Minoritetsstress

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: atoms, Alien

Minoritetsstress

Inläggav Alien » 2021-09-15 22:48:53

Nytt begrepp för mig. Men nu tror jag att jag lidit av minoritetsstress hela mitt liv.

LSU 11 december 2019 skrev:Minoritetsstress är något som personer i olika minoritetsgrupper upplever på grund av strukturell ojämlikhet, fördomar och de medvetna eller omedvetna kränkningar minoriteter möter varje dag.

Sara Sjölander jobbar på Flickaplattformen och var tidigare projektledare på Make Equals Näthatshjälpen. Hon ska berätta lite mer om begreppet och hur det kommer till uttryck.

Kan du berätta lite om vad minoritetsstress är?

– Alltså minoritetsstress som teoretiskt begrepp kommer från HBTQ rörelsen, och bygger på forskning om varför många HBTQ personer mår sämre än, allt annat lika, hetero- och cis-personer. Forskningen synliggör hur upplevelsen och den levda erfarenheten av att befinna sig i minoritetsskap och att utsättas för olika typer av marginalisering i sig är en stressor. Stressen beror inte enbart på grund utav saker som sker, eller har skett, utan ligger som en konstant då personer i minoritetsskap hela tiden behöver passa på sitt beteende eller vet med sig att friktion kan uppstå när eller var som helst, vilket gör att vi som är minoriteter ofta går runt i lite utav ett orosmoln. Idag används begreppet bredare, och även för att diskutera den psykiska ohälsan hos till exempel personer som rasifieras som icke-vita, personer med funktionsnedsättningar osv.
http://hel.lsu.se/nyheter/vad-ar-minori ... -problemet

Alltså jag har ju inte vetat att jag tillhört en minoritet hela mitt liv. Men jag har ändå känt av det.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 43373
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Minoritetsstress

Inläggav Alien » 2021-09-15 22:56:34

Journalisten Neda Ameli har skrivit en krönika om minoritetsstress:

UNT 29 MAJ 2021 skrev:Hanna Wallensteen, legitimerad psykolog som arbetar med minoritetsgrupper förklarar att minoritetsstress är den stress som människor kan uppleva när de är oroliga för att de ska bli negativt bedömda utifrån den sociala grupptillhörighet de har. Stressen kan leda till förhöjd vaksamhet och rädsla. Den kan också leda till att den utsatte förändrar sig för att accepteras eller väljer att prestera dubbelt så mycket som sina kollegor. Ett tydligt exempel är när man är ny på jobbet. Tänk den oro du kan känna för att du exempelvis skulle vara den yngsta eller äldsta på din arbetsplats. En oro som sedan lämnar dig så fort du lämnat arbetsplatsen. Men, jag och flera andra har en annan erfarenhet. När jag är ny på ett jobb, oroas jag inte bara för att vara yngst eller äldst. Min oro ligger också i; ”kommer jag att vara den enda med utländskt påbrå”. En oro som inte bara är med mig på arbetet, utan oro är med mig tills jag kommer hem.

En vän till mig som har sina rötter i mellanöstern, men som är född i Sverige och precis som oss andra lever ett vanligt svenssonliv, hoppar till omedvetet varje gång han hör polisserier, som om han vore skyldig. Ibland skojar han och säger: ”jag ser ju inte svensk ut och är snaggad så blir man stannad av polisen får man gilla läget”. Även fast han säger det med ett leende på läpparna, vet jag att det ligger en sorg bakom skämtet, att inte känna att man tillhör sitt land, för att man inte ser ”rätt” ut och tack vare sitt utseende och sin härkomst behöver känna sig skyldig. Det han inte vet är att precis det här är minoritetstress.

