Kollektivism och jantelag i arbetslivet

Diskussioner kring allt som rör arbete och studier.

 Moderatorer: atoms, Alien

Kollektivism och jantelag i arbetslivet

Inläggav ford » 2012-05-12 14:14:44

Ni, ambitiösa och drivna aspergare som inte låtit er knäckas av de as-relaterade motgångar som vi alla här på forumet, med största sannolikhet har drabbats av:

-Kan ni, liksom jag känna frustration över den anti-individualism och jantelag som råder på många arbetsplatser och som säger att man inte får jobba för hårt, inte får brinna för mycket för sitt jobb och skall vara mer intresserad av att socialisera och ta det lugnt, än att lägga hela sin energi på ett arbete ni brinner för?

Har ni, liksom jag upplevt att ambition och genuint intresse för arbetsuppgifterna förväxlas med fjäsk för chefen, bland kollegorna, eller att tävlingsmentalitet (i ordets positiva bemärkelse) och en vilja att ständigt testa sina gränser upplevs som ett icke önskvärt beteende bland arbetskamraterna, att facket mer verkar värna allas rätt att inte behöva slita för hårt, än individens möjlighet att få en rättssäker bedömning av sin arbetsinsats, oberoende av hur pass bra polare man är med sin chef?


Förstå mig rätt: jag tycker fackets uppgift är viktig, vad gäller att verka för en god arbetsmiljö, skäliga löner och rättssäkerhet för sina medlemmar. Det jag reagerar på är snarare (åtminstone vad gäller mitt lokala fack) denna eviga strävan efter att upprätthålla jantelagen och hämma ambitiösa, drivna människor som kanske faktiskt älskar att arbeta hårt, men som också vill se ett tydligt (och rättsäkert) belöninggssystem knutet till arbetsinsats och villja/förmåga att utvecklas på jobbet.


Bra stämning på jobbet är viktigt, men ett "kamratskap" som går ut på att alla skall vara lika medelmåttiga, att man inte skall sticka ut och att man bara skall vara måttligt intresserad av sina arbetsuppgifter hämmar såväl företaget, som alla ambitiösa, motiverade individer, som faktiskt vill utvecklas och som gärna sliter och hugger i, så länge det ger något tillbaka.

-Eftersom jag tror det är ett ganska typiskt as-drag att vilja engagera sig till 110%, när det är något man verkligen brinner för, oavsett om det är jobbet, eller något annat man är intresserad av, såå kanske det finns fler här som känner samma frustration och som kanske känner igen sig i min beskrivning.


-Vad har ni för erfarenheter/synpunkter på detta inlägg?
ford
 
Inlägg: 6673
Anslöt: 2006-03-14
Ort: Skåne

Re: Kollektivism och jantelag i arbetslivet

Inläggav jonsch » 2012-05-12 14:32:37

Det är väl just det där med belöning som är ett dilemma, som jag ser det ford; jag förstår dig sannerligen vad gäller det horribla i att engagemang uppfattas som fjäsk. Men om facket skulle bejaka belöning till de som är engagerade nog att jobba extra intensivt/mycket, så skulle alla dåliga arbetsgivare utnyttja det till inflationskorrigerande lönehöjning endast till dem som sliter hårt. Så efter några år skulle i praktiken lönerna ha sjunkit, inte bara för alla som inte vill slita, utan även för alla som mår dåligt av att slita.

Det är ju samma problem som i skolan; hur hålla gnistan vid liv för smartare elever, utan att göra det på bekostnad av lika studiemotiverade men mindre smarta? Där kan man ju lösa det genom att låta smarta elever flytta upp en klass.

Så facket borde kanske jobba för befordran för extramotiverade personer?

Befordran är ju dock inte möjlig i alla företag/organisationer; det finns inte alltid nog med arbetsuppgifter på hierarkiskt högre nivå. Så större företag/organisationer är väl vad som behövs då.

Det är väl mina huvudtankar i ämnet, hur litet de än hjälper.

