Ordet autist?

Här diskuterar vi språkfrågor på ett brett plan.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Ordet autist?

Inläggav Flinta » 2021-01-09 1:35:56

the beach boy skrev:
MatthiasM skrev:Jag ser att folk här använder ordet autist då och då. Finns det någon diskussion bland folk på spektrumet huruvida det är lämpligt? Det är det säkert. Jag frågar bara eftersom jag har erfarenhet av diskussion kring ordet epileptiker bland personer som har epilepsi (som jag också har.) När det tas upp på nätforum för epileptiker och deras anhöriga blir det eldfängda debatter. Trådar får låsas. Kritikerna menar att använder man det framställer man sig själv som inget annat än sin sjukdom/sitt funktionshinder. Man ska lyfta fram att omvärlden ska se en som en individ osv. Jag hörde nyss ett liknande resonemang om “stammare” (dvs en person som stammar) i ett inslag i radioprogrammet Nordegren och Epstein.

Jag har väl en åsikt om dessa resonemang, men vill först höra om detta ens är en grej kring ordet autist. Håll gärna god ton (vet inte om den brasklappen behövs, men jag har som sagt erfarenheter av liknande diskussioner.)
Eugene Bleuler som myntade begreppet autism förespråkade också rashygien vilket är ytterligare ett skäl att inte använda begreppet autism dessutom är ordet missvisande.


Vad ska man använda istället för autism menar du the beach boy?
Flinta
 
Inlägg: 5085
Anslöt: 2007-07-21

Återgå till SpråketLogga in