Kina vill att Sverige och SVT ska be om ursäkt

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Kina vill att Sverige och SVT ska be om ursäkt

Inläggav Fabela » 2018-09-25 20:23:50

Usch, jag är så hemskt tråkigt omodern, att jag inte tänker i konspirationsterier.
Så jag får lov att rösta på alternativ 1. Det vore väl praktiskt att få skadestånd, så resan blev billigare.

Men det där med vilda djur: rådjur kan låta skitläskiga. Minns en gång när jag gick med hundarna mitt i natten i ett stort grönområde, och rätt som det var började en råbock gapa bara en liten bit ifrån oss. Jag blev så rädd så jag trodde hjärtat skulle lägga av.
Kollade klipp på YT, men hittar inget med bra ljud.
Så iofs, visst kan de där tre ha blivit rädda för nåt djur. Men nåt farligt var det inte.
Fabela
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 6412
Anslöt: 2013-12-08

Kina vill att Sverige och SVT ska be om ursäkt

Inläggav triggerhappyD » 2018-09-25 21:49:39

Jag tror på alternativ 3, tycker dom spelar över så otroligt att det blir komiskt nästan.
Kineserna är luriga, dom om några skulle kunna köra en sådan här grej :D

Det enda som får mig o tvivla lite är det om att någon sa att i Kina så anses hotell lobbys som offentliga rum och som alla får vistas i typ. Att dom går in i folks trädgårdar o tomter etc skulle också tydligen vara ganska accepterat och vanligt i Kina.
Kanske deras variant av allemansrätten typ :P
Vet dock inte om det stämmer, men såg nått klipp med nån från Kina som sa att det var så iaf ^^

Men hur som så verkar det mycket märkligt att dom skriker "this is murder" och "kill me now", det känns ju väldigt överdrivet :)
triggerhappyD
 
Inlägg: 2212
Anslöt: 2015-06-01

Kina vill att Sverige och SVT ska be om ursäkt

Inläggav Alien » 2018-09-26 1:44:12

Det hela diskuteras i en engelskspråkig kinesisk kanal, CGTN:Svårt att förstå tre kineser som pratar engelska med varann. Men det sägs att turisterna kördes till en tombyard. Det nämns att det finns en kyrka där, inte att det finns en tunnelbanestation. Som ett kulturellt missförstånd, för kineser är gravgårdar förknippat med spöken, de har inga kyrkor med kyrkogårdar. De ifrågasatte om kineserna brutit mot någon lag. Ja, det hade de ju om de vägrat lämna hotellet på begäran och dessutom hotat personalen. Likaså var deras uppträdande utanför hotellet ett brott mot ordningen. Det sades att det kunde varit "language barrier" och att polisen borde anlitat tolk. Mitt i natten? Dessutom talade både polisen och sonen Zeng engelska. Orkade inte lyssna på hela programmet.

Nu är ju Youtube spärrat i Kina, så denna video måste vara tänkt för utlänningar och kineser boende utomlands. Kommentarerna var intressanta. Tydligen beter sig en del kineser som bortskämda treåringar (slänger sig på marken och skriker hysteriskt), de kallas "giant toddlers".

I kommentarerna nämns också "Neymar Challenge". Tydligen en brasiliansk fotbollsspelare som "filmat".
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36847
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Kina vill att Sverige och SVT ska be om ursäkt

Inläggav slackern » 2018-09-26 15:20:39

Enligt BBC kan det vara mer som ligger bakom det hela.

The Dalai Lama - the Tibetan spiritual leader who Beijing sees as a separatist threat - visited Sweden earlier this month.


And there's also the ongoing issue of Gui Minhai, a Swedish citizen and bookseller based in Hong Kong who was seized by Chinese authorities in January while travelling to Beijing on a train from Ningbo in eastern China.
He was with two Swedish diplomats and was said to have been on his way to see a Swedish specialist doctor. Chinese state media, however, accused Sweden of trying to spirit him out of China.


https://www.bbc.co.uk/news/world-asia-china-45635646

Så det kanske är som så att det pågår en hel del bakom kulisserna.
slackern
 
Inlägg: 36386
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Kina vill att Sverige och SVT ska be om ursäkt

Inläggav slackern » 2018-09-26 15:26:38

Alien skrev:Givetvis hade polisen inte gjort något fel (det gör de ju aldrig iofs), så anmälan avskrevs:

DN Sthlm skrev:Misstankarna mot polisen efter familjens anmälning avfärdades ganska omgående enligt chefsåklagaren Mats Ericsson.

