Ni som HAR tandvårdskort...

Vårdfrågor, medicinska aspekter samt forskning- och vetenskapsämnen.

 Moderatorer: Alien, atoms

Ni som HAR tandvårdskort...

Inläggav biologic » 2012-03-04 1:28:10

...hur pass högfungerande är ni? Och varför ansökte ni om kortet - enbart ekonomiska aspekter, eller problem med munhälsan? Om ni har problem med tänderna, varför? Mediciner eller brister i exekutiva funktioner?

Undrar bara, då jag läst en del trådar om tandvårdskortet. Att tillhöra en personkrets är ju en sak, men... var går gränsen för att faktiskt ha behov av ett kort?

OBS! Menar inte att peka ut någon som myglare eller liknande! Jag är bara intresserad av era åsikter!
biologic
 
Inlägg: 1522
Anslöt: 2010-10-09
Ort: Blekinge

Re: Ni som HAR tandvårdskort...

Inläggav Miche » 2012-03-04 2:19:35

Jag har inte tandvårdskort nu men tänker faktiskt ansöka (ska försöka få iväg ett mail till Hab under helgen).

I mitt fall beror det på att jag just nu lever på soc och att jag misskött mina tänder pga min bristande exekutiva förmåga.
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Re: Ni som HAR tandvårdskort...

Inläggav earlydayminer » 2012-03-04 3:04:39

Jag har! Har inte använt det ännu, men fick det när jag besökte vuxenhabiliteringen. Psykologen frågade hur jag sköter min hygien och jag sa att det fungerar bra, men att tändern är i dåligt skick och att munhälsan inte fungerar så bra. Exekutiva funktioner.

Har extrem tandläkarskräck, fick det extra efter en tandläkare försökte rotfylla. Jag var så rädd att jag skakade och höll på att spy av att jag inte kunde andas. Jag bet tandläkaren ibland. Sköterskan sa: "Men herregud, det här kan vi inte fortsätta". Jag kände mig inte ens säker med tandläkaren jag träffade under flera år. Fick då lustgas på käkkirurgiska kliniken. Första gången svamlade jag och höll på att skratta mig till magknip.

Det är inte bara smärtan i sig eftersom jag hanterade 5 dagar med brutal smärta när en visdomstand kom fram, eller när jag fick inflammation efter att ha dragit ut en tand. Gick aldrig till någon läkare, käkade ipren och väntade ut det.

Nu har tänderna börjat jävlas igen! Inom omloppet av 1 vecka gick 3 tänder i sönder, varav en är riktigt trasig. Men den gör inte ont än och det gör mig pissed. Däremot fick jag inflammation när en matbit hade fastnat mellan en tand och tandköttet. Hade ganska ont i 7 dagar och det gick alltmer ner under kommande 7 dagar. Ringde givetvis tandläkaren och berättade allt. Fick en specialist, men inte käkkirurgen jag vill ha. SOM JAG SKA SE TILL ATT FÅ GENOM RIMLIGA SKÄL. Det har gått 4 veckor och ingen tid än! Känns som att tandläkaren missade att jag sa att en tand är rejält illa. Yttersta lagret är borta och den "inre tanden" är blottad. Gissa vem som har haft rejäl ångest i över 4 veckor nu. :-)004

Min största ångest är väntan och att jag måste övertyga tandläkaren om att jag behöver gå till käkkirurgiska kliniken för lustgas. Lustgasen förändrade mitt liv när det gäller tandläkaren. Den friheten att VILJA gå och fixa tänderna är inget jag har nu. Jag vill inte ha benzo eller något annat som gör mig "lugn". Jag vill vara lugn OCH perceptuellt kunna hantera ett längre ingrepp utan att riskera panikångest.

Jag är tvyärr ett riktigt svårt och envist fall när det gäller tandläkaren. Behöver jag tandvårdskort? Ja.
earlydayminer
 
Inlägg: 12419
Anslöt: 2008-03-11
Ort: Wermland

Re: Ni som HAR tandvårdskort...

