Rött kött och charkuterier ger mer cancer

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Rött kött och charkuterier ger mer cancer

Inläggav kvicksilver » 2015-11-02 2:55:27

kiddie skrev:Tid är pengar, el är pengar. Korv är färdiglagad mat.

Men om det är så farligt så ska vi aldrig mer sätta en korv i bröd i handen på en fyraårig hungrig unge, ska visst vara lika farligt som cigg så vi låter fyraåringen röka istället.

Bra nu?


Kilopriset på cigg är dock betydligt högre. ;)
kvicksilver
 
Inlägg: 1473
Anslöt: 2011-02-19

Rött kött och charkuterier ger mer cancer

Inläggav Wine » 2016-01-27 13:40:44

Det är minst sagt lite sorgligt att man kanske inte kan lita på KRAV-märkningen, nu har det ju nyligen uppdagats att två företag på Gotland har fuskat med märkningen av kött.

Hundratals ton av utländskt kött kan ha märkts om och sålts som svenskt eller ekologiskt kött av två gotländska företag som har varit KRAV-märkta.

Trist för konsumenter med lite sämre ekonomi som kanske har velat prioritera att göra en insats för djur och miljö och lagt mer pengar på att köpa lite dyrare svenskt eller KRAV-märkt kött.
Wine
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 10883
Anslöt: 2010-12-21

Rött kött och charkuterier ger mer cancer

Inläggav Alien » 2021-08-05 1:07:54

Bump!

Ett ständigt aktuellt ämne.

En studie med nästan 32.000 kvinnor som pågick i 15 år. Kvinnorna fick svara på frågor om hur de levde, och sedan såg man vilka som fick bröstcancer. Studien publicerades i tidskriften International Journal of Cancer.

1997 besvarade kvinnorna i studien en omfattande kost-, hälso- och livsstilsenkät. Med hjälp av en poängskala i sju punkter har forskarna utifrån kvinnornas svar kunnat se i vilken mån de levde upp till ett antal internationella rekommendationer för att förebygga cancer (se sidoartikel).
---
Andelen som insjuknade i bröstcancer var dubbelt så hög bland kvinnorna som hade fått högst ett par poäng på den sjugradiga skalan över mat- och livsstilsfaktorer som skyddar mot cancer jämfört med bland kvinnorna som hade sex eller sju poäng på den.

De enskilda punkter på den sjugradiga skalan som hade allra starkast samband med sänkt risk för bröstcancer var att begränsa konsumtionen av charkuterivaror och rött kött, vara fysiskt aktiv och att inte äta kosttillskott regelbundet.
---
Bara var tionde kvinna i studien uppfyllde sex eller alla sju rekommenderade punkter.
https://unt.se/uppland/uppsala/rad-som- ... 84623.aspx

Det var väl iofs välkända råd. Det enda som var nytt var att undvika kosttillskott. Även om detta gällde bröstcancer så fungerar nog råden mot annan cancer också.

Här är de sju punkterna för att sänka cancerrisken.

Spoiler: visa
1. Kroppsfett. Se till att ditt BMI-värde fortsätter att vara normalt efter 21 års ålder, dvs ligga inom BMI-gränserna 18,5 till 24,9. För en 170 centimeter lång kvinna innebär det en vikt mellan 54 och knappt 73 kilo.

2. Fysisk aktivitet. Var måttligt fysisk aktiv, motsvarande en daglig promenad i rask takt eller cykeltur under minst 30 minuter.

3. Mat och dryck som ger viktuppgång. Var försiktig med att äta "energitäta" livsmedel som till exempel socker, vitt bröd, fläsk, godis, kakor, majonnäs och pommes frites. Drick mindre än två glas läsk, saft eller juice per dag.

4. Frukt och grönt. Ät minst fem gånger per dag olika frukter och grönsaker, motsvarande minst 400 gram. Ät fullkornsprodukter och/eller grönsaker med varje måltid.

5. Kött. Konsumera mindre än ett halvt kilo rött kött i veckan, och ät inget eller bara små mängder processat rött kött som till exempel korv och paté.

Spoiler: visa
6. Alkohol. Om du dricker alkohol, begränsa konsumtionen till mindre än 10 gram ren alkohol per dag, vilket motsvarar högst ett glas vin.

7. Kosttillskott. Ät inte regelbundet kosttillskott i form av vitaminer, mineraler eller andra tillskott.
https://unt.se/nyheter/uppsala/raden-so ... 89780.aspx

Nej, jag hör inte till dem som får full poäng heller.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 38682
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Rött kött och charkuterier ger mer cancer

Inläggav Furienna » 2021-08-05 1:45:14

Alien skrev:Bump!

