Hur gör man för att byta vårdgivare/läkare

Vårdfrågor, medicinska aspekter samt forskning- och vetenskapsämnen.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Hur gör man för att byta vårdgivare/läkare

Inläggav basvanbeu » 2020-08-14 15:47:27

Hej
Har diagnos Atypisk Autism och ADD.

Har under årens lopp provat Ritalin, Concerta, Strattera men inget fungerade. Sedan 5 år tillbaks använde jag Elvanse. Rekommendationen för maxdos var satt till 70 mg. Är en stor karl 187 cm lång och vägde då 125 kg. 1 mg per kg brukar man räkna. Provade 30 mg/d sedan 50 mg/d och 80 mg/dag. Det hjälpte inte så läkaren satte in 100 mg/dag och då funkade det. Gick med dosen i några år och det har funkat. Läkaren slutade på vårdgivaren och en ny konsultläkare kom förra hösten.

Iom att jag gick ner i vikt till omkring 112 kg förra hösten så märkte jag en viss spänning i bröstet ibland på morgonen, som gick över under dagen, och en del näsblödningar förra hösten. Blodtrycket visade sig vara något för högt. Jag kom överens med den nya konsultläkaren om att sänka dosen iom att jag gått ner i vikt. Först var hon lite tveksam till det men vi provade att sänka dosen till 80 mg/dag. Näsblödningar återkom ej och spänningen i bröstet försvann. Dock så minskade den positiva effekten något. Överlag så upplever jag att 80 mg/dag funkar utmärkt med min nuvarande vikt och vill ej sänka dosen förräns jag går under 100 kg.

Kruxet är dock att konsultläkaren har slutat och jag fått en ny konsultläkare. Jag har talat med honom idag på telefon om förnyelse av recept. Han har förnyat recepten men vill vid vårt första fysiska möte om 3 månader sänka dosen till max 70 mg/dag. Saken är den att den rekommendationen är gjord för barn och inte fullvuxna storväxta karlar.

Har googlat lite på honom. Han har eget företag, är 33 år, har jobbat på en skönhetsföretag med botox behandlingar etc. Det här jobbet han har nu känns mer som ett gig han har och därför gör det enkla genom att följa irrelevanta rekommendationer.

Jag är rädd att ifall dosen sjunker ytterligare så tappar jag effekten av Elvanse och då får jag problem med att klara mitt jobb. Jag är systemadministratör/säkerhetstekniker/Låssmed/Hustomte/Spindeln i nätet/Projektledare/Operativ Chef/Min egen arbetsledare. Jag sköter en anläggning i en medelstor organisation med över 230 anställda helt själv. Jag har med andra ord femtioelva bollar i luften samtidigt och jobbet har fungerat klockrent och är skitkul. Jag är dock rädd för att jag inte kommer att greja det ifall dosen sänks ytterligare.

Jag tror inte att jag kan övertyga den här nya läkaren. Tror inte han är den typen som bryr sig. Därför vill jag byta Vårdgivare/Läkare. Jag vet dock ej hur jag ska gå till väga. Har en känsla att det inte är som att byta vårdcentral. Helst skulle jag vilja ha den föregående läkaren.
basvanbeu
Ny medlem
 
Inlägg: 5
Anslöt: 2019-05-11
Ort: Haninge

Hur gör man för att byta vårdgivare/läkare

Inläggav Flinta » 2020-08-14 17:33:24

Hej

Jag gissar att de flesta som har de mediciner du har går hos hos psykiatriker på psykiatriska mottagningar..
Visste inte att VC tog sig an det de verkar gjort i ditt fall.

Har hört av andra om att det finns en ADHD-mottagning i Stockholm. Som jag förstått det har de läkare där. Du har ju sådana läkemedel de borde vara proffs på där sen ska man ha tur som alltid med vem man blir tilldelad.