/ J
jonsch
 
Inlägg: 4895
Anslöt: 2006-10-12
Ort: Hilbertrummet

Re: Kollektivism och jantelag i arbetslivet

Inläggav KrigarSjäl » 2012-05-12 14:45:26

Jodå, jag kan känna igen mig i att andra störs av ambition eller resultat. De tycker man är respektlös på något sätt om man visar att man kan någonting som ingen annan i gruppen kan.
KrigarSjäl
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 33157
Anslöt: 2006-08-10

Re: Kollektivism och jantelag i arbetslivet

Inläggav ford » 2012-05-12 14:47:34

Då är du och jag för en gångs skull överrens :D

Men låt oss hålla oss till trådämnet, för diskussionen som sådan är både intressant och viktig. :-)Happy
ford
 
Inlägg: 6673
Anslöt: 2006-03-14
Ort: Skåne

Re: Kollektivism och jantelag i arbetslivet

Inläggav ford » 2012-05-12 14:58:02

Som jag ser det vore det väl bättre att se upp till duktiga kollegor och sträva efter att bli lika bra själv, isättlet för att se det som ett hot.

Jag fungerar åtmistone så: frösöker ständigt sträva efter att vara bäst (även om jag inte nödvändigtvis alltid lyckas med det), men har inga problem med folk som är duktigare än mig själv, så länge de inte lägger till med en dominant och stroppig översittarattityd.

Tvärtom ser jag upp till dom som är duktigare än jag själv (även om jag strävar efter att på sikt få "köra om" dom) och försöker lära av dom och reflektera kring hur dom arbetar.
Inte heller har jag något emot att lära ut saker till dom som inte kan det jag kan, och ser det inte som ett hot om dom "börjar köra ikapp mig", tvärtom ser jag det som en utmaning att "hålla ställningen" och inte bli förbikörd (skulle jag ändå bli det så får man vara glad för deras skull och agera som en god, men revanssugen förlorare).

Som jag ser det gå en sund tävlingsmentalitet mycket väl att förena med god stämning och kamratskap om man har rätt inställning. Jag tror också det är företag/arbetsplatser med den typen av arbetsklimat som lyckas bäst såväl vad gäller resultat, som trivsel bland personalen.
ford
 
Inlägg: 6673
Anslöt: 2006-03-14
Ort: Skåne

Re: Kollektivism och jantelag i arbetslivet

Inläggav plåtmonster » 2012-05-12 15:41:13

Se till att dokumentera dina insatser och se andra arbetsgivare eller egenföretagare som ett alternativ för att klättra.
Vilken bransch det rör sig om gör det också lättare att säga något kvalikativt. Karriärmöjligheterna som receptionist kanske inte är samma som för den som CAD:ar mekanik.
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Re: Kollektivism och jantelag i arbetslivet

Inläggav ford » 2012-05-12 16:03:31

plåtmonster skrev:Se till att dokumentera dina insatser och se andra arbetsgivare eller egenföretagare som ett alternativ för att klättra.


Planer smids redan, men det gäller att välja rätt tillfälle..

...dock: det jag beskriver här är något som åtminstone jag upplever som ett strukturellt och ständigt återkommande samhällsproblem. Det är alltså främst i den änden jag vill driva denna diskussion, inte utirfrån min egen, högst personliga situation
ford
 
Inlägg: 6673
Anslöt: 2006-03-14
Ort: Skåne

Re: Kollektivism och jantelag i arbetslivet

Inläggav sugrövmanövern » 2012-05-12 16:11:25

ford skrev:Kan ni, liksom jag känna frustration över den anti-individualism och jantelag som råder på många arbetsplatser och som säger att man inte får jobba för hårt, inte får brinna för mycket för sitt jobb och skall vara mer intresserad av att socialisera och ta det lugnt, än att lägga hela sin energi på ett arbete ni brinner för?
Jag är visserligen knäckt och icke arbetsför men svarar ändå;

Ja!!!!

Detta baserat på andras berättelser om arbetslivet. Folk vill fan bara stå och tjattra och har inställningen; Mañana :-)ZZZ .

