Illa bemött av vården. Vilken psykiatri rekommenderas?

Vårdfrågor, medicinska aspekter samt forskning- och vetenskapsämnen.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Illa bemött av vården. Vilken psykiatri rekommenderas?

Inläggav Tremin » 2020-01-15 23:52:50

Jag har under många år haft problem med vården. Alla psykiatriker jag har varit i kontakt med har varit väldigt obehagliga. Det finns uppenbarligen väldigt många som har en positiv upplevelse och jag tror bara jag har haft en stor otur.

Min nuvarande mottagning är så otrevlig att jag är på gränsen att ge upp och acceptera det. Jag tänkte att det är värt att ge det här forumet en chans och se ifall det finns något bättre där ute. Som ni säkert kan förstå vill jag inte gå in på några detaljer.

Jag har två stycken frågor:

1) Kan någon anställd på en psykiatrimottagning neka min förfrågan att bli utskriven på en gång? Jag har svårt att stå upp för mig själv och jag vet inte vad reglerna är.

2) Vilka psykiatrimottagningar rekommenderar ni som ligger i länen Västra Götaland, Halland eller Jönköping? Jag är mer än okej med privat vård men föredrar givetvis ifall mottagningen är kopplad till landstinget då det blir billigare.
Tremin
Ny medlem
 
Inlägg: 5
Anslöt: 2020-01-15

Illa bemött av vården. Vilken psykiatri rekommenderas?

Inläggav Zima33 » 2020-01-16 13:12:03

1 Hur menar du med utskriven? I öppenvården får man välja mottagning själv förutsatt att den man byter till kan ta emot en. Den du går på nu kan inte hindra dig från att byta till en annan.
Zima33
 
Inlägg: 3071
Anslöt: 2011-05-09

Illa bemött av vården. Vilken psykiatri rekommenderas?

Inläggav Tremin » 2020-01-16 13:55:36

Zima33 skrev:1 Hur menar du med utskriven? I öppenvården får man välja mottagning själv förutsatt att den man byter till kan ta emot en. Den du går på nu kan inte hindra dig från att byta till en annan.


Jag vet inte riktigt hur det fungerar. Egentligen borde jag nog ha ett personligt ombud men jag har inte ordnat det än. Jag tänkte att det kanske fanns regler som tillät läkare att, under en kort tid, förhindra mig från att byta mottagning.

Det kanske låter konstigt att jag inte förstod med tanke på att vården kallas för "öppen". Eftersom jag inte förstår mig på systemet särskilt bra och inte riktigt litar på läkare vet jag inte ifall vissa regler kan böjas på.

Tack för att du förklarade för mig. Känns betydligt bättre nu.
Tremin
Ny medlem
 
Inlägg: 5
Anslöt: 2020-01-15

Illa bemött av vården. Vilken psykiatri rekommenderas?

Inläggav Kidzi » 2020-01-16 15:55:55

När jag inte orkade med min psykmottagning (alla hatar den), så bad jag att bli tillbakaremitterad till vårdcentralen först. Blev inte det. Fick ett kort meddelande att nu är du inte längre patient och behöver du mer vård får du ordna det själv.

Ja, tack och hej?... :-)003

De kommer definitivt inte försöka hålla dig kvar som patient.

Har tyvärr noll koll vad som finns för mottagningar i ditt område. Lycka till iallafall.
Kidzi
 
Inlägg: 1179
Anslöt: 2019-12-31
Ort: Södermanland

Illa bemött av vården. Vilken psykiatri rekommenderas?

Inläggav Bjäbbmonstret » 2020-01-16 18:51:55

Jag rekommenderar inte psykiatrin om du inte måste ha kontakt med dem på grund av av att du har stort behov av mediciner som inte vårdcentralen inte kan/vill skriva ut eller för att du vill att de ska bevilja någon längre specialiserad terapi till dig.
Bjäbbmonstret
 
Inlägg: 10567
Anslöt: 2007-11-15
Ort: Mälardalen

Illa bemött av vården. Vilken psykiatri rekommenderas?

