Funktionalismen, brutalismen och folkhemmet

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: Alien, atoms

Funktionalismen, brutalismen och folkhemmet

Inläggav Alien » 2022-11-04 1:56:50

Vem älskar funktionalismen? Inte jag. Det är något sektliknande över den. Dessutom betydde den att vackra gamla hus, ja hela kvarter måste rivas för att bygga nya funktionalistiska hus.

Vem vill inte bo praktiskt och funktionellt? Men det blir inte automatiskt vackert bara för det.

Funktionalism (av latin: fungor, "utföra", "fullborda"), vardagligt även funkis, är en radikal stil inom arkitektur, stadsbyggnadskonst och formgivning som formades i Europa främst under 1920- och 30-talet.[1] Benämningen används ibland för hela den moderna epoken fram till postmodernismens genombrott under 1970-talet. Stockholmsutställningen 1930 betraktas allmänt för genombrottet av den funktionalistiska stilen i Sverige.

Funktionalismen är en av modernismens olika yttringar. Arkitekter runt om i världen började under 1920-talet använda helt nya formspråk och förkastade därmed helt traditionellt arkitekturtänkande och de historiska stilarna. Byggnader skulle enligt de funktionalistiska doktrinerna utformas helt och hållet utifrån sin funktion; att som tidigare komponera och smycka ut fasader med klassiska förebilder ansågs förlegat. De nya husen fick släta, ljusa, oftast putsade och odekorerade fasader, platta tak och lådaktiga volymer uppbyggda av grundläggande geometriska former (kub, rätblock, cylinder etc).
---
I enlighet med strävandet efter saklighet och strikt ändamålsenlighet behövde man inte smycka ut byggnadernas fasader. Att ornamentera ansågs inte bara vara onödigt utan också falskt och sentimentalt. En funktionalistisk etik växte fram där anspelningar på historisk arkitektur och utsmyckningar var förbjudna. Maskiner och båtar kunde fungera som förebilder eftersom de utformades ändamålsenligt utan utsmyckning. Le Corbusier nämner "maskiner att bo i".

Spoiler: visa
För att få in mycket ljus i lägenheterna var idealet att bygga så kallade smalhus, det vill säga hus som bara var åtta till tio meter djupa. Smalhusen utgjorde stommen i det svenska bostadsbyggandet under framförallt 1930- och 40-talet. Idén hade svenska arkitekter hämtat främst från 1920-talets Tyskland där arkitekter som Walter Gropius och Bruno Taut ritade funktionella minimibostäder, som skulle vara billiga att bygga och att bo i.[6] Kännetecknande är bland annat att smalhusen vanligtvis saknar vindsvåning och täcks av ett ganska flackt sadeltak eller pulpettak, har slätputsade fasader i ljusa färger eller murade med fasadtegel, stora fönsterrutor utan spröjs, balkonger samt badrum i lägenheten, centralvärme och sopnedkast.
"Hygieniska bostäder", som smalhusen återspeglade var en av reaktionerna på den i Sverige pågående diskussionen om trångboddhet och osunt boende, som kulminerade i debattboken Kris i befolkningsfrågan skriven av 1934 av Alva och Gunnar Myrdal.

En annan svensk debattskrift som argumenterade för att den nya tidens funktionalistiska formspråk var boken acceptera, publicerad 1931. Den behandlade arkitektur, bostadsfrågor, stadsplanering och även funktionalism som en livsåskådning. Författarna var Svenska Slöjdföreningens direktör Gregor Paulsson och arkitekterna Sven Markelius, Uno Åhrén, Gunnar Asplund, Eskil Sundahl och Wolter Gahn. De menade bland annat att det gamla skönhetsbegreppet med "påklistrade" och "oärliga" detaljer var ett hinder i strävan att minimera byggkostnader. Att dölja en modern konstruktion bakom en historisk form var enligt författarna falskt. "Maskinkulturen erövrar oemotståndligt världen, medan kampen för det sköna förlorar sig själv i verklighetsfrämmande esteticism". Det funktionella är automatiskt även det sköna.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Funktionalism_(arkitektur)

Funktionalism var vänster; jugend och andra äldre hus var förlegat. Folkhemmet skulle byggas i funktionalistisk stil.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46216
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Funktionalismen och folkhemmet

Inläggav Alien » 2022-11-04 2:14:05

Funktionalismen regerar väl i viss mån ännu när det gäller arkitektur, men det är väl inte längre helt förbjudet att smycka ut fasaderna.

Men i Sverige har man strävat efter att vara modernast. Traditioner och det som är gammalt och fornt har inte stått högt i kurs.

