Jesuiter och missionärer

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: Alien, atoms

Jesuiter och missionärer

Inläggav Alien » 2013-03-16 4:41:55

Den nya påven är jesuit.

Jesuiterna har haft dåligt rykte i det protestantiska Sverige. Man har talat om "jesuitmoral" som går ut på att "ändamålen helgar medlen". Men kanske är de orättvist förtalade?

Jesuitorden heter formellt Societas Iesu (Jesu sällskap). Deras motto är Ad maiorem Dei gloriam (Till större ära för Gud).

Till ordens första angelägenheter hörde missionen, och den inledde en missionsverksamhet i Indien genom bland andra Frans Xavier som började predika den kristna läran 1542 med början i Goa. De fortsatte med att missionera i Sydostasiens ö-värld, Japan och i slutet av 1500-talet i Kina. Man räknar med att cirka 300 000 kineser bekände sig till kristendomen omkring 1700.[1] Missionsverksamheten i Kina och övriga Asien var under många år föremål för strider inom katolicismen med avseende på hur lokala religiösa yttringar som förfädradyrkan och lokala språkliga gudsbegrepp var förenliga med den katolska läran.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Jesuitorden

De kristnade i Japan gick en grym död till mötes. I filmen The Mission skildras de enskilda jesuitprästerna som verkar i Sydamerika sympatiskt (men de och de indianer de kristnat och ville hjälpa gick det också illa för).

Jesuiterna hade inget med inkvisitionen att göra.

Ursprunget till "ändamålet helgar medlen" kanske kommer från en jesuitisk handbok:
Cui licitus est finis, etiam licent media (för den som har ett lovligt ändamål är också medlen lovliga), dock i ett sammanhang där endast etiskt fullt tillåtliga medel godtas (det är fråga om förspel till samlag mellan äkta makar).
http://www.faktoider.nu/jesuiterna.html

Det finns en orsak till att protestanterna fruktade jesuiterna, dessa "Jesu soldater" bekämpade förstås reformationen (motreformationen).

Idag läser väl ingen Fältskärns berättelser, men där förekommer just en sådan lömsk jesuitpater som fick läsarna att se med misstänksamhet på jesuiter.
[Pater Hieronymus:] Lär oss icke skriften att möta list med list i denna gudlösa tid; perinde ac serpentes estote, I skolen vara listige som ormar, den heliga jungfrun skall förlåta eder och kyrkan hugna eder med sin aflat, så snart I arbetat för hennes skull.
http://www.faktoider.nu/jesuiterna.html

Och så här sade kung Gustav II Adolf i ett tal till ständerna:
Vad skulle vi ha att vänta av kung Sigismund, som inte endast själv är ond, utan låter regera sig av det djävulspartiet, de jesuiter, vilka har varit upphov till det tyranni som skett i Spanien, Frankrike och annorstädes?

(Egentligen var ju Sigismund, som son till kung Johan III, Sveriges rättmätige kung. Men det var ju bra att ha hans religion att skylla på för kusinen Gustav Adolf.)
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Jesuiter

Inläggav slackern » 2013-03-16 12:44:41

Alien skrev:(Egentligen var ju Sigismund, som son till kung Johan III, Sveriges rättmätige kung. Men det var ju bra att ha hans religion att skylla på för kusinen Gustav Adolf.)


Det var Karl IX som gjorde ett uppror mot Sigismund och tog makten. Om du tänker på Gustav II Adolf så ärvde han tronen efter Karl IX och tog den inte ifrån Sigismund.

Avsättningskriget mot Sigismund var ett krig mellan hertig Karl och kung Sigismund av Sverige och Polen-Litauen, som varade mellan 1598-1599. Kriget resulterade i att Sigismund avsattes från Sveriges tron, Svensk-polska unionen upplöstes och att hertig Karl, sedermera kung Karl IX, tog över styrelsen och i slutändan tronen.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kriget_mot_Sigismund
slackern
 
Inlägg: 43755
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Jesuiter

Inläggav Alien » 2013-03-16 14:30:41

Jovisst, men rent juridiskt hade Sigismund arvsrätt till tronen. Att Gustav Adolfs far stal tronen gjorde inte varken honom el hans son till rättmätig arvinge. Men våld trumfar som bekant rätt. Johan III tog ju kronan från sin bror Erik (och dennes son Gustav).

