Misshandlade kvinnor och deras misshandlade djur

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, atoms

Misshandlade kvinnor och deras misshandlade djur

Inläggav Alien » 2012-05-20 4:22:10

Män som misshandlar sin partner misshandlar också deras djur. Om en kvinna flyr till en kvinnojour får hon inte ta med sig sin hund, katt etc, eftersom många barn är allergiska.

Även djuren misshandlas. Det finns ett samband mellan våld mot djur och våld i parrelationer. Kvinnor väljer ofta att stanna kvar i förhållandet för att skydda sitt djur. Om man kopplar ihop våld mot djur och våld mot människor kan annars oupptäckta brottsoffer bli synliga. När nu regeringen ser över fridslagstiftningen bör djurplågeribrottet inkluderas i grov kvinnofrids­kränkning, skriver 17 företrädare för kvinnofrids- och djurskyddsorganisationer.
---
Kvinnan väljer då att i det längsta stanna kvar i förhållandet för att skydda sitt djur. Detta gäller inte enbart katt, hund och smådjur utan även hästar och andra av lantbrukets djur kan vara utsatta för hot, låg grad av omsorg men också för våld i olika former.

När man kopplar ihop våld mot djur och våld mot människor kan det leda till att annars oupptäckta brottsoffer blir synliga. I Storbritannien har man utvecklat ett samarbete mellan ideella djur- och barnorganisationer och socialtjänsten i syfte att upptäcka och ge stöd till våldsutsatta kvinnor. Under 2008 uppdagade socialtjänsten i England över 600 fall av övergrepp mot djur i samband med utredningar om mäns våld mot kvinnor.
http://www.dn.se/debatt/nar-pappa-slar- ... -pa-hunden

Därför bör organsationer mot kvinnomisshandel och djurplågeri samarbeta.
Internationell och svensk forskning visar nämligen en koppling mellan våld mot djur och våld i parrelationen. Även de som arbetar praktiskt, inte minst på kvinnojourer , berättar hur förövaren använder hot och våld mot familjens djur som en del i misshandeln. Våldsspiralen kan inledas med hot om eller faktiskt skada på offrets/familjens djur och ibland till och med genom att döda djuren.

Det har bildats en organisation av veterinärer och veterinärstudenter, Veterinär omtanke om våldsutsatta (VOOV).
Helt på ideell basis ordnas skyddat boende för våldsutsatta kvinnors djur. Med framgång och genom viss samverkan med bland annat Nationellt kunskapscentrum för Kvinnofrid (NCK) på samma ort gav man under de två första åren av verksamhet nära 40 djur en trygg plats medan matte är var på kvinnojouren. VOOV finns nu även i Stockholm, Göteborg, Malmö, Skaraborg, Jönköping och Borlänge. Behovet är stort. Det ger dock betydande begränsningar att driva en verksamhet helt ideellt.


Därför behövs offentligt stöd till VOOV, så inte verksamheten står och faller med några eldsjälars ideella arbete.
Den utredning om ny djurskyddslag som är ute på remiss just nu innehåller vidare ett förslag om en sekretessbrytande regel gällande djurskyddsproblem, för personal inom hälso- och sjukvårdspersonal samt socialtjänsten. Det är viktigt att den förändringen kommer till stånd.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46246
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Re: Misshandlade kvinnor och deras misshandlade djur

Inläggav Baba Jaga » 2012-05-20 18:49:59

VOOV är en toppenbra idé! :D Och de borde naturligtvis snarast få statligt stöd!
Baba Jaga
 
Inlägg: 463
Anslöt: 2011-12-28

Re: Misshandlade kvinnor och deras misshandlade djur

Inläggav Iridia » 2012-05-21 2:23:05

+1
Iridia
 
Inlägg: 4618
Anslöt: 2011-09-22

Re: Misshandlade kvinnor och deras misshandlade djur

Inläggav Wine » 2012-05-21 10:31:05

Är det inte så att psykopater ofta plågar djur? Ett barn som plågar djur är väl ett varningstecken.
Wine
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 10883
Anslöt: 2010-12-21

Re: Misshandlade kvinnor och deras misshandlade djur

Inläggav lasseivägen » 2012-05-21 10:41:57

Länk till tuvaforum för misshandlade kvinnor.