De går att läsa om egenanmälan här: https://www.norrastockholmspsykiatri.se ... -Eriksplan
Flinta
 
Inlägg: 4782
Anslöt: 2007-07-21

Hur gör man för att byta vårdgivare/läkare

Inläggav basvanbeu » 2020-08-20 13:40:44

Hej
Nej VC tar sig inte an det hela. Skrev nog lite för långt. Det jag talar om är att byta psykiatrisk mottagning. Hur gör man det och hur hittar man den mottagning som den gamla läkaren jobbar på nu ?
basvanbeu
Ny medlem
 
Inlägg: 5
Anslöt: 2019-05-11
Ort: Haninge

Hur gör man för att byta vårdgivare/läkare

Inläggav Flinta » 2020-08-20 16:26:26

Kolla på mottagningens ev hemsida för att läsa på om nybesök/nyanmälningar.
Sedan kan du ju även ringa mottagningen du vill gå på och fråga hur du ska göra. Hör om du kan skriva en egenremiss el om du behöver remiss från mottagningen du går på nu för att någon gång få börja gå hos dom, fråga om det du läst på hemsida stämmer. Det kan vara lång kö till psykiatriker på öppenvårdsmottagningar.

Testa ring den mottagning den förra läkaren tidigare jobbat på och hör om de kan hjälpa dig ta reda på vart du ska söka dig om du vill gå hos honom igen? De kanske minns vart han tog vägen om du har tur. Förutsatt att han berättade det innan honom han slutade och att han inte bytt arbetsplats fler ggr efter det.
Flinta
 
Inlägg: 4782
Anslöt: 2007-07-21

Hur gör man för att byta vårdgivare/läkare

Inläggav Sonic » 2020-08-20 20:41:38

Hej!

1. Du kan kanske be om en second opinion? (Det har man som patient alltid rätt till)

2. Är han överläkare/specialistläkare? Annars kan man be att en av mottagningens sådana också ser över beslutet om medicinen. Ibland kan man gå via mottagningens rådgivning där ssk sitter och förklara sitt case för dem, så skickar de vidare.

2. Om det är en konsultläkare, är du säker på att han kommer vara kvar på mottagningen så länge till?

3. Ring runt och kolla väntetider på mottagningar och be om remiss/gör egenremiss dit.

Har varit med om lite liknande själv. Det är en balansgång eftersom läkare inte tycker om att bli ifrågasatta, trots att de sällan kan så mycket om den de träffar eller ens tillståndet det handlar om alltid. I många fall för att de är på mottagningen tillfälligt.

Lycka till!
Sonic
Ny medlem
 
Inlägg: 1
Anslöt: 2015-03-12

Hur gör man för att byta vårdgivare/läkare

Inläggav Flinta » 2020-08-20 22:45:13

Om du har råd, sök privat psykiatriker. Det kostade mig 1500 kr tror jag för ett besök. Det var lätt att få tid men ringde flera innan jag hittade någon som kunde ta emot. Kan spara på ens krafter så om du möjlighet kanske det kan vara värt det? Om du bara behöver kontakt någon-några ggr per år?
Det låter som att du har många bollar i luften!
Flinta
 
Inlägg: 4782
Anslöt: 2007-07-21

Hur gör man för att byta vårdgivare/läkare

Inläggav Liljan » 2020-08-21 10:00:00

basvanbeu skrev:Hej
Nej VC tar sig inte an det hela. Skrev nog lite för långt. Det jag talar om är att byta psykiatrisk mottagning. Hur gör man det och hur hittar man den mottagning som den gamla läkaren jobbar på nu ?

Du kan göra en egen remiss eller be om en remiss från din mottagning. Jag fick försöka fyra gånger innan jag fick byta sen var det ett halvårs kö, hela processen tog runt nio månader. Jag säger inte att det ska bli så för dig men räkna med att det tar minst 2-3 månader.

Du kan fråga din mottagning vart din läkare flyttat och sen be om att bli förflyttad till den mottagningen, så försökte jag göra första gången och det blev inte godkänt. Min läkares nya mottagning var inte specialiserad på mina diagnoser och de sa att även om jag byter mottagning kanske jag inte får min gamla läkare i alla fall. Efter mycket om och men fick jag prata med min gamla läkare och hon sa rent ut att hon inte ville ha mig som patient, jag blev jätteledsen :-)004 Återigen jag säger inte att det ska bli så för dig men det kan vara brakat förbereda sig på att läkaren kan reagera så.
Liljan
 
Inlägg: 992
Anslöt: 2013-01-17
Ort: Stockholm

Återgå till Aspergare och vårdenLogga in