Pekaren fastnar

Allt om hård- och mjukvara samt övriga it-relaterade diskussioner.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Pekaren fastnar

Inläggav Alien » 2008-10-19 16:41:20

Detta händer varje dag, ibland flera gånger om dan. Alltid irriterande, och speciellt om man håller på att skriva ett inlägg.

Det går inte att göra något, inte ens att stänga av på vanligt sätt.

Undrar om det beror på att datorn är på för länge, om jag har för många fönster öppna el vad. Är det någon inställning som kan ändras?

Eller är det bara så att jag måste köpa en ny mus? Är det någon som är särskilt rekommendabel?
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 16:25:01, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 33616
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Inläggav DC » 2008-10-19 20:38:22

Gissningsvis har du för lite RAM. Byt till ett kort med mer minne, eller sätt i ett till om datorn har plats för det. Det kan göra stor skillnad.
Senast redigerad av DC 2011-05-04 16:25:01, redigerad totalt 1 gång.
DC
Inaktiv
 
Inlägg: 920
Anslöt: 2008-01-03
Ort: Skåne

Inläggav Charley? » 2008-10-19 20:46:43

Och starta programmen i rätt ordning. (Gud, insåg att jag skulle behöva förklara varför, verkar jobbigt. Det får någon annan datornörd göra.)
Senast redigerad av Charley? 2011-05-04 16:25:01, redigerad totalt 1 gång.
Charley?
Inaktiv
 
Inlägg: 4750
Anslöt: 2007-11-22

Re: Pekaren fastnar

Inläggav ufo » 2008-10-19 22:42:57

Alien skrev:Detta händer varje dag, ibland flera gånger om dan. Alltid irriterande, och speciellt om man håller på att skriva ett inlägg.

Det går inte att göra något, inte ens att stänga av på vanligt sätt.

Undrar om det beror på att datorn är på för länge, om jag har för många fönster öppna el vad. Är det någon inställning som kan ändras?

Eller är det bara så att jag måste köpa en ny mus? Är det någon som är särskilt rekommendabel?

Det där beror inte på din fysiska mus. Med andra ord ingen ide att byta.
Men för lite minne kan som DC sa ge det där problemet.
Senast redigerad av ufo 2011-05-04 16:25:01, redigerad totalt 1 gång.
ufo
 
Inlägg: 4368
Anslöt: 2007-06-23
Ort: En liten bit utanför skogen.

Inläggav Bjäbbmonstret » 2008-10-19 23:28:25

Trådlösa möss kan också fastna ibland även om man inte har dåligt RAM-minne om det är så att batterierna håller på att ta slut. Fast då hjälper det ju i regel inte att starta om datorn...
Senast redigerad av Bjäbbmonstret 2011-05-04 16:25:01, redigerad totalt 1 gång.
Bjäbbmonstret
 
Inlägg: 10413
Anslöt: 2007-11-15
Ort: Mälardalen

Inläggav Moggy » 2008-10-19 23:35:04

Menar du att datorn hänger sig?

Kan du trycka Ctrl-Alt-Del, händer det nåt då?


Om datorn hänger sig spontant så är det svårt att säga vad som är fel, men att köra en Memtest86 är vettigt.

http://www.memtest.org/

Här kan du ladda hem en ISO som du bränner till en vanligt CD-R och sen bootar datorn på. Det är ett program som mycket utförligt testar RAM-minnet.
Senast redigerad av Moggy 2011-05-04 16:25:01, redigerad totalt 1 gång.
Moggy
 
Inlägg: 12720
Anslöt: 2007-01-25

Inläggav Bror Duktig » 2008-10-20 9:51:02

När min dator hänger sig (ofta), så brukar omformatering lösa "alla" problem.
Utan att köpa till något eller uppgradera något.
Senast redigerad av Bror Duktig 2011-05-04 16:25:01, redigerad totalt 1 gång.
Bror Duktig
 
Inlägg: 14355
Anslöt: 2008-07-18
Ort: En liten bit norr om Göteborg

Inläggav Alien » 2008-10-20 10:25:54

DC skrev:Gissningsvis har du för lite RAM. Byt till ett kort med mer minne, eller sätt i ett till om datorn har plats för det. Det kan göra stor skillnad.


Det är 512 MB RAM, räknas det som litet?
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 16:25:01, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 33616
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Inläggav earlydayminer » 2008-10-20 10:57:35

Det tycker jag, jag har 2048 MB. Beror väl lite på vad du sysslar med, vad är det för mus förresten? Det kan ju vara så enkelt att sladden är glapp! Händer mig ibland och jag har en Microsoft IntelliMouse Explorer 3.0, USB.
Senast redigerad av earlydayminer 2011-05-04 16:25:01, redigerad totalt 1 gång.
earlydayminer
 
Inlägg: 12171
Anslöt: 2008-03-11
Ort: Wermland

Inläggav Alien » 2008-10-20 11:29:08

Charley? skrev:Och starta programmen i rätt ordning. (Gud, insåg att jag skulle behöva förklara varför, verkar jobbigt. Det får någon annan datornörd göra.)