Att avvisa familjen från hotellet efter att medlemmarna bedömts störa ordningen, var en rutinåtgärd.

– Polisen har med stöd av polislagen avlägsnat en person från hotellobby mitt i natten, där han inte hade rätt att vara. Han vägrade gå därifrån och ordningsvakten kallade på polisen som kommer dit. Det blir en ordningsstörning, polisen måste mer eller mindre handgripligen ta ut personen. Det är ganska vanligt att man kör dem till Skogskyrkogården i sådana här fall, säger Mats Ericsson, på Särskilda Åklagarkammaren till DN.

Polisen anmäldes av sonen i den kinesiska familjen den 3 september, men redan på fredagen den 7 september var fallet nedlagt av åklagare Mats Ericsson.

– Hur obehagligt och dramatiskt detta än var för turisterna finns det ingenting att undersöka närmare, därför inleds inte någon förundersökning.
https://www.dn.se/sthlm/fallet-med-sven ... a-nedlagt/

Nu kan det hända att det upplevdes mycket värre av kineser att köras till en kyrkogård, även om själva kyrkogården låg bakom en mur och man i själva verket kördes till en tunnelbanestation.


Tunnelbanestationen ligger precis vid kyrkogården.

Den är även rätt stor och ett världsarv.

https://skogskyrkogarden.stockholm.se/

Jag kan lova dig att den är läskig att cykla igenom på natten och stöta ihop med skumma billar som börjar att köra efter en, en san historia har hänt mig.
slackern
 
Inlägg: 36386
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Kina vill att Sverige och SVT ska be om ursäkt

Inläggav Alien » 2018-09-27 10:46:53

Gui Minhai har jag redan skrivit om.

Inget tvingade de kinesiska "turisterna" (el vad de var) att gå in på själva kyrkogården. Det fanns ju som sagt en tunnelbanestation där:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Skogskyrkog%C3%A5rden_(tunnelbanestation)#/media/File:Skogskyrkog%C3%A5rden_T-bana_20180310_094750_07.jpg

Dock vet jag inte hur man åker tunnelbana om man inte har något kort och om spärren inte är bemannad. Är spärren bemannad även mitt i natten? Går det att betala med kort?
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36847
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Kina vill att Sverige och SVT ska be om ursäkt

Inläggav Alien » 2018-09-27 11:07:03

triggerhappyD skrev:Nu har Kineserna fått nys om satirvideon som SVT programmet Svenska Nyheter körde.
Många verkar väldigt upprörda och stötta av den, en del vill till och med bomba Sverige nu :D


Här är programmet: https://www.svtplay.se/video/19375335/s ... -sep-22-00

Det om Kina börjar vid 19min. Där berättar Jesper Rönndahl om att 169 kineser inte får resa utomlands för att de uppfört sig illa (bajsat utanför Louvren, klottrat på Luxortemplet och kastat mynt in i jetmotorer). Sen handlar det om okunnighet om Kina och rasism mot kineser. Mot slutet kommer ett stycke på kinesiska. Dumt nog lade svt ut detta på den kinesiska sajten Youku. (Youtube är ju blockerat i Kina.) Utan det övriga så uppfattades detta rasistiskt.

På fredagskvällen tog satirprogrammet Svenska nyheter upp händelsen och gjorde en satirisk informationsfilm om de kulturella skillnaderna mellan Sverige och Kina och vad kinesiska turister skulle tänka på när de var i Sverige. Bland annat poängterades det att svenskar inte bajsar utanför historiska byggnader eller vid matbordet och att alla människors lika värde inte omfattar kineser.

Kinesiska ambassaden skriver i ett uttalande att programmet ”skandalöst förolämpade Kina” och att programledaren Jesper Rönndahl gjorde kommentarer som var ”grova förolämpningar” och som var en ”ondskefull attack på Kina och det kinesiska folket”.
https://www.dn.se/kultur-noje/kina-krit ... -atgarder/
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36847
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Kina vill att Sverige och SVT ska be om ursäkt

Inläggav Fabela » 2018-09-27 11:22:44

Fast frågan är var snuten släppte av dem. Var det precis vid vägskylten man ser på nåt av fotona, så var det isf precis vid infarten till kyrkogården, och det ser bara ut som en vanlig gata. Det är inte många meter från T-banan, men stationen syns nog inte därifrån eftersom den ligger en bit in från vägen. Kan inte svära på det, det är inte mina kvarter och har aldrig tänkt på den detaljen när jag varit i krokarna.