En bok om funktionalismen: Per I. Gedin: När Sverige blev modernt – Gregor Paulsson, Vackrare vardagsvara, funktionalismen och Stockholmsutställningen 1930

Utan Paulsson skulle Sveriges stadsarkitektur inte blivit Europas modernaste. Bostadssociala utredningen (1933–1947), styrd av bland andra Gunnar Myrdal, jämnade marken för det nya. Det historiska gav man attan och förordade hänsynslöst rivande. I Stockholm strök bland annat bildhuggaren Sergels 1700-talsateljé med. Höghus och köpcentrum kom i dess ställe, allt präglat av funktionalismen, den nya stilen, initierad av den fransk-schweiziske arkitekten Le Corbusier, som satte ingenjören före arkitekten.

Att nyordningen, där ideologin var viktigare än stilen, skedde hand i hand med socialdemokraternas folkhemsbygge förklarar dess våldsamma genomslagskraft. Men ingen enda av de drivande arkitekterna och inte heller Gregor Paulsson bodde i hyreskasernerna. De hade villor med trädgårdar.
---
I motsats till Le Corbusier som var elitist med övermänniskoideal var Gregor Paulsson och de övriga spjutspetsarna inom svensk funktionalism socialister. Det spelade dem i händerna att Folkhemmet låg i tiden och att den radikale socialdemokratiske finansministern Ernst Wigforss höll i pengapåsen.
https://unt.se/kultur/recension/bokrece ... o/lzk33qpl

Bostäderna i miljonprogrammet var praktiska och funktionella och de behövdes. Men trivdes verkligen invånarna i dessa områden?
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46216
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Funktionalismen och folkhemmet

Inläggav atoms » 2022-11-04 5:33:23

Alien skrev:Bostäderna i miljonprogrammet var praktiska och funktionella och de behövdes. Men trivdes verkligen invånarna i dessa områden?


Det fanns säkert de som vantrivdes, och de som trivdes som fisken i vattnet. Men likadant var det när stenhuskvarteren växte upp i städerna under det sena 1800-talet, det var nytt och ovant - rent av opersonligt, svulstigt och så vidare.
atoms
Moderator
 
Inlägg: 18069
Anslöt: 2009-05-05
Ort: Norrköping

Funktionalismen och folkhemmet

Inläggav antonius » 2022-11-04 9:38:01

Jag älskar funkis, hatar de förbannade röda stugorna med vita knutar, som är svår uppvärmda och där man frusit sen barnsben, som statarungar, möglar och ruttnar upp, och kräver konstant underhåll, finns inget vackrare än arkitektritade funkisvillor, men håller med om att miljonprogrammen är väl funkisens baksida, men då de startade var det för ge folk tak över huvet, just för att folk bodde i landsorten i mögliga gamla torp, och arbetskraft behövdes i städerna, och det fans inte tid att pynta till och skapa mer lustfyllda områden
antonius
 
Inlägg: 21855
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Funktionalismen och folkhemmet

Inläggav Karamell » 2022-11-04 9:41:40

Gillar funkishus.
Karamell
 
Inlägg: 3127
Anslöt: 2016-03-28

Funktionalismen och folkhemmet

Inläggav antonius » 2022-11-04 9:49:33

Kontur_exterior_web.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
antonius
 
Inlägg: 21855
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Funktionalismen och folkhemmet

Inläggav antonius » 2022-11-04 9:56:27

inte bara betong som många tror om funkis, utan finns även i andra material, bränd japansk panel (Yakiwood) är inte bara snyggt utan även underhållsfritt


GX8X3482.jpg_web2018.jpg


Link_nordbohus_046_1185_web.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
antonius
 
Inlägg: 21855
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Funktionalismen och folkhemmet

Inläggav LordNelson » 2022-11-04 10:09:23

Men funkishus från 20-40 talet är ju inte så vanliga. Tex kan det vara väldig skillnad mellan känslan i en lägenhet från 30 och 70 talet.

Det finns också arkitektritade stugor från 30-talet med vita knutar på landsbygden och i småstädernas villakvarter.

Med arkitektritad menar jag bara att någon utbildad har hållit i pennan. Idag ritas väl nästan alla hus av ett proffs och arkitektritad är när någon utformat just det huset så det fått ett speciellt utseende, som i många fall delas med andra ”speciella” hus.

Längtar efter barbapappa ibland.
LordNelson
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 4790
Anslöt: 2010-06-25

Funktionalismen och folkhemmet

Inläggav Alien » 2022-11-04 13:09:21

antonius skrev:Jag älskar funkis, hatar de förbannade röda stugorna med vita knutar, som är svår uppvärmda och där man frusit sen barnsben, som statarungar, möglar och ruttnar upp, och kräver konstant underhåll, finns inget vackrare än arkitektritade funkisvillor, men håller med om att miljonprogrammen är väl funkisens baksida, men då de startade var det för ge folk tak över huvet, just för att folk bodde i landsorten i mögliga gamla torp, och arbetskraft behövdes i städerna, och det fans inte tid att pynta till och skapa mer lustfyllda områden

Det finns väl något mellan de gamla röda trästugorna och höghusen i funkisstil?

