Löftet om att bryta utanförskapet - bokslutet enligt DN

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, atoms

Löftet om att bryta utanförskapet - bokslutet enligt DN

Inläggav Alien » 2014-03-18 17:24:20

Reinfeldt och de andra i alliansen påpekade inför valet 2006 att fler stod utanför arbetsmarknaden än de officiellt 6% arbetslösa. Arbetslösheten maskerades som sjukskrivning och förtidspension.

DN skrev:– Regeringens övergripande mål är att skapa förutsättningar för fler jobb i fler och växande företag och att därigenom bryta utanförskapet,­ sade Fredrik Reinfeldt i sin första ­regeringsförklaring.
http://www.dn.se/valet-2014/blandat-bok ... forskapet/

DN har --- valt att granska fyra kriterier för utanförskap. På samtliga fyra områden är det verkliga människor som räknas och dessa har stått utanför arbetsmarknaden en längre period. Resultatet för Fredrik Reinfeldt är blandat, visar genomgången. På två områden minskar utanförskapet, på övriga två ökar det.

1 Förtidspensionärerna
Sedan 2006 har antalet personer med sjuk- eller aktivitetsersättning, det som tidigare kall­ades förtidspensionärer, minskat med 191 000. I samband med en rad regelförändringar 2008 dök antalet förtidspensionärer kraftigt. Kriterierna för att få sjukersättning skärptes och den tillfälliga sjuk­ersättningen avskaffades helt.


Personligen tycker jag det var fel att den tillfälliga sjukersättningen avskaffades. Det blir bara sjukskrivna, utförsäkrade och sjukskrivna igen i stället. Vilket leder till nästa "framgång".

2 Långtidssjuk­skrivningarna
Även långtidssjukskrivningarna har minskat sedan 2006, även om de ökat något sedan 2011. En ­orsak till ökningen är att många som tidigare hade tidsbegränsad sjukersättning nu är sjukskrivna.

Försäkringskassan ser också en tydligare koppling mellan en tuffare arbetsmarknad och sjukskrivningarna.


Ja, en del gruppar skyfflas mellan sjukskrivning och arbetslöshet.

3 Långtidsarbets­lösheten
Utvecklingen av långtidsarbetslösheten är en av de största ­förändringarna de senaste åtta åren. I dag är den genomsnittlige arbetslöse utan jobb i 35 veckor jämfört med 26 veckor 2006. Av de arbetslösa så har de långtids­arbetslösas andel vuxit från 27 till 33 procent 2013.

– Sammansättningen av arbetslösheten har förändrats på senare år. Vi har fått in mer utsatta grupper. Sedan är det en allmän tendens att skruvarna dras åt mer och mer i arbetslivet, kraven ökar och det blir allt svårare för vissa grupper att komma in på arbetsmarknaden, i alla fall varaktigt, säger Hans ­Tydén, analytiker på Arbetsförmedlingen.


Vem får ta hand om Svarte Petter, som försvunnit från sjukförsäkringen? Den grupp som alltid blir över. De "svaga grupperna" på arbetsmarknaden. De som har för låg utbildning, de som är funktionshindrade, de som har psykiska problem och de nyanlända till Sverige.

4 Socialbidragen
I antal är de som uppbär försörjningsstöd ungefär lika många som 2006. Däremot har snittiden för hur länge man uppbär bidrag stigit från 5,9 månader 2006 till 6,6 i fjol.

Dessutom har andelen långvariga bidragstagare ökat de senaste fem åren, enligt Socialstyrelsen. Förra året var det 40 procent som levde på försörjningsstöd mer än tio månader.

De senaste åren har runt 45 procent angett arbetslöshet som skäl till att man behöver ekonomiskt bistånd. En orsak till det är att ­alliansen skärpt arbetsvillkoret till a-kassan, vilket bland annat innebär att personer som arbetat halvtid i praktiken inte kan få a-kassa.


Det är dessa som verkligen riskerar att hamna i permanent utanförskap.

Antalet förtidspensionärer och långtidssjukskrivna har minskat, precis som alliansen lovat.

Hur många som fått jobb vet ingen, men enligt en studie från Inspektionen för sjukförsäkringen hade tre av tio efter att de lämnade sjukförsäkringen högre inkomster av arbete än vad som var fallet tidigare. Det rör sig framför allt om personer som var sjukskrivna på deltid.
Detta kan alltså betecknas som framgång. Men det är tveksamt för dessa:
Resten har gått i ålderspension, återvänt till sjukförsäkringen eller gått vidare till olika arbetsmarknadspolitiska program. Män­niskor har helt enkelt förflyttats från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Löftet om att bryta utanförskapet - bokslutet enligt DN

Inläggav Alien » 2014-03-18 17:30:08

Intervju med Odette, som varit utan jobb sedan hon slutade gymnasiet. Nu har hon praktik på en restaurang.