Spärren ska alltid vara bemannad, så länge stationen är öppen.
Man kan betala med kort, fast inte alla:
Tunnelbanans spärrexpeditioner

Här kan du köpa alla typer av SL:s biljetter, även UL/SL-biljetter. Du kan betala kontant eller med bankkort, dock inte American Express eller Diners.

https://sl.se/sv/info/biljetter/forsaljningsstallen/
Fabela
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 6412
Anslöt: 2013-12-08

Kina vill att Sverige och SVT ska be om ursäkt

Inläggav Alien » 2018-09-27 11:27:40

Det var ett misstag att lägga ut inlägget på Youku för att fånga upp kinesernas reaktioner. Klart de var negativa. Nu har svt tagit bort det från Youku. Tyvärr har svt också fallit undan för kinesiska ambassadens krav och bett om ursäkt.

Thomas Hall skriver bland annat att det är "olyckligt när goda intentioner går förlorade längs vägen" och ber om ursäkt till människor som kan ha tagit illa upp av inslaget.
Han skriver också att avsikten med förra veckans omdebatterade inslag var anti-rasistisk.
"Udden var riktad mot en blind fläck i Sverige där rasistiska uttryck gentemot kineser av någon anledning ofta tillåts passera. Min uppfattning är att publiceringen var förenlig med de regler som vi har att följa på SVT.”
"Av den anledningen vill jag härmed framföra en uppriktig ursäkt till de enskilda individer som känner sig kränkta av vårt inslag."
https://www.expressen.se/nyheter/svt-be ... g-om-kina/

Det hade Thomas Hall ingenting för. Ambassaden bara hånar hans ursäkt.

”Vi såg den så kallade 'ursäkten' som framfördes av SVT:s chef för Svenska Nyheter, Thomas Hall den 26 september gällande avsnittet som förolämpade Kina”.
Han skriver vidare att ambassaden anser att Thomas Hall misslyckades med att reflektera över attacken mot Kina och den ”grova rasdiskriminiering mot det kinesiska folket”.
Ambassaden är också missnöjda med att SVT inte bad om ursäkt för att de publicerade en karta där Kinas Taiwan-provins och en del av Tibet-regionen saknades.
”En sådan 'ursäkt' är falsk, hycklande och utan verklig avsikt. Det är ett försök att skyla över misstaget. Vi kräver än en gång att SVT och Svenska Nyheters personal slutar använda ursäkter som 'ursprunglig avsikt', 'förlorad poäng' eller 'kulturkrock' för att skyla över och att de slutar att begå fler misstag”.
"Var okänsliga"
Återigen vill Kinas ambassad uppmana SVT att be om ursäkt till hela det kinesiska folket och till det utländska kinesiska samhället.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36847
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Kina vill att Sverige och SVT ska be om ursäkt

Inläggav Fabela » 2018-09-27 11:33:52

Att de orkar :-)ZZZ
Fabela
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 6412
Anslöt: 2013-12-08

Kina vill att Sverige och SVT ska be om ursäkt

Inläggav Dagobert » 2018-09-27 23:27:18

Alien skrev:
triggerhappyD skrev:Nu har Kineserna fått nys om satirvideon som SVT programmet Svenska Nyheter körde.
Många verkar väldigt upprörda och stötta av den, en del vill till och med bomba Sverige nu :D


Här är programmet: https://www.svtplay.se/video/19375335/s ... -sep-22-00

Det om Kina börjar vid 19min.

Den film som SVT la ut på Youku visas nån minut på slutet. Tyckte den var för jävlig.
Tycker att satir numera ibland är för verklighetstrogen och t.o.m. kan tangera fake news. Kan förstå om ambassaden tyckte det var okänsligt och inte godtog bortförklaringen ursäkten.
Dagobert
 
Inlägg: 11854
Anslöt: 2010-11-30

Kina vill att Sverige och SVT ska be om ursäkt

Inläggav triggerhappyD » 2018-09-28 22:28:55

Dagobert skrev:Den film som SVT la ut på Youku visas nån minut på slutet. Tyckte den var för jävlig.
Tycker att satir numera ibland är för verklighetstrogen och t.o.m. kan tangera fake news. Kan förstå om ambassaden tyckte det var okänsligt och inte godtog bortförklaringen ursäkten.


