Nobels fredspris 2019 t Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Nobels fredspris 2019 t Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed

Inläggav Alien » 2019-10-31 20:05:34

Motiveringen är "för sitt arbete för att uppnå fred och internationellt samarbete, och särskilt för sitt avgörande initiativ för att lösa gränskonflikten med grannlandet Eritrea".

Vad har han gjort då?

Abiy Ahmed, 43, har bara varit premiärminister i Etiopien i drygt ett år och är den första regeringschefen från oromofolket. Förutom fredsavtalet med Eritrea har Abiy Ahmed även agerat fredsmäklare i den svårt krigsdrabbade regionen Afrikas horn.

Abiy Ahmed har gett tusentals etiopiska fångar amnesti samt frisläppt journalister
Tidigare terroriststämplade rörelser har fått bilda laglig opposition
Han har slutit ett fredsavtal med gerillan Ogadens nationella befrielsefront
Han beskrivs som en nyckelspelare bakom avtalet mellan militärrådet och den civila oppositionen i Sudan efter diktatorn Omar al-Bashirs fall
Hans regering består av hälften kvinnor, enligt CNN.
För att Etiopien ska göra sitt i klimatfrågan har Abiy Ahmed planterat miljontals träd i Etiopien
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/det- ... -fredspris

Måtte det hålla i sig. Risken med att ge någon fredspriset så tidigt är att den fredlige och demokratiske pristagaren med tiden kan utvecklas till ytterligare en maktgalen och blodbesudlad diktator.

Men nu är alla glada:

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed Ali gratuleras från många håll efter att ha tilldelats Nobels fredspris för 2019. ”Premiärminister Ahmeds ledarskap är en underbar förebild”, skriver FN:s generalsekreterare António Guterres.

Mohamed Abdullahi Mohamed, president i grannlandet Somalia skriver på sin Twittersida att han har uppskattat att arbeta med Abiy Ahmed för att stärka regionen och att han är en värdig vinnare. Och han får medhåll från flera andra.

Jens Stoltenberg, Norges före detta statsminister och nuvarande generalsekreterare för Nato, skriver att Abiy Ahmed visat att med tålamod, mod och övertygelse är fred möjligt. FN:s generalsekreterare António Guterres har släppt ett uttalande där han skriver att premiärminister Abiy Ahmeds vision har hjälpt Etiopien och Eritrea att nå ett historiskt närmande.
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/posi ... ig-vinnare

Nu har inte längre Eritrea det eviga krigstillståndet att skylla på. Kommer Dawit Isaak äntligen att släppas fri?
Alien
Moderator
 
Inlägg: 35742
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Återgå till Tipsa medlemmarnaLogga in