Inläggav Flinta » 2020-01-16 20:39:53

Hej

Vilka är dina behov av psykiatrisk behandling? Vet du vad du behöver för hjälp av psykiatrin?
Flinta
 
Inlägg: 4523
Anslöt: 2007-07-21

Illa bemött av vården. Vilken psykiatri rekommenderas?

Inläggav Tremin » 2020-01-16 22:32:00

Flinta skrev:Hej

Vilka är dina behov av psykiatrisk behandling? Vet du vad du behöver för hjälp av psykiatrin?


Det borde jag nog ha inkluderat från allra första början. Jag behöver hjälp med min depression och ADHD men främst depressionen.

Har du några idéer om vilka mottagningar du tycker jag borde vända mig till eller undvika?

Bjäbbmonstret skrev:Jag rekommenderar inte psykiatrin om du inte måste ha kontakt med dem på grund av av att du har stort behov av mediciner som inte vårdcentralen inte kan/vill skriva ut eller för att du vill att de ska bevilja någon längre specialiserad terapi till dig.


Jag förstår varför människor undviker psykiatrin och avråder andra att göra detsamma. Tyvärr har jag i nuläget behov av psykiatrin.

Kidzi skrev:När jag inte orkade med min psykmottagning (alla hatar den), så bad jag att bli tillbakaremitterad till vårdcentralen först. Blev inte det. Fick ett kort meddelande att nu är du inte längre patient och behöver du mer vård får du ordna det själv.

Ja, tack och hej?... :-)003

De kommer definitivt inte försöka hålla dig kvar som patient.

Har tyvärr noll koll vad som finns för mottagningar i ditt område. Lycka till iallafall.


Det är skönt att höra att det inte ska vara några problem att lämna mottagningen. Tack!

Din situation låter inte helt lätt. Empati verkar av någon anledning vara svårhittat. Hoppas du kom in på vårdcentralen tillslut.
Tremin
Ny medlem
 
Inlägg: 5
Anslöt: 2020-01-15

Illa bemött av vården. Vilken psykiatri rekommenderas?

Inläggav Flinta » 2020-01-16 22:51:18

Jag bor inte i närheten av de tre länen du räknar upp. En idé skulle kunna vara att du kollar upp ADHD mottagningar som utöver ADHD behandlar samtidig depression eller andra psykiska sjukdomar. Om det är lättare att få t ex samtalsstöd eller terapi på en sådan mottagning har jag ingen aning om.
Flinta
 
Inlägg: 4523
Anslöt: 2007-07-21

Illa bemött av vården. Vilken psykiatri rekommenderas?

Inläggav Kidzi » 2020-01-17 0:35:04

Tremin skrev:Hoppas du kom in på vårdcentralen tillslut.


Nope, de vägrade ta emot mig. Tog 8 månader att hitta en privat klinik som tog emot mig. Men jag hade väldigt stor hjälp av medmänniskor som både stöttade mig och kontaktade mottagningar åt mig när min egen ork var slut. Den läkaren som jag slutligen fick är väldigt bra så det var värt allt.

Det var dock urjobbigt att våga tro på att han skulle vara bra i fortsättningen med. Jag trodde mellan gångerna att han skulle bli ond och oempatisk.

Så om du hittar en läkare du trivs med så kommer bara det att kännas skönt. Är läskigt att ha kontakt med läkare som det inte går att lita på... Bristen på tillit kan sitta väldigt djupt om man blivit dåligt behandlad flera gånger.

Vet inte hur det är där du bor, men mitt landsting har tydligen samarbete med landstinget intill. Vilket betyder att jag kan använda det landstinget som om det vore mitt eget. Vilket är extremt bra! Det visste jag inte innan och min egen fd vårdgivare visste nog om detta men de valde att inte upplysa mig om detta, utan jag skulle tro att jag bara hade dem att välja på...

Betalar på högkostnad fastän det är privat pga att deras avtal är så. Men ÄVEN om jag måstat betala vad det egentligen kostade hade jag gjort det! Det är SÅ VÄRT för att få ett bra mottagande.