Du behöver inte förklara varför. Men vilken ordning menar du? När jag satt på datorn brukar jag starta internet (Mozilla Firefox) först och sen e-postprogrammet och sen kanske Word.
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 16:25:01, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 33616
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Inläggav Alien » 2008-10-20 11:37:59

earlydayminer skrev:Det tycker jag, jag har 2048 MB. Beror väl lite på vad du sysslar med, vad är det för mus förresten? Det kan ju vara så enkelt att sladden är glapp! Händer mig ibland och jag har en Microsoft IntelliMouse Explorer 3.0, USB.


Jag brukar inte ladda ner några filmer. Använder datorn mest för att skriva dokument, maila och surfa på internet.

Men om det ett rent fysiskt glapp, så borde ju problemet inte fixas med att man bara startar om datorn?

Sen är det också så att datorn blir trögare och trögare ju längre den varit på, trots att jag diskrensar den.
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 16:25:01, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 33616
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Inläggav MsTibbs » 2008-10-20 13:02:32

Åtgärd nummer ett: Har du en mus med kula under, rengör!
Skruve bort runda locket under musen, då kommer en rund kula ramla ut. ta bort dammränderna på de små hjulen inuti musen, lite pilligt men det går. Stoppa sen tillbaks kulan och skruva på locket igen. Musen är som ny! :)
Senast redigerad av MsTibbs 2011-05-04 16:25:01, redigerad totalt 1 gång.
MsTibbs
 
Inlägg: 22855
Anslöt: 2007-07-30
Ort: 127.0.0.1 Spindelnätet Karlstad i Värmland

Inläggav Moggy » 2008-10-20 17:17:43

För att avgöra vad som är fel så måste du nog ta reda på om det bara är muspekaren som hänger sig eller om det är hela datorn.

Upprepar min fråga, vad händer om du trycker Ctrl-Alt-Del?
Senast redigerad av Moggy 2011-05-04 16:25:01, redigerad totalt 1 gång.
Moggy
 
Inlägg: 12720
Anslöt: 2007-01-25

Inläggav ufo » 2008-10-20 17:20:45

Moggy skrev:För att avgöra vad som är fel så måste du nog ta reda på om det bara är muspekaren som hänger sig eller om det är hela datorn.

Upprepar min fråga, vad händer om du trycker Ctrl-Alt-Del?

Det räcker väl med att trycka "Caps Lock" tänder o släcker man den där dioden då så har datorn inte hängt sig.
Men om den inte berörs så har den det.
Senast redigerad av ufo 2011-05-04 16:25:01, redigerad totalt 1 gång.
ufo
 
Inlägg: 4368
Anslöt: 2007-06-23
Ort: En liten bit utanför skogen.

Inläggav Alien » 2008-10-20 20:19:26

Moggy skrev:För att atgöra vad som är fel så måste du nog ta reda på om det bara är muspekaren som hänger sig eller om det är hela datorn.

Upprepar min fråga, vad händer om du trycker Ctrl-Alt-Del?


Då kommer aktivitetshanteraren fram. Ibland kan jag trycka på pilen på datorn och växla aktivitet (om "växla aktivitet" är markerad). Men jag kan ju ändå inte göra något, eftersom jag inte kan markera något.
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 16:25:01, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 33616
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Inläggav Parvlon » 2008-10-22 12:02:20

Letade efter rundll mouse enable på google, men det verkar inte finnas till xp. Hittade dock hur man kan använda tangentbordet som mus utan att installera 3dje parts program.
It’s a Windows Accessibility feature called Mousekeys and on most XP machines you can switch it on straight away using the keyboard shortcut Alt + Left Shift + Numlock and you will then find that the mouse pointer can be moved using the keypad keys 8 (up), 6 (right), 4 (left), and 2 (down). 1, 7, 9 and 3 drive the mouse pointer diagonally. Key 5 or Enter is used for the left mouse button and to right-click hold down the minus key on the numeric keypad and press 5. If the keyboard shortcut doesn’t work you can get to Mousekeys through Accessibility Options in Control Panel.

länk
Kanske kan vara till hjälp.
Senast redigerad av Parvlon 2011-05-04 16:25:01, redigerad totalt 1 gång.
Parvlon
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 14530
Anslöt: 2006-07-28
Ort: ∴ℜ∴Ψ∴ℜ∴

Inläggav rezuth » 2008-10-24 11:41:15

Alien skrev:
earlydayminer skrev:Det tycker jag, jag har 2048 MB. Beror väl lite på vad du sysslar med, vad är det för mus förresten? Det kan ju vara så enkelt att sladden är glapp! Händer mig ibland och jag har en Microsoft IntelliMouse Explorer 3.0, USB.


Jag brukar inte ladda ner några filmer. Använder datorn mest för att skriva dokument, maila och surfa på internet.

Men om det ett rent fysiskt glapp, så borde ju problemet inte fixas med att man bara startar om datorn?

Sen är det också så att datorn blir trögare och trögare ju längre den varit på, trots att jag diskrensar den.

