Nelson Mandela, ANC och Sydafrika

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: atoms, Alien

Nelson Mandela, ANC och Sydafrika

Inläggav Alien » 2013-07-18 17:33:14

Idag fyller Nelson Mandela 95 år. Han hette till en början enbart Rolihlahla Mandela, men fick förnamnet Nelson av en metodistlärare i skolan.

Det är knappast något muntert firande, eftersom han ligger svårt sjuk, troligen döende.

Och hans födelsedag den 18 juli är numera utsedd till Mandelas dag av FN. En dag då man kan ägna 67 minuter åt välgörenhet och att hjälpa andra. Så här säger några sydafrikaner om hur de ska uppmärksamma dagen.

– Jag ska städa hemma hos någon som är sjuk och inte klarar det själv, säger Sinazo Singashe i East London.
– Det viktiga är att ge människor tid i Mandelas namn, säger Bongani Duyu.
Den tid det handlar om är 67 minuter, det är så många år Nelson Mandela har ägnat "i mänsklighetens tjänst".
http://sverigesradio.se/sida/artikel.as ... el=5594564

- Genom att följa hans exempel i våra egna liv kan vi hedra den man som visade sitt eget folk - och världen - vägen till rättvisa, jämlikhet och frihet, säger Obama.

Mandela vårdas sedan en månad på sjukhus i Pretoria. Mandelas dotter Zindzi säger till Sky News att hennes far gör ”anmärkningsvärda framsteg”. Enligt henne kan Mandela kommunicera med sin hand och med sina ögon.
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/obama ... 355984.svd

Nelson Mandela är hyllad som en fredens hjälte, och fick ju också Nobels fredspris 1993 tillsammans med Frederik Willem de Klerk (för att de tillsammans avskaffade apartheidsystemt).

Idag är det väl ingen som har ett ont ord att säga om Mandela, men en gång förespråkade han våld. Var det månne de 17 åren på Robben Island som gjorde honom visare? Mången hade väl i stället drömt om hämnd.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 45890
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Nelson Mandela

Inläggav Alien » 2013-07-18 17:46:37

Många sydafrikaner har kritiserat regeringen för bristande information om Mandelas tillstånd.

Mandelas dotter Makaziwe vädjare till allmänheten och media att repektera familjens privatliv.

"Hon riktar också kritik mot dem - de är många i landet just nu - som tycker att det är dags att släppa taget om Mendela och låta honom gå vidare.

- I vår kultur släpper du inte en person förrän denna person har sagt 'mina barn, låt mg gå' och det har inte min far sagt till mig, säger hon." (DN 2013-06-25 "Kritik mot hanteringen av Mandelas sjukdom")

En del tror på mirakel, att Mandela ska återhämta sig.

Begravningsentreprenören Tulalni Ntshingila arbetar på en begravningsbyrå i Sowrto (förstad till Johannesburg).

"Men vi tror också på att förfäder kan komma tillbaka till oss i ett senare skede. Därför är det så viktigt att inte väcka deras agg. Om vi inte gör vårt yttersta för en person så kanske han inte vill komma tillbaka till oss och vara närvarande i framtiden, det är vad man är rädd för, förklarar Ntshingila."
Alien
Moderator
 
Inlägg: 45890
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Nelson Mandela

Inläggav Azo85 » 2013-07-18 17:54:08

Gillar Mandela men medellivslängden för män i Sydafrika är 50 år säkert något lägre om man är svart. Han lever på övertid. Svårt att se det dramatiska i att en person håller på att dö när han levt 45 år för länge. Hans tid är inne.
Azo85
 
Inlägg: 1303
Anslöt: 2011-09-01

Nelson Mandela

Inläggav Alien » 2013-07-18 20:04:23

Medellivslängden påverkar förstås av hur fattig man är och vilken vård man får. En del blir skjutna, en del får aids etc. Mtp det liv Mandela levt sedan han kom ut ur fängelset så är den förväntade livslängden lika hög som för vilken ex-president som helst.

För folket är han landsfader och symbol för det demokratiska Sydafrika.

