Leva med schimpanser i hemmet ("Schimpansungarnas hem")

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Leva med schimpanser i hemmet ("Schimpansungarnas hem")

Inläggav Alien » 2021-04-23 12:12:32

Råkade se det på SVT.

Schimpansungarna var förvisso charmiga, t ex den som ständigt stal kepsen från "husse" Jimmy och satte den på sitt eget huvud och stack iväg. Eller de små ömhetstörstande ungarna som ville sitta i famnen och lade armarna om "matte" Jenny. "Husse"/reservpappan gick ibland med tre schimpansungar klängande på sig, en på huvudet.

Men de klängde i gardinerna, klättrade överallt, tog all mat de kom över och red på den tåliga hunden. Rumsrena var de inte heller. Dessutom, små gulliga schimpansungar växer och blir stora och starka och potentiellt farliga schimpanser. Så när de blev större flyttades de till en inhägnad långt bort. Det kom ständigt nya föräldralösa små schimpansungar till hemmet så de äldre måste flytta ut.

Bakgrunden är hemsk. Detta händer i Liberia. Människor dödar schimpanser för att sälja köttet (bush meat) på marknaden. Hur kan man vilja äta schimpanskött, det är nästan som att vara kannibal, de är ju våra närmaste släktingar. Ungarna säljs som husdjur och far illa.

Jimmy och Jenny Desmond kom till Liberia för att ta hand om schimpanser som utnyttjats som försöksdjur och sedan övergivits. De hade utsatts för ständiga blodprov och avsiktligt smittats med olika sjukdomar, t ex hepatit. Många hade förstås dött av försöken. Sedan blev paret Desmond kvar i Liberia och tog hand om föräldralösa schimpansungar

Programmet jag såg var det sista av tre. Jag har tydligen missat de första två.

svt play skrev:Hur hanterar du att plötsligt bli surrogatförälder till 21 föräldralösa schimpansungar? Jim och Jenny Desmond, två amerikanska biologer, åker till Liberia och får två schimpansungar på halsen när de flyttar in i en nedlagd läkarklinik. Sedan dess har de inte kunnat säga nej till fler, och har nu hand om över tjugo schimpansungar, alla i behov av omvårdnad dygnet runt. Vad som skulle vara ett konsultuppdrag blev till en mission, och nu jobbar de för att bygga upp ett permanent hem för unga schimpanser som förlorat sina föräldrar på grund av jakt.
https://www.svtplay.se/video/30256454/s ... -avsnitt-3
Alien
Moderator
 
Inlägg: 38682
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Återgå till Tipsa medlemmarnaLogga in