Skolk i betyget = Indraget studiestöd

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, atoms

Skolk i betyget = Indraget studiestöd

Inläggav wuwei » 2011-05-11 11:28:45

Jahapp, då ska det skrivas in i betygen hur stor otillåten frånvaro eleverna har. Helt mot flera remissinstanser rekommendationer. Vad innebär detta för elever med NPF? Många har hög frånvaro, därför att de helt enkelt inte orkar med den sociala miljön i skolan och/eller bemöts med helt fel metoder. Jag tycker det mest verkar bli sten på börda.

Att trycka på den enskilda individens ansvar kan gå för långt, skyller man allt som händer en person på eget ansvar så görs folk blinda för inbyggda maktstrukturer i systemet. Folk som tror att saker är deras eget fel kommer inte att protestera. Är du olycklig eller har det dåligt ställt så är det fel på din attityd. Lättstyrt och bra för makthavarna. Örk!

Två artiklar om de nya direktiven:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/skolket-ater-i-betyget

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/barn-som-skolkar-gor-ibland-helt-ratt_6155477.svd
wuwei
 
Inlägg: 1473
Anslöt: 2010-09-08

Re: Skolk i betyget

Inläggav MsTibbs » 2011-05-11 12:29:56

Jag hade en tjej i min klass som skolkade mycket, hon var grovt mobbad och deprimerad med självskadebeteende och jag tror även självmordsförsök. Hon förtjänar inte att trackasseras ytterligare. Men i den bästa av världar skulle man kunna sålla ut dem som skolkar för "de skiter i skolan" hade det varit så så håller jag med. Men det funkar inte så. :(
MsTibbs
 
Inlägg: 22872
Anslöt: 2007-07-30
Ort: 127.0.0.1 Spindelnätet Karlstad i Värmland

Re: Skolk i betyget

Inläggav Bror Duktig » 2011-05-11 12:33:15

Det är högern som vill se till att det finns tillräckligt många outbildade människor som kan vara små spelpluppar i deras fabriker - sådana som inte kräver en massa lön och grejer, utan blir glada att de alls fick jobb.

Allt de genomfört hjälper samhället att falla åt det hållet. Lägre löner, fler lågutbildade som inte kräver för mycket (piskan måste vara hård).

Att föra in skolk i betygen, ser till att fler får svårt att utbilda sig vidare eller få jobb = folk tar lågbetalda vilka jobb som helst.
Bror Duktig
 
Inlägg: 14352
Anslöt: 2008-07-18

Re: Skolk i betyget

Inläggav gemini » 2011-05-11 12:46:35

DN skrev:– Sverige har för mycket skolk och det är inte acceptabelt. På ingen arbetsplats i vuxenlivet kan man komma och gå som man vill och det ska man inte kunna göra i skolan heller.


Det är väl en jävla skillnad på en arbetsplats och en skola? Skola går väl att byta, men det är mycket krångligare än att byta arbetsplats till exempel. Dessutom om man är mobbad så ska ju mobbarna byta skola, inte den som är mobbad. Ett arbete går ju dessutom att anpassa mycket mer, där finns ingen jävla skolplan som måste följas.

Själv hade jag nog 60% frånvaro i grundskolan medans jag aldrig någonsin har skolkat från ett arbete.
gemini
 
Inlägg: 192
Anslöt: 2010-12-11
Ort: Skåne

Re: Skolk i betyget

Inläggav wuwei » 2011-05-11 12:49:16

Det saknas forskning på barns psykiska hälsa. Brist på resurser, det är inget som det satsas på då det förutsätts ge dåliga vinstmöjligheter för investerare samt taskig status för forskningsområdet anges som några anledningar. Dåliga vinstmöjligheter :shock: Samhällsvinster och personliga hälsovinster har alltså inga giltiga prislappar för det ger inte utdelning till aktieägare, eller vad? Ännu mer örk!

https://www.vardforbundet.se/Documents/V%C3%A5rdfokus/Tema%20psykisk%20oh%C3%A4lsa.pdf
wuwei
 
Inlägg: 1473
Anslöt: 2010-09-08

Re: Skolk i betyget

Inläggav Bror Duktig » 2011-05-11 12:54:45

Regeringen har inget intresse av vad som är bra för barn, sjuka, whatever. Det spelar ingen roll hur många bevis man drar fram. De genomför sina reformer ändå, och de är inte till för att gagna människan.