DN skrev:Sedan hon slutade gymnasiet för snart fem år sedan har hon slussats fram och tillbaka mellan Försäkrings­kassan och Arbetsförmedlingen.

– Man känner sig som en i mängden, en siffra i statistiken, säger hon.
---
– Vägen hit har varit mycket lång och krokig. Det känns som att man inte vetat vart de skulle göra av mig, säger hon.

Odette lever på aktivitetsersättning från Försäkringskassan men har en stark vilja att kunna arbeta och försörja sig själv.

De senaste åren har varit fulla av besvikelser.

– Jag har varit på praktikplatser där det målas upp en vacker bild om jobb, men sedan blir det inget. Det är jättejobbigt, berättar hon.

Nu har 24-åringen kommit till ett så kallat socialt företag, som i samarbete med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och kommunen, jobbar med arbetslivsinriktad rehabilitering.
http://www.dn.se/valet-2014/jag-drommer ... -hemifran/

När praktiken är över ska Odette få en tjänst med anställningsstöd.

Vad är sociala företag?

Fakta. Långtidsarbetslösa
Sociala företag ska ha som övergripande mål att integrera människor som har stora svårigheter att få eller behålla ett arbete. 2010 antog ­ regeringen en handlingsplan för fler sociala företag.
Tillväxtverket har ett övergripande ansvar tillsammans med Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Löftet om att bryta utanförskapet - bokslutet enligt DN

Inläggav Alien » 2014-03-18 17:50:53

Idag pratar man inte lika mycket om "utanförskapet" som man gjorde år 2006. Men problemet kvarstår.

"Nationalekonomerna Ingvar Nilsson och Anders Wadeskog har gjort beräkningar som visar att varje person som fastnar i livslångt utanförskap kostar samhället 10-15 miljoner kronor per år i form av sjukvård, rehabilitering, insatser från rättsväsendet och produktionsförluster. Fler än 12 procent i varje årskull hamnar utanför samhället. Per årskull blir det en samhällsekonomisk kostnad på 210 miljarder, enligt Nilssons och Wadeskogs kalkyler.

Om skolan skulle kunna hjälpa dessa elever så skulle det alltså vara en mycket lönsam affär för Sverige. Men de elever som behöver särskilt stöd får det inte i den utsträckning de behöver, visar statistik fårn Skolinspektionen. I Pisa-undersökningen försämras resultatet allra mest för de svagast presterande eleverna."
(DN 2014-03-14 "Skolan och jobben del av samma fråga")

Moderaterna vill att höstens riksdagsval ska handla om jobb kontra bidrag, inte om skolan. Men skolpolitiken och arbetslösheten hänger ihop. Fler går ut gymnasiet med ofullständiga betyg idag än för 30 år sedan. Vad nu det beror på. Kanske fler öht börjar på gymnasiet idag, det räcker inte med att ha gått ut grundskolan för att få jobb.

Här står det om hur mycket gatuvåldet kostar: http://www.dn.se/sthlm/sa-mycket-kostar-gatuvaldet/
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Löftet om att bryta utanförskapet - bokslutet enligt DN

Inläggav Alien » 2014-03-18 18:08:55

DN skrev:Många fler i jobb, men samtidigt betydligt hög­re arbetslöshet. Så ser resultatet ut efter snart åtta år med allians­regeringen. Väljarna ska avgöra om arbetslinjen är en framgång eller ett fiasko.
http://www.dn.se/ekonomi/johan-schuck-2 ... vit-hogre/

Fler i arbete, men arbetslösheten har ökat från 6,1 till 8,5%. Men alliansen skulle väl säga att det beror på att de arbetslösa förr gömdes undan bland långtidssjukskrivna.

Även när det blir högkonjunkter blir det inte automatiskt fler jobb.

"Många företag har ledig kapacitet och behöver inte nyrekrytera, utan kan i stället höja produktiviteten. Det är då många börjar tala om 'jobless growth', i tron att arbetstillfällena är på väg att ta slut."

Men hittills har det inte stämt. Jobben finns kvar och en del nya jobb har också tillkommit. Men inte lika många nya jobb som det ökade antalaet arbetslösa.

