Kost relaterad till AS/ADHD, som Gluten- och Kaseinfri kost

Vårdfrågor, medicinska aspekter samt forskning- och vetenskapsämnen.

 Moderatorer: Alien, Puzzle, marxisten, atoms, Sjuckert

Re: Gluten- och Kaseinfri kost

Inläggav Zombie » 2011-04-19 23:29:34

Elysium skrev:Hej!
För den som uppskattar mat fri från mjölk och gluten kanske paleokost kan vara ett alternativ? Bifogar här en introduktion och en receptsamling.

http://www.staffanlindeberg.com/
http://www.staffanlindeberg.com/Evolutionsmedicin.html
http://paleokost.bloggsida.se/

Vänligen
/Elysium

Sådant här alltså?:

stenalderskost-den-bortglomda-dieten-t12108.html
Senast redigerad av Zombie 2011-05-04 22:03:50, redigerad totalt 1 gång.
Zombie
 
Inlägg: 18093
Anslöt: 2007-12-26

Re: Gluten- och Kaseinfri kost

Inläggav vallesmamma » 2011-04-20 10:43:56

Jag tål varken gluten eller mjölk. Jag har inte märkt att det sker någon förändring.
Senast redigerad av vallesmamma 2011-05-04 22:03:50, redigerad totalt 1 gång.
vallesmamma
 
Inlägg: 918
Anslöt: 2010-01-05
Ort: Luleå

Re: Gluten- och Kaseinfri kost

Inläggav Elysium » 2011-04-22 10:09:40

Tack Zombie för din länkhänvisning!
Senast redigerad av Elysium 2011-05-04 22:03:50, redigerad totalt 1 gång.
Elysium
 
Inlägg: 94
Anslöt: 2011-04-17

Re: Gluten- och Kaseinfri kost

Inläggav clivia » 2011-04-22 16:44:57

Skolor kan inte neka elever specialkost, egentligen behöver man inte ens läkarintyg.
Jag behövde inte ens läkarintyg när jag gick till skolans sköterska och sa: Jag behöver intyg till skolköket då jag inte kan äta mat som innehåller mjölkproteiner och lite annat.
När de först sa nej, sa jag bara: "Ok, då ansvarar ni för läkarkontakten när jag bli så sjuk och faller på backen i skolmatsalen"-- Jag gick specialkost heeeeela min skolgång (den lilla skolgång jag hade).
clivia
 
Inlägg: 1406
Anslöt: 2009-03-05
Ort: Lite här och där...

Kost relaterad till Aspergers hos vuxna?

Inläggav sony_galaxy » 2011-08-31 0:58:22

Jag har läst en del om att ändrade matvanor för de med Aspergers kan hjälpa mot att vissa symtom uppkommer, dock så har jag bara sett det undersökas hos barn och yngre men inte hos ungdomar eller vuxna.

Tror det är något sånt som att skippa mjölk, vete och gluten som hjälper de med Aspergers.
Visserligen så har jag knappt hittat någon information angående studier gjorda på vuxna, så jag tänkte att jag kunde vända mig hit och fråga här!

Min fråga är: Vet någon om hur det ligger till med ungdomar/vuxna och om ändrade
kostvanor kan hjälpa mot vissa symtom?

Har du någon speciell kost som hjälper?

mnordgren:

Slog ihop med en liknande tråd.
------------
Nyttig läsning: Forumregler | Netikett
sony_galaxy
 
Inlägg: 29
Anslöt: 2011-01-07

Re: Kost relaterad till Aspergers hos vuxna?

Inläggav Bror Duktig » 2011-08-31 9:48:05

Som NPF:are är man ofta stressad, och många har drabbats av utbrändhet och efterföljande känslighet i systemen i kroppen.

Jag skulle säga att en kost som inte speedar är bra. Alltså en kost som inte skickar iväg blodsockret och får fart på insulinet.

Det där med gluten och laktos och allt vad det är, har jag inte så stor koll på. Har testat själv med dieter för sådana tillstånd, men inte märkt något på några av mina symptom (NPF eller somatiska).