Ett ständigt aktuellt ämne.

En studie med nästan 32.000 kvinnor som pågick i 15 år. Kvinnorna fick svara på frågor om hur de levde, och sedan såg man vilka som fick bröstcancer. Studien publicerades i tidskriften International Journal of Cancer.

1997 besvarade kvinnorna i studien en omfattande kost-, hälso- och livsstilsenkät. Med hjälp av en poängskala i sju punkter har forskarna utifrån kvinnornas svar kunnat se i vilken mån de levde upp till ett antal internationella rekommendationer för att förebygga cancer (se sidoartikel).
---
Andelen som insjuknade i bröstcancer var dubbelt så hög bland kvinnorna som hade fått högst ett par poäng på den sjugradiga skalan över mat- och livsstilsfaktorer som skyddar mot cancer jämfört med bland kvinnorna som hade sex eller sju poäng på den.

De enskilda punkter på den sjugradiga skalan som hade allra starkast samband med sänkt risk för bröstcancer var att begränsa konsumtionen av charkuterivaror och rött kött, vara fysiskt aktiv och att inte äta kosttillskott regelbundet.
---
Bara var tionde kvinna i studien uppfyllde sex eller alla sju rekommenderade punkter.
https://unt.se/uppland/uppsala/rad-som- ... 84623.aspx

Det var väl iofs välkända råd. Det enda som var nytt var att undvika kosttillskott. Även om detta gällde bröstcancer så fungerar nog råden mot annan cancer också.

Här är de sju punkterna för att sänka cancerrisken.

Spoiler: visa
1. Kroppsfett. Se till att ditt BMI-värde fortsätter att vara normalt efter 21 års ålder, dvs ligga inom BMI-gränserna 18,5 till 24,9. För en 170 centimeter lång kvinna innebär det en vikt mellan 54 och knappt 73 kilo.

2. Fysisk aktivitet. Var måttligt fysisk aktiv, motsvarande en daglig promenad i rask takt eller cykeltur under minst 30 minuter.

3. Mat och dryck som ger viktuppgång. Var försiktig med att äta "energitäta" livsmedel som till exempel socker, vitt bröd, fläsk, godis, kakor, majonnäs och pommes frites. Drick mindre än två glas läsk, saft eller juice per dag.

4. Frukt och grönt. Ät minst fem gånger per dag olika frukter och grönsaker, motsvarande minst 400 gram. Ät fullkornsprodukter och/eller grönsaker med varje måltid.

5. Kött. Konsumera mindre än ett halvt kilo rött kött i veckan, och ät inget eller bara små mängder processat rött kött som till exempel korv och paté.

Spoiler: visa
6. Alkohol. Om du dricker alkohol, begränsa konsumtionen till mindre än 10 gram ren alkohol per dag, vilket motsvarar högst ett glas vin.

7. Kosttillskott. Ät inte regelbundet kosttillskott i form av vitaminer, mineraler eller andra tillskott.
https://unt.se/nyheter/uppsala/raden-so ... 89780.aspx

Nej, jag hör inte till dem som får full poäng heller.

Oj...
Vi som alldeles nyss talade i en annan tråd om att inte bara överleva, utan att också leva.

Det som jag lyckas med är att jag:
* är nykterist.
* undviker socker (även om vissa klagar bittert på sötningsmedel också).
* brukar gå ut på promenad nästan varje dag.
* äter frukt eller grönt nästan varje dag (fast det är kanske inte 400 gram om dagen).
Furienna
 
Inlägg: 2975
Anslöt: 2010-05-02
Ort: Örnsköldsvik

Rött kött och charkuterier ger mer cancer

Inläggav Vildsvin » 2021-08-05 3:50:50

Alien skrev:
Tydligen är kycklingkött bättre för hälsan men det är inte heller särskilt djurvänligt. Mer djurvänligt med viltkött men frågan är om det ingår i "rött kött", hovdjur som hovdjur?

Men de brukar i allmänhet skilja på ”rött kött” och kött från fågel och fisk. Det som kallas för ”rött kött” är kött från nötboskap, grisar, får och getter, alltså djur med huvudsakligen röda och järnrika muskelceller. Det röda köttet läggs i en kategori och charkprodukterna i en annan när forskarna räknar på resultatet.

Studierna tenderar att visa en högre och tydligare cancerrisk för charkprodukterna än för det röda köttet. För fågelkött och fisk syns ingen riskökning alls.