Och det du skriver Wuwei, visar precis varför man inte ska privatisera, och varför regeringen bör ha ett socialistiskt tänk. Lite samma som man blir påmind om varje dag med reklamen för cancerfonden "...inte staten betalar forskningen".

Att barn och sjuka m.m. mår bra, är långsiktigt, och det vinner man inga företagsvinster på nu, eller röster nu. Det är bara kortsiktigt, karriär och NU som räknas. Det ser man också när ett företag går dåligt ett enstaka år, och man genast avsätter chefen (eller liknande för fotbollslag) som om han är orsaken och som om det är en bra lösning på problemet att tillsätta en ny som man avsätter nästa år.
Bror Duktig
 
Inlägg: 14352
Anslöt: 2008-07-18

Re: Kommer fas 3 att omöjliggöra lönebidragsanställningar?

Inläggav Bror Duktig » 2011-05-11 13:04:50

Det bara måste finnas baktankar när man vill föra in skolk i BETYGET (och inte separat möjligtvis, vilket kunde vara av värde för föräldrar eller liknande).

Alla som skolkar har problem och riskerar att slås ut på olika sätt. Oavsett handikapp, mobbad, värsting. Ingen av dessa är betjänta av ett betyg som HINDRAR dem från att få mer utbildning eller som blir ett megastort hinder när de söker jobb. Det är ju precis exakt tvärtom. Jag har själv varit tvungen att visa upp grundskolebetyg trots gymnasiebetyg och numer ännu fler betyg från mer gymnasieämnen + högskola.

Om det där skulle stå "90 % skolk" så fattar ju vem som helst att jag inte skulle få jobbet. Vem vill riskera att anställa en person som kanske är hemma mycket?

Tycker nästan att det här är värre än ordning- och uppförande-betyg. För de gamla sakerna fattar man ju mer att "busiga kan barn vara", medan skolk kan ses mer allvarligt på, som att det saknas kunskaper eller moral.

Eftersom högerfolket är allt annat än dumma, så fattar vem som helst att de har baktankar, är onda, eller totalt saknar förmåga att se samband, sammanhang och minsta helhet.

EDIT: Nu halkade jag över på betyget här, i fel tråd. Tänkte inte på det. Hoppas det är ok. Det är inte just betyget som är kärnan i det jag skriver, utan kritik mot regeringen.

Moderator mnordgren: Inlägget flyttades från den här tråden: kommer-fas-3-att-omojliggora-lonebidragsanstallningar-t18860-24.html
Bror Duktig
 
Inlägg: 14352
Anslöt: 2008-07-18

Re: Skolk i betyget

Inläggav Peace » 2011-05-11 14:31:52

Dåligt för de som skolkar pga att de inte orkar, bra för de som skolkar för att de är lata/för att vara tuffa.
Peace
 
Inlägg: 629
Anslöt: 2009-06-27

Re: Skolk i betyget

Inläggav barracuber » 2011-05-11 14:32:16

Twitter idag

När vi ändå håller på kan vi fylla i skumma politiska åsikter i betyget också. Typ om man är folkpartist.

-

Det är inte barn som ska ha anmärkning om barn skolkar- det är vuxenvärlden som ska ha det, lärare och föräldrar, som "inte ser"

-

Eller ta sängvätning! Hur många föräldrar (och barn!) skulle inte bli jätteglada om vi kunde eliminera det. In i betyget bara!

-

Tycker nog man ska registrera om man är mobbad i betygen också. Alla vill väl stoppa mobbing? Det påverkar skolprestationen negativt! #svpol

-

Undrar om inte major Björklund är den obehagligaste mannen i regeringen. #svpol

-

Jonas Gardell:
När jag tänker efter skolkade jag nog ännu mer i ettan på gymnasiet. Den enda jag lärde känna på den skolan var kuratorn

-

Jakob Lundgren, MP:
Personer som mobbas och inte vågar sig till skolan straffas dubbelt med skolk i betyget. Tack Alliansen

-

Jakob Lundgren, MP:
Min gymnasienärvaro var för övrigt under 50% mitt sista år. Att jag var understimulerad löses inte med skolk i betyget #svpol

-

Med tanke på att Sveriges samlade medieelit tycks bestå av överbegåvade/uttråkade skolkare så har nog Björklund muckat med fel folk.