"Matchningen mellan arbetslösa och lediga platser har dessutom blivit sämre."
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Löftet om att bryta utanförskapet - bokslutet enligt DN

Inläggav plåtmonster » 2014-03-18 21:57:44

Så man bollar runt folk så att de behöver mer vård mm och det hela ökar bara kostnaden i slutändan. Skitsmart.
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Löftet om att bryta utanförskapet - bokslutet enligt DN

Inläggav Huggorm » 2014-03-18 22:37:08

Alien skrev:"Matchningen mellan arbetslösa och lediga platser har dessutom blivit sämre."

Vilket i klartext betyder att de arbetslösa inte har de utbildningar som de lediga arbetstillfällena kräver. Det räcker inte med grundskola för att få jobb längre.
Huggorm
 
Inlägg: 22255
Anslöt: 2011-12-12
Ort: I en koja i skogen

Löftet om att bryta utanförskapet - bokslutet enligt DN

Inläggav plåtmonster » 2014-03-18 22:39:09

Dags för rejäl kursändring med andra ord.
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Löftet om att bryta utanförskapet - bokslutet enligt DN

Inläggav antonius » 2014-03-18 23:54:23

Huggorm skrev:Vilket i klartext betyder att de arbetslösa inte har de utbildningar som de lediga arbetstillfällena kräver. Det räcker inte med grundskola för att få jobb längre.


Det skulle det väl kunna gör egentligen men eftersom vi har ett delvis kapitalistiskt system som bara ska snurra fortare och fortare finns det inga möjligheter att ta in folk och utbilda internt, för kvartalsredovisningar etc, medger inte långsiktiga planeringar.

Med den påföljden att vi får en model med tidig utslagning istället, som då kostar samhället en del, pga ökad brottslighet, droger och andra följder av det systemet. Vad som blir dyrast i långa loppet är osäkert, men de som är skoltrött och vill prova jobba ett tag får det ju kämpigt om inte släkt och vänner då kan hjälpa, om man har sådan tur... :-)063
antonius
 
Inlägg: 21863
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Löftet om att bryta utanförskapet - bokslutet enligt DN

Inläggav kiddie » 2014-03-21 21:44:57

Äh, utanförskap, tror någon på det? Bara ett mjukt ord man vill svänga sig med när man vill skänka statliga pengar till privata företag och dessutom skänka arbetskraften dit precis som det är en förmån att få jobba!

FAS3 och massa skit.

Utanförskap PLUS en rasad ekonomi plus kroniska otrygghetskänslor.

Finfint.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15536
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Löftet om att bryta utanförskapet - bokslutet enligt DN

Inläggav Braincandy » 2014-03-23 1:01:00

Hehe, de är likadana filurer de där politikerna! talar så varmt för att skapa valfläsk och vinna röster, sen när de väl kommer till makten så blir det plötsligt massa ljug och hittepå.

Freddan talar om att han brutit bidragslinjen... komiskt va? Det han gjort är att byta namn på plusjobb till FAS3 (enda skillnaden är att ersättningen sänktes om jag förstått det rätt), och vad händer om han förlorar makten i höst? sossarna byter namn på FAS3 till plusjobb del 2 eller något sådant förstås! Man får ta och gratulera. Och så fortsätter karusellen. :(


När jag läser om Odette, borde väl känna mig mindre ensam efter det, men jag känner bara sorg inombords.
Braincandy
 
Inlägg: 1570
Anslöt: 2012-09-27

Löftet om att bryta utanförskapet - bokslutet enligt DN

Inläggav plåtmonster » 2014-03-23 2:32:26

Ingen skall lämnas utanför att bli utnyttjad till själ och kropp för en futtig löning :P
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Löftet om att bryta utanförskapet - bokslutet enligt DN

Inläggav Alien » 2014-09-14 3:21:48

Det pratas mest om att få unga arbetslösa in på jobb. Ett parti talar om traineejobb inom kommunen för de som genomgått gymnasiet och inte fått jobb. Ett annat pratar om "riktiga jobb" i stället som måste komma hos de privata företagen, alltså ge företagen bättre villkor.