Lite att fundera på, om man skulle möta en psykopat.
http://www.tuvaforum.se/nollkontakt.asp

Tror kanske många anser mig som psykopat.
Någon sprider tydligen rykten om mig, att jag skulle vara homosexuell. Vilket jag inte är.
Däremot har jag ganska bra hand med djur.
lasseivägen
 
Inlägg: 4798
Anslöt: 2009-07-20
Ort: På havet kaparkapten inte Rövare

Re: Misshandlade kvinnor och deras misshandlade djur

Inläggav Savanten Svante » 2012-05-25 18:07:57

Från klarhet till klarhet i pressen i den här frågan:

vald_vald.gif
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Savanten Svante
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 10005
Anslöt: 2007-03-13
Ort: Utility muffin research kitchen

Misshandlade kvinnor och deras misshandlade djur

Inläggav Alien » 2013-10-24 15:26:35

Det var nyligen en konferens om detta i Uppsala.
UNT skrev:Den 22 oktober höll SLU och Nationellt centrum för djurvälfärd i Uppsala ett seminarium om brott mot djur, med fokus på djurskyddsfall i samband med våld i nära relationer, vilka människotyper man kan möta vid djurskyddsfall, samt hur informationsutbytet fungerar mellan myndigheter.
På senare tid har länsstyrelser i landet ordnat konferenser på temat brott mot djur, i syfte att öka medvetandet kring våld mot djur och våld i parrelationer. Det gäller inte bara polis, domstolsväsende, socialtjänst, kvinnojourer och vårdpersonal. Även länsstyrelsernas djurskyddshandläggare och veterinärer har behov av ökad kunskap.
http://www.unt.se/leva/kvinnor-och-djur ... 56416.aspx

När en partner utövar våld mot ett djur är det en maktdemonstration som visas upp i förhållandet. Det är därför som det är så viktigt att våld mot djur måste förstås som en del i våld i nära relationer, menar Carin Holmberg, sociolog som skrivit boken Med husbondens röst- om våld mot djur i misshandelsrelationer.

– I relationer där det förekommer våld kan mannen misshandla husdjuret som ett sätt att hota och kontrollera kvinnan, och det fungerar även som en strategi för isolering, säger Carin Holmberg.


En kvinna blev misshandlad av sin man och uppsökte sjukhus. Därför förtjänade hon att straffas, ansåg mannen. När hon kom hem hittade hon sin hund blodig och livlös i hallen.

I ett annat fall köpte mannen ständigt nya husdjur. När hon försökte lämna honom dödade han husdjuret.

I familjer som konsumerar husdjur i rask takt och som avlivar friska djur eller söker vård för ett djur som utsatts för våld borde varningsklockor ringa hos veterinärer, menar Carin Holmberg.


Mannen kan säga att "vi skaffar en katt". Sen säger han "du har inte uppfört dig ordentligt, jag avlivar katten". Och efter några månader skaffas en ny katt.

Har kvinnan häst kan mannen hota med att skära av hälsenan på hästen.

Kvinnan tvingas stanna kvar i förhållandet; hon kan inte överge sitt/sina djur. Omgivningen förstår ofta inte, "det är ju bara en katt".

För den som lever i en våldsam relation finns flera faktorer som gör att kvinnor tvingas stanna kvar:

Svårigheten att lämna sitt husdjur till en släkting. Den möjligheten finns inte alltid för en våldsutsatt som saknar socialt nätverk.
Svårigheten att lämna sitt husdjur till ett pensionat. Det går inte för att man inte har råd. I relationen förekommer också ekonomisk misshandel.
Svårigheten att söka hjälp via socialtjänsten eller någon kvinnojour. Det går inte alltid att ta med sig sitt husdjur på ett skyddat boende.


Den Uppsalabaserade ideella föreningen Voov, Veterinär omtanke om våldsutsatta, föddes just av detta skäl. Föreningen finns nu på elva platser i landet och startades av ett nätverk av veterinärstuderande och veterinärer.


Voov stöds av Allmänna Arvsfonden.

Barnen kan drabbas på flera sätt.
Barn som blir vittne till våld mot djur kan ta på sig allt ansvar för att skydda djuret.
– Om pappan dödar deras kattunge och säger att det är deras fel, skapar det ett trauma. Om inte barnet får hjälp kan det få svårt att hantera relationer i vuxenlivet, säger Carin Holmberg.


Barnet kan också själv bli djurplågare.
Ett utsatt barn kan också bearbeta sina känslor av maktlöshet genom att själv utöva makt mot någon annan, oftast ett djur. Pojkar löper högre risk än flickor att själva utöva våld mot djur.
– En pojke som plågar en igelkott eller katt kan oftast göra det i skymundan och det kan ta tid för omgivningen att upptäcka. Det är viktigt att skola och socialtjänst ser de här pojkarna tidigt, då kan de få det stöd de behöver, säger Carin Holmberg.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46246
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Återgå till Tipsa medlemmarna



Logga in