En dum grej har jag märkt på flera privata vårdgivare, att man inte får göra så. Även om man har pengarna tar de bara folk med försäkring. Så snett. Är väl skitsamma om man betalar från sina egna pengar eller från försäkringen? De får ju ändå betalt.

Rätt många av oss här går inte på psyk så om du inte hittar svar här så fortsätt leta. Har man behov av psykvård är det verkligen viktigt att man kommer till någon bra. Det är lite "tur" att du har ADHD, annars så skulle det vara vårdcentralen bara... och vad jag ser av hur de ofta inte kan psyk, så är de bra att slippa. Å andra sidan, en bra psykiater är oxo svår att hitta...

Men är vanliga psykiatrin hos er lika katastrofal som här, försök verkligen att hitta något annat. Det gick inte att vara kvar på min mottagning, de riggade så man skulle faila. T ex så fick jag på fredagen ett stickprov på pissprov. Dvs jag skulle ta mig till labbet och pissa där och gick det inte så räknades det som ett positivt prov, dvs samma som om man använt droger. Posten kom kl 14:30 ca och labbet stängde 15. Fanns ju inte en chans i världen. Provet skulle genomföras inom 24 timmar. Men fanns inget lördagsöppet labb. Så har nu plump i journalen att jag pissat positivt fast jag inte pissat alls.

Varför jag säger detta? Är man redan deprimerad och blir utsatt för orättvisor så händer det rätt lätt att man lägger felet på sig själv. Och då mår man ännu sämre. Det tog tills jag var borta från dem innan jag faktiskt på riktigt insåg att det inte var jag som gjort fel. Sedan är andra rätt bra på att döma en om ens läkare inte är trevlig. Typ "men nu har du ju träffat tre läkare på samma mottagning, alla kan faktiskt inte vara dåliga, det måste vara du som är en dålig patient". Grejen är att jo det kan visst hända att fler dåliga läkare jobbar på samma ställe. Bra läkare flyr dåliga kliniker sedan finns bara bottenskrapet kvar. Kanske konstigt att man kan ge stjärnor på Google om psykkliniker men i mitt fall var det stärkande att se. Min fd klinik har en stjärna. En. Recensionerna handlar om samma sak, främst dåligt bemötande, arrogans och empatibrist (men även andra brister).

Ingen ska behöva utsättas för dessa undermåliga läkare.
Kidzi
 
Inlägg: 1179
Anslöt: 2019-12-31
Ort: Södermanland

Illa bemött av vården. Vilken psykiatri rekommenderas?

Inläggav Tremin » 2020-01-17 13:27:00

Kidzi skrev:Men är vanliga psykiatrin hos er lika katastrofal som här, försök verkligen att hitta något annat. Det gick inte att vara kvar på min mottagning, de riggade så man skulle faila. T ex så fick jag på fredagen ett stickprov på pissprov. Dvs jag skulle ta mig till labbet och pissa där och gick det inte så räknades det som ett positivt prov, dvs samma som om man använt droger. Posten kom kl 14:30 ca och labbet stängde 15. Fanns ju inte en chans i världen. Provet skulle genomföras inom 24 timmar. Men fanns inget lördagsöppet labb. Så har nu plump i journalen att jag pissat positivt fast jag inte pissat alls.


Jag vet att läkare och andra inom vården ofta missförstår mig på grund av min dåliga sociala förmåga. Enligt journalerna upplevs jag ofta som lugn och arrogant men egentligen har jag panik inombords och ifrågasätter mycket för att jag är rädd för att inte förstå. Det har lett till att flera läkare verkar uppleva mig som en jobbig patient som de inte behöver lyssna på. Det är väldigt synd och jag önskar att jag inte fungerade så här.

Situationer som din är jag väldigt rädd för. Läkare eller sjuksköterskor kan få en sned bild av en patient och sedan på något groteskt och sadistiskt vis vilja hämnas eller sätta den på plats. Jag har själv aldrig utsatts för något stickprov men risken finns alltid där och jag är rädd att en dag få problem med medicinering och journalen precis som du. Hur hanterade du den situationen? Tror vården på dig igen?