Även Gustav II Adolf krigade mot Sigismund och Polen.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Jesuiter

Inläggav elle » 2013-03-16 18:58:52

Alien skrev:Jesuiterna har haft dåligt rykte i det protestantiska Sverige.

ja allt som var och är katolskt har " dåligt rykte ". sen 1600 talet då man utvisade katoliker från landet och de som fanns kvar risikerade dödstraff och blev förföljda. katoliker har alltid betraktats endå fram till 1960-talet som " andra klass medborgare " med allt vad det innebär.
läs lite på om hur det var på 1600-talet fram till 1960 -talet att vara katolik i Sverige . ingen uppiggande läsning.
elle
 
Inlägg: 8128
Anslöt: 2011-01-09
Ort: Supernova

Jesuiter

Inläggav Alien » 2013-03-17 3:13:45

Sedan 1500-talet var alla religioner utom "den rena lutherska läran" förbjudna i Sverige. Men katolska länder var inte bättre, tänk på hur hugenotterna behandlades i Frankrike.

På 1700-talet kom Konventikelplakatet i Sverige. Det var förbjudet att samlas i hemmet för bön. Det var riktat mot pietisterna.

Många som förföljdes för sin religion emigrerade till USA och andra länder.

Religionsförföljelser är en lång och blodig historia.

Jag är egentligen mer intresserad av jesuiterna idag.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Jesuiter

Inläggav elle » 2013-03-17 9:15:28

snacka om religionsfrihet och " toleransen " :P .
elle
 
Inlägg: 8128
Anslöt: 2011-01-09
Ort: Supernova

Jesuiter

Inläggav elle » 2013-03-17 9:41:32

jag förknippar jesuiter med intellektuellt arbete och hög utbildning.
Under den protestantiska reformationens århundrade sändes jesuiter också till protestantiska länder. Många häktades, avrättades och blev martyrer. På 1600- och 1700-talet fortsatte jesuiterna att i stadig takt grunda skolor och universitet över hela världen. I missionerna i Sydamerika försökte man genom reduktionerna förmedla kristen tro och europeisk kunskap till urinvånarna. Samtidigt skulle de skyddas från att exploateras av europeiska slavhandlare. I Kina försökte jesuiten Matteo Ricci integrera kristen tro med kinesisk kultur. Orden var i Francisco Xaviers efterföljd också verksam i Indien och Japan samt i delar av Afrika.

http://jesuiterna.se/historia/
elle
 
Inlägg: 8128
Anslöt: 2011-01-09
Ort: Supernova

Jesuiter

Inläggav elle » 2013-03-17 10:09:59

Jesuitmissionärerna hade också central betydelse för att sprida kunskaper och en positiv uppfattning om kinesisk kultur i Europa, en hållning som fick sådant genomslag att Kinavurmen blev ett av det tidiga 1700-talets mest inflytelserika europeiska kulturmoden.] Samtidigt mötte jesuiterna i denna sin roll som förmedlare mellan två civilisationer intensivt motstånd och en växande misstänksamhet både i Kina och hemma i Europa. Till sist fick misstron på ömse håll överhanden: kristendomen förbjöds i Kina och jesuiternas acceptans av vissa kinesiska ritualer kom att bli ett argument i den strid inom och utom kyrkan som år 1773 kulminerade med att orden upplöstes.