-

Ville slippa trista lektioner i gymnasiet - och blev därför elevrådsordförande. Vårt skolk kallades elevrådsmöte. Den du, Björklund! #svpol

-

Anna Johansson, S:
Björklund vet bättre än Barnombudsman, Skolverk o Skolinspektion?

-

Syrran gick inte p en enda mattelektion i gymnasiet, gick dock på proven & skrev konsekvent VG/MVG. Är idag veterinärassistent #skolk #svpol

-

Björklund är nog den mest lommhörda ministern i regeringen.

-

Ulf Bjereld, statsvetare Göteborg:
En analys kring varför Jan Björklunds skolpolitik måste beskrivas som flummig: http://tinyurl.com/68k4lr4 #svpol

-

SR Ekot:
Regeringens beslut om skolk kritiseras http://bit.ly/mwxwfg

-

EDIT;
om #mobbning är det som leder till #skolk då skall skolan bli av med sin rätt att sätta betyg. #folkpartiet #svpol #fb
barracuber
 
Inlägg: 10992
Anslöt: 2007-02-11
Ort: Västsverige

Re: Skolk i betyget

Inläggav Bror Duktig » 2011-05-11 17:13:29

http://networkedblogs.com/hJaYN
FRÅNVARO. Björklund vill införa skolk i betygen. Men han har lite otydlig inställning till skolk när det gäller honom själv.

Han säger en sak:

”På ingen arbetsplats i vuxenlivet kan man komma och gå som man själv vill.”

...och gör en annan:

”Näst sämst i regeringen är Folkpartiets ledare, utbildningsminister Jan Björklund. Han har tagit sig till Bryssel hälften av de åtta gånger hans frågor diskuterats i Bryssel.”
Bror Duktig
 
Inlägg: 14352
Anslöt: 2008-07-18

Re: Skolk i betyget

Inläggav wuwei » 2011-05-11 17:59:30

Bror Duktig skrev:http://networkedblogs.com/hJaYN
FRÅNVARO. Björklund vill införa skolk i betygen. Men han har lite otydlig inställning till skolk när det gäller honom själv.

Han säger en sak:

”På ingen arbetsplats i vuxenlivet kan man komma och gå som man själv vill.”

...och gör en annan:

”Näst sämst i regeringen är Folkpartiets ledare, utbildningsminister Jan Björklund. Han har tagit sig till Bryssel hälften av de åtta gånger hans frågor diskuterats i Bryssel.”


ROFL
wuwei
 
Inlägg: 1473
Anslöt: 2010-09-08

Re: Skolk i betyget

Inläggav Zombie » 2011-05-11 20:52:13

En till av deras markeringar enligt sitt avsiktligt förtigna slagord Tillbaka till artonhundratalet! för att visa principer och handlingskraft genom att stryka folks primitivaste fördomar medhårs, i suveränt medvetet förakt för all erfarenhet och expertis (ingår det också i strategin: vädja till mångas förakt för "experter"?), enligt samma principer som vilket populistparti som helst. Dags att också börja kalla dem så?

wuwei skrev:Det saknas forskning på barns psykiska hälsa. Brist på resurser, det är inget som det satsas på då det förutsätts ge dåliga vinstmöjligheter för investerare samt taskig status för forskningsområdet anges som några anledningar. Dåliga vinstmöjligheter :shock: Samhällsvinster och personliga hälsovinster har alltså inga giltiga prislappar för det ger inte utdelning till aktieägare, eller vad? Ännu mer örk!

https://www.vardforbundet.se/Documents/V%C3%A5rdfokus/Tema%20psykisk%20oh%C3%A4lsa.pdf

Den (relativa) akademiska friheten är väl en sak till ny"liberalerna" har lyckats avskaffa i stort sett utan att någon vet eller bryr sig.
Zombie
 
Inlägg: 18092
Anslöt: 2007-12-26

Skolkar du mycket från skolan? Skolan får friare händer.