Det som gör att jag fungerar bäst (i hjärnan och somatiskt) är att äta som en korsning av LCHF, stenåldersdiet och GI. Alltså bra råvaror, tänka på vad vi är gjorda för, hålla nere på raffinerade kolhydrater och säd över huvud taget.

Jag tycker att man gott kan testa olika dieter. Känns bra när man kan avfärda något som overksamt och det känns bra när man hittar något bra. Att kunna avfärda, gör för mig att jag inte grubblar mer på det, och inte funderar på om jag bör undvik eller ej.
Bror Duktig
 
Inlägg: 14355
Anslöt: 2008-07-18
Ort: En liten bit norr om Göteborg

Re: Kost relaterad till Aspergers hos vuxna?

Inläggav KaosPrinsessa » 2011-08-31 17:05:36

Jag har testat att äta laktos- och glutenfri diet men det hände inget för mig. Varken positivt eller negativt.. eller jo det gick åt mer pengar på mat.
Laktosfritt käkar jag jämt (men inte helt mjölkfritt) eftersom jag är överkänslig mot laktos.
Det som funkar bäst för mig är att ha en diet med ayurvedfa som förebild samt att utesluta rött kött (vilket jag ändå inte gillar)

Info om ayurveda: http://www.vedalila.se/ayurveda/ayurveda.html
KaosPrinsessa
 
Inlägg: 3152
Anslöt: 2010-10-10
Ort: Cardiff, Wales

Re: Kost relaterad till Aspergers hos vuxna?

Inläggav barracuber » 2011-08-31 17:52:35

Hela kostbiten tycker jag har spårat ut helt fullständigt på senare år/decennier. Det råder ju rena krig mellan de olika företrädarna. Ju fler varianter som dyker upp desto mer förbryllad och avvaktande blir jag, vilket känns sunt i sig att vara.

Jag tror kort sagt att människan är skapt för att vara allätare. Så jag försöker äta allsidigt i den mån det går i mån av tid, kraft, energi, inspiration.

Jag tror dagens ofta vilsna, rädda och misstänksamma människor äter som de gör just för att mat i sig lugnar *). Precis som små mängder alkohol och fysisk motion egentligen. Är medveten om att detta kan uppfattas som en grov förenkling.

Tror också att bakom mycket av de ätstörningar som har exploderat senaste decennierna ligger just den här vilsenheten och rädslan, som kommer, frånsett cirka 50 % inverkan från generna, från brister i föräldrarnas fostran vilket i sin tur kommer från brister i deras egen uppfostran osv.

Raw food känns lite intressant med tanke på min fru. Inte för att jag har nån aning om vad det går ut på. Frun har, enligt egen utsaga, ett skenande blodsocker - hon blir störhungrig runt 11.15 och blir darrig, svimfärdig och får mord i blicken om hon inte får varm mat (måste det vara) prick 11.30. Läste en artikel om en kvinna vid namn Erica som propagerar starkt för raw food i Sverige och har skrivit böcker i ämnet. Hon blev av med sitt blodsockerskenande när hon började med raw food.

OBS att inlägget inte berör NPF och därmed är OT.

*) Matens mättnadsaspekt började väl försvinna ur yngre folks medvetande redan nån gång på 1930-40-talet åtm i vårt land.
barracuber
 
Inlägg: 11000
Anslöt: 2007-02-11
Ort: Västsverige

Re: Kost relaterad till Aspergers hos vuxna?

Inläggav Wine » 2011-08-31 19:01:17

Bror Duktig skrev:Det som gör att jag fungerar bäst (i hjärnan och somatiskt) är att äta som en korsning av LCHF, stenåldersdiet och GI. Alltså bra råvaror, tänka på vad vi är gjorda för, hålla nere på raffinerade kolhydrater och säd över huvud taget.


Ovanstående tror jag också är bra. Så mycket naturliga och bra råvaror som möjligt. Det lönar sig att lägga ut lite extra pengar på att äta bra mat med minimalt med tillsatser, helst ska man tillaga all mat själv hemma.