(...)Som en av de första jesuitmissionärerna att lära sig kinesiska, en viktig förutsättning för denna strategi, utsågs italienaren Matteo Ricci (1552–1610). Han kom att bli Kinamissionens förgrundsfigur under några betydelsefulla decennier i slutet av 1500-talet och början av 1600-talet. Det var också han som skulle komma att omsätta den kulturella anpassningen, inkulturationen, i praktisk verksamhet i Kina och fortsätta utveckla denna strategi under resten av sitt liv.
Den form som jesuiterna valde för att föra fram detta budskap var under de första åren främst pamfletter på kinesiska, som till form och innehåll höll sig mycket nära traditionella konfucianska klassikerkommentarer.(...)
Ytterligare ett viktigt inslag i jesuitmissionens metoder, ett element som skulle bli alltmer framträdande under 1600-talets lopp, var att utnyttja den europeiska vetenskapen i kristendomens tjänst. Genom att förmedla kunskaper i astronomi, matematik, kartografi och andra ämnen samt ge kineserna tillgång till frukterna av dessa kunskaper (t.ex. klockor) ville man göra myndighetspersoner välvilligt inställda till missionen.

http://www.signum.se/archive/read.php?id=991
elle
 
Inlägg: 8128
Anslöt: 2011-01-09
Ort: Supernova

Jesuiter

Inläggav Miche » 2013-03-17 10:45:40

För mig är mission ett jävulens påfund, man använder alla möjliga metoder för att värva medlemmar till vilket pris som helst (utpressning verkar vara extremt vanligt, "du får vår hjälp om du ber med oss", se ex.vis jordbävningsoffren på Haiti). Jag är extremt misstänksam gentemot missionärer.
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Jesuiter

Inläggav slackern » 2013-03-17 12:37:47

Alien skrev:Jovisst, men rent juridiskt hade Sigismund arvsrätt till tronen. Att Gustav Adolfs far stal tronen gjorde inte varken honom el hans son till rättmätig arvinge. Men våld trumfar som bekant rätt. Johan III tog ju kronan från sin bror Erik (och dennes son Gustav).

Även Gustav II Adolf krigade mot Sigismund och Polen.


Sigismund var kung över Sverige. Karl IX gjorde uppror alltså stal han inte kungamakten utan van den i strid stor skillnad.
slackern
 
Inlägg: 43755
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Jesuiter

Inläggav Alien » 2013-03-17 14:06:43

Att stjäla kungamakten brukar ske med våld. Hur skulle det annars gå till? Erik XIV misstänktes ha blivit förgiftad, men dessförinnan sattes han i fängelse, alltså med våld. Han skildes från hustru och barn, och hans son Gustav skildes i sin tur från sin mor och syster. Denne Gustav ska förresten ha studerat i skolor ledda av jesuiter i Polen och blivit katolik.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Jesuiter

Inläggav Issa Jesus » 2013-03-18 11:50:35

mjo, jag har tänkt starta upp Jesuiterna, som de var från grunden,
som de var i första församlingen, eller församlingarna.

och det var innan folk blev kristna, katoliker.

vi hette Jesuiter för vi följde Jesus. :-)154

jag återkommer med mer info senare.

Issa Jesus,
Jesuiten magnus.
Issa Jesus
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 2242
Anslöt: 2012-01-06
Ort: lulea, atlantis.

Jesuiter

Inläggav elle » 2013-03-18 13:46:38

Miche skrev:För mig är mission ett jävulens påfund, man använder alla möjliga metoder för att värva medlemmar till vilket pris som helst (utpressning verkar vara extremt vanligt, "du får vår hjälp om du ber med oss", se ex.vis jordbävningsoffren på Haiti). Jag är extremt misstänksam gentemot missionärer.

fast HÄR pratar vi jesuiter och INTE sekter.
elle
 
Inlägg: 8128
Anslöt: 2011-01-09
Ort: Supernova

Jesuiter

Inläggav Flawed » 2013-03-18 13:47:42

Mission.
Jesuitmissionär.
Flawed
Inaktiv
 
Inlägg: 3880
Anslöt: 2007-05-04

Jesuiter

Inläggav Flawed » 2013-03-18 13:52:17

Issa Jesus skrev:mjo, jag har tänkt starta upp Jesuiterna, som de var från grunden,
som de var i första församlingen, eller församlingarna.

och det var innan folk blev kristna, katoliker.

vi hette Jesuiter för vi följde Jesus. :-)154

jag återkommer med mer info senare.