Skulle chefen inte gilla "Mañana" så skriker de facket! Anställningstrygghet! Fucking shit jag önskar de kunde få sparken rätt av då och där.
sugrövmanövern
 
Inlägg: 11110
Anslöt: 2007-01-12
Ort: Marianergraven

Re: Kollektivism och jantelag i arbetslivet

Inläggav ford » 2012-05-12 16:27:54

+1

Lagen om skydd Av arbetSskygga
Senast redigerad av ford 2012-05-12 16:30:09, redigerad totalt 2 gånger.
ford
 
Inlägg: 6673
Anslöt: 2006-03-14
Ort: Skåne

Re: Kollektivism och jantelag i arbetslivet

Inläggav Sammelsurium » 2012-05-12 16:29:06

Jag känner inte alls igen mig i det du beskriver och tycker inte att jag märker av det på min arbetsplats.
Förutom möjligtvis att en viss kategori av personer, de som jobbat länge och känner alla tenderar att hamna i ledarpositioner. Men å andra sidan är det inte särskilt konstigt att människor med "people skills" får (eller strävar efter) ledarpositioner.

Skulle jag hoppa över varje fikarast och sitta och jobba i stället är det ingen som höjer på ögonbrynen över det. Presterar jag bättre är det ju bara bättre för mina kollegor. Om någon presterar dåligt innebär det automatiskt mer arbete för övriga.

Jag tycker att det har varit likadant på tidigare arbetsplatser.
Sammelsurium
 
Inlägg: 588
Anslöt: 2009-11-29

Re: Kollektivism och jantelag i arbetslivet

Inläggav plåtmonster » 2012-05-12 16:30:05

Kanske därför det är så stor arbetslöshet. Ingen exportnation vill betala för N-Typernas kafferaststjattrande? ;)
(det är nog inte så enkelt, men ibland börjar man fundera)
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Re: Kollektivism och jantelag i arbetslivet

Inläggav ford » 2012-05-12 16:34:57

Huruvida arbetslösheten påverkas i ena eller andra riktningen vågar jag inte säga, däremot tillväxten...

...och i vilken riktning landets ekonomi påverkas av jantekultur och kafferep på våra arbetsplatser, tja...

...det behöver man nog inte vara Einstein för att räkna ut... :roll:
ford
 
Inlägg: 6673
Anslöt: 2006-03-14
Ort: Skåne

Re: Kollektivism och jantelag i arbetslivet

Inläggav ford » 2012-05-12 16:38:17

Nej, låt mig starta eget någon gång, så går jag förbi mitt eget folk och anställer ett gäng litauer istället (för svenska löner, alltså), de förtjänar våra lönenivåer betydligt bättre än merparten arbetsskygga svenskar.
Skall jag anställa en svensk så skall han ha förbannat säkra referenser, för på min firma hade man jobbat, inte hängt över ett redskap och snackat öl och hockey på arbetstid.

Löneskillnaderna är kanske inte omotiverade: haken är snarare att det generellt sett borde vara balterna som hade de svenska lönerna och tvärtom, ifall någon frågar mig.

Been there, done that (jobbat ihop med litauer alltså). Kan tillägga att skillnaden i arbetsmoral är av astronomiska mått.
Senast redigerad av ford 2012-05-12 16:45:23, redigerad totalt 1 gång.
ford
 
Inlägg: 6673
Anslöt: 2006-03-14
Ort: Skåne

Re: Kollektivism och jantelag i arbetslivet

Inläggav Kvasir » 2012-05-12 16:44:34

ford skrev:+1

Lagen om skydd Av arbetSskygga


Jag måste nog gå till optikern. Jag tycker nämligen det ser ut som om det var självaste ford som skrev det där. :)
Kvasir
 
Inlägg: 14628
Anslöt: 2007-11-04
Ort: Vilse någonstans mellan coNP och P/poly

Re: Kollektivism och jantelag i arbetslivet

Inläggav sugrövmanövern » 2012-05-12 16:56:07

ford skrev:Nej, låt mig starta eget någon gång, så går jag förbi mitt eget folk och anställer ett gäng litauer istället (för svenska löner, alltså), de förtjänar våra lönenivåer betydligt bättre än merparten arbetsskygga svenskar.
Word! Du skulle se polackerna som renoverar i mitt hus nu. De är där till efter skymningen. Och de är alltid trevliga mot kunden.

Det är en fröjd att se sådan arbetsmoral och få sådan service. Ingen fråga är för dum, ingen önskan för svår att uppfylla. De skulle fan göra ett femtusenliters akvarium inbyggt i väggen om jag så ville :lol: .