Tror också att raw food kan vara ett bra alternativ då jag läst om hur det fungerar, men man måste ju tänka noga på att äta allsidigt så att man inte får näringsbrist.

För övrigt så tror jag man måste känna efter vad den egna kroppen mår bra av och behöver då vi alla är olika genetiskt och en del bör akta sig för fett, andra ska inte äta kött, vissa bör akta sig för kolhydrater o.s.v.
Wine
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 10882
Anslöt: 2010-12-21

Re: Kost relaterad till Aspergers hos vuxna?

Inläggav barracuber » 2011-08-31 19:49:09

Wine skrev:
Bror Duktig skrev:Det som gör att jag fungerar bäst (i hjärnan och somatiskt) är att äta som en korsning av LCHF, stenåldersdiet och GI. Alltså bra råvaror, tänka på vad vi är gjorda för, hålla nere på raffinerade kolhydrater och säd över huvud taget.


Ovanstående tror jag också är bra. Så mycket naturliga och bra råvaror som möjligt. Det lönar sig att lägga ut lite extra pengar på att äta bra mat med minimalt med tillsatser, helst ska man tillaga all mat själv hemma.


Helst ja, håller helt med, men i praktiken blir det så bara för ytterst få av oss. Det tar för mycket tid i dagens samhälle där tid är pengar och alla är uppstressade av orimliga men likväl ekonomiskt genererade krav från både sig själva och omgivningen (flexibilitet, frihet, valfrihet, möjligheter, prestation, status, utseende, upplevelser, lycka, framgång, mående), vilket tyvärr skiljer ut våra nutida (västerländska och numera så smått även asiatiska) samhällen från tidigare samhällen, där det bara handlade om en sak - överlevnad punkt. Vilket vi idag knappast kan föreställa oss (utom i vår egen context, dvs andra kulturer, terrorism, klimatkriser osv men som vi gärna undviker genom att droga oss med mat, alkohol, droger, tv, osv).

Wine skrev:Tror också att raw food kan vara ett bra alternativ då jag läst om hur det fungerar, men man måste ju tänka noga på att äta allsidigt så att man inte får näringsbrist.


Du tänker på det som jag skrev, att människan som däggdjur betraktat, är allätare? Vilket jag tycker talar för att man inte behöver snöa in på "enbart det och absolut inte det där", "bara detta", "endast fett", "absolut inte kolhydrater" osv osv osv. Jag undrar var grundbeläggen tog vägen.

Wine skrev:För övrigt så tror jag man måste känna efter vad den egna kroppen mår bra av och behöver då vi alla är olika genetiskt och en del bör akta sig för fett, andra ska inte äta kött, vissa bör akta sig för kolhydrater o.s.v.


Känna efter vad den egena kroppen mår bra av skriver jag under på till 100 % - så har jag levt hela mitt liv. Men när du lägger till saker som "bör akta sig för" då skapar du onödig rädsla på förhand, innan du ens vet om det finns någon fara att tala om.

Och vadå vissa? Antingen går man omkring dagligen och undrar oroligt "tillhör jag de där "vissa"?" och får dåligt samvete av att köpa en 70 g chipspåse. Eller så försöker man ta reda på fakta. Vilket dock erkännes är lättare sagt än gjort även i vårt ändå upplysta samhälle. Men då menar jag att, då är det bättre att INTE oroa sig för något som inte är belagt med bevis, än att oroa sig i onödan för något som man ändå inte vet om det kommer att slå in. Churchill, som visserligen hade mängder av personliga problem (alkohol, psyk osv) har fällt ett klassiskt citat på samma tema.

Winston Churchill: “When I look back on all these worries, I remember the story of the old man who said on his deathbed that he had had a lot of trouble in his life, most of which had never happened”
barracuber
 
Inlägg: 11000
Anslöt: 2007-02-11
Ort: Västsverige

Re: Kost relaterad till Aspergers hos vuxna?