Inläggav snyft » 2011-11-24 18:25:10

Början på nästa år kommer skolorna få friare händer angående skolkning.
"skolorna ska kunna anmäla en skolkare efter bara ett par enstaka tillfällen."
Vilka konsekvenser kommer detta få för odiagnoserade?

Källa:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.as ... el=4815922
snyft
 
Inlägg: 237
Anslöt: 2011-10-29

Re: Skolkar du mycket från skolan? Skolan får friare händer.

Inläggav KrigarSjäl » 2011-11-24 20:11:47

-Helt idiotiskt. Det kan finnas många förklaringar till skolkande. Själv tycker jag att jag borde skolkat betydligt mer än vad jag gjorde under högstadietiden.
KrigarSjäl
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 33157
Anslöt: 2006-08-10

Re: Skolkar du mycket från skolan? Skolan får friare händer.

Inläggav Miche » 2011-11-24 20:16:39

Läs första kommentaren till artikeln (rubriken knas). Jävla idiotiskt system, helt sjukt!
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Re: Skolkar du mycket från skolan? Skolan får friare händer.

Inläggav Henkkalexi » 2011-11-24 20:18:51

De har inte fattat ett skit om vad skolk är. Jag skolkade för att jag helt enkelt inte stod ut med att slösa bort tiden på meningslösa lektioner, när jag lika gärna kunde läsa på egen hand. Att sitta still i ett klassrum i 55 minuter och låtsas se intresserad har ingenting med kunskap att göra, och det är kunskap och inget annat som betygen ska baseras på.


Och därmed basta! :-)096
Henkkalexi
Inaktiv
 
Inlägg: 6845
Anslöt: 2011-05-17

Re: Skolkar du mycket från skolan? Skolan får friare händer.

Inläggav Miche » 2011-11-24 20:36:08

Instämmer, sättet att inhämta kunskapen har inget med närvaro att göra. Jag kan även vara extremt produktiv på ett arbete utan att vara där, så vari ligger skillnaden?
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Re: Skolkar du mycket från skolan? Skolan får friare händer.

Inläggav kullan » 2011-11-24 20:41:53

Miche skrev:Instämmer, sättet att inhämta kunskapen har inget med närvaro att göra. Jag kan även vara extremt produktiv på ett arbete utan att vara där, så vari ligger skillnaden?


Ibland tror jag att NPF-Barn skulle göra bättre ifrån sig hemma genom att ha onlinekontakt med läraren på familjen hemdator istället för i ett stökigt klassrum.
kullan
 
Inlägg: 28595
Anslöt: 2011-04-15
Ort: Katastroflandet Jag

Re: Skolkar du mycket från skolan? Skolan får friare händer.

Inläggav Henkkalexi » 2011-11-24 20:42:50

Och ännu roligare blir det ju för de som av någon anledning faktiskt inte vågar gå till skolan, ex. på grund av mobbing. Eller varför inte de barn och ungdomar som tvingas stanna hemma från skolan för att hjälpa alkohol- eller drogpåverkade föräldrar? Vanligare än man tror, och inte f-n lär de ha det som ett godkänt frånvaroalternativ.

Jag skolkade inte en dag fram till gymnasiet. Jag satt snällt på min plats och var helt slut när jag kom hem, orkade inte göra läxor och fick mycket mediokra betyg i förhållande till min intelligens och flitiga närvaro.

I gymnasiet började jag skolka, och det var tur att jag gjorde det, för jag hade aldrig orkat annars.
Henkkalexi
Inaktiv
 
Inlägg: 6845
Anslöt: 2011-05-17

Re: Skolkar du mycket från skolan? Skolan får friare händer.

Inläggav kullan » 2011-11-24 20:48:13

Med tanke på 9 års grundskola och 2 års gymnasium med daglig mobbing så är jag förvånad över att jag aldrig skolkade en enda dag. Dom gånger jag var frånvarande från skolan var jag sjuk på riktigt. Och det var max en vecka / termin. Annars var jag alltid närvarande.
kullan
 
Inlägg: 28595
Anslöt: 2011-04-15
Ort: Katastroflandet Jag

Re: Skolkar du mycket från skolan? Skolan får friare händer.