Att ha en rädsla för att möta rasism kan leda till ett stort stresspåslag menar psykologen Hanna Wallensteen. Vi vet sedan innan att kränkningar och diskriminering kan påverka ens psykiska hälsa, det kan även minoritetsstressen.
https://unt.se/artikel/prata-hogt-om-mi ... s/l6vvx0ej

Nå, har ni andra känt av minoritetsstress? Som NPF-are är man ju alltid i minoritet (utom när man träffar andra NPF-are). På arbetet kan det yttra sig så här:

Trots att jag är svensk, har jag flera gånger känt att jag behöver presterat dubbelt och bevisa mig för andra. ”Jag är också svensk och värd en plats här, precis som dig”. Ibland har jag fått tona ner mig själv, för jag inte ”är så svensk i mitt sätt.”

Jag hade alltid känslan av att jag måste vara perfekt i arbetet. Jag fick inte begå några msstag. Andra kunde bli förlåtna för sina misstag, de var väl tålda men det var inte jag. Jag hade ingen nåd att vänta.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 43373
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Minoritetsstress

Inläggav Alien » 2021-09-16 21:43:09

Mer om minoritetsstress från LSU-sidan. Vad är LSU?

LSU – Sveriges ungdomsorganisationer är en intresse- och samarbetsorganisation som samlar nationella barn- och ungdomsorganisationer. Vi är en idéburen, partipolitiskt och religiöst obunden organisation med uppgift är att stärka ungas demokratiska organisering med mångfald och mänskliga rättigheter som utgångspunkt.
https://lsu.se/om/

Men jag vet fortfarande inte vad LSU-bokstäverna betyder.

Mer information från projektledaren Sara Sjölander:
För att exemplifiera vad som bidrar till att minoriteter upplever stress kopplat till sitt minoritetsskap vill Sara Sjölander lyfta tre olika fenomen: Mikroaggressioner, Gaslighting och Exotifiering.

Microaggressioner
Mikroaggression är ett subtilt nedvärderande beteende i ord, handling eller förhållningssätt som riktar sig till personer som redan diskrimineras.

Spoiler: visa
– Det är ofta förklätt som humor eller komplimanger men uppfattas ofta som hotfullt, kränkande eller avståndstagande av de personer som utsätts. Beteende kan verka harmlöst i betraktarens ögon men för personer som utsätts för mikroaggression är det uttröttande och stressande, då det sker hela tiden.---Forskning som har gjorts på mikroaggression ser det som en sorts ”gömd” diskriminering.
Vardagsrasism är ett exempel på mikroaggression, menar Sara Sjölander.

Gaslighting
Gaslighting beskriver en psykologisk manipulation av en annan individ, där man får individen att tveka över sin egen sanning och mentala hälsa.

– Gaslighting uppstår oftast i situationer där den ena parten inte själv upplever marginalisering och innehar privilegier i förhållande till den andra parten. När du som minoritet delar din upplevelse eller dina farhågor i en situation av trakasserier eller nedvärderande beteende finns alltid en risk att vänner, ansvariga personer eller andra i din närhet inte förstår eller inte vill ta in att det kan röra sig om diskriminering eller andra typer av förtryckande beteende specifikt riktat mot dig som individ. Ofta läggs ansvaret på dig som berättar, att du är överkänslig, eller att parten som utsatte dig för detta säkert inte menade så, säger Sara Sjölander.

Spoiler: visa
Om en person som har ansvar för att lyssna på dig bemöter dig med att aktivt förneka, bortförklara, eller ogiltigförklara din upplevelse, så är det en form av social manipulation som går under namnet gaslighting. Det är ett erkänt begrepp i forskarvärlden gällande psykologisk manipulation. --- Gaslighting kan också hända i den närmsta kretsen och är förutom social manipulation också en form av härskarteknik.

http://hel.lsu.se/nyheter/vad-ar-minori ... -problemet

Jag kan verkligen förstå hur det känns när man blir avfärdad, "du inbillar dig", "du överdriver", "du missförstod". Samtidigt kan jag tänka att man faktiskt blivit överkänslig och ser diskriminering överallt, även där den inte finns. Inom KBT får man lära sig att tolka uttalanden och beteenden på fler sätt än ett. Den värsta tolkningen behöver inte vara den rätta.