Det finns inte många som kritiserar Mandela, han har fått helgonstatus. Här är en kritik:

Mandelas hjältegloria har putsats skinande blank genom åren, och de kritiska rösterna har varit få. En av de som har haft invändningar är politikern Amukelani Ngobeni, som anser att Mandela gjort för lite för de svartas ekonomiska situation.
http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.1845 ... ndelas-dag

Den enes frihetskämpe, den andres terrorist:
Apartheidregimen och länder sympatiska till regimen, som USA och Frankrike, stämplade ANC och Nelson Mandela som terrorister,
http://sv.wikipedia.org/wiki/Nelson_Mandela

Fast ibland kan man flytta från det ena till det andra. Men USA tog lång tid på sig, först 15 år efter att han fått nobelpriset i fred var det dags:
I samband med sin nittioårsdag 18 juli 2008 avfördes Mandela slutligen från USA:s terroristlista, där han varit införd alltsedan 1980-talet. Det betraktades av många som en formalisering av ett konstaterat faktum, särskilt med tanke på hans välkända engagemang för fred och samexistens.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 45890
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Nelson Mandela

Inläggav Alien » 2013-12-07 2:35:20

Såg på TV att han fick en halvtimmes besök var sjätte månad i fängelset. Han fick också skriva att brev på max 500 ord var sjätte månad. Det kanske inte var så hela fängelsetiden men iaf de första åren.

Men det var demonstrationer i England (och på andra ställen) för honom och mot apartheid. Det hjälpte att hålla uppe hans mod i fängelset.

Sedan den stora glädjen när han blev fri. De svarta sjöng och dansade. Förhandlingar med De Klerk. Han tvingades separera från sin fru Winnie Mandela (troligen pga hennes inblandning i mord och förespråkande av våld, "halsbandsmetoden"). Och så valet när de svarta för första gången fick rösta i sitt eget land.

Intressant med rugbylaget "Springbockarna". Rugby var den största sporten i (det vita) Sydafrika. Spelarna var alla vita. Därför sågs de som representanter för förtrycket av de svarta. Men Mandela visst hur han skulle utnyttja laget. Han hälsade på dem och sade att numera önskade han dem lycka. Laget vann och Mandela kom ut på planen i lagtröjan. Jublet visste inga gränser. Nu blev han accepterad även av vita sydafrikaner.

Under apartheidtiden bojkottades sydafrikanska lag, även om bojkotten inte var total.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 45890
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Nelson Mandela

Inläggav Alien » 2013-12-08 4:11:45

Tyvärr verkar det inte som de som efterträdde Mandela lät sig inspireras av honom. Synd att han inte stannade en period till.

Mbeki vägrade tro på sambandet mellan hiv-viruset och aids och försenade därmed kampen mot aids i Sydafrika.

Zuma var ordförande i aids-rådet men hade oskyddat sex med en hiv-smittad flicka. Men han duschade ju efteråt! :roll: Minst sagt dåligt föredöme när det gäller hiv-prevention. Det kom fram för att flickan anklagade honom för våldtäkt, men han blev (givetvis) friad.

Zuma har också varit anklagad för korruption. Här är den senaste:
SvD skrev:Sydafrikas skattebetalare har rustat upp president Jacob Zumas privata hem för 150 miljoner kronor.
---
Ministrar har rätt till säkerhetsförbättringar i bostaden för 70 000 kronor. För presidenten gäller dock inget maxbelopp, men större delen av de drygt 150 miljoner kronor som satsats på Zumas privathem har inget med säkerhet att göra, enligt JO-rapporten.

Bland annat har det byggts en stor badbassäng, som betecknats branddamm, ett ”besökscentrum”, en amfiteater, en ladugård samt nya bostäder för Zumas släktingar som fått flytta in bakom murarna sedan gårdens areal flerdubblats. Bland nybyggena finns också en underjordisk bunker, 20 hus för polis och säkerhetsvakter, en klinik och två landningsplatser för helikoptrar.

Kostnaden skenade från planerade 20 miljoner kronor till mer än 150 miljoner sedan Zuma begärt att fyra byggmästare han känner sedan tidigare skulle få uppdraget utan upphandling.
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/priva ... 778930.svd

Det positiva man kan säga är att JO-utredaren varit modig som inte vikt sig för pressen.
Madonzela har stått emot ett enormt tryck, med politiska utfall, sabotage och mörkläggning. Fyra ministrar försökte i domstol bromsa hennes rapport med motiveringen att den kunde äventyra Zumas säkerhet.


