Meditation mot tinnitus och värk

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, atoms

Meditation mot tinnitus och värk

Inläggav Parvlon » 2012-01-14 20:38:36

Sökte på "meditera på sin tinnitus" mest för skoj och hittade detta.


I en studie vid Linköpings universitet har en grupp försökspersoner med tinnitus fått kognitiv beteendeterapi där acceptans och mindfulness var en viktig del av behandlingen. Drygt hälften, 54 procent av deltagarna, kände efteråt att de fått en meningsfull förbättring av sina besvär. Behandlingen påverkade också deltagarnas sömn till det bättre.

– Det finns mycket som inte fungerar. Akupunktur är ett sådant exempel. Det kan finnas några som känner att de blir bättre, men det behandlar inte handikappet på lång sikt, säger han.

– Det kan vara så att det är just kontrollen som är problemet. Lägg ned vapnen och fokusera på det som är viktigt. Mindfulness är ju egentligen ett nytt namn på meditation och det handlar om att distansera sig från innehållet i sina tankar. Vi ser att det här är särskilt relevant vid behandling av tinnitus, säger Gerhard Andersson.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ratt- ... 451004.svd

Under studien använde man hjärnscanning för att se hur hjärnan påverkades. Forskarna tittade på den del av hjärnan som kallas för somatosensoriska cortex, vilket visar som en slags karta över hela kroppen. Man utförde en hjärnscanning före och efter meditationen och kunde se en rad förändringar som visar att meditatonen fysiskt minskar smärtan.

Scanningen visade även att de områden av hjärnan som ansvarar för att hålla fokus och bearbeta känslor också var mer aktiva under meditationen, och aktiviteten var högst hos de personer som rapporterade störst minskningar av smärta.

- Det är inte bara en sak som händer, mindfulness meditation innehåller flera mekanismer som innebär flera vägar till smärtlindring, påpekar Zeidan.

Man har tidigare vetat att meditation kan lindra smärta, men man har trott att det beror på en ökad medvetenhet hos individen att själv kunna styra sin uppfattning om smärtan.

- En hjärnscanning visar klart att båda processerna äger rum. Meditation kan ändra smärtans natur innan hjärnan ens har hunnit uppfattat den, vilket gör att människor som mediterar har lättare att hantera den. Man kan verkligen säga att meditation trimmar din hjärna i form, säger Katharine MacLean, forskare på meditation.

http://sund.nu/docs/artikel.asp?td=2012 ... 5&art=1392

EDIT:
Bild
The right orbito-frontal cortex, shown here, is one of the areas of the brain that appears to be enlarged due to meditation. (Credit: Image courtesy of University of California - Los Angeles)

http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 134655.htm
Parvlon
Inaktiv
 
Inlägg: 14823
Anslöt: 2006-07-28
Ort: ∴ℜ∴Ψ∴ℜ∴

Re: Meditation mot tinnitus och värk

Inläggav Parvlon » 2012-01-14 20:54:27

"Our previous research found that Zen meditators have lower pain sensitivity. The aim of the current study was to determine how they are achieving this," says senior author Pierre Rainville, researcher at the Université de Montréal and the Institut universitaire de gériatrie de Montréal. "Using functional magnetic resonance imaging, we demonstrated that although the meditators were aware of the pain, this sensation wasn't processed in the part of their brains responsible for appraisal, reasoning or memory formation. We think that they feel the sensations, but cut the process short, refraining from interpretation or labelling of the stimuli as painful."
Pain: What Zen Meditators Don't Think About Won't Hurt Them


Zen Meditation Alleviates Pain, Study Finds
Zen Meditation: Thicker Brains Fend Off Pain
Meditation Reduces the Emotional Impact of Pain, Study Finds
Parvlon
Inaktiv
 
Inlägg: 14823
Anslöt: 2006-07-28
Ort: ∴ℜ∴Ψ∴ℜ∴

Återgå till Tipsa medlemmarna



Logga in