"Don't worry, be happy" sade en av dem när han tyckte jag verkade orolig över en grej :D .
sugrövmanövern
 
Inlägg: 11110
Anslöt: 2007-01-12
Ort: Marianergraven

Re: Kollektivism och jantelag i arbetslivet

Inläggav ford » 2012-05-12 17:25:05

Visst är dom duktiga, enda felet är att dom är fett underbetalda i förhållande till sin arbetsinsats, medan vissa andra (inom samma yrke alltså) är lika grymt överbetalda.

Den här låten vill jag tillägna mina kollegor på jobbet förresten, och nej, dom skall inte känna sig hedrade...


Nej, nog av att ta ut frustrationer nu, ford, låt oss gå vidare med det ursprungliga trådämnet.

Men håll med om att den passar en mycket stor del av vår befolkning? :-)Happy
ford
 
Inlägg: 6673
Anslöt: 2006-03-14
Ort: Skåne

Re: Kollektivism och jantelag i arbetslivet

Inläggav plåtmonster » 2012-05-12 17:36:42

Lagen om Anhoppning av Skräp ;)
(LAS kom iofs till av en anledning men ändå)

@ford, Startar du eget så fråga efter vilket favoritlag som den sökande har. Blir diskussionen lång så vet du vad du får ;)
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Re: Kollektivism och jantelag i arbetslivet

Inläggav ford » 2012-05-12 20:22:05

jonsch skrev:Det är väl just det där med belöning som är ett dilemma, som jag ser det ford; jag förstår dig sannerligen vad gäller det horribla i att engagemang uppfattas som fjäsk. Men om facket skulle bejaka belöning till de som är engagerade nog att jobba extra intensivt/mycket, så skulle alla dåliga arbetsgivare utnyttja det till inflationskorrigerande lönehöjning endast till dem som sliter hårt. Så efter några år skulle i praktiken lönerna ha sjunkit, inte bara för alla som inte vill slita, utan även för alla som mår dåligt av att slita.

Det är ju samma problem som i skolan; hur hålla gnistan vid liv för smartare elever, utan att göra det på bekostnad av lika studiemotiverade men mindre smarta? Där kan man ju lösa det genom att låta smarta elever flytta upp en klass.

Så facket borde kanske jobba för befordran för extramotiverade personer?

Befordran är ju dock inte möjlig i alla företag/organisationer; det finns inte alltid nog med arbetsuppgifter på hierarkiskt högre nivå. Så större företag/organisationer är väl vad som behövs då.

Det är väl mina huvudtankar i ämnet, hur litet de än hjälper.

/ J



Jag förstår din tanke, men jag ser det inte enbart som ett problem: här i Sverige har vi en av världens minsta lönespridningar (exakt var vi ligger på rankningen vågar jag inte säga, för den statistiken har jag inte tillgänglig).

Som jag ser det är det inte bara direktörer som är kraftigt överbetalda i det här landet, utan även lata/omotiverade arbetare, som i sanningens namn inte gör skäl för sin lön, samtidigt som andra kanske sliter som satan utan att få mer än (i bästa fall) 1-1,5 tusenlappar mer ut i månaden, trots att dom är mins 50% effektivare (om inte mer) jämfört med sina slöare kollegor och kanske dessutom visar ett betydligt större intresse för kompetenshöjning/att ta till sig av nya arbetsmetoder, samt har lagt ner mycket mer energi på att refletkera kring företagets mål och värderingar.

I vissa fall kan det t.o.m. vara så att dom duktigaste tjänar mindre än vissa latmaskar p.ga. anställningstid/liknande. Mna kan alltså säga att vissa kan vara kraftigt underbetalda trots att deras kollegor, som har samma lön inte är det.

