Sämre ekonomi för funktionshindrad som börjar jobba (deltid)

Diskussioner kring allt som rör arbete och studier.

 Moderatorer: Alien, Puzzle, marxisten, atoms, Sjuckert

Sämre ekonomi för funktionshindrad som börjar jobba (deltid)

Inläggav Alien » 2015-12-25 4:13:14

Det gäller alltså funktionshindrade som vill gå från akitivtets/sjukersättning, men bara kan få deltid och inte är säkra på att de orkar med jobbet.

Den fyrkantiga byråkratin skulle alltså göra att de inte vågar pröva på arbetslivet.

Så står det i en debattartikel:
UNT Debatt skrev:Personer med funktionsnedsättning tvingas tacka nej till erbjudna arbeten, eftersom de riskerar att få en sämre ekonomisk situation om arbetet är på deltid eller om de på grund av sin sjukdom tvingas gå ner i tjänst, skriver Fredrik Sjöberg i Studieförbundet Vuxenskolan.
---
De fyrkantiga system för ersättning till personer med olika funktionsnedsättningar som Sverige och Uppsala har, gör att en extra inkomst omedelbart får följdverkningar på bidragen, utan någon garanti att de kan återfå bidraget när tjänsten tar slut, eller om man inte orkar arbeta så mycket som man hoppades.

Det är ofta sköra människor det handlar om, och att gå från flera års sjukskrivning till en halvtidsanställning är ett väldigt stort steg. Ingen vet hur det kommer att gå. Därför måste vi ha ett system som tar bort trösklarna, så man lättare kan ta steget från sjukskrivning till arbete – och tillbaka igen om det inte skulle fungera.

Man ska aldrig behöva tacka nej till ett jobb av rädsla för att ens redan hårt ansträngda ekonomi rasar ihop. Då skickar samhället fel signaler, och vi missar viktig kompetens i arbetslivet.
http://www.unt.se/asikt/debatt/riv-hindren-3856722.aspx

Är det verkligen så illa? Resonerar FK som så att "nu har du visat att du kan arbeta, så nu får du fortsätta att arbeta, även om du påstår att du inte orkar".

Just tidsbegränsade arbeten blir då något att undvika. Om det går bra att jobba, så kan man ju inte bli sjukskriven igen när anställningen är slut. Man blir då tvungen att få ersättning som arbetslös i stället. Samtidigt kan det bli omöjligt att få nytt jobb, just för att man har begränsningar och varit sjukskriven i många är, man är inte så anställningsbar.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 31211
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Sämre ekonomi för funktionshindrad som börjar jobba (deltid)

Inläggav plåtmonster » 2015-12-25 5:00:16

Kan tillägga att debattartikeln är skriven av Fredrik Sjöberg, avdelningschef på Studieförbundet Vuxenskolan i Uppsala län. Så att man förstår lite bättre från vilken synvinkel problemet beskådas.

Dessa effekter är väl dock redan genomdebatterade? det lär nog inte ske någon förändring på den närmaste tiden. Problemet bottnar nog i ideologiska låsningar och för lite insikt i pragmatiska lösningar. På ett mer analytiskt plan skulle aktörerna behöva läsa på spelteori. Reinfeldts regering var rätt cynisk men de vart iaf på vissa områden mycket mer rationella och försökte lösa problem.

Det är exakt samma på finansmarknader. Ytterst få tar sig an projekt med liten vinst och stora risker. Det är ett svårsålt projekt som ratas.
plåtmonster
 
Inlägg: 15482
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Sämre ekonomi för funktionshindrad som börjar jobba (deltid)

Inläggav Tantaly » 2015-12-25 12:51:22

Hmm. Vad jag vet så har försäkringskassan en prövoperiod på 3 månader där du behåller din ersättning. Den har jag nyttjat flera gånger och gick även över till heltidssaktivitet utan någon ersättning alls i ett halvår. Hade inga problem alls att få tillbaka min ersättning igen sedan. Den läggs som vilande under något år minst.
Tantaly
Inaktiv
 
Inlägg: 432
Anslöt: 2014-11-13

Återgå till Studier och arbetslivLogga in