Hemundervisning ger föräldrar böter

Alla frågor om Asperger i relation till barn och/eller föräldrarollen.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Hemundervisning ger föräldrar böter

Inläggav Alien » 2010-08-10 12:31:59

Uppsala kommun kräver att två familjer som tillämpar hemundervisning ska sluta med det och skicka barnen till skolan:
– Hemundervisning är på många sätt bättre än en vanlig skola, tycker Isak Angerstig som under det senaste läsåret haft sin mamma som lärare.

Uppsala kommun kräver att Lisa Angerstig och hennes man tillsammans ska betala 10 000 kronor. Bakgrunden är att deras tolvårige son Isak det senaste läsåret, under årskurs fem, studerat hemma i bostaden. Kommunen menar att han egentligen borde gå i en vanlig skola.
http://www.unt.se/uppsala/viteskrav-for-studier-hemma-1010660.aspx

Orsaken till hemundervisningen verkar vara att både föräldrar och barn vill ha mer individualiserad undervisning. Att mamman kommer från USA har väl också viss betydelse; där är hemundervisning inget kontroversiellt.
Kommunen tycker att det blir alltför isolerat för Isak att läsa hemma. Själv verkar han inte se det som något större problem utan säger att han träffar många vänner på fritiden och sportar med kompisar nästan varje dag.
Hur det ska bli till hösten har familjen ännu inte bestämt.
– Jag tror att jag helst vill ha hemundervisning, säger han.
Isaks storebror Erik, 14 år, har haft hemundervisning i årskurserna ett till fem.
– Hemundervisning innebär att jag får mer hjälp och att jag kan fördjupa mig mer i ämnen jag är intresserad av. Jag skulle gärna plugga hemma igen i höst, säger han.


Så här säger den undervisande modern:
– Jag har helt andra möjligheter att stötta svagheter och utveckla barnets begåvning jämfört med vad läraren hinner i en klass på 20-30 elever, säger Lisa Angerstig.
Att eleven skulle få sämre social stimulans tror hon inte på.
– Att sitta i en klass medför inte automatiskt att man ges social träning.


Den andra familjen har tre barn som får hemundervisning:
Allt började när äldste sonen Jakob Himmelstrand skulle börja första klass. Han har diagnosen autism och föräldrarna märkte på en gång att det aldrig skulle fungera för honom att gå i en vanlig skola.
Rebecka Himmelstrand, som i dag är 11, började i förskoleklass men vantrivdes. För henne passar en lugnare inlärningsmiljö bättre, menar föräldrarna.
Minstingen Mikael, 6 år, har stor glädje av att ha sina syskon hemma och kan redan läsa och skriva tack vare att familjen funnit en fungerande livsstil med undervisning i hemmiljö.
http://www.unt.se/barnochforaldrar/de-skolas-i-hemmet-734786.aspx

Så här säger familjen om klasskamrater och social träning:
Att inte ha klasskamrater, hur är det?
- Jag trivs bäst hemma med mina syskon och föräldrar. När jag gick i sexårs kunde jag inte koncentrera mig. Jag blev alldeles yr i huvudet. Det här är mycket bättre, säger Rebecka Himmelstrand.
Jonas Himmelstrand berättar att familjen har en tät gemenskap och trivs med livsstilen att själva få styra över sin tid.
Att hemundervisning är lika med social isolering, tillbakavisar Jonas Himmelstrand. Rebecka har dans två gånger i veckan, sjunger i kör och spelar teater. Och så har hon kompisar hon leker med i området. Familjen är ofta ute på olika aktiviteter och utflykter och träffar andra hemundervisande familjer.
- Vuxna utgår från att barn bara ska umgås med jämnåriga i skolan. Det finns inga belägg för att skolan är den mest idealiska inlärningsmiljön. Man kan tänka tvärtom. Skolan isolerar barn från sin trygga närmiljö. I skolan finns psykisk ohälsa och mobbning med det samhällsklimat vi har i dag, säger Jonas Himmelstrand.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 38730
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Re: Hemundervisning ger föräldrar böter

Inläggav Miche » 2010-08-10 13:05:39

Alien skrev:Orsaken till hemundervisningen verkar vara att både föräldrar och barn vill ha mer individualiserad undervisning. Att mamman kommer från USA har väl också viss betydelse; där är hemundervisning inget kontroversiellt.