Inläggav Wine » 2011-08-31 20:18:02

barracuber skrev:Känna efter vad den egena kroppen mår bra av skriver jag under på till 100 % - så har jag levt hela mitt liv. Men när du lägger till saker som "bör akta sig för" då skapar du onödig rädsla på förhand, innan du ens vet om det finns någon fara att tala om.

Och vadå vissa? Antingen går man omkring dagligen och undrar oroligt "tillhör jag de där "vissa"?" och får dåligt samvete av att köpa en 70 g chipspåse. Eller så försöker man ta reda på fakta. Vilket dock erkännes är lättare sagt än gjort även i vårt ändå upplysta samhälle. Men då menar jag att, då är det bättre att INTE oroa sig för något som inte är belagt med bevis, än att oroa sig i onödan för något som man ändå inte vet om det kommer att slå in. Churchill, som visserligen hade mängder av personliga problem (alkohol, psyk osv) har fällt ett klassiskt citat på samma tema.


Med det jag skrev tidigare menar jag givetvis att man får lära sig av att känna efter själv vad man mår bra av. För vissa gäller mindre fett, andra ska dra ner på kolhydrater för att må bättre o.s.v. Det kan man ju testa sig fram till själv. Man behöver väl inte göra det till en stor grej och oroa sig innan.

:)
Wine
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 10882
Anslöt: 2010-12-21

Re: Kost relaterad till AS, bl.a. Gluten- och Kaseinfri kost

Inläggav mnordgren » 2011-09-03 23:46:10

Moderator:

Slog ihop.

Flyttade tråden från Aspergare och vården.
mnordgren
 
Inlägg: 9553
Anslöt: 2007-09-16
Ort: Vaffövillduvetadedå?

Re: Kost relaterad till AS, bl.a. Gluten- och Kaseinfri kost

Inläggav Barajag » 2011-09-11 7:54:33

Rätt intressant faktiskt, min, dotterns, min brors och min mammas mjölkallergi syns inte på prover. Tror minst att min mamma har aspergers. och hon har glutenintolerans med...

Litet samman träffande... Men olika brister kan säkert få det att bli så el påverka så det blir så...
Barajag
 
Inlägg: 82
Anslöt: 2011-09-09
Ort: Södra Sverige

Re: Kost relaterad till AS, bl.a. Gluten- och Kaseinfri kost

Inläggav Inger » 2011-09-11 10:56:35

barracuber skrev:Hela kostbiten tycker jag har spårat ut helt fullständigt på senare år/decennier. Det råder ju rena krig mellan de olika företrädarna. Ju fler varianter som dyker upp desto mer förbryllad och avvaktande blir jag, vilket känns sunt i sig att vara.

Ja. Såg just i morgonsoffan på TV förrförra veckan om två kvinnor som skrivit en bok om forskning som visat människor genetiskt kan vara känsliga för helt olika saker (t ex fett eller kolhydrater, eller inget dera). Det är därför vissa dieter passar och funkar för vissa men inte för andra.

Om en person provar en viss diet och tappar 50 kilo eller blir av med en kronisk sjukdom så vill den förstås frälsa andra med denna mirakelkur, men detta kommer då bara funka på dem som är känsliga för just det som man ska dra ner på i just den här dieten. Det är därför man måste prova sig fram och hitta det som funkar för just ens egen typ. Alt kartlägga sina gener, som de två författarna gjorde, men det är inte precis billigt eller enkelt än så länge.

Jag tror kort sagt att människan är skapt för att vara allätare. Så jag försöker äta allsidigt i den mån det går i mån av tid, kraft, energi, inspiration.

Det är hon förvisso, men ändå är inte alla exakt lika och det finns en hel del nyskapade s k livsmedel som vi inte är anpassade för (än).

Jag tror dagens ofta vilsna, rädda och misstänksamma människor äter som de gör just för att mat i sig lugnar *). Precis som små mängder alkohol och fysisk motion egentligen. Är medveten om att detta kan uppfattas som en grov förenkling.