Funktionalismen var arkitekternas och politikernas idéer, ingen frågade folket vad de ville bo i.

Sen tror jag inte att de flesta bodde i "gamla mögliga torp" på 1970-talet.

Trä är f ö ett utmärkt material att bygga i. Det är klimatvänligt och man kan t o m bygga höghus i trä. Men hur blir det med brandfarligheten?
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46216
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Funktionalismen och folkhemmet

Inläggav antonius » 2022-11-04 13:24:10

Alien skrev:
antonius skrev:Jag älskar funkis, hatar de förbannade röda stugorna med vita knutar, som är svår uppvärmda och där man frusit sen barnsben, som statarungar, möglar och ruttnar upp, och kräver konstant underhåll, finns inget vackrare än arkitektritade funkisvillor, men håller med om att miljonprogrammen är väl funkisens baksida, men då de startade var det för ge folk tak över huvet, just för att folk bodde i landsorten i mögliga gamla torp, och arbetskraft behövdes i städerna, och det fans inte tid att pynta till och skapa mer lustfyllda områden

Det finns väl något mellan de gamla röda trästugorna och höghusen i funkisstil?

Funktionalismen var arkitekternas och politikernas idéer, ingen frågade folket vad de ville bo i.

Sen tror jag inte att de flesta bodde i "gamla mögliga torp" på 1970-talet.

Trä är f ö ett utmärkt material att bygga i. Det är klimatvänligt och man kan t o m bygga höghus i trä. Men hur blir det med brandfarligheten?


men det känner väl alla till hur det stod till i det gamla lortsverige, folk bode uruselt, och loppor och tuberkulos, jag nämnde funkisens baksidor med höghus och asfalt, den är inte vacker, men hade ett syfte att ge folk någonstans att bo, och då kan man inte plantera popplar och anlägga flamingodammar i ett första skede
antonius
 
Inlägg: 21855
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Funktionalismen och folkhemmet

Inläggav Alien » 2022-11-04 13:25:40

Det finns visst snygga funkisvillor men flera höghus som ser precis likadana ut, nej där skulle jag inte vilja bo. De var säkert moderna och praktiska att bo i. De som flyttade in var glada att slippa trångboddhet och låg standard. De översåg med enformigheten och den torfiga utemiljön.

Men bostadsbristen förvann och med tiden flyttade många därifrån och kvar blev de fattigaste, områdena förslummades.

Jag glömmer aldrig scenen i Hem till byn där barnfamiljen flyttade till storstaden (Göteborg) och två barn gick ut medan mamman stannade hemma i lägenheten de nyligen flyttat till. Alla hus såg exakt likadana ut och barnen hittade inte hem igen. Nu försöker man bygga mer varierat, t ex husen får olika färg.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46216
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Funktionalismen och folkhemmet

Inläggav LordNelson » 2022-11-04 13:30:13

Ni sätter likhetstecken mellan vissa miljonprogramsområden med funktionalismen.
LordNelson
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 4790
Anslöt: 2010-06-25

Funktionalismen och folkhemmet

Inläggav Alien » 2022-11-04 13:31:50

Det är skillnad på nödtvång och önskemål. Funktionalismens hus skulle avsiktligt inte vara vackra, traditionella el hemtrevliga. Husen skulle vara torftiga och osmyckade. Det är den inställningen jag vänder mig emot. Brutalismen kallas det också för.

En funktionalistisk etik växte fram där anspelningar på historisk arkitektur och utsmyckningar var förbjudna. Maskiner och båtar kunde fungera som förebilder eftersom de utformades ändamålsenligt utan utsmyckning. Le Corbusier nämner "maskiner att bo i".
https://sv.wikipedia.org/wiki/Funktionalism_(arkitektur)

Vem vill bo i en maskin?
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46216
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Funktionalismen och folkhemmet

Inläggav Alien » 2022-11-04 13:34:29

LordNelson skrev:Ni sätter likhetstecken mellan vissa miljonprogramsområden med funktionalismen.

Ja, miljonprogammets hus var ju massproducerad funktionalism.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46216
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Funktionalismen och folkhemmet

Inläggav antonius » 2022-11-04 13:42:36

Alien skrev: Le Corbusier


han var ju en helt fantastisk arkitekt, han visade verkligen vad man kan göra med betong

men även Ralph Erskine, som ritade Shopping i Luleå, cool byggnad än idag, med både lägenheter och galleria i samma hus, tror han var först i världen med det

https://sv.wikipedia.org/wiki/Shopping,_Lule%C3%A5
antonius
 
Inlägg: 21855
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Funktionalismen och folkhemmet

Inläggav LordNelson » 2022-11-04 13:46:40

Alien skrev:
LordNelson skrev:Ni sätter likhetstecken mellan vissa miljonprogramsområden med funktionalismen.

