Ironi på forumet

Foruminformation postas här. Förslag och kritik är också välkommet.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Ironi på forumet

Inläggav Marjatta » 2020-08-10 10:42:18

Har man någonsin diskuterat hur vi använder ironi på forumet?

Det ska ju vara en sån sak som aspigt folk har svårt för. Tänk om de ironiska saker jag skriver regelbundet missförstås?

Det tar också ett tag att vänja sig vid folks ironi. I början tyckte jag att några personer här var direkt otrevliga. Nu har jag sett att de besvarar det mesta i samma stil. Det är alltså en jargong som jag inte behöver ta åt mig av. Men det visste jag ju inte då.

Vad tycker folk?

Om jag tycker något är det nog mest att det vore bra att vara lite försiktigare med att köra ironisk stil mot folk som är nya här. Ironi är svårare i skrift + att vi här är aspiga, dårå. Att det funkar fint med de vana forumpolarna betyder inte att de som är nya här greppar.
Marjatta
 
Inlägg: 2676
Anslöt: 2020-02-15

Ironi på forumet

Inläggav Alien » 2020-08-10 12:43:30

Ironi är svårt, även för moderatorer. Det är därför jag anser att man då bör använda en smiley. Även om smilies kan vara svåra att tolka (t ex för mig) så får man iaf en aning om att det kan vara skämtsamt el ironiskt menat.

vad-betyder-smileysarna-t10978.html
smiley-for-sarkasm-och-sarkasm-oht-pa-forumet-t25190.html

Men sedan finns det de som vägrar att använda sig av smilies och då blir det lätt att missförstå:
onodig-tillsagelse-for-ironiskt-sprakbruk-och-slang-t12740.html
Alien
Moderator
 
Inlägg: 38673
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Ironi på forumet

Inläggav Marjatta » 2020-08-12 9:09:33

Alien skrev:Ironi är svårt, även för moderatorer. Det är därför jag anser att man då bör använda en smiley. Även om smilies kan vara svåra att tolka (t ex för mig) så får man iaf en aning om att det kan vara skämtsamt el ironiskt menat.


Hmm. Jag brukar vara lite skeptisk till smileys som ironimarkör. Alltså det funkar bra ibland. I andra tar det udden av ironin så det faller platt.

Jag skrev den här tråden apropå post1607540.html#p1607540 där jag själv ironiserat utan ironimarkörer. Iofs framgick det högre upp i tråden att jag nog inte var helt allvarlig, just genom en variant av smiley faktiskt. Men det slog mig plötsligt hur obegripligt mitt inlägg måste te sig om man inte hajar att det är ironi. Inte så att någon riskerar ta illa upp, men dock.

Vet inte riktigt hur det ska tolkas, att så få kommenterar. Det kan betyda vad som helst från att allt är solklart till att ingen har tänkt på saken till ... ja vad som helst.
Marjatta
 
Inlägg: 2676
Anslöt: 2020-02-15

Ironi på forumet

Inläggav Alien » 2020-08-12 9:42:25

Jag tycker nog man förstår att du menar ironiskt i det exemplet.

Men det finns ändå fallgropar. Är man ironisk gentemot andra (kan uppfattas snorkigt) el innefattar man sig själv i ironin? Som i detta exempel:

Bra att vi fokuserar på de verkligt viktiga frågorna ^^


Jag har en känsla av att många aspergare gärna själva använder ironi samtidigt som de kan ha svårt att förstå när andra använder ironi. Man vet ju hur man själv tänker men ...

Om man använder förolämpande uttryck så är det extra viktigt att man använder smilies tycker jag, även om man tycker att det då blir platt fall. Alltså det är skillnad om man har en viss jargong mellan två kompisar el i ett slutet sällskap. Men på ett forum känner ju inte alla varann. En del är känsliga intill snarstuckenhet och kan vara det även å andras vägnar och anmäla.

Att helt avstå från ironi går nog inte om man är van att använda ironi. Även om man vet att andra kan ha svårt för det.

Två trådar där ironi diskuteras:

forstar-du-ironi-omrostning-t13594.html
svart-att-forsta-ironi-t15175.html
Alien
Moderator
 
Inlägg: 38673
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Ironi på forumet

Inläggav Marjatta » 2020-08-16 12:52:31

Alien skrev:Jag har en känsla av att många aspergare gärna själva använder ironi samtidigt som de kan ha svårt att förstå när andra använder ironi. Man vet ju hur man själv tänker men ...


Det är väl litegrann av ironins karaktär. Det ska inte vara helt omedelbart. Den lilla tidsperiod som går innan man greppar är ofta en del av poängen. Men visst är det förmodligen svårare för aspiga människor att se vad som är svårbegripligt för andra.

Det är ju också så olika i olika grupper. Vad som är lättbegripligt beror både på bakgrund, bildningsnivå och så, men också helt enkelt gemensamma erfarenheter. Vissas jargong här på forumet är lättfattlig som skämt just eftersom den är jargong, och återkommer i samma stil. Den som delar erfarenheten fattar.

Många aspergare är roade av språk och språkligheter, även av dubbeltydigheter. Jag vet fler aspiga människor än jag själv som älskar att leka med ord och som flitigt använder ironi. Att utrota all tvetydighet vore att göra livet och språket bra mycket tråkigare.

Vad jag funderar över är om vi som älskar sånt och gärna använder ironi och flertydigheter gör livet på forumet svårare för andra som inte riktigt är lagda så, och vars asperger gör detta mer svårfattligt än för andra. Man kan inte gärna begära att alla ska skriva så att alla fattar allt ... det blir nåt slags balansgång där.
Marjatta
 
Inlägg: 2676
Anslöt: 2020-02-15

Återgå till Regler, nyheter och synpunkterLogga in