program, streama, blogga, ladda ner och maila - utan att behöva tänka på kostnaden!
Oops jag ljög visst lite: Månadsavgift 59:-/mån
Senast redigerad av Chilehead 2011-05-05 0:23:20, redigerad totalt 1 gång.
Chilehead
 
Inlägg: 597
Anslöt: 2008-06-26
Ort: Göteborg

Inläggav AAA » 2010-02-07 1:38:19

Hur kommer man in i mobilen så man kan surfa i den? Blir smurf så man kan smurfa i den?
[img]http://www.postimage.org/templates/images/smiley/sporty/52.gif[/img]
(Kunde inte låta bli, förlåt. Jag blir glad när jag ser nåt sånt, för jag missar det alltid annars. Det som är roligt.)
Senast redigerad av AAA 2011-05-05 0:23:20, redigerad totalt 1 gång.
AAA
 
Inlägg: 2381
Anslöt: 2009-05-23

Inläggav AAA » 2010-02-07 1:39:42

Parvlon skrev:Borde gå att surfa gr(_)tis. Sök på "IP over DNS" t.ex


Går inte all IP via DNS?
Senast redigerad av AAA 2011-05-05 0:23:21, redigerad totalt 1 gång.
AAA
 
Inlägg: 2381
Anslöt: 2009-05-23

Inläggav Parvlon » 2010-02-07 2:18:10

AAA skrev:Går inte all IP via DNS?
DNS är tekniken som gör att du kan komma in på hemsidor genom att skriva in ABC adresser istället för IP nummer. [WikiSve]DNS[/WikiSve]

Det är bara att söka på google för den som inte vill/kan betala massa pengar för datatrafik. Finns massor med sätt att komma förbi nätverksspärrar Jag vet ingenting mer än att det kan gå. Det vore dumt att skriva öppet exakt det går till, eller med vilka operatörer det går imo, så det är bara att testa.
If you dont have the brain to google, you have to pay. ;)
Senast redigerad av Parvlon 2011-05-05 0:23:21, redigerad totalt 1 gång.
Parvlon
Inaktiv
 
Inlägg: 14824
Anslöt: 2006-07-28
Ort: ∴ℜ∴Ψ∴ℜ∴

Re: Surfa i mobilen?

Inläggav lar66 » 2010-02-19 17:18:04

Lilla Gumman skrev: Är det nån som har tankar kring detta? Är surf i mobilen mest en leksak, eller blir det som en liten mini-dator där Internet faktiskt går att använda även om skärmen är liten?

Jag har på de sista tre mobilerna försökt att surfa: SE 300i (gsm) pyttskärm, SE K530i (lite större skärm, 3G), fungerade knappt ok.

Nu har jag sedan i höstas haft en HTC Hero, och den fungerar otroligt mycket bättre att surfa på.

Snart nära 30 000 program att välja på: Facebook, Tweet, SL, OS i Vancouver-app, vattenpass, elkabelavkännare, kompass, Berlins tunnelbanesystem, närmaste hotell/restaurang, GPS, Prisjakt-app, Google Maps/Docs/Mail...

Det dåliga är att den ibland blir lite långsam (man stänger då manuellt ned onödiga program) och kameran är faktiskt riktigt dålig i svagt ljus. Och ingen radio. Det har kommit nya varianter från HTC och andra.

Men det finns ingen större anledning att köpa Iphone om man inte vill vara som alla andra, "annorlunda" (ganska svårt när nästan alla redan har Iphone). Det finns faktiskt också fördelar med ex. multitasking och flashstöd... DOS var så klart också snabbare än Windows, då det bara kunde köra ett program åt gången.
Senast redigerad av lar66 2011-05-05 0:23:21, redigerad totalt 1 gång.
lar66
 
Inlägg: 385
Anslöt: 2007-02-10
Ort: Stockholm

Inläggav lar66 » 2010-02-19 17:26:23

Jag har förresten aldrig passerat 400Mb med min HTC Hero, kör ofta vanliga , ganska webstora sidor. Ännu inte så mycket Internetradio eller Youtube. Jag har tillägget Tele2 Mobil surf Medium, kostar 89kr/mån och får då använda upp till 1Gb.

Detta var inte avsett som reklam, intressant fakta är att de flesta mobilsurfare knappt kan passera 1Gb.
Senast redigerad av lar66 2011-05-05 0:23:21, redigerad totalt 1 gång.
lar66
 
Inlägg: 385
Anslöt: 2007-02-10
Ort: Stockholm

Inläggav barracuber » 2010-02-20 23:21:14

[OT]

lar66,

jag har också en Hero. Grym lur med bara några smärre skönhetsfel.

Har du testat programmet för metalldetektering (du kanske skrev det) ?

Ett område där androidutvecklarna inte hunnit med är filöverföring via blåtand. Inget jätteviktigt dock..

Har du hittat nåt program för bensinförbrukning? Det fanns på symbian för flera år sen..

Tar även emot tips på program gör webbradio.

[/OT]
Senast redigerad av barracuber 2011-05-05 0:23:27, redigerad totalt 1 gång.
barracuber
 
Inlägg: 11000
Anslöt: 2007-02-11
Ort: Västsverige

Inläggav Savanten Svante » 2010-02-20 23:32:36

Nån som har koll på hur man använder en iphone som modem till en dator?

Inte iphone 3gs, den kan dela ut trådlöst nätverk direkt, bara en gammal skön 3g.

(blir lite extra intressant med 3g och apple, eftersom man pratar om generationer. En 2g, andra generationens ipod nano, tex)
Senast redigerad av Savanten Svante 2011-05-05 0:23:27, redigerad totalt 1 gång.
Savanten Svante
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 10031
Anslöt: 2007-03-13
Ort: Utility muffin research kitchen

Inläggav carl » 2010-02-21 2:46:22

Savanten Svante skrev:Nån som har koll på hur man använder en iphone som modem till en dator?

Inte iphone 3gs, den kan dela ut trådlöst nätverk direkt, bara en gammal skön 3g.

(blir lite extra intressant med 3g och apple, eftersom man pratar om generationer. En 2g, andra generationens ipod nano, tex)


Ojj.. du vet med PnP så är det inte så mycket man funderar på,,, jag har en tidig ipod touch också.. den kanske inte kan dela med sig.. har aldrig testat
carl
 
Inlägg: 2612
Anslöt: 2009-07-01

Återgå till IT-forum



Logga in