Jag kan, utefter mina personliga värderingar inte försvara en sådan lönesättning, faktiskt.
ford
 
Inlägg: 6673
Anslöt: 2006-03-14
Ort: Skåne

Inläggav imperativ » 2012-05-13 0:14:30

Jantelagen är vad jag upplevt ett minne från en svunnen tid på samtliga arbetsplatser jag varit på, utom en! På den arbetsplatsen gick allt socialt åt helvete... men så var det ett litet (ca 35 anställda) ganska nystartat företag som sålde produktionslösningar med utrustning till tillverkningsindustrier. Människorna med den rappa, positiva, översociala, sälj- och servicekulturen var inte nådiga mot mig.
imperativ
 
Inlägg: 2134
Anslöt: 2008-11-22

Re: Kollektivism och jantelag i arbetslivet

Inläggav plåtmonster » 2012-05-13 4:45:04

imperativ skrev:Människorna med den rappa, positiva, översociala, sälj- och servicekulturen

Usch.. vilken diagnos kan de lida av? :twisted:
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Kollektivism och jantelag i arbetslivet

Inläggav matterik » 2012-05-13 6:24:53

Själv är jag en fredlös luffare som vandrar omkring på jordskorpan.
matterik
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 2085
Anslöt: 2010-01-17

Re: Kollektivism och jantelag i arbetslivet

Inläggav Titti » 2012-05-16 9:26:19

ford skrev:Som jag ser det är det inte bara direktörer som är kraftigt överbetalda i det här landet, utan även lata/omotiverade arbetare, som i sanningens namn inte gör skäl för sin lön, samtidigt som andra kanske sliter som satan utan att få mer än (i bästa fall) 1-1,5 tusenlappar mer ut i månaden, trots att dom är mins 50% effektivare (om inte mer) jämfört med sina slöare kollegor och kanske dessutom visar ett betydligt större intresse för kompetenshöjning/att ta till sig av nya arbetsmetoder, samt har lagt ner mycket mer energi på att refletkera kring företagets mål och värderingar.


Läser jag rätt om jag läser att det är frågan om

Åt var och en efter förmåga eller Åt var och en efter prestation

som är kärnan i ditt resonemang?

Eller möjligen den därmed näraliggande frågan om alla gör så gott de kan eller om alla gör så gott de behöver?
Titti
 
Inlägg: 9003
Anslöt: 2007-09-16

Re: Kollektivism och jantelag i arbetslivet

Inläggav wuwei » 2012-05-16 10:02:26

Jag känner inte igen mig i beskrivningen. Jag har jobbat på ställen där det snarare tävlades i vem som jobbade mest övertid, vem som presterade bäst etc. På ett av ställena var jobbet ett ganska dåligt betalt jobb, men ändå var företagsklimatet så att man skulle jobba på som sjutton, det fanns kvoter man skulle fylla och om man inte gjorde det skulle man kunna förklara varför man misslyckades och att då svara att målen var orealistiska var alltid fel svar, även om det faktiskt många gånger var fullständigt uppenbart att så var fallet...
Varje gång någon slutade (folk slet ut sig eller tröttnade på att behöva slita för en skitlön, klättra uppåt fanns det inget utrymme för) så höll chefen ett anförande som gick ut på att den som just slutat var en loser som inte hade pallat trycket, medan vi som fanns kvar, vi var minsann eliten :roll: Sanningen var att många av de som slutade hittade ett bättre jobb, med bättre betalt. Vilka var egentligen losers? Jo, vi som stannade.

Hur avgör man om någon gör sitt bästa eller slappar? Vem ska avgöra det? De som hela tiden springer mot målet utan att se något annat? De kanske missar saker. Det behövs alla typer av personligheter. Jag tycker utvecklingen är skrämmande att det nästan bara är de tävlings-, mål- och prestationsinriktade som premieras. Alla krav på effektivitet är kanske inte så ekonomiska i längden. Åtminstone inte samhällsekonomiskt.
wuwei
 
Inlägg: 1473
Anslöt: 2010-09-08

Re: Kollektivism och jantelag i arbetslivet

Inläggav plåtmonster » 2012-05-16 10:22:46

wuwei skrev:Alla krav på effektivitet är kanske inte så ekonomiska i längden. Åtminstone inte samhällsekonomiskt.

Man har kommit på hur man gör det lönsamt. Man gör trygghetssystem otillgängliga i praktiken för de som inte redan har pengar och orkar driva sitt fall. Priset blir väl sociala spänningar istället (tänkte inte på de..).
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Återgå till Studier och arbetsliv



Logga in