Stora sportevenemang - arbetarnas villkor är usla

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, atoms

Stora sportevenemang - arbetarnas villkor är usla

Inläggav Alien » 2014-02-27 15:29:26

I Sotji fick inte arbetarna betalt och när byggnaderna stod klara kördes de ut från Sotji. Den som krävde sin lön togs av polisen och torterades. Hur gick det med dessa arbetare, fick de någonsin sin lön? Nej, nu är OS över och intresset för Sotji borta. IOK:s intresse verkade ljumt.

Och nu byggs det för VM i fotboll 2022 i Qatar. Hittills har 190 migrantarbetare omkommit. Med de förhållanden som nu råder beräknas 12 arbetare i veckan att omkomma, dvs 2022 skulle antalet omkomna arbetare uppgå till 4.000! http://www.theguardian.com/global-devel ... rkers-dead

Qatar är ett av värdlens rikasate länder. Medborgarna behöver inte ens jobba utan arbetskraften importeras från fattigare länder. Och dessa arbetare har i praktiken inga rättigheter.

Amnesty International rapporterar:

Drygt 80 migrantarbetare i Qatar som inte fått ut någon lön på närmare ett år, riskerar nu att inte ens få mat och behöver omedelbar hjälp från regeringen, säger Amnesty International i ett uttalande.

Amnesty uppmanar de qatariska myndigheterna att ta itu med den svåra situation som migrantarbetare anställda inom Lee Trading and Contracting (LTC) befinner sig i. I mitten av november 2013 besökte Amnestys generalsekreterare arbetarnas läger i industriområdet al-Sailiya och uppmanade samtidigt arbetsministeriet att prioritera den svåra situationen.

- Det har nu gått en månad sedan vi besökte de här männen och såg de svåra förhållanden de lever under. Men situationen har ännu inte förändrats. De har inte fått någon lön på nästan ett år och kan inte ens köpa mat för dagen. De kan inte heller skicka hem pengar till familjen eller betala av sina skulder, säger Salil Shetty, Amnesty Internationals generalsekreterare.
---
En nepalesisk arbetare berättade för Amnestys utredare:

- "Gör arbetet så betalar vi dig imorgon", sade de... vi fortsatte jobba och de fortsatte att ändra datumet för när vi skulle få vår lön.

Samme man berättade att hans syster begått självmord i Nepal i mitten av 2013 på grund av familjens ekonomiska situation. Under flera månader hade mannen inte haft möjlighet att skicka hem några pengar och han kunde inte heller åka hem för att närvara vid systerns begravning.

Arbetarna har anmält LTC till Dohas arbetsdomstol för att kräva sina löner. Domstolen bad arbetarna att betala en avgift på 600 riyal (cirka 1 100 kronor) för att få ett expertutlåtande i fallet - annars skulle fallet inte drivas vidare.

Arbetarna berättade för Amnesty att domstolen avslagit deras ansökan om att undantas från avgiften med hänsyn till den ekonomiska situation de befinner sig i. Under Qatars arbetslagar ska arbetare slippa betala sådana avgifter.

- Det här fallet illustrerar de enorma hinder som migrantarbetare står inför när det gäller att få tillgång till rättvisa i Qatar. Hur ska en arbetare, som inte fått ut sin lön på nästan ett år, ha råd att betala en sådan summa?, säger Salil Shetty.
http://www.mynewsdesk.com/se/amnesty_in ... riga-73351

Står mer om byggnadsarbetarnas situation i Qatar i denna rapport: The Dark Side of Migration. Spotlight on Qatar's construction sector ahead of the World Cup

Byggnadsarbetaren skriver:
För att bygga arenorna har Qatar tagit in mängder av utländsk arbetskraft. Av Qatars två miljoner gästarbetare är cirka 400 000 nepaleser. Siffror från Nepals ambassad visar nu att 191 nepalesiska gästarbetare har dött under förra året, skriver DN.se. De flesta av dödsolyckorna på arbetsplatsolyckor och hjärtattacker. Flesta arbetare dog i juli då hettan i landet var olidlig. Byggnads ordförande Johan Lindholm som besökte Qatar tillsammans med den internationella byggnadsarbetarorganisationen BTI i oktober förra året.

"Hög tid att man gör något"
Han berördes på djupet av vad han fick se; undermåliga byggarbetsplatser, boendecamps och att gästarbetarna blev fråntagna pass, vilket innebar att det inte fick någon sjukvård. Efter resan riktade Byggnads tillsammans med BTI skarp kritik mot Fifa. Byggnads fortsätter nu kritiken mot den internationella fotbollsorganisationen och kräver att de tar till hårdare tag. I en intervju i TV4 Sport säger Johan Lindholm.
- Människor dör hela tiden på plats där nere och jag tycker att det är hög tid att man gör något. Fifa måste ställa krav på mänskliga rättigheter. Idrott och politik hör ihop och Fifa måste ta hänsyn till mänskliga rättigheter.
http://www.byggnadsarbetaren.se/2014/01 ... g-i-qatar/

De tvingas arbeta i 50 graders hetta och arbetsgivaren ger dem inte ens gratis dricksvatten. Vatten får de betala själv - men den lön de inte får.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Stora sportevenemang - arbetarnas villkor är usla

Inläggav Alien » 2014-02-27 15:39:26

Endast diktaturer har numera råd med att anordna riktigt stora sportfester? Lite spill måste man tåla?