Jag gissar att det relevanta är djurslaget och inte hur mycket myoglobin (järn) köttet innehåller. Snabba muskler (vanligt i fåglar) har lite myoglobin och starka muskler (vanligt i stora däggdjur) mycket.

Stadsbon som varken är jägare eller bonde tänker inte på djuret utan ser till köttets utseende. Det låter bättre att uppmana dem att äta vitt kött och undvika rött kött än att uppmana dem att äta fåglar och undvika däggdjur.
Vildsvin
 
Inlägg: 1696
Anslöt: 2011-01-03

Rött kött och charkuterier ger mer cancer

Inläggav antonius » 2021-08-05 8:19:35

Många inbitna köttisar som dessutom är jägare, hävdar ofta att alla borde gå över till vilt, men det skulle väl gå bra, i ungefär två och ett halvt år, sen är skogen tom på vilt om vi ska föda en befolkning på tio miljoner. Om vi har skjutit av allt ner till en hares storlek, vad ska vi ta sen då? Råttor, kråkor...Det säger sig själv att det inte fungerar, vi har satt oss i det läget att vi är tvungen ha dessa köttfabriker, som är tveksamma ur hälso och humanitära skäl. Paradoxalt nog är det vår existens som går i den linje som dessutom gjort oss beroende av olja... :-)063
antonius
 
Inlägg: 18207
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Rött kött och charkuterier ger mer cancer

Inläggav Furienna » 2021-08-05 10:50:46

antonius skrev:Många inbitna köttisar som dessutom är jägare, hävdar ofta att alla borde gå över till vilt, men det skulle väl gå bra, i ungefär två och ett halvt år, sen är skogen tom på vilt om vi ska föda en befolkning på tio miljoner. Om vi har skjutit av allt ner till en hares storlek, vad ska vi ta sen då? Råttor, kråkor...Det säger sig själv att det inte fungerar, vi har satt oss i det läget att vi är tvungen ha dessa köttfabriker, som är tveksamma ur hälso och humanitära skäl. Paradoxalt nog är det vår existens som går i den linje som dessutom gjort oss beroende av olja... :-)063

Men vad tycker du att vi ska göra då?
Furienna
 
Inlägg: 2975
Anslöt: 2010-05-02
Ort: Örnsköldsvik

Rött kött och charkuterier ger mer cancer

Inläggav antonius » 2021-08-05 12:47:32

Furienna skrev:
antonius skrev:Många inbitna köttisar som dessutom är jägare, hävdar ofta att alla borde gå över till vilt, men det skulle väl gå bra, i ungefär två och ett halvt år, sen är skogen tom på vilt om vi ska föda en befolkning på tio miljoner. Om vi har skjutit av allt ner till en hares storlek, vad ska vi ta sen då? Råttor, kråkor...Det säger sig själv att det inte fungerar, vi har satt oss i det läget att vi är tvungen ha dessa köttfabriker, som är tveksamma ur hälso och humanitära skäl. Paradoxalt nog är det vår existens som går i den linje som dessutom gjort oss beroende av olja... :-)063

Men vad tycker du att vi ska göra då?


Ja inte inbilla oss att vi kan föda folk på vilt, det är nog det bästa om folk kunde åtm delvis äta mer vegetariskt och räkna med att köttprodukter blir en ren lyxvara och försöka göra de "köttfabriker" som finns så humana som det går. Som det är nu har vi tullat på jordens resurser för i år redan och det finns inte fler jordklot att leva av, så vi måste bli mer försiktig... :-)004

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/lz ... t-for-i-ar

https://sv.wikipedia.org/wiki/Den_ekolo ... uldens_dag
antonius
 
Inlägg: 18207
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Rött kött och charkuterier ger mer cancer

Inläggav Zia1985 » 2021-08-05 12:59:49

antonius skrev:
Furienna skrev:
antonius skrev:Många inbitna köttisar som dessutom är jägare, hävdar ofta att alla borde gå över till vilt, men det skulle väl gå bra, i ungefär två och ett halvt år, sen är skogen tom på vilt om vi ska föda en befolkning på tio miljoner. Om vi har skjutit av allt ner till en hares storlek, vad ska vi ta sen då? Råttor, kråkor...Det säger sig själv att det inte fungerar, vi har satt oss i det läget att vi är tvungen ha dessa köttfabriker, som är tveksamma ur hälso och humanitära skäl. Paradoxalt nog är det vår existens som går i den linje som dessutom gjort oss beroende av olja... :-)063

Men vad tycker du att vi ska göra då?