Issa Jesus,
Jesuiten magnus.

Njaa?
http://sv.wikipedia.org/wiki/Jesuitorden
Flawed
Inaktiv
 
Inlägg: 3880
Anslöt: 2007-05-04

Jesuiter

Inläggav elle » 2013-03-18 13:57:46

Flawed skrev:Mission.
Jesuitmissionär.

Miche menar sekter. Han menar alltid sekter.
elle
 
Inlägg: 8128
Anslöt: 2011-01-09
Ort: Supernova

Jesuiter

Inläggav Flawed » 2013-03-18 14:05:39

Jesuitmissionärer har säkert aldrig gjort något otrevligt mot någon.
Har de gjort något för att stoppa spridningen av HIV i Afrika till exempel?
Flawed
Inaktiv
 
Inlägg: 3880
Anslöt: 2007-05-04

Jesuiter

Inläggav Miche » 2013-03-18 14:22:31

elle skrev:
Flawed skrev:Mission.
Jesuitmissionär.

Miche menar sekter. Han menar alltid sekter.

Nej, jag menar inte alltid sekter även om jag är mer misstänksam gentemot sekter, men även missionärer gör mig misstänksam, de har som Frimodig brukar uttrycka saken, en agenda.

Missionärernas agenda går ut på att frälsa och frälsning går ut på att värva folk till en tro, jag anser att det handlar om lurendrejeri, att få folk att tro på något de ursprungligen inte tror på och syftet är att öka antalet medlemmar i församlingen och därmed dra in mer pengar (församlingsmedlemmar är alltid mer villiga att skänka pengar till församlingen jämfört med icke församlingsmedlemmar).
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Jesuiter

Inläggav Alien » 2013-03-18 15:07:23

Miche skrev:Missionärernas agenda går ut på att frälsa och frälsning går ut på att värva folk till en tro, jag anser att det handlar om lurendrejeri, att få folk att tro på något de ursprungligen inte tror på och syftet är att öka antalet medlemmar i församlingen och därmed dra in mer pengar (församlingsmedlemmar är alltid mer villiga att skänka pengar till församlingen jämfört med icke församlingsmedlemmar).


Men hur får du det till medvetet lurendrejeri? Missionärerna tror på sin religion. De som inte tror, hamnar i helvetet. Alltså måste missionärerna rädda dem från detta. Det var ett riskabelt yrke, många missionärer dödades, av regimen i landet el av rasande folkmassor.

Att älska sin nästa kan innebära att se till att de får mat och sjukvård. Risken är då att de konverterade blir "riskristna". Men skulle missionärerna struntat i de svältande och sjuka i stället?

Samtidigt tycker jag det är allas rätt att få veta om andra religioner än den de fötts i. Att avskaffa änkebränningen är helt rätt, även om det är kristna som ligger bakom. Likaså att sluta sätta ut barn i skogen för att dö (som gjordes på vikingatiden). Det är ju inte som att folk från början är rationella ateister.

Samma sak gäller ju politiska ideologier. Är det fel att människor som tror på allt diktaturen inbillat dem att få veta hur utomstående ser på det, om demokrati etc? Ska alla tvingas leva och dö i den religion/filosofi/politiska ideologi de råkat födas i?
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Jesuiter

Inläggav Miche » 2013-03-18 16:09:40

Alien skrev:Men hur får du det till medvetet lurendrejeri? Missionärerna tror på sin religion. De som inte tror, hamnar i helvetet. Alltså måste missionärerna rädda dem från detta. Det var ett riskabelt yrke, många missionärer dödades, av regimen i landet el av rasande folkmassor.

Jag pratar om nutid, det är inte många missionärer som dör, men de har en jävla förmåga att åka till områden i världen som hamnat i kris och de utnyttjar situationen genom att påstå att de vill hjälpa människor där, men de enda de vill hjälpa är de som antingen redan har "rätt" religion eller de som konverterar till "rätt" religion.