Inläggav earlydayminer » 2012-03-04 3:14:34

Värt att tillägga är att jag under denna 4 veckor långa jävliga period varit extremt noggrann med mina tänder. Asperger style.

Sköljer efter varje måltid (jag äter 5-7 måltider per dag), tandtråd, plackers, munvatten och noggrann borstning 2 gånger per dag.

Jag var rädd för tandborstning när jag var liten. Hatade verkligen att få saker jag inte ville ha i munnen i munnen. Och min moder berättade att jag var omöjlig för hon envisades med att hålla i mitt huvud hela tiden.

Slutade dock dricka kaffe med socker och slutade med coca-cola när min tandläkare gav mig den rekommendationen. Jag drack coca-cola hela dagarna, kaffe med socker och spelade dataspel. Nu äter jag inte ens godis eller något annat med mycket socker, den sockern jag får i mig är från återhämtningsdryck efter träning.


Jag ångrar så mycket att jag inte tagit tag i detta tidigare. Det är så otroligt jobbigt för mig rent mentalt. Jag tappar livslusten - SÅ betungande är denna skit jag själv är ansvarig för. Jag känner känslorna inom mig och det är ett utbrott som växer inom mig. Känner mig som en vulkan. :(

Det här tvångstänkandet gör mig inget gott heller, men visst försöker jag hantera det med rationella tankar; "Hur det än går kommer jag få hjälp mot rädslan och för tänderna". Jag tänker hela tiden "nu kommer jag få en infektion". Och jag är så envis med, jag kommer och ha ont tills de går med på att jag får lustgas. Jag kommer hamna på intensiven för blodförgiftning, bara för att jag vägrar akut tandvård. Sådana tankar..
earlydayminer
 
Inlägg: 12419
Anslöt: 2008-03-11
Ort: Wermland

Re: Ni som HAR tandvårdskort...

Inläggav Miche » 2012-03-04 11:02:27

Det finns KBT för tandläkarskräck, jag tycker du ska begära det för det kommer definitivt att underlätta för dig.
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Re: Ni som HAR tandvårdskort...

Inläggav calima » 2012-03-04 11:17:14

Jag har tandvårdskort och är högfungerande. Sökte av ekonomiska skäl eftersom jag har problem med tänderna.

Jag sköter mynhygienen utan problem men har så hög stressnivå i kroppen att tänderna "fräts" sönder, stresshormonerna påverkar saliven. Enl min tandläkare är det ganska vanligt bland aspies.
Jag gnisslar också tänderna oavbrutet och biter ihop hårt i sömnen. Tänderna slits ner och jag får sprickor i emaljen. Nu har jag fått bitskena och går till tandhygienist fyra - fem gånger om året. Förutom den årliga besiktningen hos tandläkaren som ibland kan bli både två eller tre gånger beroende på tandstatus.

Det har kostat mig en förmögenhet genom åren och jag hade helt enkelt inte råd att fortsätta när jag blev arbetslös, så jag ansökte om kortet i höstas och fick det. Och är jäkligt tacksam över det!
calima
 
Inlägg: 1217
Anslöt: 2011-07-24

Re: Ni som HAR tandvårdskort...

Inläggav treeman » 2012-03-04 12:23:50

Jag ansökte för jag kunde. Jag hade hål att fixa och visste jag hade rätt till rabatt med tandvårdskort. Så jag ansökte om kontaktperson via LSS och fick då automatiskt ett tandvårdskort. Jag trivs med det, tittar på det ofta i min plånbok, det känns bra. Inte kontaktpersonen, tandvårdskortet.
(kontaktpersonen har jag brutit med, funkade ej, personen var en idiot!)