Exotifiering
Exotifiering är att se en person som exotisk eller ovanlig – och i det romantisera olika stereotyper sammankopplat till vem du tror personen är. Begreppet beskriver en process där du tillskriver en person, baserat på dennes utseende, en rad stereotyper kopplat till att personen bryter mot normen. Personer som rasifieras som icke vita, har transerfarenhet, HBTQ+ eller har en funktionsnedsättning utsätts enligt Sara Sjölander ofta.
---
– Ofta utgår privilegierade normativa personer från att personer som ofta exotifieras uppskattar att få höra kommentarer eller påpekanden om sin kropp, attribut eller uttryck, men det är viktigt att förstå att exotifiering är ett exempel på vardagsrasism, funko- eller transfobi.

Alla gillar komplimanger eller? Nej, inte om man ständigt blir påmind om att man är annorlunda.

Aspergare riskerar väl inte få komplimanger om sitt utseende pga sitt funktionshinder. Däremot att mötas av stereotyper om att man är särskilt intelligent, logisk el bra på datorer.

Även minoriteter kan agera kränkande mot andra minoriteter.
Spoiler: visa
Bara för att en själv utsätts för diskriminering och upplever minoritetsstress, så är förtryck och diskriminering relationellt, vi kan ha privilegier i relation till andra i vissa sociala sammanhang, men inte i andra.
---
Att leva i minoritetsskap och att också ständigt behöva synliggöra och påpeka och driva sin egen kamp i priviligerade sammanhang är uttröttande, och bidrar till minoritetstressen. Vi behöver alla ta ansvar för att agera bättre och ifrågasätta våra privilegier.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 43373
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Minoritetsstress

Inläggav Huggorm » 2021-09-16 21:57:42

Alla är vi i minoritet på något vis. Vi har ju en stor mängd egenskaper och vi kan inte tillhöra majoriteten på alla sätt.

Förövrigt ser jag att de nämner fasan att vara yngst på sin arbetsplats. Det var just vad vi konstaterade nu i veckan att jag är, med mina ynkliga 40 år. Men jag kan inte påstå att jag känner någon "minoritetsstress" över det.
Huggorm
 
Inlägg: 21793
Anslöt: 2011-12-12
Ort: I en kundvagn bak konsum

Minoritetsstress

Inläggav Alien » 2021-09-16 22:05:58

Nej, det är nog en värre stress att vara äldst. Inte om man är typ 58 och de omkring är 57, 56, 55. Men om man är 58 och den närmst i ålder är 40 och sedan alla andra är ännu yngre, då kan jag tänka mig att man oroar sig en del. "Har jag blivit långsammare, har jag fått sämre förmåga att lära mig nya saker, tycker de andra att jag är en bromskloss, vill arbetsgivaren bli av med mig? Det vore en katastrof, jag får aldrig ett nytt jobb vid min ålder."
Alien
Moderator
 
Inlägg: 43373
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Minoritetsstress

Inläggav slackern » 2021-09-16 23:05:41

Ättestupa whas the grej.
slackern
 
Inlägg: 42102
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Minoritetsstress

Inläggav Vildsvin » 2021-09-16 23:19:55

Hanna Wallensteen är adopterad från Etiopien. Det Sara Sjölander säger påminner om Tobias Hübinettes resonemang (adopterad från Sydkorea). Jag misstänker att Sara Sjölander också är adopterad men det behöver hon inte vara, folk som inte vet att jag är halvsvensk brukar ju tro att jag är adopterad.

Utlandsadopterade har blivit övergivna av sina biologiska föräldrar (även om föräldrarna har avlidit så har de på ett psykologiskt plan blivit övergivna då ingen släkting tagit hand om dem). Så att de har en djup bakomliggande rädsla för att inte passa in och därmed bli övergivna en gång till är inte så konstigt.

Utlandsadopterade är en extrem minoritet då de oftast inte haft någon kontakt med hemlandet under uppväxten, utan varit ensamma om att sticka ut i medelklassmiljö.