Men hur man ska få arbetsgivarna att anställa t ex funktonshindrade, äldre och invandrare, de som har svårast att hitta jobb, det har jag inte hört så mycket om.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Löftet om att bryta utanförskapet - bokslutet enligt DN

Inläggav Wine » 2014-09-14 8:56:23

Den här idén om jämviktsarbetslöshet, att arbetslösheten bör ligga på en viss nivå för att inte inflationen ska stiga påverkar säkert:

Jämviktsarbetslöshet är svaret på oseriös arbetsmarknad

En del människor har väl heller inget större intresse av att vidareutbilda sig/byta yrke eller att arbeta överhuvudtaget och alla har inte heller den kapacitet som krävs för att tillgodogöra sig utbildning på högskola eller universitet, och har inte människor tillräckliga kvalifikationer för de tjänster som erbjuds och/alternativt inte är intresserade av att söka de tjänster som erbjuds så kan man ju fundera på vad de då ska göra istället, är det bättre att de sitter hemma och blir passiviserade eller kanske det är bättre för den psykiska och fysiska hälsan att de ändå involveras i någon arbetsmarknadspolitisk åtgärd och får sysselsättning, i många fall är ju faktiskt passivisering och isolering nedbrytande. Att ha dagliga rutiner och regelbundenhet vad gäller tider för mat och sömn m.m. är bra för hälsan och det gäller alla. Att bryta "utanförskapet" och att se till att folk får någon form av sysselsättning tror jag i grunden är en bra tanke, det är väl också så att de som hamnar i arbetsmarknadspolitisk åtgärder som exempelvis FAS3 ofta har en väldigt lång frånvaro i form av arbetslöshet eller sjukskrivning så det är inte så enkelt, det bästa vore ju förstås att de kunde få ett "riktigt" arbete på den reguljära arbetsmarknaden efter hand.
Wine
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 10883
Anslöt: 2010-12-21

Löftet om att bryta utanförskapet - bokslutet enligt DN

Inläggav Miche » 2014-09-14 9:46:16

Det är ju faktiskt individuellt hur människor påverkas av att inte ha ett arbete, många mår skit av det men låt de då som klarar sig bra utan ett arbete vara i fred istället för att tvingas in i idiotåtgärder så som det slavarbete som bl.a. FAS3 inneburit (eller fortfarande innebär).
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Löftet om att bryta utanförskapet - bokslutet enligt DN

Inläggav osäker » 2014-09-14 10:51:19

Miche skrev:Det är ju faktiskt individuellt hur människor påverkas av att inte ha ett arbete, många mår skit av det men låt de då som klarar sig bra utan ett arbete vara i fred istället för att tvingas in i idiotåtgärder så som det slavarbete som bl.a. FAS3 inneburit (eller fortfarande innebär).

Det är nog inte många bland de arbetande som tycker att det är bra om de som trots arbetsförmåga parasiterar på andras arbete "klarar sig bra", utan de flesta tycker nog att det är bättre om dessa stimuleras att söka arbete. För övrigt räknas inte arbete som görs frivilligt mot ekonomisk ersättning som slaveri.
osäker
 
Inlägg: 246
Anslöt: 2009-08-24
Ort: Stockholm

Löftet om att bryta utanförskapet - bokslutet enligt DN

Inläggav Miche » 2014-09-14 11:00:39

FAS3 är inte speciellt frivilligt, människor har tvingats in i det mot en usel ersättning vilket jag anser vara lika med slavarbete.
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Löftet om att bryta utanförskapet - bokslutet enligt DN

Inläggav osäker » 2014-09-14 11:06:51

osäker
 
Inlägg: 246
Anslöt: 2009-08-24
Ort: Stockholm

Löftet om att bryta utanförskapet - bokslutet enligt DN

Inläggav Huggorm » 2014-09-14 11:48:15

Det är bara att skaffa ett jobb om fas 3 inte känns meningsfullt. Det är ett helvete att jobba men det är bara att bita ihop om man vill ur fas 3. Jag har precis sagt upp mig från en fast anställning, tackat nej till en annan anställning och tackat ja till en tredje, det finns hur mycket jobb som helst för den som verkligen vill ha dom. Klart att man får göra uppoffringar, det är inte kul att veckopendla till annan ort men väljer man att bo i en fattig och ödslig del av landet så får man ta konsekvenserna av det.
Huggorm
 
Inlägg: 22255
Anslöt: 2011-12-12
Ort: I en koja i skogen

Löftet om att bryta utanförskapet - bokslutet enligt DN

Inläggav Miche » 2014-09-14 11:53:52

Ok, om man ska gå på den exakta definitionen är det inte slavarbete men definitioner glider iväg. Vad vill du kalla det för då när man tvingar människor att utföra arbeten för usel ersättning utan en egentlig möjlighet att avvärja det?