Jag tyckte också det var osmakligt och inte speciellt kul heller för den delen.
Det var ju visserligen ett hån mot Svenskarna framförallt, men när dom la ut den på youku och riktade den mot Kineserna som nån slags turistinfo video så blev det nått annat.
Hade möjligen varit roligt om dom skämtade om Kinas regering eller dylikt, men att framställa vanliga kineser som primitiva efter det som precis skett kändes lite som o "sparka neråt" och det är ju sällan speciellt smakligt o göra så.
triggerhappyD
 
Inlägg: 2212
Anslöt: 2015-06-01

Kina vill att Sverige och SVT ska be om ursäkt

Inläggav Dagobert » 2018-09-29 10:13:28

Väl uttryckt, triggerhappyD.
Dagobert
 
Inlägg: 11854
Anslöt: 2010-11-30

Kina vill att Sverige och SVT ska be om ursäkt

Inläggav triggerhappyD » 2018-09-30 17:15:00

Dagobert skrev:Väl uttryckt, triggerhappyD.


Tack! :)
triggerhappyD
 
Inlägg: 2212
Anslöt: 2015-06-01

Kina vill att Sverige och SVT ska be om ursäkt

Inläggav nescio » 2018-09-30 17:27:03

Filmen var rolig. Kineserna verkar inte ha någon humor.
nescio
 
Inlägg: 2543
Anslöt: 2009-03-12
Ort: En liten röd stuga.

Kina vill att Sverige och SVT ska be om ursäkt

Inläggav antonius » 2018-09-30 18:47:52

Tyskar och Kineser förstår ironi ganska dåligt, är väl en kulturell grej antar jag... :-)063
antonius
 
Inlägg: 16515
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Kina vill att Sverige och SVT ska be om ursäkt

Inläggav Alien » 2018-10-05 12:34:28

Här är Svenska Nyheter igen (från 28 sep) med ursäkt till kineserna men verkligen inte till Kinas regering. Tvärtom pratar Jesper Rönndahl om Gui Minhai, som den kinesiska regimen tycker man ska hålla tyst om.

https://www.svtplay.se/video/19377399/s ... -sep-22-00

Inslaget om Kina etc kommer först och håller på i ca 7 min. Vid 5 min får man se ett yttrande av Gui Minhai i ett kinesiskt fängelse som går ut på att ingen ska lägga sig i. Helt klart framtvingat.

Man får också rapparen Pissy och hans band Chengdu Revolution (ja, jag tycker de är pissdåliga). Han kritiserar Sverige (på engelska), inte så konstigt eftersom han är hovrappare, dvs anställd och avlönad av kinesiska staten.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36847
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Kina vill att Sverige och SVT ska be om ursäkt

Inläggav Alien » 2018-10-05 13:24:43

triggerhappyD skrev:
Dagobert skrev:Den film som SVT la ut på Youku visas nån minut på slutet. Tyckte den var för jävlig.
Tycker att satir numera ibland är för verklighetstrogen och t.o.m. kan tangera fake news. Kan förstå om ambassaden tyckte det var okänsligt och inte godtog bortförklaringen ursäkten.


Jag tyckte också det var osmakligt och inte speciellt kul heller för den delen.
Det var ju visserligen ett hån mot Svenskarna framförallt, men när dom la ut den på youku och riktade den mot Kineserna som nån slags turistinfo video så blev det nått annat.
Hade möjligen varit roligt om dom skämtade om Kinas regering eller dylikt, men att framställa vanliga kineser som primitiva efter det som precis skett kändes lite som o "sparka neråt" och det är ju sällan speciellt smakligt o göra så.


Det där med satir är svårt. Folk vill kanske att den ska vara humoristisk men trevlig, resonlig och lätt att förstå. I stället är den oförskämd, oresonlig och förstås bara av de som håller med.

Jag tycker visst man kan satirisera dryg kineser också, både hemma och som turister. Precis som t ex tyskar. Beter de sig illa så kan de gott ha det. Men risken för missförstånd, att man dissar alla kineser är stor. Så det var ett stort misstag att lägga ut den där kinesiska texten på Youku. Om poängen var att kritisera svensk rasism mot kineser, så skulle "turistinformationen" bara varit på svenska.

Politisk satir är folk förstås inte vana vid i en diktatur. Det var väl sådant som Gui Minhai gav ut i Hongkong, böcker som var kritiska mot kinesiska ledare. Sådant gör man inte ostraffat i Kina.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36847
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Kina vill att Sverige och SVT ska be om ursäkt

Inläggav Alien » 2018-10-05 14:13:50

triggerhappyD skrev:---
Var även nån som förklarade att i Kina är tydligen hotell lobbys "offentliga rum", och det är inte ovanligt att kineser "hänger" i dom för att nyttja luftkonditionering etc :)
Så dom vart säkert förvånade när dom vart utkörda ur hotell lobbyn här i Sverige ^^

Ja, kineserna tycks ha lite i vårt tycke konstiga seder.

