Läkare på vårdcentraler

Vårdfrågor, medicinska aspekter samt forskning- och vetenskapsämnen.

 Moderatorer: Alien, atoms

Läkare på vårdcentraler

Inläggav HGJ » 2008-11-10 9:30:55

Uppenbarligen är inte alla läkare som arbetar på vårdcentraler husläkare. På följande sidor:

http://www.lul.se/templates/page____8226.aspx
http://www.lul.se/templates/page____7961.aspx

står det t.ex. med läkare som inte finns med i den här förteckningen:

http://www.lul.se/upload/PV/Dokument/Husläkare081105.pdf

Vilka uppgifter har de vårdcentralsläkare som inte är husläkare? Att ta emot patienter som inte har listat sig hos någon husläkare? Om man vill gå till en viss vårdcentralsläkare som inte står med i förteckningen över husläkare, har man då möjlighet att få en tid hos just den läkaren?
Senast redigerad av HGJ 2011-05-04 16:34:33, redigerad totalt 1 gång.
HGJ
Assistent
 
Inlägg: 5316
Anslöt: 2007-06-02

Inläggav Debbido » 2008-11-10 14:03:24

Hej!

Jag fattar inte själv det här :roll:

Alliansen har lagt fram ett förslag om att husläkarsystem ska införas i Sverige. Så, vad har vi nu då? Jag har träffat stafettläkare och olika läkare. Sedan en tid tillbaka har jag samma läkare. Jag räknar henne alltså som husläkare. Men hon kanske försvinner snart? Jag är listad på hennes vårdcentral.

Det jag menar med en husläkare är en stabil kontakt som varar under många år. Jag anser att denne ska ha en bred allmänkompetens och inte vara gynekolog eller annat.

England har ett väl utbyggt husläkarsystem. En familj kan ha samma läkare i 30 år t ex. Denne skickar ut remisser till specialister. Remisserna kommer tillbaka. Sedan gör husläkaren en bedömning av lämplig behandling och kollar att medicinerna funkar ihop. Husläkaren "kan" sina patienter utan och innan så småningom och kan då ge rätt diagnos fortare.
Senast redigerad av Debbido 2011-05-04 16:34:33, redigerad totalt 1 gång.
Debbido
 
Inlägg: 5689
Anslöt: 2007-09-24
Ort: Vid Västerhavet

Inläggav Lakrits » 2008-11-10 14:57:27

Läkare på vårdcentraler är oftast allmänläkare, vilket är en specialistkompetens precis som gynekologi eller geriatrik. Tanken är att en husläkare skall vara kopplad till den vårdcentral där man bor och att denne skall vara just allmänläkare. De som inte är husläkare vid vårdcentralerna kan vara kandidater (d.v.s. AT-läkare och ST-läkare), vikarier eller vara kopplade till projekt eller visstidsanställda för att fylla ett behov som finns just för den vårdcentralen (t.ex. beroendeläkare, psykiatriker, geriatriker).

Det finns alltid läkare vid vårdcentralerna som skall kunna ta emot patienter som av någon anledning inte har en husläkare (nyinflyttade, asylsökande, sådana som inte har begärt att få en husläkare etc.). Om du vill ha en husläkare, så skall du kontakta din vårdcentral eller Praktikertjänsthusläkarmottagning och begära att få anmäla intresse och ställa dig i en ev. kö. Du kan alltid önska vilken av läkarna du vill ha, men vissa är fulltecknade.

Det skulle ju vara skönt att kunna ha samma läkare hela livet, men det råder läkarbrist i Sverige samtidigt som många landsting inte erbjuder fasta anställningar. Det leder till att läkarna hoppar omkring mellan sjukhus och vårdcentraler. Det bästa är att stå på sig, så att man ser till att alltid komma till samma läkare så länge som hon är kvar. Det gör åtminstone att det finns någon form av kontinuitet. Själv har jag samma husläkare nu som när jag sjukskrevs för två och ett halvt år sedan, men jag har haft inte mindre än tolv ansvariga psykiatriker. Så just för mig är husläkarproblemet förhållandevis litet.
Senast redigerad av Lakrits 2011-05-04 16:34:33, redigerad totalt 1 gång.
Lakrits
 
Inlägg: 5469
Anslöt: 2008-10-15

Inläggav Debbido » 2008-11-10 15:21:34

Detta med husläkarsituationen varierar säkert från område till område. Läste att Alliansen tagit bort ett extra anslag på 30 % till extra kostnader för socialt svaga, invandrartäta områden. Det innebär ännu sämre tillgång till fasta läkare.

Det finns en liten chans att man kan få en fast, skicklig husläkare och en lika stor att man INTE FÅR DET. De bästa är ofta fullistade. Jag ser fram emot alliansens förslag om ett husläkarsystem liknande det engelska. Men det måste ta många år att bygga upp detta .

Närsjukvården ska ta över lejonparten av vården och vi ska sällan behöva skickas till specialister. MEN, läkare med allmänkompetens är i stark minoritet. I de flesta andra EU-länder är det tvärtom. så HUR ska vi skaka fram alla dessa kompetensta allmänläkare helt plötsligt?¨Jag tror att de läkare som träffar samma patient hela tiden lär sig av sina misstag och utvecklas till större skicklighet. Taskigt att de lägger ned akutsjukhusen INNAN husläkarsystemet är utbyggt.
Debbido
 
Inlägg: 5689
Anslöt: 2007-09-24
Ort: Vid Västerhavet

Återgå till Aspergare och vården



Logga in