Det tycker jag färgar av sig på Sara Sjölanders/Tobias Hübinettes resonemang kring minoriteter. Vanliga invandrare har däremot erfarenheten att tillhöra en minoritet bland andra invandrarminoriteter. Toleransen mellan olika minoriteter är tyvärr ofta betydligt lägre än toleransen mellan en minoritet och majoriteten medelklassmänniskor.
Vildsvin
 
Inlägg: 2167
Anslöt: 2011-01-03

Minoritetsstress

Inläggav Skogkatt » 2021-12-18 12:06:44

Jag antar att alla är en minoritet. Jag tillhör själv en minoritet, det är skriven i norsk lag. Jag är skyddad. Men människor utnyttjar det, de kallar sig en minoritet och kräver och kräver. De använder minoritetskortet. Man tröttnar på det, vi är alla fast på den här hemska planeten, sluta klaga. Jag blir stressad av minoriteter som klagar hela tiden.

Ni svenskar är ju en minoritet, hur många av er är det världen, 10 miljoner? Det är en väldigt liten minoritet. Ni bör skyddas och bevaras. Men ingen bryr sig om svenskar. Människor kommer till Sverige från länder som har 100 miljoner invånare och de kallar sig en minoritet... Det verkar ju vettigt. Världen har blivit galen.
Skogkatt
Får inte posta
 
Inlägg: 3050
Anslöt: 2021-10-02

Minoritetsstress

Inläggav Freddy Dreadful » 2021-12-18 17:36:58

Identitetspolitisk smörja! You are not opressed and the world is not out to get you!
Freddy Dreadful
 
Inlägg: 503
Anslöt: 2010-09-13
Ort: Tyresö

Minoritetsstress

Inläggav Paladinen » 2021-12-20 13:16:37

Freddy Dreadful skrev:Identitetspolitisk smörja! You are not opressed and the world is not out to get you!


Hallelujah väl sagt.

Det här landet dryper av offermentalitet.
Paladinen
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 2986
Anslöt: 2020-12-23
Ort: För han är min soldat någonstans i Sverige

Minoritetsstress

Inläggav Alien » 2023-01-26 15:07:19

Ja, andras bekymmer är lätta att bära.

Annars borde ju asperergare känna igen känslan av att vara i minoritet och därför sakna tolkningsföreträde.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 43373
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Minoritetsstress

Inläggav slackern » 2023-01-26 16:54:41

Ni med finsk bakgrund blir ni kränkta utav kakorna Finskapinnar?
slackern
 
Inlägg: 42102
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Minoritetsstress

Inläggav antonius » 2023-01-26 20:30:06

slackern skrev:Ni med finsk bakgrund blir ni kränkta utav kakorna Finskapinnar?


som 16/dels same, blir jag lite kränkt av lapskojs
antonius
 
Inlägg: 20520
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Minoritetsstress

Inläggav Paladinen » 2023-01-26 21:18:36

slackern skrev:Ni med finsk bakgrund blir ni kränkta utav kakorna Finskapinnar?


Fruktansvärt kränkt.

som halvfinne/halvsvensk blir jag kränkt av både finska pinnar , finsk lakrits och den bilden av den blonda pojken på Kalles kaviar , jag blir också kränkt av svenska köttbullar,det amerikanska godiset Swedish fish , Swedish chef i mupparna.

Obs jag var ironisk, jag kan inte bry mig mindre om finska pinnar eller finsk lakrits eller svenska köttbullar.
Paladinen
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 2986
Anslöt: 2020-12-23
Ort: För han är min soldat någonstans i Sverige

Minoritetsstress

Inläggav nomemorytoday » 2023-01-27 22:23:39

Paladinen skrev:Obs jag var ironisk, jag kan inte bry mig mindre om finska pinnar eller finsk lakrits eller svenska köttbullar.


Hirven Molko :-)Happy
nomemorytoday
 
Inlägg: 3612
Anslöt: 2018-01-13

Återgå till Tipsa medlemmarnaLogga in