Ja, miljonprogammets hus var ju massproducerad funktionalism.

Ja, men alla flerfamiljshus efter 1920 ser inte ut så och finns inte sådana områden.

När du talar om brutalism…har du varit in i ett hyreshus från 30-talet? Det finns inget som är brutalt där. Husen brukar vara smala så man har nära till fönstren, rummen brukar ha behagliga storlekar, trapphusen har en skön känsla

Men när du nämner brutalismen så kan de murade fasaderna om det är förhållandevis stora kännas skrämmande.
LordNelson
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 4790
Anslöt: 2010-06-25

Funktionalismen och folkhemmet

Inläggav LordNelson » 2022-11-04 13:49:09

Det röda timmerhuset på landet är också funkis. Allt har en funktion och utan onödiga utsmyckningar.
LordNelson
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 4790
Anslöt: 2010-06-25

Funktionalismen och folkhemmet

Inläggav Alien » 2022-11-04 13:59:44

Här är ett exempel på en villa i brutalistisk stil, Villa Göth. Men den som köper den villan har ju valt den. Den som hyr en lägenhet i ett höghus har inte valt höghusets utseende.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46216
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Funktionalismen och folkhemmet

Inläggav RapeRegs » 2022-11-04 16:49:21

Ser ju ut som en liten gymnastiksal från 50-talet. Usch!
RapeRegs
 
Inlägg: 1949
Anslöt: 2015-06-19

Funktionalismen och folkhemmet

Inläggav slackern » 2022-11-04 17:30:10

Alien skrev:Bostäderna i miljonprogrammet var praktiska och funktionella och de behövdes. Men trivdes verkligen invånarna i dessa områden?


Dom husen som byggdes då heter brutalism inom arkitekturen, funkis är bra mycket vackrare ta dig till Södra Ängby i Stockholm och promenera runt bland funkiskåkarna så kommer du att ändra uppfattning om funkisstilen.

https://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%B6dra_%C3%84ngby

Om ditt hus är byggt mellan 1964-74 eller om det var 65-75 så tillhör det miljonprogrammet även fast det är ett kedjehus eller en villa.

En tredjedel av bostadsproduktionen utgjordes av höghusområden, en tredjedel av låga flerbostadsområden och en tredjedel var småhus.[1


Så miljonprogrammet är inte bara lägenheter i utsatta områden i Järvaområdet utan även småhusen som byggdes runt om i landet under perioden.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Miljonprogrammet
slackern
 
Inlägg: 43750
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Funktionalismen och folkhemmet

Inläggav Alien » 2022-11-04 19:24:16

antonius skrev:
Alien skrev: Le Corbusier


han var ju en helt fantastisk arkitekt, han visade verkligen vad man kan göra med betong
---

Le Corbusier var kanske ett geni men tyvärr också fascist och antisemit.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46216
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Funktionalismen och folkhemmet

Inläggav antonius » 2022-11-05 9:28:50

Alien skrev:
antonius skrev:
Alien skrev: Le Corbusier


han var ju en helt fantastisk arkitekt, han visade verkligen vad man kan göra med betong
---

Le Corbusier var kanske ett geni men tyvärr också fascist och antisemit.


om man ska blanda in politik i arkitekturen så är de flesta äldre fastigheter ritade av folk som levde och jobbade med en tid som styrdes av både despoter, grymma kungar, och allehanda tyranner så då är det ju bara att riva större delen av hela världen
antonius
 
Inlägg: 21855
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Funktionalismen och folkhemmet

Inläggav Karamell » 2022-11-05 12:26:00

Vad tycker ni om detta funkishus?
https://hobbyarchitect.wixsite.com/architect/funko


antonius skrev:inte bara betong som många tror om funkis, utan finns även i andra material, bränd japansk panel (Yakiwood) är inte bara snyggt utan även underhållsfritt

Aha, intressant.


Alien skrev:Det är skillnad på nödtvång och önskemål. Funktionalismens hus skulle avsiktligt inte vara vackra, traditionella el hemtrevliga. Husen skulle vara torftiga och osmyckade. Det är den inställningen jag vänder mig emot. Brutalismen kallas det också för.

Är inte brutalism när det är mycket betong och sådär rått och klumpigt?
Karamell
 
Inlägg: 3127
Anslöt: 2016-03-28

Funktionalismen och folkhemmet

Inläggav LordNelson » 2022-11-05 12:34:39

Karamell skrev:Vad tycker ni om detta funkishus?
https://hobbyarchitect.wixsite.com/architect/funko

Jo, bra om man är laestadian, har femton barn och gillar att bada jacuzzi.
LordNelson
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 4790
Anslöt: 2010-06-25

Återgå till Intressanta intressen



Logga in