Jag är en myglare kanske. Men det skiter jag i visst. Jag hade kunnat betala själv, men om lagen enligt min mening säger att jag har rätt till en "förmån" så nog f-n sätter jag klorna i den då. Samhället bygger på fiffel och mygel som jag ser det, skattefusk och bla bla bla. Jag är verkligen ingen "jesus-gestalt" som föregår med gott exempel.

Ändrar dom lagen och tex gör så man måste ansöka om personlig blöjbytare så kommer jag antagligen gå i blöja i några månader för att få behålla kortet. Sån är jag.

Tjingeling från trolle


EDIT
Min enda tand ser verkligen skinande ny ut nu!
:-)018
Senast redigerad av treeman 2012-03-04 12:33:11, redigerad totalt 7 gånger.
treeman
Inaktiv
 
Inlägg: 9819
Anslöt: 2009-04-07
Ort: Livetown

Re: Ni som HAR tandvårdskort...

Inläggav kullan » 2012-03-04 12:26:40

Jag ansökte för jag fick via forumet reda på att jag hade rätt till det. Det är väl min motivering. Sen när man går på sjukersättning har man inte råd med nån dyrare utsvängning så denna hjälp är ju bra.
kullan
 
Inlägg: 28595
Anslöt: 2011-04-15
Ort: Katastroflandet Jag

Re: Ni som HAR tandvårdskort...

Inläggav Arcas » 2012-03-04 12:56:48

calima skrev:men har så hög stressnivå i kroppen att tänderna "fräts" sönder, stresshormonerna påverkar saliven. Enl min tandläkare är det ganska vanligt bland aspies.

What?! Detta visste jag inte, kanske är därför jag har sådana hiskeliga problem med tänderna. Min socialafobi gör mig väldigt stressad och ställer även till andra problem inte bara för tänderna.

För att återgå till frågorna så:

Jag har för mig att jag första gången fick det i samband med att jag fick lss insatser.
Alldeless nyligen så fick jag hem ett brev där det stog att jag inte hade rätt till kortet då jag inte har några insatser. Vi ringde givetvis dit och frågade vad de sysslade med. De erkände att de inte har en aning och skickade mig ett nytt kort.

För att gå till frågan om man har behov så är svaret, ja.
Jag har väldigt dåligt minne och glömmer alltid att borsta tänderna. Har sedan jag var liten haft problem med tänderna även fast man haft koll på tandborstningen. Äter inte heller onyttigt så vet inte varför jag får så himla lätt hål.
Tyckte alltid det var fusk, min bror har kanske fått 1 hål på 23 år och han borstar aldrig tänderna och är allmänt ohälsosam. Medans om jag sköter mig så får jag ändå så många hål att jag inte ens kan räkna de.
För tillfället har jag väl ungefär 7 påbörjan till hål och 3-5 hål.
Arcas
 
Inlägg: 213
Anslöt: 2011-12-15

Re: Ni som HAR tandvårdskort...

Inläggav earlydayminer » 2012-03-04 13:49:57

Miche skrev:Det finns KBT för tandläkarskräck, jag tycker du ska begära det för det kommer definitivt att underlätta för dig.


Tandläkaren jag fått tid hos jobbar tillsammans med en terapeut. Jag har jobbat med KBT kring social ångest, men jag känner att det är för extremt för KBT just nu. Vad jag vill göra är att ta det som känns behagligast först och successivt trappa ner på lustgasen. Det var vad min förra tandläkare ville, men tiden rann ut i sanden och givetvis har det bakslagit i processen. Tack för tipset.
earlydayminer
 
Inlägg: 12419
Anslöt: 2008-03-11
Ort: Wermland

Re: Ni som HAR tandvårdskort...

Inläggav vallesmamma » 2012-03-05 10:18:31

För mig gick det automatiskt när jag ansökt om LSS. Behövde alltså inte göra något, det bara kom med information. Jag har känsliga tänder, egentligen ska jag gå på kontroller men blir inte kallad och jag är rädd för tandläkare så jag avstår helst. Har inga hål nu.
vallesmamma
 
Inlägg: 918
Anslöt: 2010-01-05
Ort: Luleå

Re: Ni som HAR tandvårdskort...