Det är många överätare som själva uppger det som förklaring, och även vetenskapligt så vet man nu att viss mat triggar vissa må-bra-hormoner etc. Sedan kan vissa vara extra sockerkänsliga t ex, och blir lättare beroende av mat som innehåller eller omvandlas till socker.

Tror också att bakom mycket av de ätstörningar som har exploderat senaste decennierna ligger just den här vilsenheten och rädslan, som kommer, frånsett cirka 50 % inverkan från generna, från brister i föräldrarnas fostran vilket i sin tur kommer från brister i deras egen uppfostran osv.

Möjligt.

Raw food känns lite intressant med tanke på min fru. Inte för att jag har nån aning om vad det går ut på. Frun har, enligt egen utsaga, ett skenande blodsocker - hon blir störhungrig runt 11.15 och blir darrig, svimfärdig och får mord i blicken om hon inte får varm mat (måste det vara) prick 11.30. Läste en artikel om en kvinna vid namn Erica som propagerar starkt för raw food i Sverige och har skrivit böcker i ämnet. Hon blev av med sitt blodsockerskenande när hon började med raw food.

Återigen ett exempel där en person som mått bra av en viss diet vill frälsa alla andra fast den kanske inte alls har samma positiva effekt på mer än en del.

Kolla in ayurveda t ex (men ta även den teorin med en nypa salt). Är man en 'tung' kapha-typ så ska man enligt den må bättre av lätt mat såsom råkost (vilket en del kapha-typer jag känner faktiskt verkar göra). Medan en flaxig vata-typ som jag behöver tung, lagad mat för att hålla sig på jorden och bara blir ännu mer obalanserad av råkost. Sen tycker jag inte allt i ayurveda stämmer eller funkar för mig, och den är inte vetenskapligt belagd, men som generell idé var det det första jag råkade på som bekräftade det jag själv märkt, men inte vågade lita på eftersom alla omkring mig sa att grönsaker, nötter, frukt och råkost skulle vara så bra. För mig bara förvärrar en 'nyttig' diet hungerkänslor och blodsockerproblem. Jag kan äta en grön grönsakssmoothie till frukost men det är inget som håller mig mätt i mer än en halvtimma, även om jag har mättande proteinpulver, linfröolja och psylliumhusk i.

Summa summarum är alltså att vi har olika gener och konstitution, plus att man kan ha div individuella överkänsligheter, så man måste därför prova sig fram själv. Vissa behöver äta oftare än andra, då får man helt enkelt göra det. Eller försöka hitta precis den kombination som håller en mätt längre. För mig är det lagade, sammansatta måltider med balanserade mängder animaliskt protein, fett, stärkelse och grönsaker. För din fru kanske det är något annat.
Inger
Inaktiv
 
Inlägg: 17335
Anslöt: 2006-06-30

Re: Kost relaterad till AS, bl.a. Gluten- och Kaseinfri kost

Inläggav Moggy » 2011-09-13 0:33:14

Parvlon skrev:Visserligen mår jag bra av att dricka mjölk men att likställa det med ett opiatrus kanske är lite väl?
Den resulterande casomorphins, som inte bryts ner helt, kan ha en effekt på kroppen som liknar morfin eller andra opiater. Av denna anledning, en del experter på autism rekommenderar att personer som lider av autism undviker kasein i sin kost.
http://www.nimade.info/laka/2010/08/Vad-ar-Kasein.html

Finns en nästan exakt likadan tråd här.Hur brukar det egentligen vara om man är överkänslig på Kasein? Jag köpte precis påsar med rent kaseinpulver att äts just för att det tar längre tid på sig att brytas ned. Var rätt dyrt så jag hoppas att jag kan använda det...

Iaf började jag dricka drinkar med Kasein på morgon och kväll och vanligt vassle på dagen och i samband med träning.

Ungefär samtidigt så var det som att luften gick ur mig och jag blev trött. Svårt att komma upp på morgonen och jag vill helst ligga kvar i sängen då jag drömmer väldigt behagliga drömmar. Väl uppe så orkar jag inte göra nåt och svårt att ta mig i kragen och komma iväg till träningen. Mår inte dåligt och det känns inte som en depression bara utmattad och loj. Tappade lite sugen på vettig mathållning med.