I det här fallet som jag råkar ha lite insyn i är jag rädd att barnen får en alltför religionsinriktad undervisning (jag misstänker att föräldrarna är medlemmar av Livets Ord). Samtidigt så anser jag att om barnen får göra ex.vis nationella prov (under kontrollerade former) samt kanske en del andra prov och kan uppvisa relevanta studieresultat så är det inget fel med hemundervisning.

Kommunen tycker att det blir alltför isolerat för Isak att läsa hemma.

Underligt argument... F.ö. har jag träffat barnen vid något tillfälle och det är definitivt inget fel på deras sociala förmågor så om kommunen har misstankar får de väl låta socialförvaltningen utreda om barnen far illa.
Miche
 
Inlägg: 28799
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Inläggav Zombie » 2010-08-10 13:45:18

Även jag har anledning att reservera mig mot enskilda föräldrars omdöme i fråga om vad som är bäst för deras barn, även om jag inte vet något om de här fallen.

Barn är för viktiga och vuxna ofta för korkade och inne i sitt, både sitt personliga och gängse kulturmönster, för barnen att utlämnas åt bara en instans som kan bedöma "vad som är bäst för dem" (gudbevars).

Desto sorgligare att man då ska vara hänvisad till politiker och myndigheter som inte heller har någon medmänsklig kvalitetskontroll på sig så att omänskliga saker uppenbarligen ofta slipper igenom. Jonas Himmmelstrand har ju rätt i att saken kan ses på flera sätt.

************

Just idag råkade ju också det här fallet dyka upp i forumet...
Zombie
 
Inlägg: 18093
Anslöt: 2007-12-26

Inläggav Alien » 2010-08-10 20:54:10

Ja, en orsak att vara skeptisk mot hemundervisning är ju om föräldrarna indoktrinerar sina barn i religiös fanatism. Men enligt FN så hör det till de mänskliga rättigheterna för föräldrar att få indoktrinera sina barn i sådana frågor. Dessutom så finns ju redan religiösa friskolor (kristna, musllimska, judiska), så det tycks ju inte vara problemet. Livets ord har ju t ex en egen skola i Uppsala.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 38730
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Inläggav Miche » 2010-08-10 21:43:15

Alien skrev:Livets ord har ju t ex en egen skola i Uppsala.

I Uppsala ja, den här familjen bor en bra bit utanför stan, dessutom är det inte säkert att de vill att barnen ska gå i deras skola bara för att de kanske sympatiserar med Livets ord.
Miche
 
Inlägg: 28799
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Inläggav Alien » 2010-08-10 21:44:29

Här står om familjen H som fått avslag på att fortsätta hemundervisa sin dotter:
Barn- och ungdomsnämnden i Uppsala kommun beslutade i augusti 2009 att avslå parets ansökan om att deras elvaåriga dotter ska få fullgöra sin skolplikt genom hemundervisning läsåret 2009/2010.
Föräldrarna skriver i sin överklagan till förvaltningsrätten att hemundervisning är ett utmärkt pedagogiskt alternativ under hela grundskoleperioden och inte bara under de första åren. De anser vidare att lagen öppnar upp för en möjlighet att hemundervisa barn trots att inga exceptionella omständigheter föreligger.
http://www.unt.se/uppsala/far-inte-undervisa-sin-dotter-i-hemmet-917207.aspx

Förvaltningsrätten avslog överklagandet:
Förvaltningsrätten konstaterar att föräldrarna visar ett stort engagemang men att de saknar ämnesbehörighet i de ämnen som barn enligt läroplanen ska tillgodogöra sig.
"Med beaktande av att allt högre krav ställs på undervisningen i takt med ett barns ökade ålder finner förvaltningsrätten att hemundervisning inte kan anses vara ett fullgott alternativ till grundskolans utbildning", skriver förvaltningsrätten i domen.

Kammarrätten höll med om att hemundervisningen inte var ett fullgott alternativ till skolundervisningen. Regeringsrätten vägrade prövningstillstånd.
Föräldrarna bedriver även hemundervisning för en 15-årig son med autism, men han berörs inte av beslutet.