Inläggav Banzai » 2011-11-24 20:50:43

Nu tänker jag vara korkad och gå emot er andra som svarat i tråden - jag tycker det på sätt och vis är bra att det blir allvarligare konsekvenser av för mycket skolk (undantaget det som hände i kommentaren "knas" - studiebesök ska inte räknas som skolk).

Jag läser på universitetet och ibland önskar jag att det vore obligatorisk närvaro på lektionerna just för att jag har en sådan nytta av dem men kan skippa dem ibland för att jag är trött etc. Hade jag ett yttre krav på mig så skulle jag antagligen lyckas ta mig iväg oftare och då hålla studiemotivationen uppe. Jag tillhör nämligen tyvärr inte den delen av befolkningen som har självdiscipling nog att studera på egen hand - utan behöver ta mig till skolan för att inte tappa studielusten helt.

Men det är jag det...

Mår man dåligt, å andra sidan, så kan ett sådan ekonomiskt krav dock bli helt ohållbart och bygga på ångesten eller vad det nu är som gör att man mår dåligt.
Banzai
 
Inlägg: 2951
Anslöt: 2010-07-21

Re: Skolkar du mycket från skolan? Skolan får friare händer.

Inläggav Dagobert » 2011-11-24 21:13:54

Jag skulle gå en vidareutbildning när jag var arbetslös. Man skulle läsa i egen takt.
"Läraren" anvisade mig en bänk och gav mig en trave böcker och sa "Sätt igång".
Jag försökte i 2 dar men insåg att det var meningslöst. Att jag hade svårt att koncentrera mig visste jag, men detta hände flera år innan jag fick diagnoserna. Lärarledda lektioner tack.
Dagobert
 
Inlägg: 14143
Anslöt: 2010-11-30

Re: Skolkar du mycket från skolan? Skolan får friare händer.

Inläggav calima » 2011-11-24 21:46:44

"Men efter årskskiftet kommer den gränsen att försvinna, och skolorna ska kunna anmäla en skolkare efter bara ett par enstaka tillfällen."

De är alltså helt upp till skolan om de anmäler eller inte.

När det gäller ungar med diagnos går det alldeles utmärkt att ha en överrenskommelse med skolan om att eleven ibland sitter hemma och pluggar. Det har jag med min yngstes skola. Han tar en "ledig" dag emellanåt för att hans energi helt enkelt inte räcker till. Vi skriver bara ett mail till hans mentor och hans frånvaro anmäls inte. Jag vet flera andra som gör på samma sätt.

I princip alla i mina barns umgängeskrets har någon form av diagnos och flertalet har ADD. De skulle inte ha en chans om de själva skulle ta ansvar för sina studier genom att sitta hemma och plugga.
Min egen sjuttonåring behöver struktur och ramar, han mår bra av en schemalagd dag. Hemma tar han aldrig fram några läxböcker, han klarar sig helt enkelt för att han går på lektionerna, och inte skolkar.

Jag är jäkligt glad över att han slutade skolka, han var knappt i skolan i nian, och verkar kunna få ett helt avgångsbetyg på gymnasiet. Det kommer att vara jobbigt nog för honom när han skall ut på arbetsmarknaden med de problem han har. Ett ofullständigt betyg är han inte direkt hjälpt av hur mycket kunskaper han än förvärvat utanför lektionerna.
calima
 
Inlägg: 1217
Anslöt: 2011-07-24

Re: Skolkar du mycket från skolan? Skolan får friare händer.

Inläggav Zonkey » 2011-11-24 23:00:02

Jag har aldrig skolkat "per se". Stannat hemma när det inte varit något fysiskt fel på mig men aldrig fått ogiltig frånvaro (pga. mina diagnoser).

Tycker det är bra att de skärper det. Jag förstår när vissa säger att det är lättare att plugga ensam, men det är inte så det ska vara. Skolan är till för att hjälpa dig på ett sätt som är bättre än om du lär dig själv. Därför bör "störningsmomenten" minimeras.
Zonkey
 
Inlägg: 109
Anslöt: 2011-10-24
Ort: Södra Sverige

Återgå till Tipsa medlemmarna



Logga in