Johan Croneman i DN skrev:Finns det över huvud taget någonting med det där Qatar-VM:et som gått rätt?

Ja, vad är det denna gång vi inte hade en aning om? Att människor i halv- och heldiktaturer mer eller mindre förslavas under regimer som köper sig ett VM eller OS för att skyla över sitt förtryck och putsa upp fasaden? Är det en nyhet för oss? Berlin, Moskva, Peking...?!

I framtiden är det förmodligen bara hänsynslösa diktaturer som har möjlighet att arrangera stora mästerskap, här måste man ju bokstavligt talat gå över lik för att få ihop det. När SOK:s Stefan Lindeberg satt i SVT ännu en gång i torsdags morse bekräftade han faktiskt den tesen: ”Vad finns det för val, vad finns det för möjlighet för IOK att göra ett val”?

Nej, alltså: Vill vi ha dessa stora mästerskap så måste vi (tydligen) acceptera vissa offer. Jag undrar om Stefan Lindeberg säger det för att han är en komplett politisk idiot, eller en klok, men kallhamrad pragmatiker, som bollar frågan vidare till oss och politikerna. Han och hans kompisar kommer ju ändå bara dit för att leka.

Vad är vi beredda att betala för en guldpeng kring en svensk skidåkare, eller några svenska tv-matcher från Qatar? Vad är ett rimligt pris, skall vi ta och ena oss om det? 190 döda gästarbetare?!
http://www.dn.se/sport/johan-croneman-v ... sfesterna/
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Stora sportevenemang - arbetarnas villkor är usla

Inläggav plåtmonster » 2014-02-27 15:55:23

Försätt evenemang som inte sköter sig i blockad? spärra sändningarna, förbjud reklamen, beskatta resande till evenemanget osv.

Om det inte går flyg till landet så blir det ingen större arbetskraft heller.
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Stora sportevenemang - arbetarnas villkor är usla

Inläggav dasunbedingte » 2014-02-27 16:20:43

Inget toppar väl OS 1936, så då är det ju lugnt...



Jag bojkottade OS i Sotji av flera anledningar - blev dock inte förvånad av att de flesta svenskar såg på eländet ändå. Bristen på solidaritet för de utsatta är avskyvärd.
Skamligt hur lättsamt de svenska deltagarna, PR-folket som atleterna, sopar undan sin skuld till det hela... åtminstone kunde de göra väsen för sig.

dasunbedingte
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 2690
Anslöt: 2012-07-23
Ort: Kibbutz.

Stora sportevenemang - arbetarnas villkor är usla

Inläggav plåtmonster » 2014-02-27 16:29:15

När såg du sportfanatismen ta hänsyn till något annat än just sporten? :-)002
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Stora sportevenemang - arbetarnas villkor är usla

Inläggav Azo85 » 2014-02-27 20:00:09

Gnäll. Människor dör hela tiden för att vi skall kunna leva som vi gör. Om ett par hundra dör för att roa ett par hundra miljoner ett par timmar som ett fotbolls-VM gör så borde det vara helt okej. Typ kläder är det helt okej att människor dör för så länge det är billigt, så varför skulle det inte vara okej bara för att det är sport?

Vi vill se människor springa fort och hoppa högt och vi vill helst att de gör det på stora arenor och då är det helt okej om några dör. Det är alltid okej med lite spill, så länge det är billigt.
Azo85
 
Inlägg: 1303
Anslöt: 2011-09-01

Stora sportevenemang - arbetarnas villkor är usla

Inläggav Miche » 2014-02-27 21:12:16

Lägg ner hela tanken med stora idrottsevenemang som ska spelas runt om i världen, resultatet blir ju ändå bara pannkaka...
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Stora sportevenemang - arbetarnas villkor är usla

Inläggav kullan » 2014-02-27 21:16:56

Miche skrev:Lägg ner hela tanken med stora idrottsevenemang som ska spelas runt om i världen, resultatet blir ju ändå bara pannkaka...


Håller med. Dessutom kostar det multum. Pengar som kan läggas inom landet på välfärden och dyl.
kullan
 
Inlägg: 28595
Anslöt: 2011-04-15
Ort: Katastroflandet Jag

Återgå till Tipsa medlemmarna



Logga in