Ja inte inbilla oss att vi kan föda folk på vilt, det är nog det bästa om folk kunde åtm delvis äta mer vegetariskt och räkna med att köttprodukter blir en ren lyxvara och försöka göra de "köttfabriker" som finns så humana som det går. Som det är nu har vi tullat på jordens resurser för i år redan och det finns inte fler jordklot att leva av, så vi måste bli mer försiktig... :-)004

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/lz ... t-for-i-ar

https://sv.wikipedia.org/wiki/Den_ekolo ... uldens_dag


Har aldrig hört någon förespråka att vi bara skulle äta vilt, däremot har jag ofta hört sägas att vi borde äta MER vilt.
Men vi behöver definitivt äta mindre kött. Vi borde också ta bättre vara på djuren, inte avfärda allt som inte är filéer. Undrar hur många färre djur vi skulle behöva föda upp för konsumtion om vi åt allt som går att äta på ett djur..
Zia1985
 
Inlägg: 2024
Anslöt: 2019-10-20
Ort: Stockholm

Rött kött och charkuterier ger mer cancer

Inläggav Furienna » 2021-08-12 12:46:13

antonius skrev:
Furienna skrev:
antonius skrev:Många inbitna köttisar som dessutom är jägare, hävdar ofta att alla borde gå över till vilt, men det skulle väl gå bra, i ungefär två och ett halvt år, sen är skogen tom på vilt om vi ska föda en befolkning på tio miljoner. Om vi har skjutit av allt ner till en hares storlek, vad ska vi ta sen då? Råttor, kråkor...Det säger sig själv att det inte fungerar, vi har satt oss i det läget att vi är tvungen ha dessa köttfabriker, som är tveksamma ur hälso och humanitära skäl. Paradoxalt nog är det vår existens som går i den linje som dessutom gjort oss beroende av olja... :-)063

Men vad tycker du att vi ska göra då?


Ja inte inbilla oss att vi kan föda folk på vilt, det är nog det bästa om folk kunde åtm delvis äta mer vegetariskt och räkna med att köttprodukter blir en ren lyxvara och försöka göra de "köttfabriker" som finns så humana som det går. Som det är nu har vi tullat på jordens resurser för i år redan och det finns inte fler jordklot att leva av, så vi måste bli mer försiktig... :-)004

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/lz ... t-for-i-ar

https://sv.wikipedia.org/wiki/Den_ekolo ... uldens_dag

Kan du svara på en fråga, som ingen har gett mig ett svar på ännu?:
Om vi alla skulle bli vegetarianer imorgon, vad skulle vi då göra av alla djur?
Furienna
 
Inlägg: 2975
Anslöt: 2010-05-02
Ort: Örnsköldsvik

Rött kött och charkuterier ger mer cancer

Inläggav Odal_ » 2021-08-12 14:43:23

Vildsvin skrev:
Alien skrev:
Tydligen är kycklingkött bättre för hälsan men det är inte heller särskilt djurvänligt. Mer djurvänligt med viltkött men frågan är om det ingår i "rött kött", hovdjur som hovdjur?

Men de brukar i allmänhet skilja på ”rött kött” och kött från fågel och fisk. Det som kallas för ”rött kött” är kött från nötboskap, grisar, får och getter, alltså djur med huvudsakligen röda och järnrika muskelceller. Det röda köttet läggs i en kategori och charkprodukterna i en annan när forskarna räknar på resultatet.

Studierna tenderar att visa en högre och tydligare cancerrisk för charkprodukterna än för det röda köttet. För fågelkött och fisk syns ingen riskökning alls.


Jag gissar att det relevanta är djurslaget och inte hur mycket myoglobin (järn) köttet innehåller. Snabba muskler (vanligt i fåglar) har lite myoglobin och starka muskler (vanligt i stora däggdjur) mycket.

Stadsbon som varken är jägare eller bonde tänker inte på djuret utan ser till köttets utseende. Det låter bättre att uppmana dem att äta vitt kött och undvika rött kött än att uppmana dem att äta fåglar och undvika däggdjur.


Jag har för mig att chevreost eventuellt räknas som rött kött.
Vi får se om vildsvin kan härldeda varför?
Odal_
 
Inlägg: 1232
Anslöt: 2019-12-29

Rött kött och charkuterier ger mer cancer

Inläggav antonius » 2021-08-12 15:14:04

Furienna skrev:Kan du svara på en fråga, som ingen har gett mig ett svar på ännu?:
Om vi alla skulle bli vegetarianer imorgon, vad skulle vi då göra av alla djur?