Nu har jag haft sånt här perioder förr i samband med hård och regelbunden träning, kan vara att det tar stopp och att jag måste vila upp mig en vecka. Det går över och jag kommer igång igen. Men nu blev det i samband med att jag började dricka kasein-pulver. Har även kännt av en förkylning som legat och lurat så det spelar säkert in.

Någon som känner igen sig? Är trötthet/utmattning nåt bi som vet att ni är känsliga kan få av Kasein?
Moggy
 
Inlägg: 12721
Anslöt: 2007-01-25

Re: Kost relaterad till AS, bl.a. Gluten- och Kaseinfri kost

Inläggav Wine » 2011-09-13 12:19:37

Moggy skrev:Någon som känner igen sig? Är trötthet/utmattning nåt bi som vet att ni är känsliga kan få av Kasein?


Har läst att kasein inte är lämpligt för alla. Har du prövat proteinpulver av sojabönor? Det smakar inte gott men kan ju vara värt att testa om du behöver tillskott i form av protein. Du kan ju dock vänta med utvärderingen för att se om tröttheten är något övergående som inte berodde på kaseinet.

Casein Facts:

Casein makes up for the remaining 80% of the protein in milk. After you consume casein protein it becomes a solid in your stomach, causing your body to feed off this protein block for the next few hourse. This is why casein is also known as a ‘time release’ protein.

[1]In the same study as the whey protein, after consuming casein on a empty stomach, blood levels peak about 1-2 hours after consuming casein and remained elevated for up to 7 hours.

http://thisiswhyyourejacked.com/the-pro ... in-vs-whey
Wine
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 10882
Anslöt: 2010-12-21


Re: Kost relaterad till AS, bl.a. Gluten- och Kaseinfri kost

Inläggav Neko-chan » 2011-09-14 22:46:10

Oj hjälp där försvann allt jag äter :lol:
godis, smörgås, m.m slinker lätt ner :oops:
Neko-chan
 
Inlägg: 346
Anslöt: 2011-05-03

Re: Kost relaterad till AS, bl.a. Gluten- och Kaseinfri kost

Inläggav Jb_blomman » 2012-06-26 22:10:22

Tycker att detta är väldigt spännande hur mat kan påverka vår diagnos. Jag har länge misstänkt att jag är glutenintolerant då jag även har eksem. Jag har gått många gånger till vår husläkare ang mina eksem, men det ända jag få som svar är att det är torreksem. Men så i våras hade ett apotek i stan gratis hudanalys. Då såg hon att jag hade atopisk eksem, nu har jag beställt en ny tid hos min doktor och hoppas på att jag bli skickad till en hudspeciallist. Men vet att man behöver ta speciella prover för att kunna se gluten och laktos.
Äter idag laktosfritt.
Jb_blomman
 
Inlägg: 29
Anslöt: 2012-06-20
Ort: Mörka skogarna i småland

Re: Kost relaterad till AS, bl.a. Gluten- och Kaseinfri kost

Inläggav AkiraChan » 2012-08-27 19:13:56

Inte tänkt så mycket på kosten i samband med just asperger på länge, men när jag för nån vecka sen började med en protein kost ett tag så märkte jag att jag var mer pigg, produktiv och klar i huvudet överhuvudtaget. Så jag har funderat mer på om det ligger nått i det här. Jag tänker, om nått fungerar så fungerar det.
AkiraChan
 
Inlägg: 80
Anslöt: 2009-05-17

Re: Kost relaterad till AS, bl.a. Gluten- och Kaseinfri kost

Inläggav Abbreviation » 2012-08-27 22:44:07

Kul att du redan hade bumpat tråden jag tänkte bumpa, AkiraChan!

Jag äter mjölk- och glutenfritt, en stor del raw, och mår bra av det.
Abbreviation
 
Inlägg: 3354
Anslöt: 2010-10-15
Ort: 1/4 kvintin.

