Mysteriet Joe Hill (Joel Hägglund)

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: Alien, atoms

Mysteriet Joe Hill (Joel Hägglund)

Inläggav Alien » 2015-09-19 13:41:42

Alla känner väl till honom? Han föddes i Gävle, växte upp i en religiös familj och fick s a s i sig den religiösa musiken med modersmjölken. Han emigrerade 1902 till USA och reste runt och tog tillfälliga jobb. Blev engagerad i IWW (International Workers of the World) och skrev agitoriska visor till religiösa melodier. Mest känd är väl "Pie in the Sky (The Preacher and the Slave)".

"En pamflett, oavsett hur bra den är, blir aldrig läst mer än en gång", skrev Joe Hill, "men en sång lärs in utantill och sjungs gång på gång".[6] Och det är precis vad som skedde med hans sånger. Joe Hills texter trycktes i den första utgåvan av IWW:s arbetarsångbok, Den lilla röda sångboken" år 1909, och fastän han aldrig själv spelade in sin musik, lärde folk sig Joe Hills sånger utantill och de sjöngs på demonstrationer, strejker och aktioner runt om i USA. Bland hans mest populära sånger kan nämnas "The Tramp", "There is Power in a Union", "Rebel Girl", "Workers of the World, Awaken!", "Where the Fraser River Flows" och "Casey Jones-Union Scab".
https://sv.wikipedia.org/wiki/Joe_Hill

Han bytte namn till Joseph Hillström och kallade sig Joe Hill. Så kommer mordet i Utah. En fd polis vid namn Morrison och hans son blir ihjälskjutna av två maskerade män. Den yngste överlevande sonen berättade att en av männen sagt detta innan de sköt hans far "We've got you now!" Detta tyder på att det inte var ett rånmord (männen fick inte heller med sig några pengar) utan hämnd för Morrisions tidigare polisjobb. Den äldste sonen sköt mot männen, så det fanns en möjlighet att någon skadats.

Men sent samma natt gick Joe Hill till en läkrare med en skottskada. Han sade till läkaren att det gällde ett bråk om en kvinna. När läkaren fick läsa i tidningen om morden berättade han om Joe Hills besök. Trots många protester arkebuserades sedan Joe Hill.

Det stora mysteriet är varför han inte försvarade sig vid rättegången. Han ville inte ens ha någon försvarsadvokat utan försvara sig själv. När han inte fick det så vägrade han att samarbeta med sina försvarsadvokater. Det verkar som han ville dö. Eller så var han övertygad om att härskarklassan (big business) låg bakom och att det var förutbestämt att han skulle dömas. Han hävdade också att det inte var hans uppgift att bevisa sin oskuld.

En romantisk förklaring till att han inte ville vittna är att han inte ville avslöja kvinnan som var gift. (Och hon trädde inte fram själv.) Lite som i sången Long black veil. Om en kvinna vittnat om att de varit tillsammans hela kvällen tills hennes man kom hem och sköt Joe Hill, då hade han ju alibi för morden. Framför allt en förklaring till skottskadan. Då tänker man vilken hemsk kvinna som hellre låter mannen hon älskar (el iaf mannen som älskar henne) dö än vittnar till hans förmån. Visserligen riskerar hon sitt rykte, sitt äktenskap och sin försörjning, men Joe Hill riskerar avrättning. Men kanske hon aldrig fanns.

Tänk om Joe Hill verkligen var skyldig? Men han hade inte varit tillräckligt länge i Salt Lake City för att Morrision skulle varit en personlig fiende. Ett rån? Hursomhelst dömdes han till döden bara på indicier.

Det har kommit ut många böcker om Joe Hill, han blev ju en martyr. Nu har Göran Greider skrivet en ny bok: Städerna som minns Joe Hill. En svensk-amerikansk historia

Greider har en egen teori om varför Joe Hill vägrade vittna
Spoiler: visa
Den mystiska kvinnan var en man, och det var något Joe Hill aldrig kunde avslöja. Det var en förbjuden kärlek på den tiden.

Öht verkar Joe Hill varit rätt hemlighetsfull av sig och inte avslöjat mycket om sig själv.
både Joel och Joe tillhörde samhällsskikt som inte efterlämnar mycket dokumentation, men också på att han var ”a man of mystery. Nobody really knew the guy”, som fackföreningsvännen och sångaren Harry McClintock sa.
http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/g ... -historia/
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Mysteriet Joe Hill (Joel Hägglund)

Inläggav Surkatt » 2015-09-26 19:32:04

Jag är inte så väldigt insatt i Joe Hills öde. Men jag håller på teorin kring hans oskuld.

Jag tänker att om en blir anklagad för något en inte gjort och inte blir trodd föds det till slut en riktig hopplöshet. Lägger vi sedan till en allmän hopplöshet på grund av enormt klassförtryck och olycklig kärlek är passivitet en möjlig reaktion.

Kanske trodde han också att en oskyldig person är oskyldig tills motsatsen bevisats. Kanske var han villig att berätta vad kvinnan hette, men för sent och ingen var beredd att lyssna eller ta med det i någon rapport?


Nu är det ju snart exakt 100 år sedan han blev avrättad. Har du koll på om det händer något speciellt i Gävle då?
Surkatt
 
Inlägg: 589
Anslöt: 2013-01-13
Ort: Med utsikt över vattnet och staden

Mysteriet Joe Hill (Joel Hägglund)

Inläggav Alien » 2015-09-26 19:49:14

Man skulle ju kunna tycka att Gävle kommun kunde ordnat t ex en stor konsert där man bl a sjöng Joe Hills sånger. Men det enda som verkar skett var en konferens i augusti och den var inte anordnad av kommunen:

Till Joe Hills minne kommer SAC Syndikalisternas internationella kommitté, Joe Hill-sällskapet och Federativs förlag anordna en internationell konferens i Gävle, den 13-15 augusti. Temat är ”Still building internationalism”: syftet är att knyta band och finna vägar till samarbete mellan kamrater och organisationer över nationsgränserna.
http://motkraft.net/2015/06/26/gavle-in ... -bokmassa/

Antar att Joe Hill är för politisk fortfarande och förknippad med syndikalismen.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Mysteriet Joe Hill (Joel Hägglund)

Inläggav Surkatt » 2015-09-26 20:02:26

Ok, jo sångerna håller ju politiskt än, så han hyllas kanske inte på samma sätt som Evert Taube eller någon annan ofarlig gubbe. Men en liten konsert kunde de väl ha kostat på sig i Gävle :wink:
Surkatt
 
Inlägg: 589
Anslöt: 2013-01-13
Ort: Med utsikt över vattnet och staden

Mysteriet Joe Hill (Joel Hägglund)

Inläggav geocache » 2015-09-26 21:15:57

Surkatt skrev:Ok, jo sångerna håller ju politiskt än, så han hyllas kanske inte på samma sätt som Evert Taube eller någon annan ofarlig gubbe. Men en liten konsert kunde de väl ha kostat på sig i Gävle :wink:


Ja, och kanske någon kunnde framfört en "cover" på denna:

geocache
 
Inlägg: 9578
Anslöt: 2008-06-16
Ort: Ludvika

Mysteriet Joe Hill (Joel Hägglund)

Inläggav salrip » 2015-09-27 0:57:29

salrip
 
Inlägg: 43
Anslöt: 2007-06-21
Ort: nyköping

Återgå till Intressanta intressen



Logga in