Klart den blir trögare när du har så lite minne, det innebär att den behöver skriva information till hårddisken konstant.
Senast redigerad av rezuth 2011-05-04 16:25:01, redigerad totalt 1 gång.
rezuth
 
Inlägg: 85
Anslöt: 2007-06-21

Inläggav Alien » 2008-10-25 17:55:10

Moggy skrev:http://www.memtest.org/

Här kan du ladda hem en ISO som du bränner till en vanligt CD-R och sen bootar datorn på. Det är ett program som mycket utförligt testar RAM-minnet.


Men vad är det man ska ladda ner, verkar finnas flera alternativ?
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 16:25:01, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 33616
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Inläggav Alien » 2008-10-25 17:57:01

MsTibbs skrev:Åtgärd nummer ett: Har du en mus med kula under, rengör!
Skruve bort runda locket under musen, då kommer en rund kula ramla ut. ta bort dammränderna på de små hjulen inuti musen, lite pilligt men det går. Stoppa sen tillbaks kulan och skruva på locket igen. Musen är som ny! :)


Det verkar inte vara nån sån mus. Men maken har iaf skruvat och rengjort, men det hjälpte inte.
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 16:25:05, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 33616
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Inläggav earlydayminer » 2008-10-25 18:01:04

Nu är det dags för dig att spara pengar! :)
Senast redigerad av earlydayminer 2011-05-04 16:25:05, redigerad totalt 1 gång.
earlydayminer
 
Inlägg: 12171
Anslöt: 2008-03-11
Ort: Wermland

Inläggav Alien » 2008-10-25 18:02:33

Parvlon skrev:Letade efter rundll mouse enable på google, men det verkar inte finnas till xp. Hittade dock hur man kan använda tangentbordet som mus utan att installera 3dje parts program.
It’s a Windows Accessibility feature called Mousekeys and on most XP machines you can switch it on straight away using the keyboard shortcut Alt + Left Shift + Numlock and you will then find that the mouse pointer can be moved using the keypad keys 8 (up), 6 (right), 4 (left), and 2 (down). 1, 7, 9 and 3 drive the mouse pointer diagonally. Key 5 or Enter is used for the left mouse button and to right-click hold down the minus key on the numeric keypad and press 5. If the keyboard shortcut doesn’t work you can get to Mousekeys through Accessibility Options in Control Panel.

länk
Kanske kan vara till hjälp.


Tack, det ska jag försöka nästa gång. Har skrivit ner det (skrivaren funkar inte heller).
Alien
Moderator
 
Inlägg: 33616
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Pekaren fastnar

Inläggav Alien » 2013-12-09 15:50:19

BUMP! Problemet har återkommit.

Parvlon skrev:Letade efter rundll mouse enable på google, men det verkar inte finnas till xp. Hittade dock hur man kan använda tangentbordet som mus utan att installera 3dje parts program.
It’s a Windows Accessibility feature called Mousekeys and on most XP machines you can switch it on straight away using the keyboard shortcut Alt + Left Shift + Numlock and you will then find that the mouse pointer can be moved using the keypad keys 8 (up), 6 (right), 4 (left), and 2 (down). 1, 7, 9 and 3 drive the mouse pointer diagonally. Key 5 or Enter is used for the left mouse button and to right-click hold down the minus key on the numeric keypad and press 5. If the keyboard shortcut doesn’t work you can get to Mousekeys through Accessibility Options in Control Panel.

länk
Kanske kan vara till hjälp.


Igår fastnade pekaren, och det hjälpte inte att stänga av datorn i några timmar. Då försökte jag med ovanstående. Funkade men tog lång tid. Men konstigt nog funkade inte "vänsterklick" (tangent 5 el Enter) utan bara högerklick. Använde systemet för att stänga flikar, då jag tänkte att minnet inte klarar av många öppna flikar. Jag kunde då inte bara klicka på krysset för att stänga, utan fick "högerklicka" för att sedan gå ner och välja "Stäng flik". Men problemet kvarstod trots att jag stängde den ena fliken efter den andra. Så jag fick ge upp. Vet inte heller om det går att skriva något med den metoden.

Tänkte att det var fel på musen så försökte med att ta ur den sladden och sätta in en annan mus. Men det gick inte, eftersom kontakten var fyrkantig istf rund och jag hittade ingenstans att sätta in den. Försökte också med den trådlösa musen, men det gick inte heller.

I morse fungerade pekaren igen.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 33616
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Pekaren fastnar

Inläggav Alien » 2015-05-17 17:01:57

Nu upplevde min man samma sak med sin nya bärbara dator. Pekaren hade fastnat längst ner i vänstra hörnet och rörde sig inte.

Men nu var datorn så ny så garantitiden inte gått ut. Han for alltså till Elgigantens serviceavd. Det visade sig vara lätt avhjälpt. Bara att trycka på F6. När man trycker på den så låser man pekplattan och han hade väl oavsiktligt kommit åt den tangenten.

Men vet inte om detta gäller alla datorer? Och F-tangenterna använder jag aldrig (utom F5).
Alien
Moderator
 
Inlägg: 33616
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Återgå till IT-forum



Logga in