Vegetariska maträtter.

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, atoms

Vegetariska maträtter.

Inläggav mendelssohn » 2012-03-17 18:26:10

Hej! Jag tänkte att vi kunde rekommendera varandra vegetariska maträtter och allmäna tips för oss som inte äter kött. Till exempel om man lagat en god gryta, så kan man dela med sig av detta. Själv är jag vegetarian och har varit detta i cirka 10 år nu. Jag är vegetarian av etiska skäl, eftersom jag tycker om djur, och tycker inte att man ska äta upp dem. Men jag respekterar köttätare och att dem äter kött. Men här tänkte jag vi kunde hålla oss till vegetariska maträtter och tips om detta. Tack på förhand!



Moderator mnordgren: Flyttade från Övriga Aspergerfrågor.
mendelssohn
 
Inlägg: 85
Anslöt: 2011-12-25

Re: Vegetariska maträtter.

Inläggav Trollpackan » 2012-03-24 12:28:59

Jag brukar variera kosten men äter endast ren mat - inga tillsatser, konserveringsmedel, färgämnen osv. äter även helt mjölk, soja och glutenfri kost (intoleranser och allergier) RawFood är nått jag lånar recept ifrån ofta :) också...men äter även kött, lika väl som vegetariskt och rawfood!

Så jag är intresserad av recept så dela gärna med dig av dina vegetariska!
Trollpackan
Ny medlem
 
Inlägg: 4
Anslöt: 2012-03-22

Re: Vegetariska maträtter.

Inläggav KaosPrinsessa » 2012-03-24 15:18:20

Majssoppa

1 stor burk majs (vet inte exakt hur många gram de är på)
1 dl creme fraiche eller sojagrädde eller havregrädde
5 dl grönsaksbuljong

Öppna burken med majs och häll de i en kastrull.
Värm de under omrörning i ca 5-10 min.
Häll på buljongen (eller 5 dl vatten + 1 buljongtärning) och koka i ca 10-15 min.
Soppan ska sedan mixras, alltså med mixerstav eller sån där stor mixermaskin till den släthet man själv önskar.
Efter detta blandar man i creme fraichen (eller sojagrädde/havregrädde).
Klart att ätas.

Ris med linser i ugn

2 dl färdigkokta linser (färg spelar ingen roll)
2 dl kokt ris
1/2 gul lök
hackad spenat (har inget exakt mått där utan tar så mkt jag vill ha)
ca 2-3 dl grönsaksbuljong eller grädde
currypulver
salt
peppar
riven ost (om man vill)

Hacka löken så stort/smått du vill.
Blanda sedan löken, ris, linser, spenat och kryddor.
Lägg allt i en smord form och häll över buljongen (eller grädden).
Toppa eventuellt med ost.
Ska vara ca 20-30 min i ugn i 175-200 grader.

Om man inte vill blanda allt kan man lägga det i olika lager med riset först, sedan löken, sedan spenaten och sist linserna. Då får man även tänka på att krydda lite vid varje lager.
KaosPrinsessa
 
Inlägg: 3153
Anslöt: 2010-10-10
Ort: Cardiff, Wales

Re: Vegetariska maträtter.

Inläggav Nefarious » 2012-03-24 16:20:22

Tortellinigratäng

Koka 500 gram tortellini. När de blivit mjuka så häller du dem i en ungsform. Släng ner hackad babyspenat, purjolök och tomat med tortellinin och häll över 3-4 dl grädde eller ostsås. Strö över en jäkla massa riven ost. Släng in i ugnen på 225° och låt stå där tills osten smält och blivit lite brun och fin, tar ca 20 minuter. Fäääärdig.
Nefarious
 
Inlägg: 3596
Anslöt: 2010-10-02
Ort: Svíþjóð

Re: Vegetariska maträtter.

Inläggav Dalalvan » 2012-03-24 17:02:10

Härliga recept! De ska provas :-)Happy
Dalalvan
 
Inlägg: 39
Anslöt: 2011-11-03
Ort: Avesta

Re: Vegetariska maträtter.

Inläggav mendelssohn » 2012-03-24 17:05:33

Dalalvan skrev:Härliga recept! De ska provas :-)Happy

Håller med, ska skriva ut recepten på datorn.
mendelssohn
 
Inlägg: 85
Anslöt: 2011-12-25

Re: Vegetariska maträtter.

Inläggav mendelssohn » 2012-03-24 17:07:52

Tack för tips och inspiration, börjar tröttna lite grann på all sojakorv och quornfärs :)
mendelssohn
 
Inlägg: 85
Anslöt: 2011-12-25

Re: Vegetariska maträtter.

Inläggav nallen » 2012-03-24 18:27:40

mendelssohn skrev:[---] Men jag respekterar köttätare och att dem äter kött.[---]

http://www.aspergerforum.se/att-anvanda-de-och-dem-t7614.html
nallen
 
Inlägg: 19464
Anslöt: 2006-08-27
Ort: Vid Skogen

Re: Vegetariska maträtter.

Inläggav LostInAForest » 2012-03-27 12:20:02

grön linssallad med rödbeta
(rejäl middag för två hungriga personer samt matlåda dagen efter)

gröna linser (jag brukar göra på en halv risentapåse)
500 gram rödbetor
2 gula lökar
en klick smör (eller olja)
färsk blad/babyspenat eller persilja (eller bägge, efter smak)
1 förpackning ost av fetatyp (eller tofu för vegan)
1-2 citroner (eller motsvarande mängd citronsaft på flaska)
lite olivolja
salt och svartpeppar

koka linserna enligt anvisning på förpackningen, låt rinna av i durkslag.
koka rödbetorna med skalet kvar tills de blir mjuka (lite "al dente" om man känner med provsticka), fyll därefter upp kastrullen med kallt vatten och dra på ett par diskhandskar så går skalet lätt att bara gnida loss (man kan skrapa av det med en bordskniv annars). skär dem i bitar.

under tiden du kokar linser/rödbetor: skiva löken tunt och stek den i smöret/oljan på medel-svag värme så den "smälter" - den ska vara helt sladdrig, lite genomskinlig och smaka sött, men inte ta någon direkt färg.
hacka ev. spenaten lätt om det är stora blad. hacka persiljan grovt om du väljer att ha det istället/också.

lägg ihop allt i en stor skål/bunke, pressa över citron, ringla på olja och smaka av med salt och peppar. blanda ihop så allt blir trevligt cerisefärgat och smula sist osten/tofun över.
servera medan allt ännu är ljummet, då är det allra godast!

man kan också blanda i matvete eller bulgur i salladen om det känns lite mäktigt med bara linser.


ÖVERKURS: grodda linserna 1-2 dygn i förväg, då blir de både nyttigare och godare (tycker jag), samt ökar i volym. bra om man är fattig! :D
LostInAForest
 
Inlägg: 458
Anslöt: 2011-07-15
Ort: sthlm


Återgå till Tipsa medlemmarna



Logga in