Att ha autism kan vara en sådan "exceptionell omständighetl" som nämndes tidigare. Men även dottern kan ju ha vissa drag av autism, även om hon inte har (tillräckligt för) diagnos.
- Jag trivs bäst hemma med mina syskon och föräldrar. När jag gick i sexårs kunde jag inte koncentrera mig. Jag blev alldeles yr i huvudet. Det här är mycket bättre, säger Rebecka Himmelstrand.
http://www.unt.se/barnochforaldrar/de-skolas-i-hemmet-734786.aspx

Det kan tolkas som en aspig tjej, som inte klarar av så mycket barn och oväsen som det blir i en vanlig skola. Det kan också tolkas som att hon blivit skygg av hemundervisningen och behöver "normaliseras", och det är väl så nämnden och alla domstolar resonerat. Hoppas de har rätt.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 38730
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Inläggav Parvlon » 2010-08-10 21:53:21

Domstolarna skiter väl i om folk är normaliserade? Deras uppgift är att straffa folk som bryter mot lagen. Senast jag kollade så var det olagligt att inte tvinga sina barn till skolan iaf så länge barrnet har fysiska möjligheter att gå där. Men, verkar som att det går åt rätt håll detta.

Det kanske krävs en religiös stollefamilj för mera frihet, isf har de gjort något bra och borde hyllas av hela riket.
Parvlon
Inaktiv
 
Inlägg: 14824
Anslöt: 2006-07-28
Ort: ∴ℜ∴Ψ∴ℜ∴

Inläggav hood » 2010-08-10 21:57:44

Senast jag kollade så var det olagligt att inte tvinga sina barn till skolan


Tänk att det är så.
Vad lär dom sig där som är så viktigt?
hood
 
Inlägg: 438
Anslöt: 2010-06-07

Inläggav Moggy » 2010-08-10 22:05:47

Jag är lite halvskeptisk till hemundervisning. Det finns säkert barn som behöver det och mår bäst av det och som verkligen har föräldrar som klarar av det på ett bra sätt.

Men jag tror risken är stor att en del föräldrar använder det till att tuta i barnen massa tok och att barnen inte får möjlighet till att lära sig att bli en del av samhället. Det finns ju ändå en anledning till att vi har allmän skolplikt och att visa saker ingår i utbildningen.
Moggy
 
Inlägg: 12720
Anslöt: 2007-01-25

Inläggav hood » 2010-08-10 22:09:23

Men jag tror risken är stor att en del föräldrar använder det till att tuta i barnen massa tok och att barnen inte får möjlighet till att lära sig att bli en del av samhället


Gud förbjude!
hood
 
Inlägg: 438
Anslöt: 2010-06-07

Inläggav Liljencroowna » 2010-08-10 23:12:53

Man kanske kan få någon form av special-dispens för att få hemundervisa sina barn? Där det ingår kontroll i någon form, och umgänge med andra barn på en plats utanför hemmet.
Liljencroowna
 
Inlägg: 4415
Anslöt: 2009-02-28

Inläggav rdos » 2010-08-11 6:48:37

Jag tror nog att mera undervisning borde bedrivas i hemmet nu när skolan inte kan ta sitt ansvar med barn med speciella behov. På så vis skulle en del barn inte hamna på särskolenivå när kommun inte kan erbjuda dem rätt stöd i vanliga skolan. Jag har själv hemundervisat mina barn under 3 månader (för att socialen ansåg att de inte behövde undervisning under deras utredning). Då tränade jag saker med dem som låg betydligt över den nivå skolan hade.

Att skolan skulle fungera som en lämplig scoial miljö anser jag inte heller. Olämpligare miljö för vissa npf-barn får man leta efter.
rdos
 
Inlägg: 14159
Anslöt: 2005-10-14
Ort: Eslöv

Re: Hemundervisning ger föräldrar böter

Inläggav Alien » 2012-03-06 1:59:34

Nu tänker familjen H, som det står om ovan, emigrera för att få fortsätta hemundervisa dottern.