Inläggav Lilla Gumman » 2012-03-05 21:34:39

Jag har tandvårdskort. Habiliteringen hjälpte mig först att söka. När jag sen bytte landsting fick jag inget kort först, för jag "förstod att jag skulle borsta tänderna två gånger om dagen" sa nya habiliteringens kurator och hjälpte mig inte med ansökan. Men sen fick jag daglig verksamhet, och då damp plötsligen tandvårdskortet ner i brevlådan. Jag och maken har även kontaktperson, vilket även det berättigar till tandvårdskort.

Jag tycker det är praktiskt eftersom det sparar in en del pengar. Man har det inte så fett med sjukbidrag direkt.

Hälsningar

Lilla Gumman
Lilla Gumman
 
Inlägg: 5451
Anslöt: 2007-08-01
Ort: Ludvika

Re: Ni som HAR tandvårdskort...

Inläggav calima » 2012-03-05 21:43:41

Jag frågade en av kuratorerna på hab som gav mig en blankett jag fyllde i och så fick jag kortet efter ett par veckor.

Jag har inga andra insatser.
calima
 
Inlägg: 1217
Anslöt: 2011-07-24

Re: Ni som HAR tandvårdskort...

Inläggav Eyesonly » 2012-03-05 23:40:53

calima skrev:Jag frågade en av kuratorerna på hab som gav mig en blankett jag fyllde i och så fick jag kortet efter ett par veckor.

Jag har inga andra insatser.


Exakt som för mig. :-)Happy Jag skulle verkligen inte klara mig utan lustgas då jag tycker att allt med att vara i tandläkarstolen är otrevligt. För att inte tala om mina problem med kväljningar. :(

Jag funderar på om kortet är tidsbegränsat eller ej. Verkar inte som det enligt kortet och den klistrade tråden om tandkort men jag frågar ändå.
Eyesonly
 
Inlägg: 972
Anslöt: 2006-11-05
Ort: Kristinehamn

Re: Ni som HAR tandvårdskort...

Inläggav Deadly_Nightshade » 2012-03-06 1:47:23

Ansökte för att jag har laglig rätt.
Hade vid tidpunkten dålig ekonomi - men nu jobbar jag.

Fast jag haft kortet i tja, 6 månader kanske, så har jag inte använt det - eftersom det ändå kostar lite.

Men nu har jag jobb så snart ska jag använda kortet.
Har väl ingen nedsatt arbetsförmåga när det gäller exekutiva funktioner. Har heller ingen dålig tandhygien - men nära 4 år utan att ha gått till tandläkaren har givetvis givit mig en hel del hål. Men än gör det inte ont iaf.
Deadly_Nightshade
 
Inlägg: 881
Anslöt: 2009-07-03
Ort: Stockholm

Re: Ni som HAR tandvårdskort...

Inläggav Chrilleb » 2012-03-22 8:57:00

Hej!
Jag har tandvårdskort och fick en tid till tandhygienisten igår, som jag ville skulle kolla mina tandborstskador, och ev. kunna åtgärda dom. Tandborstskadorna gick tyvärr inte att åtgärda, men hon gav mig råd att köpa Apotekets munvatten då jag ofta har problem med ilningar. Jag hade ej några hål. Haha hade en förvirrad dag igår, så det var bra att hon i kassan var så pass hjälpsam att hjälpa mig komma ihåg att jag hade ett sånt där kort ( stunden innan hade jag lämnat fram en hundralapp och lämnat byggnaden, men vände om hah ).
Chrilleb
 
Inlägg: 6399
Anslöt: 2008-11-14
Ort: Sollentuna

Re: Ni som HAR tandvårdskort...