Gluten, mjölk och tilläggssymtom vid AS och ADHD

Inläggav Kimmelie » 2014-01-11 18:59:02

Som jag skrivit lite om i tråden Kunskapskanalen: Maten som gör dig fet så slutade jag med gluten för 3,5 veckor sen. Sen dess har jag blivit piggare, fått bättre koncentrationsförmåga, de perceptionsstörningar jag tidigare hade är borta.

1,5 vecka senare slutade jag även med mjölkprodukter, efter att ha läst om att ADHD-symptom ofta fövärras av mjölkproteinet kasein. Då blev jag lugnare, mindre rastlös.

Så jag har mått mycket bättre under den här tiden.

Igår gjorde jag misstaget att äta mungbönor... Jag tänkte inte vidare på det då, men jag var ovanligt trött under kvällen. Trodde bara att jag som vanligt glömt bort att vila ibland... Jag åt upp resterna av middagen till frukost idag, och sen satte jag mig vid datorn och konstaterade att jag kände mig helt flummig, det var stört omöjligt att koncentrera mig, medvetandet bara flummade bort hela tiden. Perceptionsstörningarna var tillbaka, kraftigt ljusflimmer. Så oändligt trött... Det är bara att konstatera, jag tål inte mungbönor heller. Jag har iofs. läst om korsreaktioner med baljväxter, så jag är väl inte direkt förvånad. Men jag var bara så oförberedd, och besviken...

Så det är bara att härda ut tills gifterna går ur kroppen igen. Jag har för mig att jag började känna mig piggare efter ca 3 dagar sist.

Så ett tips till de som lider av liknande symptom: Prova att utesluta allt spannmål förutom ris (kom ihåg att majs räknas som spannmål) och alla baljväxter, och ev även mjölkprodukter, i minst 3 veckor. Sen kan man prova att lägga tillbaka en sak i taget för att se vad man tål. Tänk på att gliadinet i glutenet är en opiat, så jag rekommenderar att trappa ner det under en vecka. Jag provade först att klippa tvärt, men klarade inte av det. Abstinensen blev så stark att det var outhärdligt.

Moderator: Slog ihop med tidigare tråd om samma ämne
Kimmelie
 
Inlägg: 2022
Anslöt: 2009-09-09

Gluten, mjölk och tilläggssymtom vid AS och ADHD

Inläggav Plasticfck » 2014-01-11 19:16:59

Intressant!!

Personligen har jag klippt mjölkprodukter, socker - och ska nu även klippa gluten och soja.
(är vegan, så inga animaliska produkter heller)

Har gjort mig av med allt ovanstående av andra skäl än AS och ev. koncentrationsproblem - men kanske kommer det ha en positiv inverkan även på det ... jag venne ...

Känns vettigt att testa iaf, då ovanstående inte är något som jag mår bra av att äta iaf... fysiskt.

Baljväxterna kommer jag dock hålla fast vid ... De har aldrig, vad jag vet, fått mig att må dåligt
Förutom röda linser ... magkatarr-varning. :-)006
Plasticfck
 
Inlägg: 1453
Anslöt: 2013-06-18

Gluten, mjölk och tilläggssymtom vid AS och ADHD

Inläggav Kimmelie » 2014-01-11 20:42:11

Kroppssvärken är tillbaka också. Det glömde jag skriva, den hade lindrats avsevärt under den här tiden. Nu värker det nåt enormt, i varenda muskel tror jag. Nu liknar det nästan den "kroniska trötthet" jag hade för ett antal år sen, och som jag kom fram till berodde på testosteronbrist.

Tidigare kunde jag lindra det med Tribulus Terrestris, ett naturmedel som stimulerar kroppens egen produktion av testosteron, men det slutade fungera när jag var 40. Men testosteronbrist var nåt som nämndes som en konsekvens av den närings- och mineralbrist, framförallt zinkbrist, som kommer som en följd av det här med läckande tarm som gluten orsakar.
Kimmelie
 
Inlägg: 2022
Anslöt: 2009-09-09

Återgå till Aspergare och vårdenLogga in