Ett annat problem, som säkert varit likadant om Mandela varit president, är att ANC har så stor makt. Det finns anledning till det, det var ju ANC som kämpade mot apartheid, det var flera ANC-ledare som satt i fängelse förutom Mandela, de svarta litar på ANC. Men när ett parti aldrig kan förlora valet blir de ansvariga lätt slarviga och korrumperade.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 45890
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Nelson Mandela

Inläggav Huggorm » 2013-12-08 11:30:43

Det känns som om ANC har spelat ut sin roll och Sydafrika måste gå vidare till nästa steg nu
Huggorm
 
Inlägg: 22199
Anslöt: 2011-12-12
Ort: I en kundvagn bak konsum

Nelson Mandela

Inläggav Alien » 2013-12-08 18:49:35

Problemet är att ANC ses som "de svartas parti". Alltså röstar de flesta svarta på ANC, utan att ens fundera över de andra partiernas idéer. Man röstar efter etnicitet och historia istf efter ideologi.

Det liberala Democratic Alliance (DA) har sin bakgrund i Progressiva partiet, som bekämpade apartheid under apartheidsystemet, men får trots detta få röster av de svarta. Det är vita, färgade och asiater som röstar på DA.

I det senaste valet 2009 deltog 26 partier och 13 kom in i nationalförsamlingen (400 platser). ANC har 279 platser, DA 50. Nästa val är 2014.

Det var inte alla svarta som beundrade och älskade Mandlela. En del otåliga radikala anser att han sålde ut Sydafrika genom att låta de vita få stanna kvar och behålla sina rikedomar. De vill hellre ha det som i Zimbabwe där de vita drevs bort genom att deras farmer konfiskerades. Men vi vet ju alla hur "bra" det är i Zimbabwe.

Winnie Mandela (hon som gillade när misstänkta brändes ihjäl med "halsbanden") är popular bland de radikala.

Winnie Mandela anklagade Nelson Mandela för svek i en intervju:
"Mandela did go to prison and he went in there as a young revolutionary but look what came out.

"Mandela let us down. He agreed to a bad deal for the blacks. Economically we are still on the outside. The economy is very much 'white'.

"I cannot forgive him for going to receive the Nobel (peace prize) with his jailer, (FW) De Klerk. Hand in hand they went. Do you think De Klerk released him from the goodness of his heart? He had to. The times dictated it, the world had changed."
http://www.iol.co.za/news/politics/madi ... qSiQNLuKbE

När ANC gick i taket påstod Winne Mandela att intervjun var förfalskad.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 45890
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Nelson Mandela

Inläggav dasunbedingte » 2013-12-09 10:59:42

Vita har inget i södra Afrika att göra - "landet" tillhör ursprungsbefolkningen - RSA och dess nuvarande konstitution är den vite ockupantens konstruktion för profitera under "rättvisa" förhållanden.

Mandela sålde inte ut sig - han var tvungen att ge vika - hade de mer radikala krafterna tagit form hade apartheiden fortsatts pga militär intervention av RSA:s allierade i Väst.
dasunbedingte
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 2690
Anslöt: 2012-07-23
Ort: Kibbutz.

Nelson Mandela

Inläggav Frimodig » 2013-12-10 21:40:53

Huggorm skrev:Det känns som om ANC har spelat ut sin roll och Sydafrika måste gå vidare till nästa steg nu


Ja, tyvärr.

Det verkar som om andra ledare i ANC har lärt zilch av Mandela.

Frimodig
Frimodig
 
Inlägg: 9703
Anslöt: 2011-07-15

Nelson Mandela

Inläggav Frimodig » 2013-12-10 21:42:31

dasunbedingte skrev:Vita har inget i södra Afrika att göra - "landet" tillhör ursprungsbefolkningen - RSA och dess nuvarande konstitution är den vite ockupantens konstruktion för profitera under "rättvisa" förhållanden.

Mandela sålde inte ut sig - han var tvungen att ge vika - hade de mer radikala krafterna tagit form hade apartheiden fortsatts pga militär intervention av RSA:s allierade i Väst.


Det är sånt här man inte skall svara på. Som en illustration.

Frimodig
Frimodig
 
Inlägg: 9703
Anslöt: 2011-07-15

Återgå till Tipsa medlemmarnaLogga in