Men det är ju en utopi det skulle aldrig kunna ske. Men om man leker med tanken, förmodligen skulle vi bli tvungna att avliva dem på ett barmhärtigt sätt och sen kremering, som man gjorde under galna kosjukan, för ingen skulle klara av att föda alla dessa djur tills de dör av ålder och naturliga orsaker... :-)063
antonius
 
Inlägg: 18207
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Rött kött och charkuterier ger mer cancer

Inläggav Furienna » 2021-08-12 15:33:02

antonius skrev:
Furienna skrev:Kan du svara på en fråga, som ingen har gett mig ett svar på ännu?:
Om vi alla skulle bli vegetarianer imorgon, vad skulle vi då göra av alla djur?

Men det är ju en utopi det skulle aldrig kunna ske.

Ja, det var ju naturligtvis en hypotetisk fråga.
Det är dock vad som skulle ske om de som tjatar om att vi ska äta mindre kött får som de vill.
Och det är därför viktigt att fråga om det.

Men om man leker med tanken, förmodligen skulle vi bli tvungna att avliva dem på ett barmhärtigt sätt och sen kremering, som man gjorde under galna kosjukan, för ingen skulle klara av att föda alla dessa djur tills de dör av ålder och naturliga orsaker... :-)063

Men det är väl bättre då att vi fortsätter som vi har gjort?
Jag tycker att det är bättre än att avliva djur bara för att ingen behöver dem mera.
Furienna
 
Inlägg: 2975
Anslöt: 2010-05-02
Ort: Örnsköldsvik

Rött kött och charkuterier ger mer cancer

Inläggav slackern » 2021-08-12 15:47:56

Furienna skrev:
antonius skrev:
Furienna skrev:Kan du svara på en fråga, som ingen har gett mig ett svar på ännu?:
Om vi alla skulle bli vegetarianer imorgon, vad skulle vi då göra av alla djur?

Men det är ju en utopi det skulle aldrig kunna ske.

Ja, det var ju naturligtvis en hypotetisk fråga.
Det är dock vad som skulle ske om de som tjatar om att vi ska äta mindre kött får som de vill.
Och det är därför viktigt att fråga om det.

Men om man leker med tanken, förmodligen skulle vi bli tvungna att avliva dem på ett barmhärtigt sätt och sen kremering, som man gjorde under galna kosjukan, för ingen skulle klara av att föda alla dessa djur tills de dör av ålder och naturliga orsaker... :-)063

Men det är väl bättre då att vi fortsätter som vi har gjort?
Jag tycker att det är bättre än att avliva djur bara för att ingen behöver dem mera.


Om du tänker igenom din fråga så kommer du säkert att klura ut det. Men det kommer att gå till såhär att vi övergår till vegetarisk kost stegvis inte över en dag. Om du kastrerar/steriliserar alla djur så kommer dom ju inte att yngla av sig och du kan äta av dom kvarvarande djuren under en relativt kort tidsspann. Men det är inget som kommer att hända troligtvis.
slackern
 
Inlägg: 38630
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Rött kött och charkuterier ger mer cancer

Inläggav RapeRegs » 2021-08-12 16:40:19

Processat kött ger cancer. Rött kött i helmuskelformat är nyttigt!

Det måste vara sant för det har min låtsaskompis sett på tv.
RapeRegs
 
Inlägg: 1426
Anslöt: 2015-06-19

Rött kött och charkuterier ger mer cancer

Inläggav antonius » 2021-08-12 18:58:45

min låtsaskompis var av rött kött, så jag åt upp honom, så rött kött är farligt ju...
antonius
 
Inlägg: 18207
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Rött kött och charkuterier ger mer cancer

Inläggav Odal_ » 2021-08-13 0:49:05

RapeRegs skrev:Processat kött ger cancer. Rött kött i helmuskelformat är nyttigt!

Det måste vara sant för det har min låtsaskompis sett på tv.

Processat kött saltas med vanligt salt och E nummersalt.
Salt orsakar cancer oavsett om du är en polsk gruvarbetare som svettas kopiösa mängder.

De former av cancer man får av salt mat har gått ner dramatiskt på grund av att vi har kylrum och kylskpåp och därför inte behöver använda inläggningar insaltning och rökning som konservationsmetoder.
Odal_
 
Inlägg: 1232
Anslöt: 2019-12-29

Rött kött och charkuterier ger mer cancer

Inläggav Odal_ » 2021-08-13 1:06:50

Att rött kött ger cancer är inte bevisat.
Odal_
 
Inlägg: 1232
Anslöt: 2019-12-29

Återgå till Tipsa medlemmarna



Logga in