Inläggav calima » 2012-03-22 9:18:19

Eyesonly skrev:Jag funderar på om kortet är tidsbegränsat eller ej. Verkar inte som det enligt kortet och den klistrade tråden om tandkort men jag frågar ändå.


Mitt är tidsbegränsat till 2013-12-31. Kanske det är olika i olika landsting.
calima
 
Inlägg: 1217
Anslöt: 2011-07-24

Re: Ni som HAR tandvårdskort...

Inläggav Chrilleb » 2012-03-22 9:21:21

@calima. Intressant det du skrev, jag har oxå försvagad emalj på vissa ställen, går det att borsta ner emaljen eg. som är så hårt ? Eller sker det via att man tuggar för mycket tro?
Chrilleb
 
Inlägg: 6399
Anslöt: 2008-11-14
Ort: Sollentuna

Re: Ni som HAR tandvårdskort...

Inläggav Miche » 2012-03-22 9:30:49

calima skrev:
Eyesonly skrev:Jag funderar på om kortet är tidsbegränsat eller ej. Verkar inte som det enligt kortet och den klistrade tråden om tandkort men jag frågar ändå.


Mitt är tidsbegränsat till 2013-12-31. Kanske det är olika i olika landsting.

Även mitt är tidsbegränsat.
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Re: Ni som HAR tandvårdskort...

Inläggav Alyana » 2012-03-22 9:33:23

Hur fick ni veta att ni har rätt till denna subvention?
Har aldrig hört talas om.... Trots skitdåliga tänder, inga pengar och medicin som påverkar. :evil:
Alyana
 
Inlägg: 2492
Anslöt: 2009-08-01

Re: Ni som HAR tandvårdskort...

Inläggav calima » 2012-03-22 9:35:55

Habiliteringen upplyste om vilka rättigheter jag har när jag tillhör personkrets 1
calima
 
Inlägg: 1217
Anslöt: 2011-07-24

Re: Ni som HAR tandvårdskort...

Inläggav calima » 2012-03-22 9:43:51

Chrilleb skrev:@calima. Intressant det du skrev, jag har oxå försvagad emalj på vissa ställen, går det att borsta ner emaljen eg. som är så hårt ? Eller sker det via att man tuggar för mycket tro?


Man kan förstöra emaljen total med fel borstning. Det har jag gjort med fel tandborste och teknik. Och jag biter ihop för mycket också.
Försök få en tid hos tandhygienist eller tandläkare och få ordentlig info om borstningsteknik och tandborstar. Och vilka livsmedel som förvärrar.

Tandborstskadorna går att åtgärda/mildra. Men inte med det du köper receptfritt på apoteket.
Få ett recept på Dentan 0,2% av tandläkaren. Det gör emaljen seg och mindre känslig för framför allt "ihopbitningsskador".
calima
 
Inlägg: 1217
Anslöt: 2011-07-24

Re: Ni som HAR tandvårdskort...

Inläggav Miche » 2012-03-22 10:27:34

Alyana skrev:Hur fick ni veta att ni har rätt till denna subvention?

Genom detta forum.
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Re: Ni som HAR tandvårdskort...

Inläggav rapchic » 2012-03-22 10:35:55

jag räknas väl som högfungerande (har ingen att jämföra mig med förutom min kusin men han är ju mkt yngre) och har tandvårdskort.

det var min kontaktperson på råd och stöd som fixade det, jag såg ingen anledning till det först då jag aldrig varit rikare än då jag haft aktivitetsersättning så jag ser mig inte som fattig precis, men för ca 1 år sen fick jag bettskena (pga stress) och fattade hur bra tandvårdskort är eftersom nått sånt skulle jag inte haft råd med (när det gällde tandvård har jag alltid haft jättefina tänder så jag hade inget att jämföra med)
rapchic
 
Inlägg: 4280
Anslöt: 2008-02-22
Ort: Lycksele

Återgå till Aspergare och vården



Logga in