När jag var yngre och gick till BUP fungerade allting utmärkt. Sedan jag blev vuxen och hamnade i vuxenpsykiatrin har allt fallerat av någon anledning. Saker verkar inte tas på lika stort allvar då man inte längre är "ett barn det är synd om" utan snarare "en vuxen som inte gör det den ska". Väldigt knasig människobild men jag kan tänka mig att det inte är helt lätt att jobba som psykiatriker i flera år. Som psykiatriker kanske man naturligt blir av med en del av sin empati för att orka med arbetet. Jag vet inte.
Tremin
Ny medlem
 
Inlägg: 5
Anslöt: 2020-01-15

Illa bemött av vården. Vilken psykiatri rekommenderas?

Inläggav Flinta » 2020-01-17 20:51:09

Sök aldrig tröst hos en psykiatriker!
Flinta
 
Inlägg: 4523
Anslöt: 2007-07-21

Illa bemött av vården. Vilken psykiatri rekommenderas?

Inläggav Kidzi » 2020-01-17 21:02:34

Tremin skrev:Jag vet att läkare och andra inom vården ofta missförstår mig på grund av min dåliga sociala förmåga. Enligt journalerna upplevs jag ofta som lugn och arrogant men egentligen har jag panik inombords och ifrågasätter mycket för att jag är rädd för att inte förstå. Det har lett till att flera läkare verkar uppleva mig som en jobbig patient som de inte behöver lyssna på. Det är väldigt synd och jag önskar att jag inte fungerade så här.

Situationer som din är jag väldigt rädd för. Läkare eller sjuksköterskor kan få en sned bild av en patient och sedan på något groteskt och sadistiskt vis vilja hämnas eller sätta den på plats. Jag har själv aldrig utsatts för något stickprov men risken finns alltid där och jag är rädd att en dag få problem med medicinering och journalen precis som du. Hur hanterade du den situationen? Tror vården på dig igen?

När jag var yngre och gick till BUP fungerade allting utmärkt. Sedan jag blev vuxen och hamnade i vuxenpsykiatrin har allt fallerat av någon anledning. Saker verkar inte tas på lika stort allvar då man inte längre är "ett barn det är synd om" utan snarare "en vuxen som inte gör det den ska". Väldigt knasig människobild men jag kan tänka mig att det inte är helt lätt att jobba som psykiatriker i flera år. Som psykiatriker kanske man naturligt blir av med en del av sin empati för att orka med arbetet. Jag vet inte.


Det är precis som du säger. De missuppfattar och sedan vill de trycka ner en för att de upplever att man är kaxig fast det kanske är det minsta man är.

Men borde de inte ha LITE kunskap om hur vissa funkar? De ska ju vara experter... Dessutom så om man t o m säger till dem hur man funkar, hur man känner och hur man vet om att man kan bli missförstådd... ändå så blir man det för att man på något mystiskt vis hotar deras ego.

Då tror jag inte bara det är patientens fel. De läkare som är prestigelösa, som VET att de är duktiga och inte behöver bevisa något, sådana funkar jag jättebra med. De verkar kunna ta ett steg tillbaka och inse att man inte gör saker för att vara jobbig. Som om det är så himla kul att ens gå dit... har folk det som hobby eller något att komma och bara vara jobbig? :-)063

Är väldigt viktigt att läkaren vet om att hen måste lyssna på ens ORD. Snarare än gissa massor som ändå blir fel. Min nuvarande läkare verkar vara en naturlig ordlyssnare, eller oxo kan han växla hur han tar in info. Han har ingen förståelse alls för att jag skulle ha varit jobbig. Han upplever mig som enkel att samarbeta med.