Rättstvisten mellan kommunen och föräldraparet har pågått i åratal och passerat flera domstolar. I de senaste turerna vill kommunen att föräldrarna ska tvingas betala viten, ett slags straffavgift, på 180 000 kronor. Orsaken är att de inte sett till att den 13-åriga flickan kommit till skolan.
– Kommunen är beredd att ödelägga en familjs ekonomi för en politisk principfråga, säger pappan i familjen, Jonas Himmelstrand.
Enligt honom har föräldrarna anmälts till socialtjänsten av rektorn på den skola som ett annat av deras hemundervisade barn anvisats av kommunen.
– Rektorn känner oro för pojken men har inte ens träffat oss. För att skydda oss mot kommunen har vi flyttat till Åland, berättar Jonas Himmelstrand.
http://mobil.unt.se/default.aspx?id=1664238&p=

Det krävs numera "synnerliga skäl" för att få tillstånd till hemundervisning:
I och med den nya skollagen som infördes i juli 2011 skärptes villkoren för hemundervisning.
– Det ska finnas synnerliga skäl för att bevilja hemundervisning och undantagen ska tillämpas med stor restriktivitet, säger Ann-Louise Thögersen, undervisningsråd vid Skolverket.
Enligt skollagen kan en elev få undervisas hemma till exempel vid skolfobi, om eleven bor i en avlägsen glesbygd eller behöver särskild vård. I sådana fall beviljas hemundervisning i allmänhet enbart för en begränsad tid.


Åland verkar iofs idealiskt att emigrera till. Inte så långt bort och alla talar svenska.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 38730
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Re: Hemundervisning ger föräldrar böter

Inläggav plåtmonster » 2012-03-06 6:16:15

Alien skrev:alla talar svenska

:D

Kanske en framkomlig väg är att invänta den första mobbningsincidenten och fejka ett självmordsförsök så att man på legal väg kan sänka skolans berättigande som undervisningsplats? (inkompetensförklara)
Samt gärna visa på skolans inkompetens och avsaknad av resurser?, en legal attack helt enkelt?
plåtmonster
 
Inlägg: 15482
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Re: Hemundervisning ger föräldrar böter

Inläggav Arcas » 2012-03-06 13:37:59

Typiskt NT folk och dra upp att man inte får socialträning om man inte går skola eller dagis. På de låter det som att man är en hemsk förälder som inte borde ha barn om man inte lägger in de i dagis när de är max 2 år gamla. Förjävla sjuk värld vi lever i.
För min del kommer jag lära mitt barn hemma och innan skolåldern. Om mitt barn blir som jag och rent ut sagt vantrivs i skolan så kommer jag ha hemundervisning, folk får säga vad de vill jag plågar inte barn i onödan. Dessutom lär man sig sjukligt mycket mer hemma än man kan göra i skolan.
Arcas
 
Inlägg: 213
Anslöt: 2011-12-15

Re: Hemundervisning ger föräldrar böter

Inläggav nano » 2012-03-17 20:23:16

Tänk om barnet vill till skolan då?
nano
 
Inlägg: 6160
Anslöt: 2008-06-20
Ort: /home/Jorden/Stockholm

Re: Hemundervisning ger föräldrar böter

Inläggav Fenren » 2012-03-17 20:37:48

det är helt rätt att ge dem böter. hoppas det var ett högt belopp.
Fenren
 
Inlägg: 7848
Anslöt: 2009-09-03
Ort: Min Mamma

Re: Hemundervisning ger föräldrar böter

Inläggav Arcas » 2012-03-17 20:57:48

Fenren skrev:det är helt rätt att ge dem böter. hoppas det var ett högt belopp.

Hur tänker du nu?
Arcas
 
Inlägg: 213
Anslöt: 2011-12-15

Re: Hemundervisning ger föräldrar böter

Inläggav Fenren » 2012-03-17 21:01:34

Arcas skrev:
Fenren skrev:det är helt rätt att ge dem böter. hoppas det var ett högt belopp.

Hur tänker du nu?


de bryter mot lagen, de ska straffas.

de slösar enormt mycket skattepengar på att överklaga, de borde straffas

föräldrar vet aldrig vad som är bäst för sina ungar.

hemundervisning kan aldrig ge ungarna betyg. betyg behövs senare i livet, föräldrarna borde straffas, inte ungarna.

de verkar religiösa och borde straffas.