När det var så hett i somras var de kineser som helt sonika gick och la sig i sängarna och på sofforna på Ikea i Peking. Det var ju luftkonditionering där. Så sov de sött, som om de var hemma hos sig. :o Dessutom hade de med sig egna picknickkorgar och åt i avd för köksvaror.

De dejtade också på Ikeas kafe - utan att beställa något där.

Så kineser verkar inte ha samma respekt för privat egendom som vi.

Men det förklarar ju inte varför de absolut vägrade att avlägsna sig när vandrarhemmet sade till. De borde förstått att andra regler kan gälla utomlands. Eller så föredrog de att dra "rasistkortet". Vi blir diskriminerade för att vi är kineser, buhuu!
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36847
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Kina vill att Sverige och SVT ska be om ursäkt

Inläggav triggerhappyD » 2018-10-06 0:11:47

Alien skrev:
Politisk satir är folk förstås inte vana vid i en diktatur. Det var väl sådant som Gui Minhai gav ut i Hongkong, böcker som var kritiska mot kinesiska ledare. Sådant gör man inte ostraffat i Kina.


Lite hårt o kalla dom för diktatur, men sure. Det är väl lite åt det hållet iaf.
Finns 8 andra "partier" som sitter i Kinas regering, men deras inflytande är ju bara till viss nivå, och dom får givetvis inte sätta sig upp mot CPC :)

Finns ett gäng förbjudna partier också, bla Maoist Communist Party of China som tycker att CPC har svikit revolutionen och gått ifrån marxism-leninismen. Vilket ju också är korrekt.
triggerhappyD
 
Inlägg: 2212
Anslöt: 2015-06-01

Kina vill att Sverige och SVT ska be om ursäkt

Inläggav triggerhappyD » 2018-10-06 0:19:04

Alien skrev:Ja, kineserna tycks ha lite i vårt tycke konstiga seder.

När det var så hett i somras var de kineser som helt sonika gick och la sig i sängarna och på sofforna på Ikea i Peking. Det var ju luftkonditionering där. Så sov de sött, som om de var hemma hos sig. :o Dessutom hade de med sig egna picknickkorgar och åt i avd för köksvaror.

De dejtade också på Ikeas kafe - utan att beställa något där.

Så kineser verkar inte ha samma respekt för privat egendom som vi.

Men det förklarar ju inte varför de absolut vägrade att avlägsna sig när vandrarhemmet sade till. De borde förstått att andra regler kan gälla utomlands. Eller så föredrog de att dra "rasistkortet". Vi blir diskriminerade för att vi är kineser, buhuu!


Mjo dom har helt klart en annan mentalitet än vad vi är vana vid.

Har stött på en hel del ganska dryga Kinesiska turister, men det här fallet måste ju ha varit nån slags iscensatt historia.
Kan ju inte va möjligt att man skriker som dom gjorde "kill me now" och "this is murder", kändes som värsta överspelandet. Eller så var dom ett gäng knäppgökar möjligen då, dom verkar ju finnas i alla nationer :)
triggerhappyD
 
Inlägg: 2212
Anslöt: 2015-06-01

Kina vill att Sverige och SVT ska be om ursäkt

Inläggav Dagobert » 2018-10-06 9:51:51

triggerhappyD skrev:Kan ju inte va möjligt att man skriker som dom gjorde "kill me now" och "this is murder", kändes som värsta överspelandet.

Det som LÄT som "kill me now" ska ha betytt "hjälp".
Dagobert
 
Inlägg: 11854
Anslöt: 2010-11-30

Kina vill att Sverige och SVT ska be om ursäkt

Inläggav triggerhappyD » 2018-10-06 15:39:38

Dagobert skrev:
triggerhappyD skrev:Kan ju inte va möjligt att man skriker som dom gjorde "kill me now" och "this is murder", kändes som värsta överspelandet.

Det som LÄT som "kill me now" ska ha betytt "hjälp".


Lol, på mandarin då eller vad?
Tror nog inte på det :)
triggerhappyD
 
Inlägg: 2212
Anslöt: 2015-06-01

Kina vill att Sverige och SVT ska be om ursäkt

Inläggav nescio » 2018-10-06 16:38:30

triggerhappyD skrev:Lite hårt o kalla dom för diktatur, men sure. Det är väl lite åt det hållet iaf.
Kina ligger långt ner på https://en.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index.

USA är tydligen inte heller en riktig demokrati enligt listan.
nescio
 
Inlägg: 2543
Anslöt: 2009-03-12
Ort: En liten röd stuga.

Återgå till Tipsa medlemmarnaLogga in