Vet inte om jag anser att psykläkare "får" bli empatilösa av sit jobb. De har inte speciellt mycket trauman i sitt arbete, fast klart att det inte är ett lätt jobb. Jämför med det jobb min morsa hade som undersköterska i åldringsvården. Hon har suttit på flera hundra patienters dödsbädd genom tiderna. Men krävdes ju ändå att hon skulle vara empatisk mot patienterna/boende, vilket hon var. Eller jämför med läkare och sköterskor i akutsjukvården, de borde ju vara skadade om några. Stå med sönderskjutna patienter, knivhuggningar, hjärtinfarkter, blod kroppsvätskor och död hela tiden. Köper inte riktigt att de som jobbar inom psyk skulle ha det extra jobbigt. Kanske terapeuter då som får sitta och lyssna på detaljer från någon stackares uppväxt, där kan man nog bli rätt utbränd. Men psykläkarna är ju inte de som egentligen lyssnar så mycket. Tycker faktiskt inte direkt synd om dem. Tror mer att det är vissa läkares personligheter som spökar, så att de blir extra stötta där en vanlig människa inte skulle känna sig stött.

Sedan är det inte bara i psykiatrin man blir missförstådd. I vanliga vården blir man rätt ofta underbehandlad för man inte visar smärta t ex på det sätt som förväntas. Tyvärr är det väl något man får räkna med. Lite samma inom psykiatrin. Man knuffas ofta längst bak på väntelistor för det finns alltid någon som verkar sjukare.

Inte alltid så lätt att som ensam patient utan anhöriga bli hörd då. Eftersom det ändå finns så många med olika NPF borde nog vården lära sig lite mer om oss.
Kidzi
 
Inlägg: 1179
Anslöt: 2019-12-31
Ort: Södermanland

Illa bemött av vården. Vilken psykiatri rekommenderas?

Inläggav Tremin » 2020-01-17 21:08:27

Flinta skrev:Sök aldrig tröst hos en psykiatriker!


Det har jag aldrig gjort och tänker aldrig göra. Känns orimligt att förvänta sig tröst från en läkare. Vad jag söker är en läkare som förstår min situation. Jag tror att det krävs fungerande empati och en viss energi för det.

Synd att det inte verkar vara någon här som har några rekommendationer. Iofs kanske det är väldigt få från min del av Sverige som är aktiva medlemmar här.
Tremin
Ny medlem
 
Inlägg: 5
Anslöt: 2020-01-15

Illa bemött av vården. Vilken psykiatri rekommenderas?

Inläggav Flinta » 2020-01-17 22:58:07

Tremin skrev:
Flinta skrev:Sök aldrig tröst hos en psykiatriker!


Det har jag aldrig gjort och tänker aldrig göra. Känns orimligt att förvänta sig tröst från en läkare. Vad jag söker är en läkare som förstår min situation. Jag tror att det krävs fungerande empati och en viss energi för det.

Synd att det inte verkar vara någon här som har några rekommendationer. Iofs kanske det är väldigt få från min del av Sverige som är aktiva medlemmar här.


Förståelse kan fungera som tröst/stöd liksom empati. Den förståelsen jag sökte fick/får jag istället i vissa samtalsterapier med personer jag hade tur att "klicka" med.
Flinta
 
Inlägg: 4523
Anslöt: 2007-07-21

Illa bemött av vården. Vilken psykiatri rekommenderas?

Inläggav Kidzi » 2020-01-17 23:02:29

Tremin skrev:Synd att det inte verkar vara någon här som har några rekommendationer. Iofs kanske det är väldigt få från min del av Sverige som är aktiva medlemmar här.


Jaa.. hade någon vetat hade hen definitivt hjälpt till. Jag bor en redig bit norrut från dig och vet knappt hur det funkar i mitt eget område.
Kidzi
 
Inlägg: 1179
Anslöt: 2019-12-31
Ort: Södermanland

Illa bemött av vården. Vilken psykiatri rekommenderas?

Inläggav Flinta » 2020-01-17 23:56:56

Det slog mig att..
Om du vill ha personliga rekommendationer kanske du kan kontakta någon patient eller funktionshinderförening i ditt område? De kan ha koll eftersom de har medlemmar som kan ha eller haft liknande frågor. Vill du inte prata med kanslipersonal kan du ju gå på medlemsmöten istället.

Störst utbud av psykiatriska mottagningar, både allmänna och de som är speciellt inriktade på specifika diagnoser, kanske iallafall finns i Göteborg, efter Stockholm och stockholmsområdet?
Flinta
 
Inlägg: 4523
Anslöt: 2007-07-21

Återgå till Aspergare och vårdenLogga in