Alien
Du uttrycker dig nedvärderande och aggressivt mot föräldrar i allmänhet och religiösa föräldrar i synnerhet. Detta bryter mot forumreglerna och är extra olämpligt i en avdelning som i första hand är till för att stödja föräldrar. Eftersom du nyligen fått två tillsägelser blir det denna gång en varning.
------------
Nyttig läsning: Forumregler | Netikett
Fenren
 
Inlägg: 7848
Anslöt: 2009-09-03
Ort: Min Mamma

Re: Hemundervisning ger föräldrar böter

Inläggav Arcas » 2012-03-17 21:14:47

de bryter mot lagen, de ska straffas.

De som bryter mot lagen borde straffas. Dock är många lagar sjuka och bör ändras.

de slösar enormt mycket skattepengar på att överklaga, de borde straffas

Ser man på det viset kan man också säga att de som överklagar ger andra jobb vilket är precis vad denna regering vill.

föräldrar vet aldrig vad som är bäst för sina ungar.

Okej, att säga att de aldrig vet vad som är bäst är bara idioti om inte ens är värt att kommentera mer ingående.

hemundervisning kan aldrig ge ungarna betyg. betyg behövs senare i livet, föräldrarna borde straffas, inte ungarna.

Nej, exakt det kan aldrig ge betyg, därav borde vissa saker ändras. Att man tex får gå till skolan de dagar det är test och bli betygsatt på kunskap som det bör vara.

de verkar religiösa och borde straffas.

Detta var också ren idioti om inte bör kommenteras vidare.
Arcas
 
Inlägg: 213
Anslöt: 2011-12-15

Re: Hemundervisning ger föräldrar böter

Inläggav Miche » 2012-03-17 21:58:31

@Fenren, jag har träffat några av barnen som det berör, kommunen har anfört skäl som att barnen är isolerade, inte har några vänner och annat dravel. Ingenting om att de inte får rätt undervisning (familjen har redan bevisat för kommunen att barnens kunskaper är klart över medel).

Ungarna har många vänner, de är väldigt sociala och har bra kunskaper i mycket, mer än många andra i motsvarande årskullar. Jag anser att du bygger din uppfattning på okunskap och att du helt saknar insikt i vad det rör sig om.

Du har däremot rätt i att föräldrarna är religiösa, men de har avstått från att placera barnen i religiös friskola vilket de ska ha cred för.
Miche
 
Inlägg: 28799
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Re: Hemundervisning ger föräldrar böter

Inläggav Nefarious » 2012-03-17 23:22:49

Arcas skrev:För min del kommer jag lära mitt barn hemma och innan skolåldern. Om mitt barn blir som jag och rent ut sagt vantrivs i skolan så kommer jag ha hemundervisning, folk får säga vad de vill jag plågar inte barn i onödan. Dessutom lär man sig sjukligt mycket mer hemma än man kan göra i skolan.


+1
Nefarious
 
Inlägg: 3596
Anslöt: 2010-10-02
Ort: Svíþjóð

Re: Hemundervisning ger föräldrar böter

Inläggav Fenren » 2012-03-17 23:49:51

Miche skrev:@Fenren


då är det bara den där lilla detaljen med att de bryter mot lagen.
Fenren
 
Inlägg: 7848
Anslöt: 2009-09-03
Ort: Min Mamma

Re: Hemundervisning ger föräldrar böter

Inläggav Fenren » 2012-03-17 23:53:07

Arcas skrev:De som bryter mot lagen borde straffas. Dock är många lagar sjuka och bör ändras.

även de sjuka lagarna är lagar. tills de ändrats ska man straffas om man bryter mot dem.

Arcas skrev:Ser man på det viset kan man också säga att de som överklagar ger andra jobb vilket är precis vad denna regering vill.

nej

Arcas skrev:Okej, att säga att de aldrig vet vad som är bäst är bara idioti om inte ens är värt att kommentera mer ingående.

nej. någon som har emotionella band med objektet kan aldrig veta eller se vad som är bäst.

Arcas skrev:Nej, exakt det kan aldrig ge betyg därav borde vissa saker ändras. Att man tex får gå till skolan de dagar det är test och bli betygsatt på kunskap som det bör vara.

nej. de borde vara i skolan då lagen klart och tydligt säger att det är det de ska.

Arcas skrev:Detta var också ren idioti om inte bör kommenteras vidare.

bra då tolkade du det rätt
Fenren
 
Inlägg: 7848
Anslöt: 2009-09-03
Ort: Min Mamma

Återgå till Barn och föräldraskapLogga in