Det är möjligt att det finns undantag från detta, dvs missionärer som ändå hjälper men jag anser att hjälparbete definitivt inte får kombineras med mission, det borde helt enkelt vara förbjudet.

Alien skrev:Samtidigt tycker jag det är allas rätt att få veta om andra religioner än den de fötts i.

Självklart, men en krissituation ska inte få utnyttjas till det. Att missionera bland människor som har det bra tycker jag är helt ok och fullt tillåtet men de ska fan inte utnyttja människor som befinner sig i kris och som har att välja på att dö eller konvertera.

Alien skrev:Samma sak gäller ju politiska ideologier. Är det fel att människor som tror på allt diktaturen inbillat dem att få veta hur utomstående ser på det, om demokrati etc? Ska alla tvingas leva och dö i den religion/filosofi/politiska ideologi de råkat födas i?

Nej, det är inte fel men fortfarande gäller samma regel, inte utnyttja de som hamnat i kris. I princip är det det som har hänt i stora delar av Östeuropa, högerkrafter har utnyttjat krisläget som uppkom efter Sovjetunionens fall och värvade människor till att bli hängivna rasister.
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Jesuiter

Inläggav Alien » 2013-03-18 16:25:28

Alla katoliker ska ju lyda påven (antar jag), men jesuiterna var speciellt lydiga. Om påven befallde "res ut till fjärran länder och missionera", så gjorde jesuiterna det.

Och om man ägnar sig åt hjälparbete (förutom predikande) så gör man det förstås just där människor har det svårt. Den egna regimens makthavare är mer inriktad på att berika sig själva, endast utländska missionärer och hjälparbetere (och deras inhemska anställda) tänker på de fattiga.

Klostren var de enda som kunde erbjuda sjukvård förr i tiden. Men de var också rika. Gustav Vasa gillade förstås inte reformationen av teologiska skäl. Men genom att avskaffa katolicismen så kunde han överta klostrens och kyrkans rikedomar. Vem skulle ta hand om de sjuka och hjälpbehövande? Ja, det var inte hans bekymmer.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Jesuiter

Inläggav Miche » 2013-03-18 16:33:15

Missionärer ska inte kombinera missionerandet med hjälparbete, då utnyttjar de människors svaga ställning vilket jag anser vara lika med övergrepp.
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Jesuiter

Inläggav Alien » 2013-03-18 16:40:02

Men vilka behöver (och är mest mottagliga) för religionens tröst om inte de som lider både andlig och kroppslig nöd? De första kristna var just fattiga.

Vet inte iofs om jesuiterna idag är lika aktiva missionärer som förr i tiden.

Kristendomen nådde Japan via portugisiska missionärer på 1500-talet, och rönte stor framgång med flera hundra tusen omvända (när en daimyo konverterade ansågs också alla hans undersåtar konvertera vilket delvis förklarar de höga siffrorna). Denna framgång var dock kortvarig då kristendomen betraktades som ett hot av de dåvarande styrande i Japan och den förbjöds 1614, varpå förföljelser av kristna blev utbredda. Vissa fortsatte dock att utöva sin religion i hemlighet och 1869 blev kristendomen åter tillåten.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Japan

Här står mer om "de hemliga kristna": http://www.signum.se/archive/read.php?id=35

Jag läste om dem i romanen Tystnad av Endo Shusaku. Man kan se det som att de konverterade fick en ödesdiger gåva, som ledde till en plågsam död. De trodde verkligen, annars hade de ju avfallit när de styrande förbjöd kristendomen.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Jesuiter

Inläggav Miche » 2013-03-18 16:48:56

Alien skrev:Men vilka behöver (och är mest mottagliga) för religionens tröst om inte de som lider både andlig och kroppslig nöd?

När man lider nöd så kan man inte ta beslut som rör resten av ens framtid, man måste ägna sig åt att få de akuta bekymren lösta. När väl framtiden är tryggad så kan de försöka missionera och se om folk nappar.
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Återgå till Intressanta intressen



Logga in