I princip är det samma metoder arbetslösa har utsatts för som amerikanska fängelseklienter utsätts för, man tvingas arbeta under usla förhållanden och usla löner, här för att dribbla med arbetslöshetssiffrorna samt låta företag få konkurrensfördelar genom politiska beslut, i USA för att finansiera privata fängelser och en enormt hög andel fängslade.

Vad vill du kalla det amerikanska "slaveriet" för?
Huggorm skrev:Det är bara att skaffa ett jobb om fas 3 inte känns meningsfullt. Det är ett helvete att jobba men det är bara att bita ihop om man vill ur fas 3. Jag har precis sagt upp mig från en fast anställning, tackat nej till en annan anställning och tackat ja till en tredje, det finns hur mycket jobb som helst för den som verkligen vill ha dom. Klart att man får göra uppoffringar, det är inte kul att veckopendla till annan ort men väljer man att bo i en fattig och ödslig del av landet så får man ta konsekvenserna av det.
Visst finns det jobb men det finns även skäl till att man inte kan ta vissa arbeten. I mitt fall handlar det om psykisk hälsa, jag fixar inte "hjärndöda" jobb eller fysiskt slitsamma jobb.
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Löftet om att bryta utanförskapet - bokslutet enligt DN

Inläggav osäker » 2014-09-14 12:35:39

Miche skrev:Vad vill du kalla det för då när man tvingar människor att utföra arbeten för usel ersättning utan en egentlig möjlighet att avvärja det?

Att låta bli att ge människor pengar utan krav på motprestation skulle jag inte kalla för något särskilt; det är normaltillståndet. Att erbjuda människor pengar i utbyte mot pysselsättning skulle jag kalla för välgörenhet.

Vad vill du kalla det amerikanska "slaveriet" för?

Fängelse skulle jag nog kalla det. Att fångar är ofria är väl ingen nyhet. Om de tvingas arbeta eller tvingas delta i något slags improduktiv rehabilitering eller tvingas sitta sysslolösa hela dagarna gör ingen nämnvärd skillnad i det avseendet.
osäker
 
Inlägg: 246
Anslöt: 2009-08-24
Ort: Stockholm

Löftet om att bryta utanförskapet - bokslutet enligt DN

Inläggav Miche » 2014-09-14 12:48:12

osäker skrev:Att erbjuda människor pengar i utbyte mot pysselsättning skulle jag kalla för välgörenhet.
FAS3 är ingen välgörenhet, det är ett utnyttjande av människor i knipa.
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Löftet om att bryta utanförskapet - bokslutet enligt DN

Inläggav slackern » 2014-09-14 12:52:46

Miche skrev:
osäker skrev:Att erbjuda människor pengar i utbyte mot pysselsättning skulle jag kalla för välgörenhet.
FAS3 är ingen välgörenhet, det är ett utnyttjande av människor i knipa.


För 100 år sedan var fattigvårdsauktioner och rotegång välgörenhet. Så begreppen ändras nog genom tiden.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Fattigv%C3%A5rd
slackern
 
Inlägg: 43752
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Löftet om att bryta utanförskapet - bokslutet enligt DN

Inläggav Miche » 2014-09-14 13:03:52

slackern skrev:
Miche skrev:
osäker skrev:Att erbjuda människor pengar i utbyte mot pysselsättning skulle jag kalla för välgörenhet.
FAS3 är ingen välgörenhet, det är ett utnyttjande av människor i knipa.


För 100 år sedan var fattigvårdsauktioner och rotegång välgörenhet. Så begreppen ändras nog genom tiden.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Fattigv%C3%A5rd
Liksom begreppet slavarbete...
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Löftet om att bryta utanförskapet - bokslutet enligt DN

Inläggav osäker » 2014-09-14 13:16:18

Miche skrev:FAS3 är ingen välgörenhet, det är ett utnyttjande av människor i knipa.

Välgörenhet är det eftersom nyttan är tänkt att tillfalla andra än den betalande parten.


Vad gäller slaveri kanske du borde åka till Mauretanien eller så och fråga några riktiga slavar huruvida de tycker att det är rimligt att jämställas med människor som har tusentals kronor i reda pengar i månaden att leva på, som får söka vilka jobb de vill, som får flytta vart de vill, som inte behöver vara sexuellt tillgängliga för sin ägare och inte behöver frukta för liv och lem om de inte lyder densamme. Jag anar att de inte skulle hålla med dig.
osäker
 
Inlägg: 246
Anslöt: 2009-08-24
Ort: Stockholm

Återgå till Tipsa medlemmarna



Logga in